Autor Wątek: AKUMULATOR - wybór, wymiana, problemy  (Przeczytany 316 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elk84

• :: TrendLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
AKUMULATOR - wybór, wymiana, problemy
« dnia: 30 - Października - 2020 - 23:32:09 »
Temat wydzielony z tematu o akumulatorach w dziale Jetta V

Odświeżę wątek.

To ze można podłączyć rownolegle drugi akumulator na czas wymiany jest dość oczywiste.
Problem w tym ze nie zawsze jest taka możliwość (właściwie to częściej jej nie ma jak jest). Wszędzie czytam, ze w nowych autach nie wolno go odłączać nawet na chwile, a w autach ze start-stop to już absolutnie nie dotykać - wymiana tylko w serwisie.
A jak jest w praktyce, wymieniał ktoś samodzielnie bez podtrzymywania zasilania drugim akumulatorem, były jakieś problemy?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: Odp: AKUMULATOR - wybór, wymiana, problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 31 - Października - 2020 - 06:42:30 »
W praktyce jest tak że podłączasz do śrubek/nakrętek klem przewody do których podłączasz źródło zasilania/podtrzymania.Zdejmujesz klemy wyjmujesz aku i wsadzasz nowy.Po założeniu klem odłączasz kabelki ze źródłem zasilania/podtrzymania i jest ok.pod warunkiem że pojazd nie posiada systemu start-stop gdzie i tak po wymianie najczęściej musisz przy pomocy kompa" poinformować "auto że dostało nowe aku.

Offline elk84

« Odpowiedź #2 dnia: 31 - Października - 2020 - 18:08:54 »
Ok, ale to nie jest odpowiedz na moje pytanie.

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #3 dnia: 31 - Października - 2020 - 18:19:54 »
A jakiż to samochód? Ja mam start-stop i mogę sobie rozłączać akumulator jak tylko chcę ...
Nawet te cudowne "nowe" podobno po ponownym podłączeniu wymagają przejechania kawałek i wszystkie kontrolki gasną i jest spokój. (1/2 odpowiedzi)
Wymiana, natomiast, dla start-stop wymaga "poinformowania" sterownika, że jest nowy aku i ma nowy parametr pojemnościowy (dokładnie to jest 1/2 odpowiedzi @Gulasz 'a na Twoje pytanie) <- bez tego nowy akumulator będzie traktowany jak stary - zużyty. A start stop cały czas zmniejsza parametry życiowe aku i odpowiednio go ładuje i rozładowuje.
Dobre sklepy z aku mają odpowiednie urządzenie do programowania sterowników po wymianie, mają też mnóstwo aku do podtrzymania :). Jak chcesz sam to musisz mieć dostęp do urządzenia obsługującego Twój sterownik "układu regulacji akumulatora".
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Podziękował: elk84

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #4 dnia: 31 - Października - 2020 - 19:13:47 »
A jak jest w praktyce?
W praktyce jak nie masz interfejsu diagnostycznego, ktorym przypiszesz/zakodujesz nowy akumulator, to lepiej zleć komuś, kto ma. No chyba że masz. Reszta jest nieważna, spokojnie możesz odłączać akumulator

Podziękował: elk84

Offline elk84

« Odpowiedź #5 dnia: 31 - Października - 2020 - 19:26:37 »
No to wyglada na to, ze wymiana na nowy chyba tylko w warsztacie.

Aktualnie oczekuje na T-Roca a moje pytanie wzięło się stad, ze właśnie w starym samochodzie wylądował się akumulator (córka zostawiła na światłach  :)) i tak się zastanawiałem co by było, gdyby się to przytrafiło w nowym aucie. A może nic by się nie stało, bo skoro auto „samo zarządza zużyciem energii odłączając zbędne odbiorniki” to może samo by wyłączyło te światła (inna sprawa ze LED-owe reflektory pobierają chyba trochę mniej mocy i aku wystarczyłoby na dłużej)?

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
« Odpowiedź #6 dnia: 31 - Października - 2020 - 19:37:12 »
W praktyce jak nie masz interfejsu diagnostycznego, ktorym przypiszesz/zakodujesz nowy akumulator, to lepiej zleć komuś, kto ma.
Od kiedy wprowadzono taką procedurę? (Kilka akulatorów wymieniałem i nigdy tego nie robiłem, bez ewidentnych problemów, ale może dlatego, że auta miały już dobre kilka lat.) Czy to w związku ze start-stop? (Widzę, że da się nawet w OBD11.) Czy jest to ważne również jeśli nowy jest taki sam (rodzaj i pojemność)?

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #7 dnia: 31 - Października - 2020 - 19:48:14 »
@elk84 +/- 50-60W Halogenu = około 15W LED, ale te nowe światła mają 20-30 W, z tego co czytałem o różnych modelach (mają większą moc świetlną i samopoziomowanie). Samochód powinien wyłączyć wszystkie zbędne źródła po jakimś czasie, aby zabezpieczyć rozładowanie aku.

@Frodo chodzi tylko i wyłącznie o start-stop i moduł zarządzania ładowaniem/rozładowaniem akumulatora. Ważne jeżeli jest nowy, nawet gdy jest identyczny. Przykład z OB11:

=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Podziękował: doggie, Frodo, Maxiu70

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
« Odpowiedź #8 dnia: 31 - Października - 2020 - 20:50:10 »
bez ewidentnych problemów, ale może dlatego, że auta miały już dobre kilka lat.)
No raczej

poza tym da się użytkować auto bez zakodowania tylko efekt będzie taki, że aku sie skończy wcześniej

Dodano:  31 - Października - 2020  -  20:53:37
Od kiedy wprowadzono taką procedurę?
Zależy od producenta, dla przykladu w BMW X3 e83 z 2008 u szwagra nie ma a w moim byłym BMW X1 e84 z 2010 juz był ale miałem S/S 

Dodano:  31 - Października - 2020  -  20:54:25
Czy to w związku ze start-stop?
Każdy start-stop posiada, bez S/S też sie zdarza 61-reg. akumulatora

Dodano:  31 - Października - 2020  -  20:57:01
wyłącznie o start-stop i moduł zarządzania ładowaniem/rozładowaniem akumulatora
Oj chyba niekoniecznie, kojarzę auta bez S/S z reg. aku

Podziękował: Frodo

Tagi wątku: