Autor Wątek: SERWIS - parę pytań po zakupie - Jetta VI  (Przeczytany 855 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tempest77

• :: TrendLine
  • VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 125 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
  • Rej: GA
SERWIS - parę pytań po zakupie - Jetta VI
« dnia: 22 - Grudnia - 2022 - 17:42:23 »
Witajcie,

1. Jestem od kilku dni właścicielem Jetty VI 1.4. TSI, 125 KM DSG, Highline, przebieg (pewny) 76.000 km.
Po lekturze wpisów m.in. na tym forum co do konieczności/braku konieczności wymiany oleju w skrzyni biegów dzisiaj podzwoniłem po warsztatach (W tym ASO VW) i otrzymałem informacje, że: oleju nie trzeba wymieniać (ASO), trzeba wymieniać ale co 100k km (zakład specjalizujący się w naprawie automatycznych skrzyń biegów), trzeba wymieniać co 60k km (pozostałe zakłady i mój stary znajomy mechanik). I jak być tutaj mądrym? Na razie jestem bliski decyzji o wymianie oleju bo mimo wszystko koszt wymiany (600 zł) w stosunku do potencjalnych kosztów naprawy/wymiany skrzyni (kilka tysięcy) wydaje mi się niewielki. Niemniej chętnie skorzystam z wiedzy/doświadczeń forumowiczów.
2. Co do samej wymiany oleju - podobno jest to wymiana statyczna. Czy dobrze zakładam, że powinien sobie z tym poradzić mój stary mechanik, bez specjalnego oprzyrządowania/sprzętu? Czy wymienia się olej w jednym czy dwóch miejscach (w mechatronice?) - różne informacje dzisiaj usłyszałem przez telefon :)   
3. Co do rozrządu - tutaj nawet ASO potwierdziło, że powinno się go wymieniać co 5-6 lat. Zatem z końcem przyszłego roku planuję wymianę.
4. Auto z tego co widzę po fakturach z ASO (gdzie było serwisowane) jeździ na Castrolu 0W30 - czy to dobry olej dla tego silnika? Czy warto zmienić na jakiś inny?
5. Czy doradzilibyście mi co jeszcze wymienić/sprawdzić po zakupie? Olej i filtry zostały wymienione bezpośrednio przed zakupem, podobnie jak świece (mam fakturę).

Przepraszam za długość posta, chciałem wszystko skondensować w jedną wypowiedź :)

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: SERWIS - parę pytań po zakupie - Jetta Vi
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Grudnia - 2022 - 07:21:46 »
Olek w skrzyni jak najbardziej można samemu wymienić,  nic skomplikowanego . Trzeba tylko zaopatrzyć się w Adapter do skrzyni. Trochę to głupota z tym że nie zalecają wymiany tak jak nie ma w aso filtra w sprzęgle haldex 4 generacji do kupienia a są one częstą przyczyną uszkodzeń tylnego napędu.

Co do oleju to norma VW 502 00 5w40 bądź Longlife  VW 504 00 5w30

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Tempest77

Odp: SERWIS - parę pytań po zakupie - Jetta Vi
« Odpowiedź #2 dnia: 25 - Grudnia - 2022 - 16:33:28 »
Dziękuję za sugestie, nie wiem czy dobrze zrozumiałem :
1. olej wymienia się tylko w jednym miejscu (to 1,7 litra?), czy również w mechatronice?
2. Czy możecie polecić gdzie bezpieczenie kupić ten olej (oleje jeżeli mają być różne) do skrzyni?
Czy allegro (np. https://allegro.pl/oferta/aso-vw-zestaw-olejow-do-wymiany-skrzynia-dsg-dq200-12763234433) to dobry typ?
3. Czy poza olejami i tym adapterem (rozumiem, że chodzi np. o taki https://allegro.pl/oferta/waz-wlewu-oleju-dsg-i-adapter-wymiany-oleju-11953226984) coś jeszcze trzeba wymienić ?

4. Dodam jeszcze co dzisiaj stwierdziłem w aucie - dostrzegłem dziwny problem z otwieraniem szyby (tylnej prawej szyby) - mianowicie przytrzymanie przycisku zamykania szyby powoduje, że szyba dojeżdża do góry, ale potem od razu po osiągnięciu krańca zaczyna zjeżdżać w dół (zamiast zatrzymać się na wspomnianej granicy).
Czy ktoś może wie o co tutaj może chodzić?

Na forum od zawsze, istnieje jedna podstawowa zasada: 1-problem=1-temat, proszę aby o tym pamiętać. To jest temat o serwisie po zakupowym i nic więcej. Jeśli auto posiada jakieś usterki, to proszę aby opisywać je w osobnych tematach. Dziękuję.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: SERWIS - parę pytań po zakupie - Jetta VI
« Odpowiedź #3 dnia: 26 - Grudnia - 2022 - 09:01:34 »
Tak zgadza to co podales pasuje  do mechatroniki wchodzi 1 litr.
Olej przekładniowy
VW G 055 512 A2
Płyn hydrauliczny
VW G 004 000 M2
Adapter też taki jak z linku , na foto poniżej lokalizację korków.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

Resztę pytań dotyczących skrzynki dsg prosiłbym założyć temat w dziale dotyczącym dsg.
Tak robi się troszkę zamieszanie.
@preto®  może uda Ci się wyodrębnić techniczne sprawy i przenieść do działu DSG . A sprawy dotyczące serwisu po zakupie zostawić jak jest.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Tempest77

« Odpowiedź #4 dnia: 27 - Grudnia - 2022 - 12:47:00 »
Pozwolę sobie jeszcze dopytać (za moim mechanikiem) - gdzie znajduje się filtr oleju do skrzyni? Bo szuka i nie może znaleźć:)

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #5 dnia: 27 - Grudnia - 2022 - 13:08:22 »
DSG7 DQ200 typu suchego nie ma filtra oleju, jest filtr wbudowany wewnątrz mechatroniki, niewymienny. Tutaj koleś wymienia olej po 200 tys km

Zaleca się wlewanie więcej oleju przekładniowego niż zaleca producent, 2,5 litra do części roboczej skrzyni, bo skrzynia nie ma pompy oleju i w praktyce wychodzi, że te 1,7 to za mało

Dodano:  27 - Grudnia - 2022  -  13:16:57
otrzymałem informacje, że: oleju nie trzeba wymieniać (ASO), trzeba wymieniać ale co 100k km (zakład specjalizujący się w naprawie automatycznych skrzyń biegów), trzeba wymieniać co 60k km (pozostałe zakłady i mój stary znajomy mechanik). I jak być tutaj mądrym?

To dotyczy skrzyń z mokrymi sprzęgłami a nie Twojej

Podziękował: Tempest77

Offline Tempest77

« Odpowiedź #6 dnia: 27 - Grudnia - 2022 - 14:13:47 »
Dziękuję za odpowiedzi!

Co do ilości oleju, jak rozumiem:
"Zaleca się wlewanie więcej oleju przekładniowego niż zaleca producent, 2,5 litra do części roboczej skrzyni, bo skrzynia nie ma pompy oleju i w praktyce wychodzi, że te 1,7 to za mało" - chodzi o ten olej: VW G 055 512 A2?

A ten płyn : VW G 004 000 M2 to płyn do mechatroniki i tutaj wystarczy 1 litr?

Co do tej odpowiedzi "To dotyczy skrzyń z mokrymi sprzęgłami a nie Twojej" - rozumiem, że chodzi tutaj o stanowisko pana z VW, tj. że nie trzeba wymieniać oleju w skrzyni z mokrymi sprzęgłami (a zatem w mojej jednak trzeba)? W trakcie rozmowy podawałem panu z serwisu nr VIN (poproszono mnie o to) więc trochę mnie dziwi, że nie potrafił rozpoznać z jaką skrzynią ma do czynienia?

Jeszcze pojawiły się wątpliwości, za których rozwianie byłbym zobowiązany:
- czy jest potrzebna adaptacja po wymianie oleju w skrzyni?
- czy przy wymianie trzeba też wymienić uszczelkę pokrywy filtra oleju?

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #7 dnia: 27 - Grudnia - 2022 - 20:16:37 »
rozumiem, że chodzi tutaj o stanowisko pana z VW, tj. że nie trzeba wymieniać oleju w skrzyni z mokrymi sprzęgłami
Na odwrót, w DSG tzw. "mokrych" jest określony interwał wymiany maksymalnie co 60 tys km, w Twojej skrzyni interwał nie został określony bo producent nie przewiduje wymiany oleju a czy zrobisz to co 60, 100 czy jeszcze przy innym przebiegu to Twoja decyzja. Z obiegowych opinii słyszałem, że wystarczy co 100 tys km ale nigdy nie użytkowałem DQ200 więc nie chce tutaj ferować wyroków

Dodano:  27 - Grudnia - 2022  -  20:18:18
- czy jest potrzebna adaptacja po wymianie oleju w skrzyni?
Nie, adaptacje się przeprowadza po wymianie zespołu sprzęgieł i (lub) mechatroniki

Dodano:  27 - Grudnia - 2022  -  20:20:11
czy przy wymianie trzeba też wymienić uszczelkę pokrywy filtra oleju?
Ale u ciebie filtra się nie wymienia podczas wymiany oleju a jeśli chcesz rozbebeszyć mechatronikę to już Twoja decyzja

Tagi wątku: