Autor Wątek: SZYBA dojeżdża do góry, po czym sama zaczyna zjeżdżać w dół  (Przeczytany 1229 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tempest77

• :: TrendLine
  • VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 125 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
  • Rej: GA
Witajcie.
Po zakupie Jetta VI 1.4 125 KM z 2017r. - dostrzegłem dziwny problem z otwieraniem szyby (tylnej prawej szyby) - mianowicie przytrzymanie przycisku zamykania szyby powoduje, że szyba dojeżdża do góry, ale potem od razu po osiągnięciu krańca zaczyna zjeżdżać w dół (zamiast zatrzymać się na wspomnianej granicy).
Czy ktoś może wie o co tutaj może chodzić i ew. jak to naprawić?

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: SZYBA dojeżdża do góry, po czym sama zaczyna zjeżdżać w dół
« Odpowiedź #1 dnia: 26 - Grudnia - 2022 - 10:58:18 »
Zrób procedurę adaptacji szyb z przycisków na panelu drzwi

Cytuj (zaznaczone)
Adaptację należy robić osobno dla szyb przednich i osobno dla tylnych

przód:
- opuszczamy jednocześnie obie szyby do końca cały czas naciskając klawisze, a po ich zupełnym opuszczeniu nie zwalniając przycisków cały czas przez około trzy sekundy je trzymamy do usłyszenia charakterystycznego "klik" ze sterownika
- następnie puszczamy klawisze i zaraz ponownie oba naraz klikamy na kilka sekund 3-5 jak do opuszczania szyb znowu do usłyszenia charakterystycznego "klik"
- następnie obie szyby razem podnosimy do góry cały czas trzymając przyciski aż do ich zamknięcia, nie zwalniając przycisków cały czas trzymamy około 3-5 sek. aż do momentu usłyszenia "klik" ze sterownika
- puszczamy przyciski i zaraz ponownie oba klikamy i trzymamy jak do zamykania przez około 3-5 sekundy do usłyszenia "klik" ze strony sterownika
- adaptacja zakończona

tył: identycznie jak w przypadku szyb przednich.

Offline Tempest77

« Odpowiedź #2 dnia: 26 - Grudnia - 2022 - 18:07:02 »
Dziękuję, spróbowałem to zrobić, niestety na etapie podnoszenia jednej tylnej szyby (prawej) po dojechaniu do krańca (cały czas trzymam przełącznik w pozycji "zamknij") szyba zjeżdża w dół do połowy i na tym się zatrzymuje. Czyli niejako odbija się od górnej krawędzi (a zatem nie mogę przeprowadzić adaptacji zgodnie z wskazówkami).

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 27 - Grudnia - 2022 - 12:02:14 »
Miałem podobny problem w poprzednim aucie (Sharan 99).
Otwarta szyba w drzwiach kierowcy, po naciśnięciu i chwilowym przytrzymaniu przycisku, "dojeżdżała" do góry, po czym samoczynnie otwierała się do 3/4 otwarcia. Czasami szyba, zamykała się normalnie a czasami, tak jak w opisany wyżej sposób.

Pojawiały się różne sugestie, co do rozwiązania tego problemu ale żadna z nich nie naprawiła tego "wybryku" szyby.
Niestety w rocznikach z przed 2000 roku, nie było takich adaptacji i po dość długim szukaniu rozwiązania, przeszedłem nad tą anomalią do porządku dziennego.

@Tempest77 , w twoim przypadku, auto mogło mieć wymieniony sterownik drzwi lub cały mechanizm (z różnych powodów) i taka adaptacja to może być klucz do rozwiązania tego zagadkowego zachowania szyby.

Czy podłączałeś może VCDS-a lub jakiś inny skaner, do sczytania ewentualnych błędów ?

Dodano:  27 - Grudnia - 2022  -  12:15:48
Podobny problem w Golfie V -> SZYBY , ZAMYKAM A ONE SIĘ OTWIERAJĄ

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 27 - Grudnia - 2022 - 12:20:19 »
@Tempest77  rozumiem wpierw zjeżdżasz na dół cały czas trzymając przycisk i do góry tak samo? W golfach 5 były wadliwe sterowniki 1 gen. ale tutaj są 3 gen. ,

Dodano:  27 - Grudnia - 2022  -  12:23:47
mianowicie przytrzymanie przycisku zamykania szyby powoduje...
Szyba powinna się zamknąć po jednokrotnym kliknięciu przycisku, nie trzeba trzymać, przyciski działają dwustopniowo, lekki klik to szyba działa tylko w momencie kliknięcia natomiast mocny klik z wyczuwalnym podwójnym przeskokiem przycisku szyba powinna się automatycznie zamknąć i otworzyć. To też nie działa?

Adaptowałeś z przycisku na tylnych drzwiach czy z panelu na drzwiach kierowcy?

Offline Tempest77

« Odpowiedź #5 dnia: 27 - Grudnia - 2022 - 14:17:22 »
Nie działa zamykanie szyby po jednokrotnym naciśnięciu przycisku zamykania (w tym trybie "automatycznego zamykania" - silniejszego naciśnięcia przycisku). Trzeba trzymać przycisk aż szyba dojedzie do góry.

Przytrzymanie przycisku zamykania powoduje, że szyba dojeżdża do końca i się wtedy nie zatrzymuje, a zjeżdża z powrotem mniej więcej do połowy i tam się zatrzymuje. To samo się dzieje jak próbuję ją zamknąć z panelu kierowcy. Dlatego nie mogę tego programowania zrobić (próbowałem dojechać na dół, przytrzymać tak jak sugerowaliście i potem zrobić to samo w pozycji zamkniętej u góry - niestety ciągle jest ten sam problem).

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 27 - Grudnia - 2022 - 20:25:03 »
Przytrzymanie przycisku zamykania powoduje, że szyba dojeżdża do końca
Ale pytałem, co się dzieje kiedy klikniesz mocno raz i czy szyba się sama zamyka bez trzymania przycisku bo tak powinna działać

Offline Tempest77

« Odpowiedź #7 dnia: 27 - Grudnia - 2022 - 20:50:32 »
Wydaje mi się, że odpowiedziałem na to - nie zamyka się po wciśnięciu mocno raz.

Tagi wątku: