Autor Wątek: WSPOMAGANIE KIEROWNICY - dziwne dźwięki przy kręceniu kierownicą  (Przeczytany 4032 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Walenty

• :: StartLine
  • VW: Passat B8
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: SR
WSPOMAGANIE KIEROWNICY - dziwne dźwięki przy kręceniu kierownicą
« dnia: 02 - Stycznia - 2022 - 13:59:08 »
Witam serdecznie!
Mam problem w moim Passacie B8 Variant 2.0 TDI z 2015 roku, przebiegiem 85 000 tys. km.
Przy dobrze rozgrzanym silniku przy skręcaniu kierownicą pojawia się skrzypienie, trzeszczenie czy buczenie jak zwał tak zwał...
Samochód ma niski przebieg (100 % autentyczny), nie ma chyba raczej żadnej kolizyjnej przeszłości, mój mechanik coś tam mi ostatnio smarował bo twierdził że to jedyne co może pomóc (niestety nie potrafię w tym momencie napisać co to za część którą przesmarował, nie jestem niestety wybitnym znawcą motoryzacji).
Uparcie sugeruje, że to będzie problem z przekładnią i że z tym nie da się nic zrobić raczej, rzuca hasłem że przekładnia będzie chyba do wymiany, co dla mnie przy takim samochodzie i jego autentycznym przebiegu jest po prostu nie do pomyślenie.
Poniżej zamieszczam link do filmiku na dysku google na którym można posłuchać jakie odgłosy są wydawane przy skręcaniu kierownicą, dodam też, że na zimnym silniku podczas kręcenia kierownicą nic się nie dzieje.

Dziwne dźwięki przy kręceniu kierownicą

Z góry dziękuje za pomoc.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: WSPOMAGANIE KIEROWNICY - dziwne dźwięki przy kręceniu kierownicą
« Odpowiedź #1 dnia: 02 - Stycznia - 2022 - 14:44:05 »
Cześć.
Proponuję aby początek, dokładnie "rozszyfrować" posiadane wspomaganie w twoim aucie - najlepiej za pomocą nr VIN i podłączyć auto do komputera aby sprawdzić czy system wspomagania kierownicy nie generuje błędów.

Z tego co zdążyłem się zorientować, to przekładnia kierownicza (maglownica) w Passacie B8 jest połączona w jeden komplet z silnikiem elektrycznym, który realizuje wspomaganie kierownicy. Czy winny jest silnik czy mechanizm w maglownicy, ciężko to na odległość stwierdzić ale mechanik może mieć rację, co do konieczności jej wymiany.

PS. Czy mogę pobrać twój filmik i zamieścić na naszym forumowym kanale ?

Offline Walenty

« Odpowiedź #2 dnia: 02 - Stycznia - 2022 - 17:33:26 »
Tak oczywiście, możesz pobrać filmik i zamieścić na forumowym kanale, w razie jakichkolwiek problemów z pobraniem filmu pisz, wyśle Ci go e-mailem.

Offline karraso

• :: TrendLine
  • Rej: WF
« Odpowiedź #3 dnia: 23 - Marca - 2022 - 16:08:42 »
jak się skończyła przygoda z trzeszczeniem? Od dzisiaj mam to samo.
Może to zwijacz kierownicy, taśma??
Trzeszczy jakby sprężyna jakaś była wyrobiona.

Dodano:  25 - Marca - 2022  -  21:48:32
No i taśma poszła się ..... i tym samym przyciski na kierownicy nie działają.
Przebieg 66tys, jakość gorsza niż w trabancie, masakra
Dwa tygodnie temu padła pompa wody, tuleje na wahaczach
Ja się pytam gdzie jest jakość  o której tyle się mówi i pisze.
Dramat..........

Offline karraso

« Odpowiedź #4 dnia: 05 - Kwietnia - 2022 - 12:29:36 »
1500 zł nie moje tak się skończyła wymiana, dodatkowo powiem Wam że dochodzi jeszcze zabawa z kodowaniem tego g....
Mam starą część, zobaczę jak wygląda zawartość po demontażu załączę zdjęcia.
Dowiedziałem się również że synchronizatory są de facto wadliwe i haczą, jedynym rozwiązaniem jest wymiana na nowy - koszt 125 zł ale Niemiec się postarał i tak łatwo tego się nie wymieni, trzeba się nagimnastykować.

Offline Walenty

« Odpowiedź #5 dnia: 06 - Kwietnia - 2022 - 11:26:51 »
Witam, nie odzywałem się dłuższy czas bo temat nadal dla mnie nie jest zamknięty, a dopiero na przestrzeni ostatnich 2-3 tygodni zacząłem działać.
Póki co skończyło się na regeneracji przekładni bo w ostatnich kilku tygodniach przed regeneracją zaczęła nawet podczas jazdy blokować mi się kierownica, na początku tylko przy większych prędkościach potem już też przy wolniejszej jeździe.
Po regeneracji sprawa wygląda tak że wróciło to do momentu od którego wszystko się zaczęło czyli przy skręcaniu kierownicą przy dobrze rozgrzanym aucie słuchać delikatne buczenie, a przy szybszym kręceniu kierownicą delikatne stuki. Wróciłem już na reklamacje do warsztatu który regenerował przekładnie, auto mieli dwa dni, coś tam zrobili bo stwierdzili że jakaś guma przy przekładni była źle założona, i brakowało jakiejś poduszki na jednej śrubie i coś tam jeszcze (oni nie demontowali i nie montowali ale jak wróciłem na reklamacje to dali mi wybór jak chce choć zależało im żeby oni się tym zajęli), po czym zagwarantowali że teraz musi już być wszystko ok.
Wróciłem dziś z tego warsztatu do domu (trasa 70 km) no i tak jak wcześniej pisałem dalej przy skręcaniu kierownicą na postoju słyszalne buczenie, szybsze kręcenie kierownicą = stuki.
Moim zdaniem jak przyjdą wyższe temperatury to problem będzie się nasila boł te objawy są z tym powiązane, czyli jak będzie ciepło podejrzewam że wystarczy trasa około 20 km i będzie to słyszalne i zamiast buczenie może to już być coś w rodzaju trzeszczenia.
Zadzwoniłem już do tego warsztatu umówiliśmy się żeby to jeszcze potestować i zaczekać na wyższe temperatury żeby było to dla nich dobrze słyszalne, aczkolwiek stwierdził że na 100 % to dźwięki nie będą z przekładni ale powiedział że na pewno mnie z tym problemem nie zostawi i pomoże. Póki co biorąc pod uwagę koszta regeneracji, pierwszego u mojego mechanika demontażu i montażu wraz z częściami, koszt zbieżności no i paliwa bo już zamiast jednego kursu z przekładnią i z powrotem to zrobiłem już kilka i to jeszcze na 2 auta bo ktoś musiał ze mną jechać żebym mógł auto zostawić i ktoś po te auto musiał mnie zawieźć to jestem już w plecy około 3500 zł jak nie więcej...
A problem dalej jest.

Offline Tomek2k1

• Skrzynia: DSG-6
  • Rej: RZ
« Odpowiedź #6 dnia: 16 - Czerwca - 2023 - 14:50:08 »
Witam , mam identyczny dźwięk przy skręcaniu , rano odpalam samochód i po przejechaniu 30m
Km zaczyna się,  co było rozwiązaniem problemu? Z góry dziękuję za pomoc

Offline karraso

« Odpowiedź #7 dnia: 29 - Września - 2023 - 00:02:13 »
1500 zł nie moje tak się skończyła wymiana, dodatkowo powiem Wam że dochodzi jeszcze zabawa z kodowaniem tego g....
Fakt, miałem to samo przy podobnym przebiegu. Rozwiązanie gówniane skoro przy takim przebiegu się psuje.
Generalnie jakość w tym aucie jest na bardzo niskim poziomie, żeby nie powiedzieć żenująco niskim.
Synchronizator skrzyni biegów pada od 70tys km.
Podsumowując - wygodne, komfortowe, ale technicznie jak za takie pieniądze to lipa.
Spodziewałem się czegoś więcej.
Pzdr

Tagi wątku: