Autor Wątek: 2.0 GTD - Filtr powietrza - stożek czy standard ?  (Przeczytany 42617 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
Odp: Filtr powietrza VW Golf VI 2.0 GTD
« Odpowiedź #25 dnia: 04 - Czerwca - 2015 - 10:30:42 »
@wesol z tym, że nic nie da lekko bym polemizował.
Jeśli auto będzie dostawać ciut więcej powietrza, i powietrze to będzie miało łatwiejszą drogę to przy górnym zakresie obrotów będzie miało łatwiej się rozpędzać. 
Co prawda w TDI nie ma to tak dużego znaczenia a w PB.

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
« Odpowiedź #26 dnia: 04 - Czerwca - 2015 - 11:23:09 »
Tak jak napisałem przybędzie pół konia. Nie dostanie nic więcej powietrza niż to co zadane jest w mapie zapisanej w ECM. Jak auto seryjne może mieć problemy z dostarczeniem powietrza, bo coś go tam blokuje jak po samym sofcie jeszcze nie ma problemów z tym?? Trzeba ostre mody robić żeby się okazało że są jakieś tamowania. Poza tym tak jak pisałem wąskim gardłem nie jest układ filtra powietrza czy rura dolotu czy nawet kolektor dolotowy tylko część gorąca turbiny. Zobacz jaka masz średnice na muszli zimnej w 1Z czy AUY oraz odejmij to co zasłania jeszcze wirnik i ile ci wyjdzie prześwitu? 1.5-2 cm kwadratowego? Obawiam się ze chyba nawet mniej. Wylot z głowicy na kolektor to z każdego "gardła" to ponad 4 cm kwadratowe razy 4 wyloty. Już węższy jest kanał łączący je w jedno na muszle gorącą i tak dalej. Sam wlot powietrza turbo który tylko daje powietrze tez ma średnicę jaką?? około 33 mm czy li ile to kwadratowych?? W przybliżeniu 8 cm kwadratowych a tu tylko idzie świeże powietrze a w wydechu mamy to samo powietrze spalone z paliwem czyli kilkanaście jak nie kilkadziesiąt razy więcej gazu.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #27 dnia: 04 - Czerwca - 2015 - 11:35:44 »
Przemo to iż PB to trochę inaczej wygląda to fakt. Ale co do filtra powietrza to się nie zgodzę z kolegą @wesol i próbuję to już chwilę przeforsować nawet dając przykłady iż bez powietrza nie będzie się palić ale @wesol jest nie ugięty i żadne argumenty nie trafiają do niego. Może prościej. Czy łatwiej biegnie się w masce przeciw gazowej --czy bez ? (w aucie to samo co filtr powietrza i rura dolotowa). Czy łatwiej biegnie się w wysokich górach ----czy nad morzem. Czy łatwiej oddychać przez rurkę do nurkowania ---czy bez (stosowane większe średnice dolotu), czy łatwiej biega się w upał ---czy w chłodny dzień (chłodnica powietrza). I podobnie z silnikiem łatwiej mu hasać jak łatwiej oddychać. Wystarczy włączyć myślenie a każdy odpowie sobie sam na pytanie. Czy jeśli silnik będzie miał brudny filtr powietrza (przydławione oddychanie) to poprawią mu się osiągi.
Czy jak nówkę lub wcale ?

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #28 dnia: 04 - Czerwca - 2015 - 11:53:20 »
Ale tu nie masz maski. nie zasysasz sam. Tu ci turbo dmucha tyle ile ma zadane w mapie. Jelsi taki 2.0 tdi ma zadane w mapie dmuchnac 2450 mbar to czy mu dasz rurke od nurkowania czy rynne z dachu to nic nie zmieni. Wciaz bedzie dmuchac w dolot 2450 mBar. Tu musisz pojac ze tu nawet sciagneicie calej puszki filtrowej i zostawienie poczatku ukladu jako sam przeplywomierz i rure dalej do turbo nic nie zmieni. DO testów na jeden dzien nic sie nie stanie jesli nie ganiasz po piaskach i zakurzonych drogach mozesz wykonac taki test. Poz tym napisalem Ci ze lambda w dielsu jest bardzo wysoka czyli zawsze jest nadmiar powietrza. W benzynie nie moze bc nadmiar powietrza do tej samej ilosci paliwa bo silnika przestanie chodzić. Tam musi byc mieszanka stechiometryczna. innymi slowy dodasz powietrza w benzynie a nie dodasz do tego paliwa  to silnk straci moc i to dosc drastycznie.

Co do biegania to powiedz no jeszcze czy lepiej sie beiga pod wiatr czy z wiatrem. Czemu w takim razie w autach ten lapacz powietrza nie jest nakierowany jak tuba od puzonu w strone przodu by lapalo powietrze i im wieksza predkosc by byla tym wiecej pwoietrz aby pakowało?? Czyzby producencie nei wiedzieli o tym ze tak mozna by zrobic??

Brudny filtr powietrza to inna sprawa. Tu jest ograniczenie mocy od mocy seryjnej ale jakis inny filtr powietrza nie doda ci mocy do serii. Tak jak ludzie nie moga skumac ze przeplywomierz jest ogranicznikiem podlania paliwem. I teraz jesli ecm zadaje ze MAF ma podawac gdzies 850 mg/ suw to jak bedzie podawal np 1000 to nic wiecej mocy nie bedzie jak cos zmodzisz ze bedzie podawal np 1150 mg/suw. Jesli jednak przeplywomierz bedzie podawal mniej jak te żądane 850 mg czyli np 700 mg to moc spadnie. Dlatego tez przeplywomierz jest ogranicznikiem zadymienia czyli nie ma flow przez przeplywke to nie ma podlania paliwa czyli ekolodzy tu juz tez maczali łapska swoje by auto nie kopcilo niepotrzebnie jak cos jest skiepszczone w aucie.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #29 dnia: 04 - Czerwca - 2015 - 13:47:24 »
I dalej swoje .Wyobraź sobie że są nie tylko tylko  TDI gdzie wszystkim rządzi komputer sprzęgnięty z czujniczkami. Ja dla przykładu wyprułem całą elektronikę nie posiadam przepływki i całych tych bzdur (co są dość awaryjne )i wydłubałem pompę do silnika TDI na zwykłą lineczkę (mam gdzieś ekologię i komputer nie będzie decydował za mnie) .Po dłubanince doszedłem do momentu gdzie wykożystałem całość powietrza i zwiększenie paliwa nie daje nic więcej poza efektem lokomotywy z wydechu.A jako iż ma być to auto do normalnej jazdy efekt kopciucha jest nie pożądany Więc w przyszłości będę musiał pójść w kierunku większej turbinki i dopiero wtedy dopasować do tego więcej paliwka .Jak na obecną chwilę jest nieźle auto normalnie się zbiera tylko przy większych prędkościach mu brakuje .Nie mam dużego ciśnienia bo puki co to żona jeździ nim tylko do pracy i nie potrzebuje większych prędkości (wieczne korki)A rozbujanie na tym co jest teraz też nie jest katastrofą (dłużej mu schodzi ale 130km/h osiąga)

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #30 dnia: 04 - Czerwca - 2015 - 14:33:43 »
Tak ale chyba wiesz ze kontrole bedziesz mial ograniczoną. Bedziesz chcial wiecej paliwa w gornych rejestrach no to co zrobisz dasz wydajniejsze wtryski czy pompe zmodzisz z inna fala i innym tlokorodzielaczem?? Jak myslisz co sie bedzie dzialo w dolnych rejestrach??Tez bedzie duzo wiecej paliwa czy tyle samo. Jak myslisz turbo wieksze bedzie wstawalo szybciej czy pozniej??  Bedzie  wiecej dymu z dolu czy mniej?? Okej ekologie ja tez mam w powazaniu oby tylko sie niebiescy nie przyczepili. Z poziomu elektroniki nie ma problemu okroić dolne rejestry a gorne podrasowac a przy mechanicznym osprzecie to moze byc nieco problemu. Poczytaj o dzialaniach kolegi ARWAM z forum golfa. On tez w swoim mk2 ostro dłubal i chyba nawet dalej cos tam dlubie od wielu lat. Pamietaj ze taki mod np w ALH czy ASV na nieco wieksza moc czyli wymiana wtryskow na 216 czy 230 plus turbo plus reszta to przy robieniu softu to mocne ograniczenie dolu a dokoksowanie gory. Poczytaj jak to chlopaki wkladaja tylko do ALH wtryski 216 i juz odnotowuja lekkiego kopciucha. Caly czas nie czytasz ze zrozumieniem co pisze. Nie pisalem ci ze powietrze nie jest wcale wazne i ze mozna sobie ot tak tylko zwiekszac ilosc paliwa czy to w VP czy PD. Próbuje ci uzmyslowic ze przyrost mocy nie jest z samego powietrza. Powietrze nic nie da. Paliwo samo juz sporo da a podpompowanie i podlanie to juz pełnia szczescia.

Mowa w temcie jest o tym nieszczesnym filtrze powietrza i co dalej sie upierasz ze przybedzie mocy po jego wymianie w tym golfie 6 tdi??

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #31 dnia: 04 - Czerwca - 2015 - 16:58:02 »
Od samego początku sam autor tego tematu powiedział że nie liczy na większą moc i dokładnie zdaje sobie z tego sprawę. Założenie stożka jeśli zrobi to z głową (nie przydławi), to nie straci a zyska tym iż silnik będzie łatwiej oddychał (co próbuję wytłumaczyć na wszystkie sposoby). Kurczowo trzymasz się silnika TDI i nie wątpię nawet przez chwilę że masz go opanowanego. Inaczej ma się to przy zwykłym TD gdzie niema kompa i wszystkich wodotrysków. Ja w mojej pompie zostawiłem część wysokiego ciśnienia z TDI, fala też poszła z TDI a resztę dogrzebywałem z 2 innych pomp. Po ustawieniu stwierdziłem iż zbieranie się z dołu mnie zadowala, jednak brakuje mu nieco pod koniec, można dołożyć podlaniem (wymianą grzyba  z 1.6 TD lub wręcz pilniczkiem dorobić ale zacznie podkapcać) a jest to auto cywilne i do normalnej jazdy i nie koniecznie chciałbym taki efekt (więc dalsze gmyranie przy osiągach wypadało by poprzedzić większą ilością wiatru (turbinką). A słyszę że większe ciśnienie nie wiele daje (w TDI może i tak bo ograniczeniem jest elektronika a precyzyjnie zakres graniczny jaki możesz podciągnąć). Inaczej wygląda to w zwykłym TD i jak mu nie dasz wiatru to go udławisz paliwem, chmura dymu i nie wiele lepiej. Więc nie mów że powietrze jest nieistotne. Co do wstawania większego turbo przy TDI też masz większe ograniczenia niż w TD. Sam powiedziałeś że ze 100 uzyskanie 140 kuca czy coś koło tego da się wydłubać na tej samej turbinie. Bo tylko tyle masz zapasu wiatru Jeśli chcesz uzyskać więcej musisz dać większą turbinę  no i naturalnie więcej polać, co wiąże się z dłubaniem przy wtryskach, pompie. Wniosek jest prosty wóz wychodzący z fabryki ma więcej wiatru niż potrzebuje dlatego dolewasz paliwa i masz większą moc (do pewnej granicy gdzie turbinka daje za mało i przez wtryski więcej nie wlejesz). A jak zadławisz wlot powietrza (brudny filtr) to turbina ma gorzej pociągnąć przez co tracisz na mocy a jak super brudny to turbinka nie osiągnie wartości jaką powinna i jest muł, i kupa dymu. Przecież to proste jak drut.

Dodano:  04 - Czerwca - 2015  -  17:24:50
Po kilku wypowiedziach dochodzę do wniosku że kolegę @wesol ciężko przekonać i niektóre argumenty nie trafiają lub ja nie potrafię czytać ze zrozumieniem więc odpuszczę sobie dalsze wywody w tym temacie (bo ktoś musi). Jak dla mnie czystość filtra jest dość istotna i według mnie czym łatwiej mu oddychać tym lepiej. A przez założenie stożka (zrobionego z głową) powinno być lepiej (choćby szybciej turbinka osiągnie swoją wartość). Czyli odczucie dla właściciela będzie takie iż wózek szybciej będzie się zbierał.
I nie ważne czy TD czy TDI.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #32 dnia: 04 - Czerwca - 2015 - 18:56:14 »
co to a stwierdzenie ze bedzie latwiej oddychal. To jakies fachowe jest, uzywane w swiecie tunerów. Tunerzy tez tak robią ze przy malych modach daja stożki by uzyskac ze 20 koni wiecej jak bez tego stożka??
Rozumiem z einne prawa sie rządzą w TD sterowanych linka a inne prawa w tdi na elektornice. Próbuje ci tylko udowodnic ze z elektronika jest wieksza kontrola. Wieksza kotrola czyli lepiej jakby nie patrzeć regulowac pewne parametry. Jeszcze raz Wieksze cisnienie nie to ze niewiele daje. Czytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co pisze. Mozna takiego 110 czy 115 konnego wykrecic na okolice 140-150 koni z podpompowaniem pwoietrza i bez. Zrezta chyba widze z enei wiesz o jakiej ilosci pwoietrza rozmawiamy. Powietrza tez tam sie za duzo nie podpompowuje. Mowa o zwiekszeniu o 0.10 do 0.15 bara. Pamietaj ze z elektorniką doladowanie jest ustawione nie na sztywne np 2300 mBar w calym zakresie obrotowym tylko jest tka ze przy 1800-3000 jest 2300 mBar a od 3000 do 3500 jest 2200 mBar a od 3500 do 4000  jest 2100 mBar itd. W mechanicznym sterowaniem to pamietaj ze sztywno sobie tylko mozesz ustawić powiedzmy 2400mBar co przy wysokich obrotach zaskutkuje odfrunienciem suszary ale pewnei masz na to jakies inne wyjscie.
Nadal nei rozumiesz co piszę. nadal idziesz w zaparte ze jest wiecej wiatru jak silnik potrzebuje. Koelgo jeszcze raz lambda w dieslu jest wysoka czyli jest pwoeitrza kilak razy wiecje jak potrzebuje- to juz pisalem.
Co do brudnosci filtra powietrza to pokaz mi taki filtr co jest tak zafajdzny ze nie osiaga zadanego cisnienia powietrza. Toz to musialoby to byc tak zafajdane ze szkoda gadac. I co przy nie osiaganiu tego ciśnienia paoiwtrza ECM ne odnotowuje bledu niedoladowania?? Silik poprostu jedzi edalej z tym z ebrakuje mu mocy tak? ile koni moze mu brakować??

Nie musisz mnei wcale przekonywac. Przekonac musisz sam siebie. Tu musisz sie udac z tymi przerobkami do tunera jakiegos na hamownie i zbadac ile tych koni przybylo od pomiaru przed modami i po modach. Do tego jeszcze piszesz z ezalozenie stozka to bedzie mu lepiej ale nie piszesz ze moze zaciagac cieple powietrze z komory silnika. Taki puszkowy filtr to przynajmniej ciagnie z dworu zimne. Turbina nic nei osiagnie szybciej wartosci bo to jest zalezne od bezwladnosci wirnika i dynamiki spalin- glownie od bezwladnosci wirnika. Wazen czy TD czy TDI bo w tdi mozesz sobie dowolnie dokoksowac dół jak sobie życzysz- z duzym batorym z srednim batorym lub bez batorego. W TD juz tego tak nei bedziesz kontrolował. Poza tym pamietaj ze inna spraw tez jest gdy wtryski maja cisnienia po 300 baró a inne jak maja po 2000 barów czyli lepsze rozpylanie. TO juz temat rozwoju motoryzacji i co dają takie zabiegi jak zwiekszanei cisnień oraz kilak faz przedwtrysków i dotrysków.

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #33 dnia: 05 - Czerwca - 2015 - 22:54:03 »
Panowie podejrzewam, że to co zostało tutaj stworzone mogło narobić mętlik w głowie autorowi wątku ;D 

Ale przynajmniej zostanie dla potomnych :D

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #34 dnia: 06 - Czerwca - 2015 - 07:46:39 »
Nie tylko autorowi ale wszystkim którzy to czytają.
Więc w pigułce wygląda to tak.
Był silnik 1.5 potem 1.6 nie był to szatan nie miał elektroniki i palił koło 5 L.  W fabryce podłubali dołożyli turbinę wóz zyskał werwy i palił koło 5 L. Było mało, zrobili 1.9 D z mocą porównywalną do 1.6 TD  i nadal palił około 5 L. Czasy szły na przód więc dołożyli do niego turbo wóz zrobił się żywszy i nadal palił koło 5 L. Poszli w elektronikę nawkładali czujników, komputerów, sterowników przez co dodali parę koni a wóz pali nadal koło 5 L. Pytanie brzmi po co ta cała walka? Ekologia? Do wytworzenia tego wszystkiego co ma się przyczynić do tej niby ekologi bardziej truje środowisko niż by tego nie było. Mydlenie oczu.  "Łatwiej oddychać "--to skrót --- lżejsze zassanie czy to przez silnik (jeśli chodzi o zwykłego D) powietrza do cylindra lub przez turbinę (jeśli chodzi o TD lub TDI). Dość obrazowo widać to na przykładzie jednostki 1.6 D (gdzie niema elektroniki). I aby zwiększyć moc "poprawić oddychanie " dołożyli turbinę czyli przy suwie ssania silnik nie musi zassać powietrza tylko jest ono wrzucane przez turbinę co podnosi sprawność takiego silnika  nie tylko tego: KAŻDEGO). Pracę zasysania przenieśli na turbinę i jeśli ułatwi się jej pracę ("łatwiejsze oddychanie", podniesiemy jej sprawność) Czyli czym łatwiej oddychać turbinie tym szybciej osiągnie maksymalną wartość (a o to właśnie chodzi). Dlatego czystość filtra jest istotna dla osiągów silnika. Aby poprawić to stosuje się właśnie stożki lub wręcz dodatkowe wloty powietrza skierowane w kierunku przodu by turbinie było lżej. Nie są to wartości powalające na kolana ale są na plus. Myślę że bardziej obrazowo się nie da. Stąd przykłady z maską przeciw gazową itd.   

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #35 dnia: 06 - Czerwca - 2015 - 09:11:22 »
nie rozumiesz jednej rzeczy. To ile pali jest przede wszystkim uwarunkowane od tego ile wykozystujesz tej mocy. Mam agregat pradotwórczy- taki dieslowski jednocylindrowy. Odpalam go i trzyma obroty cos kolo 3000. Pali sladowe jakies ilosci. Pochodzi nawet tak z godzine bez obciazenia to spali nie wiem 0.2 litra?? Podlaczam do niego pompe wody czy cos tam jeszcze ze ciagne tak ze 2000 wat do 3000 wat bo agregat ma chyba cos kolo 3500 wat i wyobraz sobie ze nadal ma obroty 3000 ale slychac ze pracuje pod obciazeniem i pali juz na godzine ze 0.6 litra czy nawet 1 litr. Tak samo auta zalezy ile wykozystujesz mocy tyle tez pali. Mialem serii 115 KM palil od 6 do 9 ( trasa/miasto) mam okolo 200 koni i nadal pali 6 do 9 jakjade tak samo. Jednakze wczesniej jadac na maxa na drodze szybkiego ruchu osiagal max pedkosc gdzies w okolicy 185-190 km/h z dosc dlugim rozpedzaniem i wchodzac vagiem w konsumpcje juz nie pamietam ale pokazywal cos kolo 20 litrow na godzine. Teraz przy max speed gdzies w okolicy 220km/h vag pokazuje okolo 40 litrow na godzine ( tak mniejwiecej bo te liczby nie sa az tak istotne). Tródno tu mowic ze pala tyle samo jak ktos lubi sobie poszalec odrobine i agresywnie jedzi nawet w meiscie.
Co do tego czy lepiej bedzie oddychac auto nawet bez filtra to mozes sobie zmonitorowac np w wolnossakach przez podglad parametrów z czujnika cisnienia w kolektorze dolotowym. Na jalowych jest tam prawie ze cisnienie atmosferyczne. Dlatego tez dolozenie turbo to mozliwosc wiekszego podlania paliwem czyli wieksza moc maksymalna ale tez i w zakresie nizszych obrotów takze. Gdzie widziales te dodatkowe wloty skeirowane w kierunku przodu?? Czemu producent daje zasys gdzies z nadkola itp w takim razie?? Producenci stosuja jakeis wymysly jak EGR by troszke zbic toksycznosc spalin a nie stosuja takich wlotów czolowych?? Dziwna teoria.. Powiedz no i le tunerów na hamowni odnotowuje jakieś mega porawy osiagow robiac z auta 90-110 konnego tak ze 140-145KM  z takim lużniejszycm dolotem?? Wytlumacz mi czemu Fiodor kombinuje owszem z dolotami itp ale przy podniesieniu mocy z 90 KM tdi VP na okolo 300 koni. Czmeu nadal ma przplywke zalozona skoro ona tez hamuje przeciez przeplyw powietrza bo tam i ta siatka jest i ten sporawy czujnik?? jak to jest. Czemu tamnei wstawil rury od "rynny" plus ten jakis mega wielki stożek?? A to wszytsko na turbo GTB2256 czy tam 60 VKLR a teraz nawet jeszcze wstawil wieksz ekolo kompresji do tej suszary. Nie wiem jakie tam moce docelowo maja pęknąć ale juz 600 Nm tam widniało ale ograniczyli je. Mysle ze grubo przekroczy 3xx koni jak nic. I tak ta suszara nie dmuchał tyle by ją przeciążyć.
Jakie wartosci na plus skoro sporo wykresow jest na necie i sporo tunerów udowadnialo ze dosc czesto majstrjac przy wydechu mozna nawet sobie skiepszczyc wyniki na hamowni. Tak jak mowilem podjedz na hamownie, zrób pomiar, sciagnij caly dolot i poniwnie pomiar walnij i zobaczymy czy przybedzie az tyle koni czy moze sie skiepszcz dół w takiej wolnossacej benzynie.

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #36 dnia: 06 - Czerwca - 2015 - 11:11:56 »
Wesol jeśli chodzi o wolnossące silniki ( PB )  to zauważyłem swego czasu, że silnik na takim stożku łatwiej wkręca się na wysokie obroty. Ale jak sprawa z mocą wygląda tego nie wiem bo nie były robione pomiary.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #37 dnia: 06 - Czerwca - 2015 - 20:37:33 »
A kolega Wesol nadal swoje w zaparte .Myślałem że napisałem dość klarownie ale chyba za mało .Dałem przykład najprostszego silnika 1.6D i aby poprawić sprawność a co za tym idzie moc wcale nie włożyli wtrysków przez które paliwo ma się wlewać wiadrami tylko dołożyli turbinę która spowodowała iż biedny silniczek nie musiał zaciągać powietrza tylko podali mu go na tacy i sobie  łykał do woli i przy tym dopiero dodali nieco paliwa którego zużycie wcale nie wzrosło ponieważ kierowca nie musiał trzymać pedału gazu w podłodze by auto miało takie same osiągi jak w zwykłym 1.6 D Myślę że jest to zrozumiałe .Jeśli ktoś nie rozumie co tu napisałem to proszę o informację.          Kolego wesol przykład z agregatem jest jak najbardziej podobny tylko nie posiadasz w nim turbo a od obrotów jest zależna częstotliwość prądu jaki on wytwarza(dlatego są dość wysokie, które są w tego typu maszynach różnie kontrolowane ,najczęściej na zasadzie odśrodkowych regulatorów ) .Mówisz że słyszysz jak po podłączeniu(obciążenia np.pompy) wykonuje cięższą prace .Jeśli posiadasz np.spalinowy odkurzacz do liści ściągnij filtr powietrza i przysuń go(odkurzacz) do gardzieli jaką ciągnie powietrze a usłyszysz jak mu ulży .Jego praca będzie lżejsza a co za tym idzie spadnie zużycie paliwa.   Myślę że ta wypowiedz jest też zrozumiała dla wszystkich . Łatwiej oddychać większa sprawność czyli moc dla uproszczenia .

Dodano:  06 - Czerwca - 2015  -  20:48:28
Co do tego czy lepiej bedzie oddychac auto nawet bez filtra to mozes sobie zmonitorowac np w wolnossakach przez podglad parametrów z czujnika cisnienia w kolektorze dolotowym. Na jalowych jest tam prawie ze cisnienie atmosferyczne.         Ta wypowiedz kolego Wesoł to chyba przejęzyczenie bo nie wieżę że strzał w kolano. W kolektoże ssącym jest podciśnienie  zawsze jak silnik pracuje (mowa o wolnossących)No chyba że znowu nie potrafię czytać że zrozumieniem .

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #38 dnia: 06 - Czerwca - 2015 - 21:06:39 »
Ile auto natuningowaleś. Masz jakies opisy co zrobione i jakie mocy wycisniete z tego czy tylko przelozyles na stare wolnosaki??
Dobra nei ma co dalej dyskutowac. jak cos to sie zgosze to mi podpowiesz co i jak mam zrobic by wykrzesac z tej mojej padaczki ze 240-250 koni i co bede musizal zmienic by to jakos latało.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #39 dnia: 06 - Czerwca - 2015 - 21:45:27 »
Nie jestem z tych którzy tuningują auta i wykresy mocy mnie nie interesują .Jak dla mnie auto nie musi z pod świateł startować jako pierwsze. A moce 200KM to są dobre ale dla aut wyczynowych a nie dla cywilnych wozidełek. Mierzi mnie tylko fakt iż ( kolega Wesol) próbuje naginać prawa fizyki .Nie podważam że ogarnia tematy związane z podrasowaniem wozu( w tdi nawet wymiata) ale podstawy wypadają raczej blado .Przepraszam za zaśmiecanie tego wątku. Ja nadal jestem zdania iż czystość filtra jest istotna a czym lżej nasze serduszko oddycha tym lepiej na jego osiągi. A to nie jest mój wymysł tylko prawa fizyki.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #40 dnia: 06 - Czerwca - 2015 - 22:13:33 »
No to cos ci zacytuje kolego:

Cytat: Robert Gdansk
O kurde gdyby to bylo takie proste...

Musisz sie wiele nauczyć jeszcze. Nie ma tak zawsze ze wytniesz polowe dolotu i polowe wydechu i wstawiasz rynny, dowalisz wielkie turbo i wielkie wtryski i z ursusa zrobisz rajdówke. Sorry ale nei masz pojecia skoro nie tuningujesz aut. Zacznij przy tym grzebac pogadamy.

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #41 dnia: 06 - Czerwca - 2015 - 22:36:00 »
Oj panowie panowie :D 

Nie kłócimy się. Wasze wypowiedzi są prawidłowe.

Ja osobiście wywnioskowałem z nich tyle :

O ile w silniku benzynowym warto zmienić dolot gdyż może to dać jakieś efekty o tyle TDI jest tak zrobione, że ma wyliczone ile powietrza i paliwa ma podać ; )

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #42 dnia: 07 - Czerwca - 2015 - 06:44:50 »
Odnośnie wypowiedzi że nie wystarczy powkładać rynien i lać paliwa wiadrami .To jak ma się ona do powiększania wszystkiego co jest związane z dolotem(średnice rur,powiększanie wlotów w głowicy,itd) i po co zwiększają układy wydechowe ( na dużo większe średnice ),co do turbinek to właśnie montują większe .Zgodzę się że to nie wszystko jak już wycisną wszystko co tylko można z serduszka to zaczynają odchudzać pojazd (wyrzucać zbędny balast)Tak by lżejszy pojazd było łatwiej rozpędzić( zwiększyć osiągi ) .Jak komuś zależy naprawdę na osiągach wymienia nawet szyby na poliwęglan,pokrywę silnika na laminat lub karbon itd (nie wielkie różnice w wadze, ale są). A wszystko co robią jest właśnie związane z prawami fizyki .Nie zaprzeczysz chyba .I wcale nie muszę tuningować aut by o tym wiedzieć .Możemy zaśmiecać ten wątek takimi wypowiedziami jeszcze długo no chyba że zmienisz prawa fizyki. A nie jeden się zgodzi że lżejszy pojazd z mniejszym silnikiem jest żwawszy od mocnego z dużą masą .Dlatego osobówka zbiera się z pod świateł szybciej niż ciężarowy który ma ze 3 razy więcej koni .W tej całej zabawie chodzi o stosunek mocy do masy (czysta fizyka )Stojąc na rolkach na hamowni sprawdzisz tylko moc silnika i mimo iż wykresy są wyśmienite to niejednokrotnie taką petardę objedzie mniejszy z mniejszą mocą ot taki mały fakcik .(nawet jest na forum filmik jak golfik 1 objechało konkretną maszynę.) 

Dodano:  07 - Czerwca - 2015  -  07:12:23
Przemo praktycznie w każdym silniku poprawi to jego sprawność .Chodzi tylko o ile? nie są to wartości powalające na kolana ale zawsze na plus.Silniki Pb są bardziej czułe na skład mieszanki (stosunek powietrza do paliwa tak jak mówi kolega Wesol z czym się zgadzam ).Chodzi o to iż łatwiejsze zasysanie powietrza podnosi jego sprawność .Czy to przez sam silnik (wolno ssący, czy turbo) silniki ON są bardziej elastyczne jeśli chodzi o stosunek paliwa do powietrza (bardziej elastyczne na zmiany w ich proporcjach)ale ich sprawność też jest uzależniona od(powietrza) sposobu jego dostarczenia do silnika (dlatego stosuje się turbiny ,przez co podnosi się ich sprawność )A jeśli turbina będzie miała łatwiej zassać powietrze to szybciej napompuje je w kolektor .W efekcie właściciel auta będzie odczuwał iż auto szybciej wchodzi na obroty ,staje się żywawsze Nie jest to wartość powalająca na kolana ale zawsze na plus 

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #43 dnia: 07 - Czerwca - 2015 - 08:06:02 »
Przemo i tdi i TD tez ma sterowanie doladowania powietrza. Tez nie bedzie tak ze zluzujesz dolto to wiecej podpompuje powietrza. tam tez WG jest sterowane.

Gulasz nie mialem na mysli wymiany szyb, drzwi, masek itd. Nie wkraczajmy i nie abstrahujmy do aut robionych na tory itd na moce po 500 czy 1000 koni. Odbiegasz do tematu. Mowimy o innych rzeczach ktore sie reguluje przy modyfikacji. Caly czas usilujesz udowodnic ze to wystarczy tu sciagnac, tam sciagnac i juz power jest. A ja ci mowie ze jest cos takiego jak zawirowania powietrza w dolocie. Naprawde mialem o tym tez troszke na uczelni. Pomysl chwile po co teraz wieksozsc jednostek ma takie coś. Zobacz ze wszystkie 1. cdti 16 zaworowe maja w polowie kanałow klapy jakby przpeustnice. Po co to  jak myslisz do dlawienia osiagów. Wg twojej teorii to producencie dzialaja sami sobie na szkode bo przeciez mogliby walnac rure 10 cm an dolocie i taka tez na wydechu i by mocy przybylo ze hoho. Niestety tak nie ma. Nawet wolnossaki tak maja ze jak zacnziesz dlubac mocno przy dolocie to mozesz mocno go rozregulowac i beda problemy. Tak samo z tym tuningiem nawet tych juz neich bedzie TDI. Niem atam tak ze posciagasz sobie same limitery  jak leci czy mocno poprzesuwasz w gore i zmodzisz tym tak ze ze 110KM zrobisz 150 KM. Moze sie okazac ze bedzie zaledwie 20 koni pryzrostu mimo ze limitery dales duzo wiecej jak to co tuner pozadny daje dłubiąc w mapie. Sa jeszcze inne wazne rzeczy ktore tez maja wielki wplyw i nie tylko kąt wtrysku to jest. Dlatego tez hasluja swoje softy by tam nie zagladac.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #44 dnia: 07 - Czerwca - 2015 - 09:51:05 »
To że konstruktorzy kombinują jak konie pod górę napisałem kilka wypowiedzi wyżej.Co autor miał na myśli najpierw montują chłodnicę powietrza a na koniec dorzucają spalin zaworem EGR.To w końcu ma być chłodne czyste powietrze ,czy silnik ma chodzić na ciepłym z małą zawartością powietrza (niby ekologia )A jak komuś nie zależy na ekologi to i tak zaślepia EGR nie dla fanaberi  tylko po to by poprawić osiągi  .Co do klapek w kolektorze to służą głównie do łagodnego gaszenia a podczas pracy są otwarte .Ale już jesteś coraz bliżej tego co próbuję właśnie przekazać .Wspomniałeś o 16 zaworach .Zwiększyli ilość zaworów właśnie po to by można było łatwiej napełnić cylinder. Mniej przydławiony dolot do cylindra i to nie jest fanaberia tylko po to by zwiększyć sprawność silnika .

Dodano:  07 - Czerwca - 2015  -  10:01:06
Słabo że nikt inny nie dołączy się do tej dyskusji bo może naprawdę zbyt zawile piszę lub zbyt mało zrozumiale .

Dodano:  07 - Czerwca - 2015  -  10:08:12
Co do zawirowań na dolocie wspomniałem dużo wcześniej .Ze jak autor tego tematu zrobi modyfikację stożkiem z głową (wspomniałem o ostrych kolankach,nie przydławi mniejszą średnicą itd.) to nie straci na mocy .

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #45 dnia: 07 - Czerwca - 2015 - 10:34:09 »
No i widziesz z eneiwiele wiesz na temat aut. EGR zaslepisz to przybedzie ze 2 konie. SPrawdzone an hamowaniach. TO po pierwsze po drugie nie chodzi o podnoszenie temperatury powietrza w ukladzie dolotowym a o obnizenie temperatury spalin a to zyskasz podajac neico spalin do dolotu. Pamietaj ze za duza ilosc pwoietrza np w turbo benzynach grozi splynieciem toków, wypalaniem gniazd zaworowych itd.
Klapy w kolektorze- hmm i znowu nei czytasz uwaznie. W kolektorze dolotowym w 16 zaworowych np w oplu 1.9 cdti w polowie kanałow czyli nie w 8 kanalach a tylko czterech masz klapy zawirowań. Przymykaja sie tylko w pewnych warunkach. TO o czym pisesz to klapa gaszaca ktora pracuje tylo w momencie gdy cofasz kluczyk w stacyjce. A wiesz otym ze ptacowano nad silnikiem benzynowym bez  przpeustnicy?? Jak zamierzano regulowac w takim razie ilosc powietrza?? Wiesz tez o tym ze audi wdrazal tak jak inni tez silniki z wieksza iloscia zaworów- z 2 zaworow na gar do 4 zaworow i porem nawet 5 zworow na gar a pozniej wrocili do 3 zaworow na gar. Czemu wrócili do 3 zaworow. Czemu zmneijszenie ilosci zaworow skoro mowisz ze to tylko same plusy??
Zreszta dziwna sprawa z ta teoria o lepszym napelnianiu powietrzem w benzynie  z dwoma zaworami ssacymi. Lepsze napelnianie to po co przepustnica jest w takim razie przymknieta zaleznie do wcisneitego pedalu gazu npo na 40% czy np na 60% itd. Tu chesz wiecej zaworów by lepiej napelniac a prezpustnice chesz zostawic przymkneitą?? Tylko w pozycji pedalu gazu wcisneitego w podloge masz ja otwarta na maxa. Tjak to w tych benzynach jest- tu chesz filtr i rure dac duza by nei tamowac a przepustnicy nie wywalasz??

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #46 dnia: 07 - Czerwca - 2015 - 13:21:07 »
Skaczesz raz z Pb a drugim razem TDI o jakim silniku jest mowa? .Teraz ty czytasz bez zrozumienia .Podajesz przykład silnika 16v cdti a twoja wypowiedz jest do Pb. I zadajesz pytanie jak sterować przepustnicę dla zagmatwania podajesz wychylenie w procentach.Klapy o których piszesz są nie przymykane przy wzroście(rozpędzaniu ) a po to by przydławić silnik by szybciej schodził z obrotów ,a co za tym idzie mniej palił (ekologia )Co do ilości zaworów na dany cylinder też zaczynasz żonglować ilościami (chyba by wypowiedz była mniej zrozumiała )Proste pytanie czy sprawność silnika 8 zaworowego jest lepsza czy 16 zaworowego Z założenia oba mają tą samą pojemność ,średnicę tłoka ,i ten sam skok i są na Pb

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #47 dnia: 07 - Czerwca - 2015 - 13:48:29 »
A jak dasz dwa duze zawory zamiast 4 malych to ktory bedzie lepszy?? A wiesz ze przy wiekszej ilsoci zaworow jest wiecej nieszczelności?? Dlatego tez wielu producentów nie poszło w kierunku 5 zaworow na gar.

Klapy o których piszesz są nie przymykane przy wzroście(rozpędzaniu ) a po to by przydławić silnik by szybciej schodził z obrotów ,a co za tym idzie mniej palił (ekologia )

Ciekawa teoria. Tyle ze Nie wiem czy wiesz ale jak sciagasz noge z gazu to silniki juz nawet duzo starszej generacji maja calkowite odciecie paliwa jesli obroty silnika sa wyzsze jak jalowe a pedal gazu ma 0% wcisniecia. Tu zadne przymykanie klap nic nie da i nie zmieni. To sa klapy zawirowań po to by powietrze wpadalo jednym kanalem czyli jednym zaworem i tym sposobem robilo wir jak mini trąba powietrzna do komory spalania. Pwoietrze wtedy wiruje i podanie palwia powoduje lepsze wymieszanie powietrza z paliwem.

Zreszta tak jak Ty mnie nei przkeonasz tak i ja Ciebie ale zadaj takie pytanie na fotum mastersa albo najlepiej na forum golfa choc jak si epostarasz to tam znajdziesz takich tematow cale mnóstwo. Te tuningi dolotami typu stozek to juz przerabialismy na forach oplowskich i pare osob robilo testy na hamowni i wyniki nieraz wychodzily  nieco szokujace.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #48 dnia: 07 - Czerwca - 2015 - 16:00:19 »
Jak na moje uważam proste pytanie jaki silnik ma większą sprawność 8 czy 16v twoja odpowiedz jest dość zawiła (jak ministra lub co najmniej urzędnika ) a wygląda tak ----- A jak dasz dwa duze zawory zamiast 4 malych to ktory bedzie lepszy?? A wiesz ze przy wiekszej ilsoci zaworow jest wiecej nieszczelności?? Dlatego tez wielu producentów nie poszło w kierunku 5 zaworow na gar

Może nadal nie umiem czytać ze zrozumieniem . Więc sam sobie odpowiem bo może kogoś z czytających to zaciekawi  .  "czym łatwiej oddychać tym lepiej "nadal jestem tego zdania i konstruktorzy też tak sądzą i silnik16v(chodzi o ilość zaworów)po ich próbach spisywał się znacznie lepiej(niż 8v) i rozochoceni dość znaczną poprawą osiągów zaczeli kombinować z 5 zaworami na cylinder (i to jest prawda )Ale głowice nie są jak kiedyś żeliwne tylko alu i niezbyt dobrze wytrzymywały ,więc wrócili do 4 zaworów(o większych średnicach) na gar przez co uzyskali większą trwałość (żywotność głowicy  )Przy okazji ograniczyli koszta .Co do cyklonów w kolektorach to kolega trochę z rozbiegu chce chyba bardziej namotać by wypowiedz była bardziej profesjonalna .Nie jeden z osób to czytających słyszał a może nawet widział(polerowany kolektor ssący od środka tak by przepływające powietrze miało jak najmniejsze opory i jak najmniejsze zawirowania .Tak że osoby które wyciskają z silnika co się da są skłonni poświęcić kupę potu na polerowanie elementu (naturalnie mowa o aluminiowym kolektorze ssącym)od środka aby uzyskać ociupinkę.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #49 dnia: 07 - Czerwca - 2015 - 21:08:33 »
nie wiem czy zauwazyles kolego ale producenci poza dolozeniem zaworow poszli tez glownie w tych modyfikacjach tez na zwiekszenie srednicy tloka a zmneijszenie skoku co oczewiscie tez podniesie moc auta. Dlatego tez silniki dzisiejsze raczej legitymuja sie dosc wysoka mocą ale w gornych rejestrach a z dolu raczje slabe. Chyba nie myslisz ze kiedys 1.6 mial 75 koni a dzisiejszy 1.6 ma 115 koni albo i wiecej nawet tylko przez to ze jest 16 zaworów.

Dobra nie marudzmy juz tu o tym. Powiedz mi jaki mam filtr zastosowac w aucie serujnie 1.9 tdi PD 115 Km zmodoznym na 200 koni bo mam filtr nadal seryjny. Moz eugram ze 20 koni wiecej prze tą wymiane. No i jaki docelowo filtr czy tam dolot i co tam jeszcze trzeba na moc docelową 240-250 koni w tym ze aucie. Mody dotychczas zrobione to wymienione turbo na gtb2056, wtryski, BIG IC wydech tez szarpniety z nierdzewy jak dobrze pameitam 2.75 cala. Co mnie tam tamuje by osiagnac taka moc??

Tagi wątku: