Autor Wątek: 1.6 TDI - zbyt niska temperatura wypalania DPF po usunięciu EGR  (Przeczytany 1960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JacekD

• :: StartLine
  • Marka: Skoda
  • Model: Octavia II
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYC
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: PA
1.6 TDI - zbyt niska temperatura wypalania DPF po usunięciu EGR
« dnia: 28 - Grudnia - 2022 - 16:07:32 »
Witam

Z gory przepraszam za dlugi post oraz brak polskich znakow.
Jestem zalamany i nie wiem co robic.
Zamiescilem watek na forum skody ale nikt nie odpowiedzial.

Mam Octavie mk2 1.6 TDI [CAYC], 2011 rok, 155 000km przebiegu.

Jakis czas temu wyskoczyl mi blad EGR( P0407 EGR "B" Circuit low ) i samochod stracil moc. Mechanik zaproponowal, ze najlepszym wyjsciem bedzie zaslepienie EGR i usuniecie go z komputera. Gdy odebralem samochod, ku mej uciesze, dzialal elegancko i jezdzil szybciej, jednak na drugi dzien zaczely sie problemy.

Podczas jazdy rozpoczela sie procedura wypalania DPF(obroty wskoczyly na luzie na 1000) i trwala bardzo dlugo, bo az okolo 40 minut(caly ten czas specjalnie jezdzilem, zeby dac mu skonczyc). Bardzo mnie to zaniepokoilo, gdyz nigdy wczesniej nie mialem zadnych problemow z DPF(duzo jezdze autostrada). Z czasem procedura wypalania rozpoczynala sie czesciej i czesciej. Po okolo 2 tygodniach zapalila sie stala lampka sygnalizujaca problem z DPF. Znowu jezdzilem dlugo i mocno gazowalem az w koncu zgasla. Zauwazylem tez ze temperatura plynu w chlodnicy nie dochodzi do 90 stopni, tylko zazwyczaj siedzi na okolo 75 -80. Dochodzila do 90 tylko jesli mocno gazowalem tak przez 20 minut, a gdy tylko stanalem, ale zostawialem wlaczony silnik, to momentalnie spadala znowu do 75.

Podlaczylem urzadzenie Delphi by przeprowadzic statyczna regeneracje. Zdziwily mnie odczyty temperatur. Po okolo 15 minutach wypalania byly nastepujace:

temperatura przed turbo: 247 C
temperatura przed DPF: 179 C
temperatura po(?) DPF(filter downstream temp): 169 C
particle filter calculated content of soot: 24.38 grammes
particle filter measured content of soot: -1.89 grammes (dziwnie malo? moze czujnik cisnienia jest luzny?)

Te odczyty bardzo mnie zdziwily, bo gdzies slyszalem, ze DPF potrzebuje 600 stopni by sie wypalic.

Wypalalo sie bardzo dlugo, az w koncu po ponad 50 minutach wylaczylem. Po tym odpalilem znowu samochod, zeby podjechac nim pod dom i od razu, jak tylko ruszylem, samochod zaczal sam wypalac podczas jazdy. Znowu trwalo to bardzo dlugo, jezdzilem po autostradzie i mocno gazowalem. Po 20 minutach takiej jazdy zapalila sie znowu stala lampka DPF. Jezdzilem dalej az w koncu po kolejnych 20 minutach zgasla.

Wrocilem do mechanika i zdiagnozowal, ze trzeba wymienic termostat. Po wymianie termostatu temperatura plynu dochodzi i utrzymuje sie na 90 stopniach, jednak problem z DPF pozostal. Samochod sam rozpoczyna wypalanie, ktore trwa bardzo dlugo, po czym pojawia sie lampka DPF, i po jakichs 20 minutach jezdzenia znika.

Jestem zalamany. Na razie umowilem sie z nim, zeby cofnal mi komputer do poprzedniego stanu i chce zamontowac nowy EGR. Ale nie jestem pewien czy to rozwiaze problem. Facet mowi ze ta mape wgrywal ludziom wiele razy i nigdy nie mieli problemow. Inni mechanicy w miescie mowia o nim, ze gosciu zna sie na rzeczy.

Zastanawiam sie czy moze to byc wina sensorow temperatury? A moze cisnienia przed DPF? Mechanik, mowi ze sprawdzil i cisnienie jest tylko 8 milibarow, czyli wedlug niego malo(nie wiem jakie sa normalne granice), ze DPF jest w bardzo dobrym stanie. Jesli moze byc to wina czujnikow, to ktorych doklanie? Nie wiem czy temperatura przed turbo 247C to poprawna temperatura(nie znam sie). Co do temperatur przy DPF(tylko okolo 170C) to wydaje mi sie, ze powinny byc wyzsze(ale sie nie znam). Wyglada na to ze dpf chce sie wypalic, ale nie moze, bo nie jest w stanie osiagnac odpowiedniej temperatury.

Boje sie teraz, ze wydam mnostwo kasy na nowy EGR, a to wcale nie rozwiaze problemu.

Moze ktos mial podobny problem?

Zaopatrzylem sie w klona VCDS i moze sa jakies testy, ktore powinienem nim przeprowadzic? Jeszcze sie nim nie bawilem.

Bede dozgonnie wdzieczny za jakiekolwiek wskazowki. Niestety mieszkam w Szkocji, wiec nie mam jak przyprowadzic auta do naszych magikow.
Na razie jestem z mechanikiem umowiony dopiero na 10 stycznia, zeby cofnal mape. Ale nie wiem czy to w tym lezy problem.

Z gory bardzo dziekuje za pomoc

Pozdrawiam
Jacek

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: 1.6 TDI - zbyt niska temperatura wypalania DPF po usunięciu EGR
« Odpowiedź #1 dnia: 29 - Grudnia - 2022 - 09:30:06 »
Dlatego ja zawsze wszystkim znajomym powtarzam, że jak chcą zrobić EGR OFF to od razu DPF OUT bo później dzieją się takie rzeczy

Dodano:  29 - Grudnia - 2022  -  09:30:58
Zaopatrzylem sie w klona VCDS i moze sa jakies testy, ktore powinienem nim przeprowadzic? Jeszcze sie nim nie bawilem.
Nic VCDS-em nie wskórasz

Dodano:  29 - Grudnia - 2022  -  09:32:37
Nie wiem czy temperatura przed turbo 247C to poprawna temperatura(nie znam sie). Co do temperatur przy DPF(tylko okolo 170C)
Podczas jazdy czyli pod obciążeniem to zdecydowanie za niska temperatura, DPF nie przejdzie regeneracji (wypalania)

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
« Odpowiedź #2 dnia: 30 - Grudnia - 2022 - 12:17:30 »
Przy czym DPF zatrzymuje i spala niezły syf, szczególnie PM 2.5, który wdychamy jeśli "DPF OUT".  :( To dla mnie najważniejsze, ale wypada też wspomnieć, że co najmniej formalnie o ile się nie mylę zatrzymanie dowodu rej./laweta i kara do 5000 tys. zł oraz przywrócenie DPF by ten dowód odzyskać. Nie słyszałem by kogoś to spotkało, ale może kiedyś doczekamy się sprawnej kontroli spalin w PL...

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #3 dnia: 30 - Grudnia - 2022 - 12:56:52 »
Kumaty diagnosta powinien to zauważyć.  W AT za każdym razem jest sprawdzana norma spalin przy badaniu technicznym. A po skandalu w vw nawet podpinają kompa.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 30 - Grudnia - 2022 - 23:20:08 »
Kumaty diagnosta powinien to zauważyć.
O ile ma ochotę

Dodano:  30 - Grudnia - 2022  -  23:22:14
W AT za każdym razem jest sprawdzana norma spalin przy badaniu technicznym
Sam byłem przy badaniu auta z DPF OUT i nic wykraczającego poza normy nie wykazało

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 31 - Grudnia - 2022 - 09:35:47 »

No to badanie musiało być niezbyt starannie wykonane bo na 100 % były normy podwyższone chociaż by samego tlenku azotu.  Jak dpf jest umiejscowiony wysoko to ciężko będzie zauważyć że go brak. Ale jak jest choćby wybity i puszka pusta wstawiona to widać po spawach ze nie są originale.  Jest jeszcze możliwość jaki jest dostęp wytłuc i wyjąć a raczej wysypać zawartość, wtedy nie widać nic na oko. Pomijam fakt że sama sprzedaż auta bez dpf czy katalizatora to już przestępstwo.  Suma sumarum wolał bym naprawić egr niż narazić się na dużo większe problemy w razie kontroli w przyszłości. Taka to trochę loteria jest.
Czy diagnoscie sie chce ? Raczej musi,jak wykonuje takie badanie bo odpowiada za stan techniczny pojazdu.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 31 - Grudnia - 2022 - 10:58:44 »
DPF nie redukuje tlenków azotu tylko SCR z adblue, Samo zaślepienie EGR spowoduje podwyższenie NOx bardziej niż DPF OUT. NOx po DPF OUT nie wykraczają poza normę jedynie poziom dymienia i sadza ale jeśli silnik jest zdrowy to nie kopci nadmiernie i poziom zadymienia nie jest przekroczony. Zapytajcie ludzi którzy mają EGR OFF i DPF OUT, większość przechodzi kontrolę poziomu zadymienia normalnie

Dodano:  31 - Grudnia - 2022  -  11:00:05
Jak dpf jest umiejscowiony wysoko to ciężko będzie zauważyć że go brak
DPF się rozcina, wyjmuje zawartość i z powrotem spawa, wszystko wygląda jak oryginał,

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 31 - Grudnia - 2022 - 11:14:58 »
Fabrycznego spawu nie poprawisz , raczej kwestią sprawnego oka.  Z dymieniem raczej miały problem starsze auta aczkolwiek nie świadczy to że winny jest dpf.  Tak czy inaczej to loteria jest podczas kontroli. Wiadomo że wszystko sie rozwija    w każdej dziedzinie.

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 31 - Grudnia - 2022 - 11:39:26 »
DPF (& GPF) głównie redukują stężenie cząstek stałych (ostatnie 2 wyrazy "particulate filter"), czyli PM10, PM 2.5. A to straszny syf, szczególnie te mniejsze przenikają do krwi i są bardzo szkodliwe (https://powietrze.malopolska.pl/baza/chron-swoje-zdrowie/), czego chyba nikt nie kwestionuje.
Z tego co czytałem redukcja jest o ponad 90%, czyli różnica znacząca!! Są drogie, a i tak instalowane, więc zakładam, że nie ma prostej alternatywy by osiągnąć taki efekt.
Urządzenie do pomiaru PM2.5 jest stosunkowo proste/tanie (ja za takie zapłaciłem o ile dobrze pamiętam 100 zł: https://www.aze.com.pl/pl/p/Detektor-jakosci-powietrza-Smartmi-PM2.5/2139).
Więc stwierdzenie czy przypadkiem nie ma ponad 10x więcej SYF OUT (z rury wydechowej i go wdychamy...) bo DPF OUT powinno być stosunkowo proste, jeśli tylko ktoś będzie chciał to sprawdzić. Jak widać czujnik może być mały i przenośny.
Przypuszczam, że to nie jest jeszcze wielką aferą w Polsce, tylko dlatego, że partie polityczne nie chcą brać na siebie odbierania dowodów rej...

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 31 - Grudnia - 2022 - 13:05:42 »
Takie urządzenie musi być zatwierdzone i dopuszczone do pracy w odpowiednich słuzbach, homologowane i cyklicznie atestowane. W służbie mamy KANE GAS ANALYSER do pomiaru spalin oraz DS2 XP Diesel Smokemeter i uwierz mi, że jeśli disel jest zdrowy a ma wycięty DPF to spaliny i tak spełniają nasze polskie dopuszczalne normy.

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #10 dnia: 31 - Grudnia - 2022 - 13:55:42 »
jeśli disel jest zdrowy a ma wycięty DPF to spaliny i tak spełniają nasze polskie dopuszczalne normy

Emisja PM wynika ze sposobu działania silników.
Skoro DPF redukuję emisję szkodliwych (źródło cytowałem powyżej) PM o ponad 90% (np. https://www.researchgate.net/publication/337203845_Diesel_Particulate_Filter_Cleaning_Effectiveness_Estimated_Ash_Loading_Quantified_Particulate_Removal_and_Post-cleaning_Filter_Pressure_Drop)...
Są badania pokazujące nawet 97% redukcję, czyli DPF OUT zwiększa emisję 10-30x !!
Jeśli auta z wyciętym DPF nadal spełniają polskie normy, to te normy są do d...
Jeśli tak, można się spodziewać, że UE wcześniej czy później przykręci śruby (akurat w tym przypadku nie miałbym nic przeciwko)

Tagi wątku: