Autor Wątek: INFOTAINMENT - różne przypadki (Golf VIII)  (Przeczytany 3863 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Moder

• :: TrendLine
  • VW: Golf VIII
  • Silnik: 1.0 eTSI
  • Moc: 110 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
  • Rej: CBY
INFOTAINMENT - różne przypadki (Golf VIII)
« dnia: 01 - Lutego - 2023 - 21:06:16 »
Pod koniec listopada pojechałem na wykonanie akcji fabrycznych 90SB i 91DS 02,05,07,08 i aktualizacji oprogramowania sterowników.
Po tej wizycie zauważyłem, resetowanie się co pewien czas (kilka razy w tygodniu) ekranu Infotainment.
Zaczyna się od wyświetlenia komunikatu "Zabezpieczenie elementów jest aktywne" następnie ekran się zawiesza, wyświetla się komunikat, że czujniki parkowania są niedostępne i po niedługim czasie ekran wyłącza się i uruchamia od nowa.
Przed wizytą nic takiego się nie działo.
Zgłosiłem to, pojechałem ponownie do serwisu, po 1,5 h odebrałem samochód, ale jak się później okazało nic to nie pomogło.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Najważniejsza zasada forum: dane pojazdu w na początku każdego nowego wątku w dziale technicznym. Proszę aby to uzupełnić - po uzupełnieniu, zgłosić ten fakt do moderatora. Dziękuję.

Offline Franki

• Silnik: 1.5 e-TSI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: DL
Odp: INFOTAINMENT - różne przypadki (Golf VIII)
« Odpowiedź #1 dnia: 27 - Kwietnia - 2023 - 20:48:57 »
Dokładnie te same objawy po wgraniu oprogramowania mam u siebie, doszły jeszcze problemy z czujnikami parkowania i najlepsze... cyklicznie wyskakuje błąd SOS i Travel assist. Serwis VW twierdzi, że to wina kierownicy. Ciekawe podejście po wgraniu oprogramowania trzeba wymienić koło kierownicy...

Offline Moder

« Odpowiedź #2 dnia: 27 - Kwietnia - 2023 - 21:02:42 »
Finał u mnie był taki, że autoryzowany serwis podjął się wymiany sterownika. Dokładnie tydzień temu to zrobili i jak na razie problem się nie pojawia, choć zdaje sobie sprawę, że  upłynęło jeszcze zbyt mało czasu, żeby mieć pewność co do całkowitego rozwiązania problemu.

Offline Zaki77

• :: StartLine
  • Silnik: 1.0 ???
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 20 - Sierpnia - 2023 - 21:25:29 »
@Moder napisz jak teraz po tej wymianie sterownika czy dalej jest wszystko ok bo u mnie jest dokładnie to samo co u Ciebie i serwis tłumaczy się że to wina oprogramowania sterownika i musimy poczekać na aktualizację.

Offline Moder

« Odpowiedź #4 dnia: 21 - Sierpnia - 2023 - 21:15:26 »
Wszystko jest ok, tylko przy każdym uruchomieniu pojawia się komunikat jak na zdjęciu.
Przy najbliższej okazji będę chciał, żeby mi go zlikwidowali, ale oprócz tego wszystko jest dobrze.

Podziękował: Zaki77

Offline Zaki77

« Odpowiedź #5 dnia: 21 - Sierpnia - 2023 - 22:29:21 »
@Moder No ja muszę poczekać do tej aktualizacji bo serwis wysłał info do centrali Volkswagena a Ci odpisali że wstrzymać się ze wszystkim bo to wina oprogramowania i aktualizacja ma wszystko poprawić. Serwis powiedział że ta aktualizacja pewnie będzie za pomocą We Connect wysłana na mój pojazd.
Zobaczymy, napisze jaki będzie finał.

Offline Tenia

• Silnik: 1.5 eTSI
  • Moc: 150 KM
  • Rej: GDA
« Odpowiedź #6 dnia: 23 - Stycznia - 2024 - 10:29:54 »
Moje auto od listopada stałe mnie z kimś łączyło samo , infotaiment nie działał często i zawieszał się nie dał się też zresetować aktualizacja zawiesiła system po udostępnieniu serwisowi nagrań z telefonu i zostawieniu u nich auta na tydzień  : wymienili mi infotaiment i jakiś element nie sterownik tylko płytkę za ok ( 18.400 ) - dobrze że auto na gwarancji po 4 dniach auto nadal mnie łączyło z samo z informacją wymienili mi SOS . A jeśli chodzi o czujniki parkowania to nie działały od dnia zakupu i kamera cofania nie pokazywała obrazu po przedostatniej wizycie w serwisie 6 dni działa . Natomiast infotaiment w niedzielę rozłączył sam rozmowę telefoniczną zresetował się sam po czym nie było głosu i nie mogłam włączyć radia nie działał zestaw głośnomówiący  .Na drugi dzień wszystko działało poprawnieMam nagranie i dzwoniłam do serwisu... ale to chyba jakiś niewypał to moje auto ... a serwis od początku nic nie robił dopiero jak zaczęłam pisać na forum ich strony to dopiero zaczęli cokolwiek robić ... Czy ktoś może coś podpowiedzieć czy pozostaje mi wymiana auta z tytułu rękojmi na nowe niewadliwe bo od dnia zakupu nie działa to za co zapłaciłam...????

Offline Moder

« Odpowiedź #7 dnia: 18 - Maja - 2024 - 01:31:45 »
Tak z ciekawości zapytam, kiedy był kupowany ?

Offline Zaki77

« Odpowiedź #8 dnia: 18 - Maja - 2024 - 11:37:55 »
Witajcie
Trochę to trwało ale
Odnośnie mojego infotaimentu sprawa wyglądała tak że w serwisie nie bardzo chcieli się za to zabrać. Więc napisałem do volkswagena zgłoszenie reklamacyjne ze serwis ma nas chyba w d... i pojechałem troche po Vw Polska i dopiero wtedy ruszyło. Volkswagen dopuścił nawet nagrywane filmy bo chyba błędów nie było.
Od stycznia 2024 byliśmy wzywani do serwisu co dwa tygodnie, zczytywane były sterowniki, dogrywane poprawki i tak przez 1,5 miesiąca aż w końcu w lutym po tych wizytach wgrano jakąś dużą aktualizacje i dużo się poprawiło. Nie ma już blokady komponentów nie wyskakują komunikaty o czujnikach parkowania nie wylogowywuje z usług
Jedyne co teraz czasami się dzieje to system samoczynnie potrafi się zrestartować i raz na jakiś czas potrafi samoczynnie wejść w tryb ukryty.
Jest duzo lepiej ale i tak zgłosiłem to serwisowi który ma zczytać sterowniki i wysłać filmy do centrum serwisowego vw, bo to oni decydują co robić.
Sam serwis nie może podjąć decyzji o naprawie tylko dostaje instrukcje od centrum serwisowego vw.
Zobaczymy jak to potoczy się dalej

Dodano: 23 - Czerwiec - 2024
Witajcie ponownie
No i stało się serwis wymienił moduł MIB w moim pojeździe. Podczas serwisu klimy zgłosiłem te restarty systemu audio, no i stwierdzono wewnętrzne uszkodzenie modułu MIB, po tygodniu oczekiwania na nowy moduł zostałem zaproszony na wymianę. Moduł wymieniony więc testujemy ale od miesiąca jak na razie nic się nie dzieje.
Trochę tylko szkoda że trwało to 8 miesięcy a serwis i volkswagen wszystkie problemy zrzucali na oprogramowanie.

Podziękował: tomnaj84

Offline Moder

« Odpowiedź #9 dnia: 19 - Listopada - 2024 - 21:09:25 »
Po wgraniu poprawek w autoryzowanym serwisie ekran Infotainment zaczął się cyklicznie resetować.
Ostatecznie po wymianie sterownika problem ustąpił, jednak od tego momentu po każdorazowym uruchomieniu silnika pojawia się dwukrotnie na parę sekund komunikat jak na zdjęciu. Nie jestem w stanie samodzielnie się go pozbyć.
Czy spotkał się ktoś z czymś takim - ewentualnie w jaki sposób można wyłączyć ten komunikat.
Czy np VCDS-em lub OBD ELeven dałoby się  ?

Tagi wątku: