Autor Wątek: 2.0 SDI - zalana benzyna - co dalej ?  (Przeczytany 745 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KarooleeK

• :: TrendLine
  • VW: Golf V
  • Silnik: 2.0 SDI
  • Moc: 75 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GLE
2.0 SDI - zalana benzyna - co dalej ?
« dnia: 01 - Listopada - 2021 - 08:27:34 »
Cześć, mam taki pewien problem natomiast wczoraj zdarzyło mi się zalać mojego Golf V 2.0 SDI benzyną (jakieś 8-9 litrów).
Przejechałem na tym jakieś 4 km po czym auto stanęło.
Wyjąłem pompę paliwa i wypompowałem prosto ze zbiornika całe paliwo jakie było i zalałem 20 litrów diesel.
Auto przejechało jakieś 10 km normalnie po czym delikatnie szarpnęło, straciło moc i zgasło.
Odpaliłem standardowo na plaka i udało mi się dojechać do domu ale dalej tracił na mocy.
Jak myślicie co mogło wysiąść, pompa paliwa?
I czy da się go jeszcze jakimś domowym sposobem wskrzesić.
Gdzieś czytałem że dolać 2t oleju i zostawić na jałowym żeby z godzinę pochodził ale pierw chce zobaczyć co o tym myślicie.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: 2.0 SDI - zalana benzyna - co dalej ?
« Odpowiedź #1 dnia: 01 - Listopada - 2021 - 10:44:06 »
zdarzyło mi się zalać mojego Golf V 2.0 SDI benzyną (jakieś 8-9 litrów).
Wszystko zależy na jaką ilość ropy dolałeś tej benzyny?

Jeżeli te 8-9L PB wlałbyś na 40-50 litrów ON, to nic szczególnego po tak krótkim odcinku nie powinno się wydarzyć, ale w przypadku gdyby bak był pusty lub prawie pusty, to benzyna mogła trwale uszkodzić pompowtryskiwacze.

Kiedyś do pierwszych diesli w T4 2.4D - sam producent w instrukcji obsługi, zalecał w zimie przy dużych mrozach, dolewać PB do ON w proporcjach mniej więcej w takich: 8-9L benzyny na 90L bak ropy. Ale wtedy pompy zasilające silnik, nie miały tak aż precyzyjnego spasowania i sporo niższe ciśnienie wtrysku.

Offline KarooleeK

« Odpowiedź #2 dnia: 01 - Listopada - 2021 - 10:51:38 »
Wszystko zależy na jaką ilość ropy dolałeś tej benzyny?
Wlane było mniej więcej pół na pół czyli jakieś 8 litrów PB na 8 litrów diesel.

Znajomy co chwilę w autach siedzi powiedział bym sobie pierw pompę paliwa w baku wymienił gdzieś (choćby na szrocie działająca kupił za małe pieniądze) i wtedy jeszcze sprawdził.
A jaka była by objawa uszkodzonych pompowtryskiwaczy?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #3 dnia: 01 - Listopada - 2021 - 11:25:48 »
Wlane było mniej więcej pół na pół czyli jakieś 8 litrów PB na 8 litrów diesel.
To mało pocieszające, szczególnie, że jechałeś na tej mieszaninie i to dość długi odcinek drogi.

Wyjąłem pompę paliwa i wypompowałem prosto ze zbiornika całe paliwo jakie było i zalałem 20 litrów diesel.
Auto przejechało jakieś 10 km normalnie po czym delikatnie szarpnęło, straciło moc i zgasło.
Odpaliłem standardowo na plaka i udało mi się dojechać do domu ale dalej tracił na mocy.
Wypadało jeszcze dodać do ropy jakiegoś specyfiku do czyszczenia wtrysków lub np. niewielką ilość oleju 2T do silników dwusuwowych.

To prawdopodobnie mógł być kluczowy moment, kiedy jeszcze dało się go tanio uratować. 

Nie lubię bawić się we wróżenie z fusów a gdybanie i tak Ci nic nie da a znajdą się też tacy, co wymyślą poł auta do wymiany :evilwink:

Proponuję podpiąć auto pod komputer lub dobry skaner błędów i zobaczyć co pokaże a przede wszystkim skorzystać z dobrego warsztatu mechanicznego w którym wypłuczą bak i wymienią filtr paliwa, zanim spróbują go odpalić.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #4 dnia: 01 - Listopada - 2021 - 11:48:24 »
Na przyszłość dla innych  :exclaim:

Cytuj (zaznaczone)
Co zrobić, gdy zatankowałeś benzynę do auta z silnikiem Diesla?
1. Nie włączaj zapłonu ani nie odpalaj silnika - przekręcenie kluczyka w stacyjce zazwyczaj uruchamia pierwszą pompę paliwową, znajdującą się w zbiorniku paliwa!
2. Odholuj auto do mechanika - mechanik opróżni i przepłucze bak a także wymieni filtr paliwa.

Co, jeśli uruchomiłeś silnik?
W przypadku gdy jednak uruchomisz silnik, może to w najlepszym wypadku spowodować zaciągnięcie benzyny do układu paliwowego (konieczność wymiany filtra). W gorszym przypadku czeka Cię wymiana układu wtryskowego (pompy wysokiego ciśnienia oraz wtryskiwaczy lub pompowtryskiwaczy).

Po dłuższej przejażdżce na takiej mieszance, może dojść do wypalenia zaworów i uszkodzenia innych podzespołów, ze względu na to, iż benzyna generuje wyższą temperaturę podczas spalania.

Porady dotyczą głównie użytkowników nowocześniejszych silników diesla z zasilaniem TDI (PD i CR) i zalania dużej ilości PB (benzyna) do malej ilości ON (olej napędowy). Proporcje w tym przypadku są bardzo ważne, bo zalanie 2-3 litrów benzyny do 30-40 litrów oleju napędowego, nie wyrządzi aż takiej szkody jak zalanie PB pół na pół z ON.

Podziękował: KarooleeK

Offline KarooleeK

« Odpowiedź #5 dnia: 08 - Listopada - 2021 - 14:44:26 »
Sprawa załatwiona.
Na szczęście żadne podzespoły nie zostały uszkodzone po tym fatalnym zalaniu.
Jak się okazało gdy wyjąłem pompę paliwa z baku pod siedzeniem w celu wyłania paliwa źle podłączyłem do niej węże (na odwrót) dlatego auto nie chciało odpalić już później 🤫
Jednym słowem szczęście w nieszczęściu.

Podziękował: pretor

Tagi wątku: