Autor Wątek: 2.0 TDI-CR [CBCD] - czasami sam podnosi obroty na biegu jałowym  (Przeczytany 1872 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wasilek

• :: StartLine
  • VW: Passat B6
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
2.0 TDI-CR [CBCD] - czasami sam podnosi obroty na biegu jałowym
« dnia: 02 - Listopada - 2022 - 09:05:32 »
Cześć Wszystkim,
Passat B6 2.0 TDI-CR [CBCD] z 2009 roku.
Borykam się od jakiegoś czasu z takim problemem w Passacie, oczywiście błędów "0" (sprawdzane za każdym razem VCDS). Co jakiś czas raz, dwa razy w miesiącu stojąc na jałowym zaczynają być lekko podniesione tak w okolicach 950 i wtedy silnik zaczyna pracować trochę nierówno i dostaje takiej delikatnej czkawki. Czasami przechodzi to po chwili, czasami po ponownym odpaleniu, a później kolejne ze 2 tygodnie spokoju. Już nie wiem co może być, zastanawiałem się czy to nie problem pompy wysokiego ciśnienia itp. Jedyne co mi się rzuciło w oczy podczas sprawdzania, to to że na jałowym skacze ciśnienie od tak 220 do 300 bar, ale jak to sprawdzałem to obroty były idealne, więc z jednej strony wygląda na coś z ciśnieniem, ale chodzi równo.

Jeszcze kiedyś miałem 2 razy sytuację, gdzie mi zgasł podczas jazdy nie chciał odpalić, ale chwilę pokręciłem i zapalił, ale to było grubo ponad rok temu i na szczęście temat nie powrócił. Piszę tylko o tym, bo może to ma jakieś znaczenie.

I tu moje pytania:
1) Czy to ciśnienie ma być idealnie stabilne na jałowym? Jak nie to jakie odchyłki są ok.
2) Jak takie skoki są przyczyną niedomagania pompy wysokiego ciśnienia to jak jednoznacznie zdiagnozować za pomocą VCDS czy to sama pompa, czy to może regulator ciśnienia na pompie, czy może czujnik (czujniki) ciśnienia na listwie CR.? Bo niestety ale przy cenach pompy i regulatora ciśnienia nie chcę wymieniać bez potrzeby :(

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc w diagnozie.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline shvmp00

• Clubowicz
  • VW: Tiguan Allspace
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DGVA
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: EL
Odp: 2.0 TDI-CR [CBCD] - czasami sam podnosi obroty na biegu jałowym
« Odpowiedź #1 dnia: 02 - Listopada - 2022 - 12:10:34 »
Zdejmij osłonę silnika i zobacz czy nie masz nieszczelności wtrysków (pod tą "pianką" byłoby mokro), jak masz możliwość to sprawdź też czy Twój pedał gazu działa w normie. W moim CBBB też obroty podchodziły pod 950 i też zdarzały się sytuacje, że przy ruszaniu bez przyczyny zdychał i był problem z odpaleniem. Po uszczelnieniu wtrysków i wymianie "akceleratora" problem ustał, a też była brana pod uwagę awaria HPFP.

Edit:
Zapomniałbym, na problemy z odpaleniem miał też wpływ wyjechany rozrusznik, który też wymieniłem.

Offline wasilek

• Wersja: Comfortline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: DW
Odp: [B6] 2.0 TDI-CR [CBCD] B6 2009 - czasami sam podnosi obroty na biegu jałowym
« Odpowiedź #2 dnia: 02 - Listopada - 2022 - 13:41:59 »
Przy wtryskach sucho, pedl gazu działa poprawnie...

Offline HUGI

• Silnik: 2.0 TDI-CR
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: GD
Odp: [B6] 2.0 TDI-CR [CBCD] B6 2009 - czasami sam podnosi obroty na biegu jałowym
« Odpowiedź #3 dnia: 16 - Marca - 2024 - 16:34:08 »
Witam

Jak masz vcds to sprawdź wartśći cisnień na czujnikach przed i za dpf.
B6 nie sygnalizuje wypalania DPF za zegarach a podczas pracy z 950rpm wypala DPF

Przynajmniej tak ma mój CBAB z 2009

Tagi wątku: