0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Klocki hamulcowe : (przebieg 53k km)- przód 3/4 klocków jeszcze jest-tyl z zewnętrznej strony jeszcze ładnie wyglądają,ale wewnętrzne zjechane do 2mm...Dodam że ręczny zwykły,nie elektryczny.Dziwne że tył ściera pierwszy.
jak powiadał dobry mechanik "to co my zostawimy na stacji benzynowej diesle zostawią z nawiązką u niego w warsztacie" /.../Przejechałem już ponad 90 000 km i uważam, że jest to najlepszy samochód osobowy
90 tys km nie robi wrażenia ani na TSI ani na TDI i do tej pory nikt z nawiązką niczego nie zostawia u mechanika w warsztacie. Poczekajmy do 200 tys km, problemy mogą się zacząć i w TDI i w TSI tak samo,
Myślę też, że co najmniej koło dwumasowe i skrzynia bardziej się zużywają w TDI, bo jednak niższe obroty i inne przełożenia, więc więcej Nm generowanych przez silnik w tych samych warunkach...
Chyba mocno zależy też od tego jak kto jeździ.
Moja sugestia co do filtra powietrza i świec zapłonowych - skróć interwał a silnik ci podziękuje.Filtr paliwa też sie wymienia - mój interwał to co 3 wymiana oleju.
Zgadzam się z kolegą o nicku Frodo , że na krótkie dystanse lepsza jest benzyna
VW T6 z silnikami diesla i znam ich bolączki (DPF,EGR i inne)
Jest istotny dla starszych 1.4, nie wiem czy pierwszych 1.5 też nie. Ale 2.0 zwykle jakoś lepsze ma pierścienie, wykonanie i ogólnie (w końcu jest w droższych autach). O 1.0 też nic nie słychać. Cały czas mowie o TSI.
Ja w 2.0 TDI w T6 wymieniałem z grubszych rzeczy:
Zastanawiam się nad filtrem paliwa czy Bosch czy Knecht?
Który polecacie z zamienników?