Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Caddy III/IV  (Przeczytany 12484 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bady84

• :: TrendLine
  • VW: Caddy IV
  • Silnik: 2.0 ???
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: SCI
Odp: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Caddy III/IV
« Odpowiedź #25 dnia: 26 - Kwietnia - 2023 - 21:32:25 »
Czy można prosić kogoś doświadczonego o inspekcję zdjęć Caddy z Niemiec? Znalazłem egzemplarz, którym jestem zainteresowany, ale zupełnie nie znam aut grupy VW i nie wiem na co zwracać uwagę.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #26 dnia: 07 - Maja - 2023 - 09:11:41 »
Rzeczy które by trzeba było sprawdzić na pewno nie będą widoczne na foto.  Auto jest  jeszcze w de czy w pl ?

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline bady84

« Odpowiedź #27 dnia: 07 - Maja - 2023 - 10:06:29 »
Auto jest w Niemczech, mogę na miejscu pojechać do jakiegoś serwisu i sprawdzać, tylko potrzebuje wiedzieć co.

Offline Radzio11222

• :: StartLine
  • VW: Caddy III
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Skrzynia: MT
  • Rej: FZA
« Odpowiedź #28 dnia: 07 - Maja - 2023 - 21:32:58 »
Witam, byłem dziś oglądać 2 auta vw caddy 1.9tdi z 2010 roku, auto miały tak jakby wycieki w tych miejscach , możecie państwo podpowiedzieć jaki koszt naprawy może być tego ? Czy to w większości aut występuje?

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #29 dnia: 08 - Maja - 2023 - 09:01:30 »
Auto jest w Niemczech, mogę na miejscu pojechać do jakiegoś serwisu i sprawdzać, tylko potrzebuje wiedzieć co.
Takie rzeczy najlepiej sprawdzić w TÜV.  Nazywa się to einkauf test .  Bądź warsztacie który robi przeglądy. 
Jeśli sam chcesz zrobić to trzeba sprawdzić śruby błotników,  miejsca gdzie jest rączka na podsufitce,  plastiki przy szybie i podsufitce jak są spasowane. Można wziąć miernik i pomierzyć lakier. Sam silnik natomiast to jak wygląda pod względem wycieków, czy praca jest równa,  czy się zbiera ok, nie bać się Wcisnąć gaz w podłogę.
Gdzie konkretnie jest to cudo?
Korekta, ADAC robi takie rzeczy . W AT w odpowiedniku ADAC  to ÖAMTC , koszt  ok 80€

@Radzio11222  to zdjęcie troszkę słabej jakości jest . Ale wygląda to na uszczelkę pod pokrywą . Groszowe sprawy.

Podziękował: bady84

Offline bady84

« Odpowiedź #30 dnia: 08 - Maja - 2023 - 09:19:55 »
Auto ma ważny TUV do 04/2024. To jest jakiś wyznacznik stanu?

Plastiki, śruby drzwi, szczeliny między elementami blacharskimi, pod uszczelkami, śruby maski i reflektorów, wygląd chłodnicy. Te miejsca mam w głowie jako punkty do sprawdzenia. Miernik lakieru biorę ze sobą, przemierzyłem w komisie auto z tego samego rocznika, krajowe po ASO i lakieru wychodziło w granicach 80-120. Spodziewam się teraz podobnych wartości.

Samochod jest tuż spod holenderskiej granicy z Nordhorn.

Mogę do Ciebie jakiś priv?

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #31 dnia: 08 - Maja - 2023 - 16:07:26 »
Jak ma ważny tuv to znaczy że ma ważny przegląd.  Możesz poprosić właściciela o ostatni dokument po przeglądzie. Fahrzeugüberprüfung  bądź  Gutachten gemäß ,myślę ze obie nazwy są poprawne .Poproś o przesłanie kopi . Tam będzie wyszczególnione co jest light Mängel,  czyli nieznaczenie wady, takie jak nalot rdzy na podwoziu,  czesciach zawieszenia itp. Ale nie na tyle poważne że nie dostaje przeglądu.  W Austrii czy  Szwajcarii  auto z dziurą w błotniku czy progu nie przejdzie przeglądu.
Jak by to było w okolicy J. Bodensee to mógł bym pomóc, tak to za daleko.

Mogę zobaczyć też coś w mojej okolicy na Cadillaca tylko muszę wiedzieć jaki budżet rok itp.

Offline bady84

« Odpowiedź #32 dnia: 13 - Maja - 2023 - 22:51:49 »
Dziękuję za Twoja propozycje, to bardzo uprzejme.

Auto zostało zakupione, Caddy 2.0 102KM rocznik 2017 i 190tys km. W TUV nie było żadnych opisanych wad, auto z pełną historia serwisowania z VW, przemierzony lakier wszędzie wartosci 120-150. Długa jazda testowa, silnik cicho i ładnie pracował, auto żywo przyspieszało, trzymało kierunek jazdy. Do tego egzemplarz dość dobrze wyposażony jak na ogólnie rynek i padła decyzja o zakupie.

Wróciliśmy na kołach ponad 1300km, bez trudu. W trasie podparcie lędźwiowe okazało się zbawieniem, tak tylko swoją drogą. Przy prędkości przejazdu 120-130km/h średnie spalanie wyniosło 5,6l na 100km. Auto jest już po badaniu technicznym w Polsce i diagnosta wszystko ocenił bardzo dobrze, poza sygnałem ze są już zużyte tylne amortyzatory.

Teraz czeka serwis po zakupie.

Olej, filtr oleju, filtr powietrza, filtr kabinowy, płyn chlodniczy, zestaw paska rozrządu. Coś jeszcze warto po zakupie robić?

Tarcze przód tył, klocki i płyn były przy 160tys km zrobione, a pompa wody przy 100tys km i ich nie liczę.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #33 dnia: 14 - Maja - 2023 - 08:23:56 »
Jeśli rozrząd będzie robiony znaczy się pasek to zrobił bym komplet z pompą wody. Bo jak się rozcieknie to znów wszystko trzeba zrzucać.  Warto parę złotych dołożyć i mieć z głowy niż płacić dwa razy za robotę.  Przy tym przebiegu tak profilaktycznie wyczyścił bym dolot z nagaru. Ale to tylko moje osobiste zdanie.  Pozwolę sobie zamieścić foto dolotu z przebiegiem 186 tys km z 2.0 tdi
 Czysto pogodowo. Polecam jeszcze ceratec do silnika przy wyminę oleju. Zawsze to jakaś ochrona.

Tagi wątku: