Autor Wątek: MODUŁ KOMFORTU - wymiana i masa błędów  (Przeczytany 1134 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline OnlyTrue

• :: StartLine
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 FSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZKO
MODUŁ KOMFORTU - wymiana i masa błędów
« dnia: 29 - Lutego - 2024 - 07:18:55 »
Cześć
Posiadam Passata B6 2.0 FSI z 2005 roku.
Od jakiegoś miesiąca miałem problem ze znikającym zasilaniem w prawym drzwiach z przodu. Nie działał centralny, sterowanie lusterkiem, otwieranie szyby. W losowych momentach i na losowy okres czasu napięcie wracało i było ok przez czasami godzinę czasami cały dzień.
Gdzieś wyczytałem, że moduł komfortu może generować takie problemy (na początku sprawdziłem tylko wiązkę i wtyczkę w słupku wyglądały w porządku)
Zamówiłem na allegro używany moduł komfortu, wszystkie numery na nim pokrywają się z moim modułem komfortu.
Po podłączeniu tego modułu komfortu z allegro zaczęła dziać się magia. Nie działa wspomaganie kierownicy, na desce rozdzielczej migają kontrolki od ABS, ręcznego elektrycznego, ESP, EPC, kierownica.
Kasowanie ich za pomocą połączenia do komputera nic nie daje ABS pokazuje błąd stały i błędy wracają od razu po skasowaniu.
Podłączyłem mój oryginalny moduł komfortu jednak nic to nie dało dalej błędy wyskakują.

Co mogłem spierdzielić, rozkodować komputer ?
Nadmienie, że nie znam się, nie potrzebnie się za to zabierałem... liczyłem, że to wymiana plug and play i tyle w temacie.

W załączeniu filmik jak to się świeci https://drive.google.com/file/d/1q543wl81_LoNMZRl7PHnzWxospt9B7NJ/view?usp=sharing

Mocno namieszałem ?

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: [B6] MODUŁ KOMFORTU - wymiana i masa błędów
« Odpowiedź #1 dnia: 01 - Marca - 2024 - 07:53:18 »
Jeśli masz stary moduł, to podepnij zrób kopie tego kodowania,  czy skopiuj ciąg cyfr ( kodowania) i wklej spowrotem do nowego sterownika.  I powinno być ok.
Wszystko to wykonasz przy pomocy VCDSa.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline OnlyTrue

• :: StartLine
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 FSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZKO
« Odpowiedź #2 dnia: 01 - Marca - 2024 - 09:33:54 »
Ja już się poddałem, podjechałem do mechanika, który w VCDS musiał każdy sterownik zakodować na nowo i wszystkie błędy ustąpiły.
Co prawda drzwi nie działają dalej, ale to już zacznę diagnozę od podstaw, czyli najpierw ściągnę tapicerkę i posprawdzam przewody w drzwiach i napięcia, i dopiero będę przesuwał się w stronę przewodów już za słupkiem i dalej.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #3 dnia: 03 - Marca - 2024 - 09:54:06 »
który w VCDS musiał każdy sterownik zakodować na nowo
Dlatego nauczka na przyszłość. Najpierw kopia starego , można przepisać na kartkę i to samo wkleić , wpisać w nowy.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Tagi wątku: