Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY - Scirocco/Corrado - na co zwrócić uwagę ?  (Przeczytany 13333 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szymek1989

• :: StartLine
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: DGL
ZAKUP KONTROLOWANY - Scirocco/Corrado - na co zwrócić uwagę ?
« dnia: 22 - Grudnia - 2014 - 22:20:42 »
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem i moje pytanie brzmi co myślicie o tym egzemplarzu?
Może jest ktoś z okolic i mógłby to auto obejrzeć?

//link nieaktywny//

Offline Misiopysio73

Odp: ZAKUP KONTROLOWANY- kupuje Scirocco - na co zwrócić uwagę ?
« Odpowiedź #1 dnia: 29 - Maja - 2015 - 20:19:54 »
Witajcie dobrzy ludzie.
Walę prosto z mostu moją opowieść, niebardzo wiedząc w którym dziale ją umieścić, a to ze względu na to, że dział handlowy jest niedostępny dla nowych użytkowników. Mam nadzieję, że w razie czego Admin da radę pokierować wątek gdzie trzeba.
Około 1993-94 roku przywiozłem z Berlina Zachodniego VW Sirocco z 1978 roku, z silnikiem 1,4. (o ile dobrze pamiętam). Trochę jeździłem tym samochodem w latach młodzieńczych (mało, bardzo mało), później pozostawiłem go ojcu. Auto przeszło kapitalny remont blach, dostało nowy lakier i nowe obicia siedzeń. Ma w zasadzie 100% oryginalnych części, prócz dodanego szyberdachu. Na obecną chwilę ma przejechanych około 95.000 km. Auto było zawsze w ciepłym garażu (22 lata..), eksploatowane znikomo. Ojciec jeździł nim do pracy - około 3km dziennie, a po przejściu na emeryturę - 2 razy w tygodniu do sklepu. Cóż jeszcze?.... od zawsze przegląd techniczny bez problemów, zawsze zarejestrowany, od pierwszej rejestracji w PL jeden właściciel (czarne blachy po dziś dzień). Zmierzając do celu opowieści - w związku z tym, że kilka tygodni temu ojciec zmarł, lada moment samochód zmieni sądownie właściciela na mnie. Chciałbym znaleźć kupca pasjonata, który doceni wartość tej perełki. Nie mam porównania cen, gdyż na żadnej polskiej giełdzie internetowej nie widziałem takiego zabytku. W kraju gdzie mieszkam - niestety też nie. Przeglądając mobile.de znalazłem kilka sztuk w tych rocznikach w cenach (przyrównując stan techniczny i przebieg) od 6.000 Euro aż do 22.000...
Będę wdzięczny za każdą radę i głos w tej sprawie. Dodam tylko, że nie mam parcia i nie muszę się auta pozbywać. Jeść nie woła i w garażu u mamy może jeszcze postać nabierając szlachetności hi.
Pozdrawiam i liczę na kilka słów odzewu
(jeżeli to nie wbrew regulaminom, to mile widziany kontakt mejlowy  jarbed73@gmail.com   a jeśli Admin to wykasuje, to będę śledził wątki na forum)

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #2 dnia: 29 - Maja - 2015 - 21:25:43 »
Na moje jeśli nie musisz się go pozbywać, to zostaw go dla siebie i dla potomnych :) 

Offline Lucek

• Clubowicz
  • VW: T5
  • Rej: WPI
« Odpowiedź #3 dnia: 29 - Maja - 2015 - 21:53:37 »
Podzielam zdanie @przema, ale nie za  bardzo rozumiem o co Ci chodzi.
Potrzebujesz wyceny swojej perełki czy szukasz nabywcy czy po prostu chcesz się pochwalić takim skarbem?
Tak czy tak, to szczerzę Ci zazdroszczę tej maszyny. Wrzuć nam jakieś fotki i przedstaw dokładniej to autko.

ps. Czy w 78 roku wychodziły Sirocco z motorem 1.4 :question:
Marcin

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #4 dnia: 29 - Maja - 2015 - 22:42:49 »
Scirocco  z tego rocznika  było  1,1  1,3  1, 5
Chętnie bym kupił takiego klasyka, bo zawsze o Scirocco MKI marzyłem ale póki co mam inne wydatki i temat odłożę na później.

Offline Misiopysio73

« Odpowiedź #5 dnia: 30 - Maja - 2015 - 09:50:18 »
Dziękuję za zainteresowanie tematem. Jeżeli chodzi o przeniesienie do działu sprzedaży, to chwilowo nie mam na to szansy ze względu na moją ktrótką historię na forum (użytkownicy powyżej chyba pięciu postów mają tam wstęp). O co mi właściwie chodzi? Chciałem przedstawić historię mojego klasyka, prosząc fachowców o podpowiedź w wycenieniu go. Jak napisałem poprzednio - w zasadzie nie mam parcia by go sprzedawać, ale liczę się z tym, że w związku z tym, że mama została w domu sama, z czasem będzie brała pod uwagę sprzedaż domu, więc i z garażem będzie problem i przechowaniem auta. A może jakiś pasjonat będzie mógł śmigać nim na zloty hi. Co do zdjęć - nie wcześniej jak za miesiąc, gdyż dopiero w lipcu planuję urlop i przyjazd do PL. Chętnie coś tu wrzucę. (dodam tylko,że przy kapitalnym remoncie ojciec zażyczył sobie kolor "czerwień meksykańska" z bazy toyoty - nie wiem czemu nazwa tego koloru utkwiła mi w pamięci na tyle lat..).
A co do silnika - może być faktycznie 1,6 ale to będzie łatwiej zidentyfikować po numerze VIN, którego nie posiadam przed oczami...
Pozdrowił.

Offline Xbitx

« Odpowiedź #6 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 16:32:37 »
Witam wszystkich mam ogromną prośbę.
Otóż chce zakupić VW Scirocco znalazłem mało informacji o jednostce 1,4 TSI 160 KM chciałbym się dowiedzieć coś o tym silniku.
Auto głownie będę użytkował w mieście.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #7 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 18:01:24 »
chce zakupić VW Scirocco znalazłem mało informacji o jednostce 1,4 TSI 160 KM chciałbym się dowiedzieć coś o tym silniku.

Przeczytaj artykuł ze strony magazynauto.pl: Czy silniki 1.4 TSI są awaryjne?

Offline Xbitx

« Odpowiedź #8 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 18:09:16 »
Czytając ten artykuł odechciało mi sie kupna tego samochodu. Jest awaryjny, niezbyt ta jednostka im sie udała a chyba nikt nie lubi często zaglądać do mechanika

Dodano:  27 - Grudnia - 2015  -  10:56:32
Napisze ktoś coś więcej? Ktoś kto ma ten samochód z tym silnikiem.

Offline Sowa

« Odpowiedź #9 dnia: 07 - Maja - 2017 - 22:01:01 »
Witam
Planuje zakup Scirocco, zakochałem się już pod względem stylistycznym z zewnątrz te auto jak na VW 12 na 10 moim zdaniem.
Jeżeli chodzi o wyposażenie to tu też sobie poradzę ponieważ wiem czego oczekuje i gdzie jest moje min.
Potrzebuje porady odnośnie silników.
Auto będzie używane czasem na krótkim odcinku typu ok 5-10 km w jedną strone praca, czasem na odcinku 30-40 km w jedną stronę do dziewczyny a czasem sporadycznie gdzieś dalej.
Zastanawiałem się nad 2.0 TDI ale tu jednak przemawia do mnie rozsądek że niestety mniejsze spalanie ok 6l. może zamienić się w duże koszta u mechanika.
Tak więc teoretycznie najlepszym wyjściem było by 2.0 210 km benzyna która ma dobrą opinie ogromną moc no i ponoć spalanie też w dobrym stopniu " teoretycznie podają 6-8l przy spokojnej jeździe do 100km/h w okolicy 120-140 km/h 8-9l "
Czy ktoś może się wypowiedzieć ? zależy mi na skrzyni DSG

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #10 dnia: 07 - Maja - 2017 - 23:36:13 »
Jeśli chodzi o krótkie odległości to nie polecam TDI. Nie z winy awaryjności ale z tego że auto zawsze będzie niedogrzane co będzie skutkowało większym zużyciem ON. Zanim się zdąży rozgrzać silnik trzeba będzie je wyłączyć. Bardziej bym polecił silnik benzynowy na takie warunki. ;)

Podziękował: Sowa

Offline Sowa

« Odpowiedź #11 dnia: 08 - Maja - 2017 - 09:22:53 »
No tak tu jestem świadom że TDI potrzebuje jednak tej trasy min 30 km jednym ciągiem i to lepiej w trasie niż w mieście.
Ale czy ktoś może się wypowiedzieć kto miał styczność z 2.0 TSI 210-220 km ?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #12 dnia: 08 - Maja - 2017 - 12:13:05 »
Bardziej bym polecił silnik benzynowy na takie warunki.
Tylko problem w tym że do 2012 roku wszystkie stosowane przez VW benzynowe silniki był dość problematyczne, albo biorą bardzo duże ilości oleju (1.8 i 2.0 TSI) lub mają spore kłopoty z rozrządem (1.4 TSI). Silniki które teoretycznie są pozbawione tych wad, były montowane dopiero od połowy 2012 roku.
Info o silnikach 1.4 TSI: http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,2401.0.html

Moje zdanie odnośnie tego modelu jest subiektywne i poparte tylko spostrzeżeniami z informacji pojawiających się w prasie motoryzacyjnej i na stronach internetowych. Posiłkując się tymi informacjami o sporych problemach silników, zdecydowałbym się chyba na 2.0 TDI CR, z prostej przyczyny: nikt tym autem w dieslu nie robi kosmicznych przelotów, tak jak ma to miejsce w rodzinnych kombi czy VAN-ach (Passat, Sharan), a i sam silnik 2.0 TDI CR jest już w dużej mierze pozbawiony wcześniejszych wad, które występowały w silnikach o tej samej pojemności 2.0 TDI PD ale zasilanymi przez pompo-wtryskiwacze a nie przez system Common Rail.

Jeżeli jesteś zwolennikiem benzyny: wybierz sobie konkretny silnik i zanim go kupisz to mocno prześwietl na jego temat całe info dostępne w necie.

Offline Sowa

« Odpowiedź #13 dnia: 08 - Maja - 2017 - 12:24:33 »
No tak
Tylko tu się martwię że jazda do pracy gdzie na dzień dzisiejszy mam ok 8 km to troszkę mało aby ten silnik się dobrze nagrzał, Latem jeszcze spoko ale zimą myślę że może być problem.
Ile tak na prawdę pali 2.0 TDI ? są dwie wersje 140 i 170 i chyba lepiej już te 170

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #14 dnia: 08 - Maja - 2017 - 12:40:21 »
Wszystko zależy jakie to jest 8 km ::)
Można jechać rano przez zakorkowane miasto i 8 km zajmie minimum 30 minut, można też mieć 8 km przysłowiowej prostej w polu i wtedy jak się śpieszysz to zajmie ci to 5 minut.     

Co do spalania: każde auto jeżeli jest w pełni sprawne, to spala tyle paliwa na ile pozwoli mu kierowca. Jest tyle zmiennych i niewiadomych, że ciężko jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Dwa takie same auta z tym samym silnikiem mogą spalać diametralnie rożne ilości paliwa, na co wpływa ma przede wszystkim: kierowca (styl jazdy), obciążenie auta, pogoda, szerokość opon, ilość powietrza w oponach.

Dużo o realnym spalaniu danego auta możesz się dowiedzieć na stronie: http://www.motostat.pl , na której spora grupa kierowców (między innymi i ja) zapisuje swoje tankowania a system oblicza im spalanie.

Tutaj masz wyszukane same Scirocco: http://www.motostat.pl/search?year_from=1900&type_id=1&make_id=90&model_id=1428&search=Szukaj

Podziękował: Sowa

Offline ownz

2.0 TSI - czy warto kupić Scirocco z tym silnikiem?
« Odpowiedź #15 dnia: 23 - Września - 2017 - 08:30:30 »
Witam,

Chciałbym kupić VW Scirocco III 2008-2009 r. i stąd kilka pytań do osób znających te auta i nieszczęsny silnik 2.0 TSI. Jak samo auto cieszy oko tak silniki plasują się na szczycie rankingów awaryjności - sporo o nich czytałem ale nadal nurtuje mnie kilka pytań. 1. Czy problem z nadmiernym spalaniem oleju spowodowany nieszczelnymi pierścieniami na tłokach dotyczy każdej jednostki z tym silnikiem czy jak to VW komentował sprawę, usterki dotyczą tylko poszczególnych modeli. 2. Czy jest jakiś limit przebiegu przy którym najczęściej te usterki wychodzą? Z tego co wiem w połowie 2011 roku silniki zostały poprawione, niestety im auto młodsze tym droższe. Dowiedziałem się że wymiana tłoków na poprawione to koszt 12 300 zł brutto, oczywiście wchodzi w to cały osprzęt korbowody uszczelki itp. jeśli ktoś by chciał mam całą dokładną listę części które są wymieniane przy takim remoncie. Zastanawiam się czy kupując scirocco III powinienem liczyć się z tym, że zanim wsiądę do auta najlepiej od razu przeprowadzić remont silnika, wtedy można szukać auta z uszkodzonym silnikiem czy lepiej odpuścić sobie wersje sprzed 2011 roku jeszcze trochę odłożyć i kupić auto już z poprawionym silnikiem po 2011r. Może jednak problem nie dotyczy wszystkich auto i na co wtedy zwrócić uwagę przy kupnie tego auta żeby nie trafić na silnik z usterką?

Offline Fish

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CCTA
  • Moc: 200 KM
Odp: 2.0 TSI - czy warto kupić Scirocco z tym silnikiem?
« Odpowiedź #16 dnia: 23 - Września - 2017 - 10:50:29 »
Też się tym tematem interesowałem kupując Tiguana, ale w końcu padło na 2016 rok.
Sprawdź kod twojego silnika czy ma w rozrządzie pasek czy łańcuch. Bo jeśli łańcuch to w początkowych latach produkcji był problem z napinaczem. Efekt był taki że łańcuch się rozciągał, napinacz działał wadliwie i dochodziło do przeskoczenia łańcucha na kole zębatym. Ponoć jak łańcuch się wyciągnął a napinacz źle działa to to słychać bo łańcuch ociera o aluminiową obudowę.

Co do tłoków to najlepiej ściągnąć z USA akcesoryjne, ale uwaga tylko jednej firmy - nie pamiętam teraz nazwy.
_________
Fish

Podziękował: ownz

Offline limitlesss

« Odpowiedź #17 dnia: 03 - Maja - 2018 - 21:41:28 »
Cześć wszystkim ;)
Jutro wybieram się na zakup Volkswagena Scirocco 2.0 TSI Match R-Line
Ten konkretnie egzemplarz: [link]

Slyszalem o ogromnym pobieraniu oleju przez silniki EA888 GEN.2, natomiast podobno od połowy 2011 roku zostało to naprawione i została wypuszczona nowa 3cia generacja (EA888 GEN.3). Znalazlem artykul o tym jak rozroznic te dwie generacje, natomiast jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o samochody i o ile 2gą generacje jestem w stanie rozpoznac po dokladnych zdjeciach - o tyle trzecia jest pokazana tylko na grafice i juz nie bardzo rozumiem czym sie wyroznia.
Czy ten egzemplarz z 2012 roku będzie miał silnik 3-ciej generacji?
Może ktoś z was będzie mi potrafił konkretniej wyjaśnić różnicę między nimi: http://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=1835.0

Z góry dzięki za pomoc :)

PS. Tak jak pisałem jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o auta i będzie to pierwsze auto jakie będę kupował, więc wskazówki na co zwrócić uwagę również bardzo mile widziane :) )

Offline bartekkoks

• Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CCZB
  • Rej: BLK
VW Scirocco 2.0 TSI 2013
« Odpowiedź #18 dnia: 28 - Października - 2018 - 14:03:20 »
Witam

Mam możliwość kupna tego modelu z 2013roku z przebiegiem 103tys kilometrów (serwisowany w niemczech).

Słyszałem wiele wad i zalet tego silnika czy ktoś może sie wypowiedzieć wiecej?

Offline POL-AK

1.4 TSI 160 KM
« Odpowiedź #19 dnia: 28 - Lutego - 2020 - 14:37:10 »
Witam serdecznie :)
Panowie zamierzam kupić Scirocco 1.4 TSI 160 KM z 2011 roku z przebiegiem 100 tys. km.
2011 rok, czyli nie jest to silnik z początku produkcji, wiadomo czy coś już w nim poprawiono ?

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: 1.4 TSI 160 KM
« Odpowiedź #20 dnia: 28 - Lutego - 2020 - 16:21:54 »
Twincharger, czyli jedna wielka mina

Offline waldi919

• :: TrendLine
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AFN
  • Moc: 110 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: GD
Odp: 1.4 TSI 160 KM
« Odpowiedź #21 dnia: 28 - Lutego - 2020 - 16:58:06 »
W Scirocco z początku produkcji, jedyny polecany silnik, to prawie bezproblemowy 2.0 TDI na Common Rail.
Reszta albo nie jedzie jak ten 1.4 TSI 122 KM lub generuje problemy, jak ten 1.4 TSI z kompresorem lub 2.0 TSI które bardzo lubią olej.

Tagi wątku: