Autor Wątek: REFLEKTORY - zaparowany klosz i krople wody wewnątrz  (Przeczytany 2872 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariusz1120

• :: TrendLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
REFLEKTORY - zaparowany klosz i krople wody wewnątrz
« dnia: 16 - Lutego - 2023 - 20:08:05 »
Witam, szukam lokalizacji tzw odpowietrznika reflektora full Led przód Golf 7 2018 - powinno się go wyczyścić udrożnić gdy zauważy się krople wody lub zaparowanie reflektora.
Czy ktoś ma może wiedzę jak wygląda i gdzie jest umiejscowiony, ewentualnie jak się go udrażnia/wymienia/czyści ?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: REFLEKTORY - zaparowany klosz i krople wody wewnątrz
« Odpowiedź #1 dnia: 17 - Lutego - 2023 - 12:35:49 »
Cześć, nie mam co prawda takiego reflektora jak ten o który pytasz ale w autach, którymi się poruszam, najczęściej stosuję ten sam patent w przypadku pary wewnątrz. Jeśli pojawi się sama para, to albo ściągam całkowicie gumę przy żarówce albo ja delikatnie luzuję i staram się pojeździć na włączonych światłach, tak aby ciepło świecącej żarówki, osuszyło wilgoć a sama wilgoć miała możliwość ujścia.
Jeśli w reflektorze pary jest tak dużo, że zaczyna się skraplać, to samo udrożnienie kanalika może nie osuszyć wnętrza.

Czy ktoś ma może wiedzę jak wygląda i gdzie jest umiejscowiony, ewentualnie jak się go udrażnia/wymienia/czyści ?
Tak na chłopski rozum, to taki "odpowietrznik", powinien być chyba na spodzie reflektora w najniższym jego punkcie i powinien mieć możliwość wypuszczania wody z wnętrza a nie wpuszczania jej w druga stronę.

Chyba najlepszym i najszybszym rozwiązaniem, będzie samodzielny demontaż zaparowanego reflektora i organoleptyczne poszukanie wyżej wymienionego odpowietrznika.

Offline shvmp00

• Clubowicz
  • VW: Tiguan Allspace
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DGVA
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: EL
« Odpowiedź #2 dnia: 17 - Lutego - 2023 - 12:57:25 »
Na zagranicznych forach wspominali o tym problemie i radzili sobie mniej więcej tak jak napisał @pretor . Jedną z sugestii jakie znalazłem jest przymocowanie na zaślepce żarówki woreczka pochłaniającego wilgoć ('Silica Gel', taki jak w pudełkach z elektroniką czy butami) i wyciągnięcie go po tygodniu.

Offline mariusz1120

« Odpowiedź #3 dnia: 17 - Lutego - 2023 - 13:22:39 »
Tylko ten reflektor Full led nie ma żarówek i zaślepek je osłaniających - jest pełna zabudowa plastikowa tylko z wtyczkami do Ledów i nic poza tym. wiem że demontaż pozwoli ustalić tylko to wiaże się z odkręceniem zderzaka, nadkola i samego reflektora, trochę dużo jak na znalezienie odpowietrznika, może ma ktoś jakąś wiedzę z tymi ledami ?

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: FK
« Odpowiedź #4 dnia: 18 - Lutego - 2023 - 11:38:53 »
Wilgoc może się dostać przez uszczelnienie sterownika .

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline mariusz1120

« Odpowiedź #5 dnia: 27 - Lutego - 2023 - 11:34:12 »
Sprawdzałem ale u mnie w tym miejscu jest coś innego, nie wiem jakieś może inne te ledy - świecą super ale zabudowa ich to porażka, a dostać się do nich to tylko ASO

Dodano:  05 - Marca - 2023  -  18:16:56
Nie mogę wstawić zdjęcia mojego reflektora - jakaś podpowiedź ?

Tagi wątku: