Cześć wszystkim,
Sprawa dotyczy Passata B51.9 TDI [AFN] z 1999 roku i OBDeleven Pro starszej generacji (Android, biała kostka).
Wczoraj wybrałem się przewietrzyć mojego starego Passata B5, bo już od 3 miesięcy stał w garażu. Przy tej okazji postanowiłem do niego podłączyć moje OBDeleven, tak z ciekawości jakie błędy się pokażą. Ewentualnie żeby pokasować te błędy, których przyszły kupujący niekoniecznie musi zobaczyć

No i tu spotkała mnie niespodzianka.
Otóż aplikacja nie połączyła się z modułami w samochodzie. Jedyne, co zobaczyłem, to napięcie akumulatora. Próba odczytania jakichkolwiek danych kończy się komunikatem "Brak połączenia - włącz zapłon". Zapłon oczywiście włączony, kostka wciśnięta dobrze (nie było to łatwe

), na kostce świeci się czerwona dioda a przy próbie połączenia mrugają żółta i zielona.
Samochód ma autoalarm Dest DOG, ale on raczej nie blokuje OBD - jakiś rok temu jak jeszcze nie miałem testera byłem u magika skasować błędy od poduszki i poszło od kopa. Z innym samochodem (Tiguan z 2011) to samo OBDeleven dogaduje się bez problemu.
Niestety nie znalazłem nigdzie opisu podobnego przypadku z rozwiązaniem. Mógłby ktoś poratować jakimś pomysłem?