Autor Wątek: SERWIS OLEJOWY - olej, filtry, interwał wymiany [Cad-III/IV]  (Przeczytany 547 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pikciu

• :: TrendLine
  • VW: Sharan II FL
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 220 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
  • Rej: PO
SERWIS OLEJOWY - olej, filtry, interwał wymiany [Cad-III/IV]
« dnia: 21 - Marca - 2022 - 19:00:40 »
Temat zbiorczy dla wszystkich silników, dostępnych w modelu Caddy III/IV.

Od niedawna jestem właścicielem Caddy IV 2.0 TDI 150 KM z 2017r. aktualny przebieg 207kkm.
Auto do 185kkm, było serwisowane w ASO.
Według historii serwisowej przy kilku ostatnich wymianach oleju zastosowany był 0W-30 504.00/507.00.
Raczej nie będę kontynuować serwisów w ASO, dlatego chce znaleźć dobry olej na własną rękę.

Jaki olej zalecacie do tego silnika?
Czy np. ten: RAVENOL-SMP-SAE-5W-30-CleanSynto, to dobry wybór ?
Wydaje mi się że 0W będzie bardziej odpowiednie dla mnie ale nie mogę znaleźć takiego z marki Revenol które spełnia normy VW.
Auto zimą będzie stało na dworze i będzie służyć do wypadów w góry.
A może ten: RAVENOL-VSW-SAE-0W-30-USVO

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: KCH
Odp: SERWIS OLEJOWY - oleje, filtry, normy
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Marca - 2022 - 01:41:34 »
5w30 jest do -25, ale z tego co czytałem kiedyś na forum olejowym 0w30 może w wysokiej temperaturze w lecie i intensywnej jeździe zrywać film olejowy. Ja miałem T6 2.0 TDI wersja 102 KM i stosowałem cały czas Castrola Edge 5w30 LL z tymi normami VW. Po temperaturach oleju w lecie, zczytywanych online przez OBD11, temp. oleju na autostradzie osiągały nawet ponad 130 st.C, więc może cos być z tym zrywaniem filmu w 0w30.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Tagi wątku: