Autor Wątek: ŚWIATŁA COFANIA - skuteczność ?  (Przeczytany 26628 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
ŚWIATŁA COFANIA - skuteczność ?
« dnia: 12 - Lutego - 2014 - 12:27:21 »
Witam.
W Sharanie światła cofania świecą dla większości normalnie, niestety dla mnie w sposób całkowicie nie do przyjęcia. Posiadam starszego Passata B3 kombi w którym cofając widzę w lusterkach wszystko co potrzeba, niestety w Sharanie widoczność jest mocno ograniczona z powodu słabej skuteczności świecenia żarówek w lampach cofania.
Sprawdzałem już żarówki: są 25W, wymieniałem je na bardzo mocne diody LED SMD i światło było białe ale skuteczność nie była wcale większa. Myślałem już o mocniejszych żarówkach ale na takie oprawki 25W jest chyba najmocniejsze, zostają chyba tylko jakieś H1 do halogenów ale boję się że mogą stopić klosz i oprawę.

Czy ktoś może miał już z tym taki sam jak ja problem i rozwiązał go ?

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
Odp: [Sharan MK1] Światła cofania - jak polepszyć skuteczność ?
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Lutego - 2014 - 16:44:10 »
Lampy świecą normalnie tylko są dużo wyżej jak w passacie b3 i do tego konstrukcja lampy a najbardziej umieszczenie lampy wstecznego w górnej części obłego klosza powoduje słabe świecenie tych świateł, w pasacie sam reflektor wstecznego jest większy.
Musisz się chyba przyzwyczaić bo tak już chyba zostanie.
Możesz spróbować umieścić jakieś halogeny pod zdetzakiem żeby nie było ich widać a jak włączysz wsteka to lampy bardzo mocno oswietlą podłoże co w znaczący sposób poprawi
oświetlenie a w sharanie jest sporo miejsca pod zderzakiem, można też jakieś moduły led wstawić zamiast halogenów.
Jedyna wada to szybkie brudzenie tych dodatkowych lamp.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #2 dnia: 13 - Lutego - 2014 - 11:59:23 »
Oświetlenie przy dodaniu a w sharanie sporo miejsca pod zderzakiem, można też jakieś moduły led wstawić zamiast halogenów.
Jedyna wada to szybkie brudzenie tych dodatkowych lamp

Masz racje @red, miejsca pod zderzakiem sporo a ja mam akurat komplet świateł dziennych które dostałem w prezencie a nie miałem zamiaru ich instalować bo to jakieś tańsze i bez homologacji LED-y. Sprawdzę jak to będzie wyglądać i czy spełnią moje oczekiwania co do oświetlenia za autem.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #3 dnia: 21 - Lutego - 2014 - 00:25:04 »
Ja kiedyś żeby lepiej mi lampy z tyłu w malcu świeciły to je w środku okleiłem folią lustrzanką i świeciły jak bym przeciwmgielne włączył.Nie wiem tylko czy ten patent da radę tu zastosować  Bo nie próbowałem jeszcze blendy rozbierać :usmiech:

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: Światła cofania w sharanie - jak polepszyć skuteczność ?
« Odpowiedź #4 dnia: 21 - Lutego - 2014 - 00:45:13 »
Chyba tak spróbuję zrobić, bo dodatkowego światła nie będę jednak instalował. Myślałem też o wymianie żarówek na nowe lub mocniejsze, ale obawiam się że przy zmianie na mocniejsze mógłbym zniszczyć plastikowe klosze. 

Spróbuję wcisnąć tam trochę foli i sprawdzę w nocy ::)

Offline maj0nez

• VW Miesiąca
  • Clubowicz
  • VW: Golf I
  • Silnik: 2.8 VR6
  • Kod: AAA
  • Moc: 174 KM
  • Rej: LOP
Odp: Światła cofania w sharanie - jak polepszyć skuteczność ?
« Odpowiedź #5 dnia: 04 - Kwietnia - 2014 - 10:12:33 »
Długo na wstecznym nie jeździsz to może nie spalisz tych kloszów?

Offline Szaman

• clubmen
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
« Odpowiedź #6 dnia: 04 - Września - 2014 - 10:49:24 »
Widziałem na allegro takie dodatkowe światła cofania ledowe montowane pod zderzak. Poszukaj i może coś takie załóż do auta :idea: :thumbup:

Dodano:  25 - Lutego - 2015  -  18:34:43
Widziałem te dodatkowe światła. Głupie to nie jest ale hacząc gdzieś tyłem łatwo je wyłamać :) kolega posiada w Dodge Voyager i już kilka wymienił.

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
Odp: [Sharan mk1] Światła cofania - jak polepszyć skuteczność ?
« Odpowiedź #7 dnia: 25 - Lutego - 2015 - 17:16:48 »
To fakt. Jakaś diodówke tez myslalem by zalozyc. Najlepiej by to mialo homologacje jako wsteczne. Musze jeszcze w swoim dolozc sobie gniazdo przyczpey 13 pinowe bo na 7 nie ma wstecznego swiatla w przyczepie a to tez mnie troszke denerwuje nocą. Zreszta w przyczepce ma wtyczke 13 pinowa i denerwuje mnie ta przejsciówka na 7.
Zapodajcie jakies linki do takich swiatlem albo fotki wstawcie jak to wyglada i jaka to ma moc itp/

Offline red

• S7
« Odpowiedź #8 dnia: 25 - Lutego - 2015 - 18:41:44 »
Do samochodów rodem z USA montuje się pod zderzakiem lampy przeciwmgłowe i cofania z malucha albo z lublina.
Robi się tak bo w stanach przeciwmgłówek nie ma obowiązku montować a oryginalne światła cofania wykorzystuje się jako kierunkowskazy bo oryginalne amerykańskie są zwykle czerwone (nie muszą być pomarańczowe jak w Europie) i na jednej żarówce z pozycją/stopem.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #9 dnia: 25 - Lutego - 2015 - 18:47:06 »
Tak, tak ale to nie legal jesli chodzi o zmiane przeznaczenia swiatel. w EU trzeba w takim aucie z usa wymienic lampy i przednie i tylne. Chyba zresztą kierunki w usa to swieca odwrotnie jak dobrze pamietam- swieca caly czas wszystkie i tylko gdzie skrecasz to jest gasniecie czyli miganie. Chyba ze cos pomylilem.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #10 dnia: 25 - Lutego - 2015 - 19:05:54 »
Tak, tak ale to nie legal jesli chodzi o zmiane przeznaczenia swiatel. w EU trzeba w takim aucie z usa wymienic lampy i przednie i tylne. Chyba zresztą kierunki w usa to swieca odwrotnie jak dobrze pamietam- swieca caly czas wszystkie i tylko gdzie skrecasz to jest gasniecie czyli miganie. Chyba ze cos pomylilem.
Dokładnie jak napisałeś zmiana przeznaczenia lamp jest nielegalna.
Zastosowanie homologowanych lamp dodatkowych jest jak najbardziej legalne pod warunkiem spełnienia wymogów przewidzianych w kodeksie drogowym - ilość, wysokość nad drogą, odległość od bocznej krawędzi, moc światła.
Zastosowanie dodatkowych lamp cofania w sharanie raczej nie wypali (chyba że w po poliftowym modelu po 2004 roku) bo z tego co pamiętam lamp cofania może być maksymalnie 2 sztuki.
Mój pomysł polegał na założeniu lamp pod zderzak tak żeby z zewnątrz nie było ich widać i świeciły tylko na ziemię.
Co do kierunków w USA to migają jak u nas ale mocniej niż pozycyjne a jak do tego naciśniemy hamulec to miga ten stop w którą jest kierunek.
Z przodu też obrysówka świeci na pomarańczowo a kierunek w tej samej zwykle lampie ale miga dużo mocniej - tak jak w przypadku dwuwłóknowej żarowki - 5W świeci cały czas a 21W miga. Obrysówki przednie i boczne świecą razem z pozycyjnymi tylnymi.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #11 dnia: 24 - Lipca - 2015 - 10:42:31 »
Dodatkowe lampy pod zderzakiem nie wchodzą w rachubę z prostej przyczyny -> to wieś-tuning w aucie typu Sharan  >:(
Gdybym znalazł inne bardziej efektywne żarówki (mogą być led) to z całą pewnością bym je tam zainstalował.
Aspekt homologacji lampy jest dla mnie zupełnie bez znaczenia, liczy się tylko moja dobra widzialność przy cofaniu w nocy :evilwink:

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #12 dnia: 24 - Lipca - 2015 - 20:22:02 »
te ori lampy raczje tu nas tamuja w SGA. Tu chyab nic sie nei da wymyslec bo tam i zarokwa i 50 watowa by nie pomogla. Jedyne sensowne wyjscie to tak jak Red pisal- wstawienie dodatkowego reflektora wstecznego czy na diodach led czy na zarowce halogenowej to juz nieistotne.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #13 dnia: 24 - Lipca - 2015 - 20:48:51 »
Masz rację @wesol, ale jeszcze jest jedna możliwość: kamerka cofania pod spojlerem na klapie (planuję taki spojler u siebie). Myślę że to może rozwiązać sprawę słabego oświetlenia w SGA i pomóc zobaczyć to co niewidoczne przy cofaniu w nocy.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #14 dnia: 25 - Lipca - 2015 - 08:55:37 »
tak to dobre moze byc. Znając moje szczesie to bedzie tak ze cofam,cofam , nic niewidac w kamerce i puk nagle. Ja mam zawsze pod wiatr.

Offline grzesiekm

• :: ComfortLine
  • Marka: Ford
  • Model: Galaxy
  • Silnik: 2.0 TDCi
  • Rej: WOR
« Odpowiedź #15 dnia: 04 - Października - 2015 - 17:10:33 »
Witam dołorzyłem właśnie dodatkowe oświetlenie do świateł cofania zamontowałem dwa światła ledowe pod zderzakiem wiązke światła skierowałem pionowo do dołu dodatkowo dołożyłem włącznik w kabinie żeby miśki się nie czepiały

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #16 dnia: 12 - Października - 2015 - 22:01:57 »
Marudzimy nad światłami wstecznymi ale Vw sknocił tą sprawę w Sharanie z okrągłymi światłami z tyłu od 2004 roku w górę. W starszej wersji można było wyjąć fabryczne zaślepki i mieć dwie lampy wsteczne. W Sharanie który kupiłem ostatnio rok 2007 jest tylko jedna lampa od wstecznego. Nie da się tego przerobić tak szybko jak w starszej wersji a sądząc po budowie lampy raczej to nie możliwe.

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #17 dnia: 12 - Października - 2015 - 22:15:22 »
We wcześniejszych były cały czas po dwa wsteczne ;) Ale fakt, sknocili, ale lampy wyglądają mega fajnie  :thumbup:

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #18 dnia: 12 - Października - 2015 - 22:31:53 »
Lampy były dwie cały czas ale oryginalnie z fabryki jak auto wychodziło to świecił prawy wsteczny a lewa przeciw mgielna. Przynajmniej jak kupiłem swojego pierwszego Sharana z 1996 roku 5 lat temu to sam musiałem wyłamać zaślepki w lampie wstecznej i przeciw mgielnej. Podłączenie do żarówek oczywiście było. ;)
W moim Sharanie lampy też mi się podobają ale funkcjonalność swoją straciły.

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #19 dnia: 12 - Października - 2015 - 23:10:11 »
U mnie też przeciwmgielna świeci jedna, ale wsteczne obydwa i wiem że tak było oryginalnie na 100%, ale może te pierwsze wypusty miały inaczej

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #20 dnia: 13 - Października - 2015 - 00:10:52 »
Wystarczy że wyłamiesz zaślepkę i włożysz zarówkę w oprawkę i będzie dwie przeciw mgielne. :P

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #21 dnia: 13 - Października - 2015 - 06:29:16 »
nie radze z aduzo dokladac zarowek bo te W21W to pobieraja okolo 2 amper. Jak sie dolozy jeszcze jedna to dosc czesto wypala styki we wlacznikach. Podobnie mialem kiedys w innym aucie jak usmażylem wlacznik wstecznego. Po dwie 21 watowe n wsteczne to powinny dac rade ale jak bedzie wiecej to raczje kwestia czasu. A jakjest ze mglowymi to nie wiadomo bo nie przygladalem sie jak jest zbudowany wlacznik w srodku ale zważywszy ze czestotliwosc uzywania jest niska to pewnie da rade dlugo podzialac jeszcze.  Chyba ze przerobka na przekaznik jakis to wtedy mozna cos tam pomyslec o wstcznym od malucha tyle ze optycznie to nie bedzie wygladac juz  za dobrze.

Offline marek8785

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 2.8 V6
  • Moc: 193 KM
« Odpowiedź #22 dnia: 13 - Października - 2015 - 19:15:42 »
Ja mam ten sam problem w busie VW T4 ( blaszak ), w nocy słaba widoczność na wstecznym osobiście planuje wstawić dwa nieduże halogeny w zderzak.

Offline grzesiekm

• :: ComfortLine
  • Marka: Ford
  • Model: Galaxy
  • Silnik: 2.0 TDCi
  • Rej: WOR
« Odpowiedź #23 dnia: 13 - Października - 2015 - 19:52:52 »
Ja mam teraz spokuj nareszcie widze co mam z tyłu może jeszcze delikatnie odchyle światełka do tyłu pozdrawiam

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #24 dnia: 13 - Października - 2015 - 20:32:44 »
Tak kiedyś rozmawialiśmy z Arturem i np. w moim passacie światła wstecznego mimo tego, że są podobnej wielkości to jednak świecą dużo lepiej niż te sharanowskie i prawdopodobnie problemem jest to, że sharanowskie są dużo wyżej.

Tagi wątku: