Autor Wątek: Passat B5 1.9 TDI 99r. - OBDeleven - brak połączenia  (Przeczytany 928 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Łukasz F

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I
  • Wersja: Team
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGB
  • Moc: 170 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
Passat B5 1.9 TDI 99r. - OBDeleven - brak połączenia
« dnia: 16 - Lipca - 2022 - 20:07:40 »
Cześć wszystkim,
Sprawa dotyczy Passata B51.9 TDI [AFN] z 1999 roku i OBDeleven Pro starszej generacji (Android, biała kostka).
Wczoraj wybrałem się przewietrzyć mojego starego Passata B5, bo już od 3 miesięcy stał w garażu. Przy tej okazji postanowiłem do niego podłączyć moje OBDeleven, tak z ciekawości jakie błędy się pokażą. Ewentualnie żeby pokasować te błędy, których przyszły kupujący niekoniecznie musi zobaczyć ;) No i tu spotkała mnie niespodzianka.
Otóż aplikacja nie połączyła się z modułami w samochodzie. Jedyne, co zobaczyłem, to napięcie akumulatora. Próba odczytania jakichkolwiek danych kończy się komunikatem "Brak połączenia - włącz zapłon". Zapłon oczywiście włączony, kostka wciśnięta dobrze (nie było to łatwe ;) ), na kostce świeci się czerwona dioda a przy próbie połączenia mrugają żółta i zielona.
Samochód ma autoalarm Dest DOG, ale on raczej nie blokuje OBD - jakiś rok temu jak jeszcze nie miałem testera byłem u magika skasować błędy od poduszki i poszło od kopa. Z innym samochodem (Tiguan z 2011) to samo OBDeleven dogaduje się bez problemu.
Niestety nie znalazłem nigdzie opisu podobnego przypadku z rozwiązaniem. Mógłby ktoś poratować jakimś pomysłem?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
Odp: Passat B5 1.9 TDI 99r. - OBDeleven - brak połączenia
« Odpowiedź #1 dnia: 17 - Lipca - 2022 - 11:41:52 »
Sprawa dotyczy Passata B51.9 TDI [AFN] z 1999 roku
Też posiadam (odziedziczonego po ojcu) Passata B5 2.8 V6 Variant 4x4 z 1999 roku i kiedyś próbowałem sczytać cokolwiek, poprzez OBD2 za pomocą ELM327 i aplikacji Torque Pro - łączył się ale nic nie pokazywał.
Tak samo było w Sharanie I 1.9 TDI [AFN] z 1999 roku.
Z tego co mi wiadomo, to auta z VAGa w tych rocznikach, nie łączą się z żadnymi aplikacjami i zostają tylko programy typu: VCDS i VAG Com.   

Offline Łukasz F

« Odpowiedź #2 dnia: 18 - Lipca - 2022 - 12:02:07 »
Hmm... OBDeleven na swojej stronie twierdzi, że jak najbardziej obsługuje B5, a nawet B4 i starsze :smoking:
Zapytałem na ich forum. Jeżeli do czegoś dojdę, dam znać.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 18 - Lipca - 2022 - 12:45:40 »
A próbowałeś połączyć się z B5 innym interfejsem BT i inną aplikacją niż ten OBDeleven ?

Offline Łukasz F

« Odpowiedź #4 dnia: 18 - Lipca - 2022 - 13:11:29 »
Nie próbowałem, bo nie dysponuję niczym innym. Jakby ktoś z KR lub okolicy udostępnił taką możliwość, to chętnie podjadę gdzie trzeba :)
W ostateczności załatwię u tego samego magika, co mi wtedy błędy poduszki kasował, ale wolałbym nie pakować więcej kasy w ten zabytek.

Tagi wątku: