Autor Wątek: 2.0 TSI - zapala się kontrolka ciśnienia oleju  (Przeczytany 13915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr_2273

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 200 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OP
2.0 TSI - zapala się kontrolka ciśnienia oleju
« dnia: 15 - Sierpnia - 2021 - 22:14:11 »
Witam serdecznie.
Od pewnego czasu jestem posiadaczem Tiguana I oznaczenie wg książki 5N12V2 Tiguan 2.0 SPORT4M T M6A. Silnik 2.0 benzyna 147 kW.
Problem polega na zapalającej się kontrolce ciśnienia oleju, która za chwilę gaśnie. Jest to trochę irytujące, bo już mi się skończyły pomysły na rozwiązanie problemu. Został zrobiony przegląd silnika tzn. zdjęta miska olejowa, sprawdzony dół silnika, pompa olejowa, wymieniony zawór spływowy (tak się chyba nazywa), wymieniony czujnik oleju, styki elektryczne wyczyszczonone, dokonana została inspekcja napędu rozrządu. Wszystko jest ok. Smok czyściutki, w misce też nic ciekawego nie było. Oczywiście wymieniony olej 5W30 i filtry. Kontrolka zapala się po dłuższej jeździe. Jazda z prędkością ok.120 km/h, hamowanie silnikiem do 90 (na prostej drodze) i zapalenie kontrolki. Za sekundę gaśnie i dalej nic. Później powtarza się na mniejszych prędkościach w ten sam sposób. Temp. oleju ok.106 stopni. Na zimnym silniku to się nie zdarza. Czujnik zegarowy pokazuje na zimnym ciśnienie 3 bary, na rozgrzanym pow. 100 stopni od 1 do 1,5 bara przy 800 obrotach - czyli mniej więcej w normie. Przy obrotach powyżej 1500 ciśnie rośnie do 3 barów. Czy ktoś z Was miał podobny przypadek i gdzie szukać rozwiązania?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: 2.0 TSI - zapala się kontrolka ciśnienia oleju
« Odpowiedź #1 dnia: 16 - Sierpnia - 2021 - 22:10:16 »
Czy zostały sprawdzone koła zmiennych faz rozrządu? Dokładniej uszczelnienia jak i gładzie na których one pracują.

Offline Piotr_2273

« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Sierpnia - 2021 - 11:15:08 »
Koła wyglądają w porządku. Wycieków nie ma. Więc szukam dalej. Czy zapalająca się kontrolka braku ciśnienia oleju może oznaczać brak smarowania tych elementów? Planuję podłączyć tymczasowo zewnętrzny zegarowy czujnik ciśnienia oleju i z nim pojeździć i porównać wskazania.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 23 - Sierpnia - 2021 - 19:07:23 »
Czy zapalająca się kontrolka braku ciśnienia oleju może oznaczać brak smarowania tych elementów?
Jeśli masz na myśli wspomniane koła to nie chodzi o ich smarowanie a ciśnienie potrzebne do przestawiania samego koła względem wałka. Koła zmiennych faz rozrządu pracują hydraulicznie wykorzystując ciśnienie jakie znajduje się w układzie smarowania całego silnika.
Generalnie świecąca kontrolka oleju sygnalizuje zawsze brak smarowania silnika. Zbyt słabe ciśnienie w układzie będzie odczuwalne spadkiem mocy silnika (hydrauliczne popychacze przy słabym ciśnieniu ograniczają znacznie ruch zaworów), koła zmiennych faz rozrządu nie pracują w pełnym zakresie ograniczając odczuwalnie osiągi, dodatkowo zaczynają pojawiać się efekty dźwiękowe (grzechotanie) z pod pokrywy zaworów.Pierwszym z umierających elementów przy słabym smarowaniu będzie najdelikatniejsze turbo.
Pomysł z manometrem jest jak najbardziej ok.Takim do 10 czy 25 bar (najbardziej popularne) będzie tylko ciężko wyłapać spadki/skoki przy wartości poniżej 1 bar. Taki z zakresem 0-5 bar byłby pewniejszy w odczytach.

Podziękował: Marcino, Piotr_2273

Offline Piotr_2273

« Odpowiedź #4 dnia: 02 - Czerwca - 2022 - 22:03:36 »
Witam po długiej nieobecności. Od ostatniego postu trwały testy i sprawdzania. Najciekawsze są wskazania manometru ciśnienia oleju. Ciśnienie mierzone jest manometrem hydraulicznym podłączonym przed czujnikiem ciśnienia oleju. Opis wskazań:
na zimnym silniku (temp.oleju <90) na wolnych obrotach 3 bar, normalna jazda powyżej 3 bar. Tak do 3,5 bar.
Na ciepłym silniku (temp. oleju >100) na wolnych obrotach 0,8 bar, w czasie jazdy 2000 obr i 60 km/h (4 bieg) 2 bar. Przy depnięciu pompuje powyżej 3 bar. Zapalenie się kontrolki ciśnienia oleju powoduje spadek ciśnienia do 0,5 bar. Ale to tylko na chwilę. Ciśnienie nie spada do 0. Dodatkowy objaw pojawiający się tylko na ciepłym silniku to dość głośny nieprzyjemny szelest lub jak kto woli chrobotanie, ale bardziej głośny szelest. Jest on słyszalny np przy zdjęciu nogi z gazu tak pomiędzy 1100 a 1500 obr zarówno podczas jazdy jak i na postoju.
Niekiedy wywala błąd:
P0011 - opóźnienie wałka rozrządu (rząd 1)Tyle z obserwacji.
Konsylium orzekło, że to raczej rozrząd i napinacz hydrauliczny, który może odpowiadać za spadki ciśnienia oleju.
Więc raczej wymienię rozrząd (napęd rozrządu - tak będzie poprawnie).

Mam pytanie jakiej firmy polecacie rozrząd?
Interesuje mnie komplet razem z okularem, kołami i ślizgami. Ceny są różne.
Interesuje mnie jakiś sensowny, nie z gównolitu.
Czy do tego silnika CAWB 2.0 TSI 147 kw są dostępne wariatory czy występują tylko z wałkami?

Dziękuję za podpowiedzi w poprzednich postach.
Jeżeli ktoś będzie zainteresowany mogę wrzucić zdjęcia z montażu manometru.
Prosta robota.
Pozdrawiam.

Proszę aby nie tworzyć tu Offtopowego potworka i o rozrząd zapytać w osobnym temacie: https://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=5200 Dziękuję.

Offline Piotr_2273

« Odpowiedź #5 dnia: 08 - Września - 2022 - 21:49:41 »
Mam nadzieję, że problem został rozwiązany. Wymieniłem rozrząd łącznie z wałkiem ssącym, okularem oraz zaworem. Luz na wariatorze wałka ssącego wynosił około 0,5 cm w jedną i drugą stronę. Generalnie dużo. Niestety w tym silniku koło zmiennych faz oraz wałek to jeden element dość kosztowny. Poprzedni właściciel wymienił tylko łańcuch i podczas pierwszej inspekcji było niby w porządku. Po wymianie znikło chrobotanie, silnik zupełnie inaczej pracuje. Jest odczuwalna poprawa. Ciśnienie oleju wzrosło średnio o 0,5 bar. Na ciepłym silniku temp. oleju >100 stopni na  wolnych obrotach osiąga wartości od 1,3 do 1,4 bar. Dziękuję koledze Gulasz  :thankyou: za wskazanie właściwej drogi poszukiwania usterki. Z mojej strony to tyle. Wątek można zamknąć. Pozdrawiam.

Podziękował: Marcino

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: KR
« Odpowiedź #6 dnia: 08 - Września - 2022 - 22:23:17 »
Dziękuję koledze

Jak ktoś pomógł to najlepiej kliknąć "Podziękuj". Wtedy ta osoba otrzyma wiadomość i punkt za pomoc... A przed nazwami najlepiej dać @ wtedy też dokładnie wiadomo o kogo chodzi bo robi się link.

Offline Piotr_2273

« Odpowiedź #7 dnia: 08 - Września - 2022 - 22:39:41 »
Tak, wiem o tym. Pozdrawiam

Tagi wątku: