Hej,
Trochę postępów mam ale niewiele.
Stoje w sumie chyba na kodowaniu. Ale po kolei.
1. Mój BCM nie jest high (nie posiada PIN C29 dla lin do RGB. - prawdpodobnie wymienie BCM w przyszłosci. Obecnie używam symulatora z ali też działa przynajmniej.
Czyli jako tako testowanie zmiany kolorów z menu radia działa na tym emulatorze.
Z czym mam problem:
1. Podświetlenie nóg - miałem to już od zakupu auta i dodałem tylko kodowanie aby móg z menu ambient sterować jasnością - i to jest ok w przypadku led white.
W przypadku podmiany okablowania i led na RGB mam problem ponieważ regulacja jaskrawości świecenia w led whit opiera się na zmianie napięcia na +12 a w RGB kolorem i jasnością steruje LIN. Jak coś pisze nie tak prosze o poprawienie. I dalej, efekt mam taki że loed rgb świeci ale jak zmniejszam jasność to gasną ale jak zasile led rgb prosto z +12 i steruje jasnością wtedy RGB działa.
Moje pytanie to: gdzie zmienić aby zasilanie podświetlenia led rgb nie zmieniało napięcia.
2. Ambient w listwach drzwi.
Zakupiłem listwy u mam je w 2 wariantach 2 komplet led white i 2 komplet led rgb.
Postanowiłem najpierw uruchomic led white ale w module drzwi chyba na pin 8 nie mam zasilania bo led white nie chce gadać. Pod pin3 mam zasilanie podświetlenia klamki i to działa.
Moje pytanie: co zrobić aby namówić pin 8 do zasilania ambient led whit.
Co zrobić aby potem przepiąć na led rgb (oczywiście do drzwi do ciągne kabel lin.
3. ambient light - strefy
Kto wie jak system auta orzpoznaje stredy RGB do sterowania dla nóg i listew drzwi?
skoro jest 1 lin dla wszystkich led rgb to jak on rozpoznaje który mam ściemniać? Czy led rgb są kodowane fabrycznie?
Obecnie boczki drzwo mam rozebrane co pozwala na dokłądanie przewodów

bo w międzyczasie kończę side assista