Autor Wątek: KIEROWNICA - technologia podgrzewania kierownicy  (Przeczytany 1136 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotrekOlc

• :: StartLine
  • VW: Golf VII FL
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: CB
KIEROWNICA - technologia podgrzewania kierownicy
« dnia: 10 - Października - 2023 - 12:03:25 »
Hej,

Niedawno kupiłem VW Golfa VII z rocznika 2019, który mimo niewielkiego przebiegu ma już mocno zużytą skórę na kierownicy, nie dość, że bardzo mocno się świeci to ma miejscowe uszkodzenia mechaniczne.
Postanowiłem, że oddam kierownicę do wymiany skóry, jednak jest jeden problem - ta kierownica ma funkcję podgrzewania.
Zakład, do którego chciałbym oddać na obszycia przekazał mi, że zdjęcie starej i naszycie nowej skóry będzie możliwe, jeśli dowiem się jaka jest technologia podgrzewania kierownicy - pręt czy mata grzewcza pod skórą. Przeszukałem internet i nie znalazłem żadnych informacji.
Stąd moje pytanie - czy ktoś wie w jaki sposób są podgrzewane kierownice VW z lat 2013 - 2020?

Dzięki za pomoc!
Piotr

Offline TomaszekzLbn

• :: TrendLine
  • VW: Caddy III
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: DSG-6
  • Rej: LU
Odp: KIEROWNICA - technologia podgrzewania kierownicy
« Odpowiedź #1 dnia: 11 - Października - 2023 - 01:33:30 »
naszycie nowej skóry będzie możliwe, jeśli dowiem się jaka jest technologia podgrzewania kierownicy
Jaka to różnica dla obszywającego? Jeśli jesteś zdecydowany na stopro wymienić skórkę, to chyba nie problem rozpruć i przekonać się na własne oczy...

Offline piotrekOlc

• :: StartLine
  • VW: Golf VII FL
  • Moc: 150 KM
  • Rej: CB
« Odpowiedź #2 dnia: 11 - Października - 2023 - 08:55:28 »
Właśnie zacytuję tapicera, z którym rozmawiałem - "jeśli podgrzewanie jest przez matę grzewczą nałożoną pod skórę to na 99% ją uszkodzi przy jej ściąganiu. Jeśli grzanie jest poprzez pręt wtopiony w kierownicę to nie ma takiego ryzyka." Drugi zakład to potwierdził.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
« Odpowiedź #3 dnia: 11 - Października - 2023 - 18:31:41 »
Alternatywa, którą zapewne niektórzy uznają za profanację: kierownica w Tigu była dla mnie trochę za śliska. Kupiłem naciągany pokrowiec z perforowanej skóry, za wiele się nie spodziewając, a moim zdaniem rewelacja - używam już ponad 2 lata.  :D Ogrzewanie kierownicy oczywiście działa trochę gorzej, ale w moim odczuciu nadal spełnia swoją funkcję (skądinąd bardzo przyjemną - brakuje mi w drugim aucie, którym często jeżdżę). 
Na marginesie: ciekawe, że skóra za kilkadziesiąt złotych dużo przyjemniejsza od oryginalnej w Tigu Highline katalogowo za ponad 200 tys! (nie mam wnętrza R-Line, który ma lepszą)

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #4 dnia: 12 - Października - 2023 - 09:32:26 »
Obszywajac bym wziął sobie już kawałkami perforowaną skórę..
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 12 - Października - 2023 - 09:39:22 »
Koniecznie perforowaną, też o tym pisałem.  :D
Nieperforowana skóra w aucie to pomyłka również na fotele. Jak miałem i zawsze jak jeździłem na fotelach z perforowanej skóry, to było fajnie (jak jeszcze jest wentylacja to super), natomiast zdecydowanie wolę większość "szmat" od nieperforowanej. Przy czym, nieperforowana skóra sama w sobie była też pewnie lepszej jakości, bo w znacznie droższych autach, więc może są dobre skóry, które sprawdzają się również bez perforacji.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #6 dnia: 12 - Października - 2023 - 09:47:57 »
Kupiłem naciągany pokrowiec z perforowanej skóry,
Ale to chyba musi być w miarę cienkie bo w przeciwnym wypadku ogrzewanie raczej będzie mało efektywne. Możesz pokazać co to za pokrowiec?

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 12 - Października - 2023 - 09:53:47 »
@doggie, jak pisałem kupione ponad 2 lata temu i ten sprzedawca z Allegro już nie ma. Wygląda jak ten: https://allegro.pl/oferta/skorzana-nakladka-na-kierownice-skora-perforowana-9788173745 
Przy czym ten mój miał w opisie, a nawet w tytule aukcji napisane "bezzapachowy" i faktycznie tak jest. (Niektóre strasznie śmierdzą, więc warto na to zwrócić uwagę...)
Jak pisałem z grzaniem oczywiście trochę gorzej, ale dla mnie (i Żony) nadal ok - spełnia swoją funkcję. Tak jakby też była lepsza izolacja, tak że kierownica sama w sobie zanim się nagrzeje mniej chłodzi...

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #8 dnia: 12 - Października - 2023 - 09:54:44 »
jeśli podgrzewanie jest przez matę grzewczą nałożoną pod skórę to na 99% ją uszkodzi przy jej ściąganiu.
W VW jak i w BMW jest mata grzewcza i nie ma szans aby jej nie uszkodzić, jedyne wyjście to albo dać do firmy, która zamiast maty wkleja druty albo wprost na kierownicę bez ściągania starej skóry założyć nową tylko nie wiem jaką wówczas sprawność będzie miało grzanie ale sugerując się tym co napisał @Frodo to powinna grzać

Tutaj źródło https://sprzedajemy.pl/podgrzewana-kierownica-podgrzewanie-kierownicy-mata-grzewcza-warszawa-2-85b084-nr65321878

Dodano:  12 - Października - 2023  -  09:58:33
@doggie,   Wygląda jak ten: /.../ Jak pisałem z grzaniem oczywiście trochę gorzej, ale dla mnie (i Żony) nadal ok - spełnia swoją funkcję. Tak jakby też była lepsza izolacja, tak że kierownica sama w sobie zanim się nagrzeje mniej chłodzi...

Podobną kupowałem z aliexpress ale to jest dość grube i aż nie chce się wierzyć, aby po jego założeniu grzanie kierownicy było nadal efektywne, nie chcę zaprzeczać temu co napisałeś, tylko takie mam wrażenie, możliwe że perforacja przyśpiesza efekt grzania

Tagi wątku: