Autor Wątek: 1.4 TSI [CAVA] - brak kompresji na 3 cylindrze  (Przeczytany 10339 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RommeL

• clubmen
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CAVA
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GLE
1.4 TSI [CAVA] - brak kompresji na 3 cylindrze
« dnia: 12 - Lipca - 2021 - 15:52:34 »
Witam

VW Tiguan 1.4 TSI 150 KM [CAVA] z 2010 roku, przebieg 122k.
Olej Top Tec 4200 5W-30 wymieniany co 15k.
Regeneracja turbiny w 2019.

Zaczęło się od lekkiego falowania obrotów, potem trzęsawki silnika i wreszcie check engine zaczął migać. Po szybkim skanowaniu P0303, wypadanie zapłonu na 3 cylindrze. Jestem już po wstępnej diagnozie. Układ zapłonowy sprawny.
Brak prawidłowej kompresji na 3 cylindrze (pomiar 4-5 barów zamiast 10-12). Jednak bez rozebrania nie sprawdzi się co dokładnie co padło : zawór? Pierścień? Tłok? Oczywiście zaczął brać olej bo byłem zmuszony pierwszy raz dolać 1 litr.
Kolejny problem to olewka większości mechaników. Nie chcą  podjąć się wyzwania  z braku czasu albo ze względu na zbyt czasochłonny problem. Zaczynam się zastanawiać czy dalej szukać specjalisty od remontu silnika czy zakupić cały słupek po regeneracji. Nie znam kosztów remontu takich silników.

Bardzo proszę o Wasze sugestie i porady.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: 1.4 TSI [CAVA] - brak kompresji na 3 cylindrze
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Lipca - 2021 - 19:05:44 »
Da się postawić diagnozę bez rozbierania silnika. Nie trzeba być też jakoś specjalnie uzdolnionym.
Jak najbardziej możesz zrobić taką diagnozę we własnym zakresie. Naturalnie jeśli są chęci.
Wykręcasz świecę z podejrzanego cylindra.Przekręcasz silnikiem tak by zawory na tym cylindrze były w pozycji zamkniętej (obracając kluczem wał silnika lub przepychając auto kawałek na biegu).Następnym krokiem jest dopasowanie kawałka węża tak by dosyć ciasno trzymał się gwintu po wykręconej świecy.W wąż wystarczy "dmuchnąć" czy to przy pomocy własnych płuc czy wersja bardziej na "wypasie" przy użyciu kompresora. No i najważniejsze w całym sprawdzaniu należy użyć słuchu (zakładam że jest).Nie musi być to słuch pianisty  :) Przeciętny w zupełności wystarczy.
Jeśli słuchać przedostające się powietrze do kolektora ssącego mamy pewność że uszkodzeniu uległ zawór ssący.
Jeśli słychać przedostające się powietrze w kolektorze wydechowym mamy pewność że problemem jest zawór wydechowy.
Jeśli słychać przedostające się powietrze do bloku silnika mamy pewność że problem jest tłok.
Diagnoza w kilka chwil może mocno ułatwić /podpowiedzieć co do dalszych kroków w dylemacie naprawa czy wymiana.

Offline RommeL

• clubmen
« Odpowiedź #2 dnia: 18 - Lipca - 2021 - 12:33:12 »
@Gulasz orientujesz się czy w Trójmieście jest jakiś serwis specjalizujący się w naprawach takich silników?
Ewentualnie wchodzi w grę kupno słupka po regeneracji.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #3 dnia: 18 - Lipca - 2021 - 15:57:27 »
To jest silnik jak każdy inny.Nie trzeba do niego jakiegoś specjalnego fachowca. Wystarczy "ogarnięty" mechanik.
Czy silnik został zdiagnozowany co go boli?Czy chęć zakupu słupka nie jest trochę na wyrost?Te niby po regeneracji ceną mogą powalić na kolana a z jakością wykonania regeneracji bywa różnie (najczęściej na najtańszych z możliwych zamiennikach).
Jeśli ma być tylko złożony by chodził" i do ludzi"to ok. Jeśli ma być naprawiony i służyć jeszcze parę lat to chyba lepiej samemu brnąć w naprawę tego co jest. Naturalnie wszystko jak zawsze opiera się na kalkulacji finansów i jest to sprawa indywidualna.
---Sprzedać uszkodzony tak jak stoi a to co ma być włożone w remont dołożyć do innego egzemplarza(najszybsza i najprostsza opcja).
---Reanimować obecny silnik z nastawieniem na dłuższy okres eksploatacji (spory wkład,sporo czasu ale wiadomo że posłuży/pojeździ)
---Wymienić silnik/słupek licząc że chwilę pochodzi.(spory wkład praktycznie bez gwarancji że za chwilę nie będzie powtórki)Wszelkie gwarancje nawet pisemne można sobie w "buty" wsadzić. Jak ma się nie farta i dojdzie co do czego to i tak powstała usterka będzie z winy złej eksploatacji nigdy ze strony sprzedającego silnik czy słupek.
Jeśli to nie problem podrzuć diagnozę tego co padło w silniku a podpowiem jak najlepiej wybrnąć z sytuacji.Przydała by się też informacja co do dalszego losu fury ( do ludzi czy na dalsze parę lat eksploatacji od tego zależy podejście do całego tematu) 

Offline RommeL

• clubmen
« Odpowiedź #4 dnia: 12 - Sierpnia - 2021 - 14:07:18 »
Witam.
Remont silnika rozpoczęty.
Wczoraj ogarnięty mechanik rozpoczął naprawę mojego Tiga - diagnoza komputerowa okazała się trafna - 3 tłok szlak trafił.
Nie ma co się dziwić, że nie było kompresji i auto chodziło jakby nie chodziło  :D 
Na całe szczęście tuleje cylindrów, panewki itd są w dobrym stanie. Aż dziwne, że tuleja 3 tłoka nie została naruszona. Dodatkowo przy okazji wymieniam pompę wody bo już leci na oparach.
Pozostaje kwestia filmy produkującej tłoki do mojego silnika. Nie wiemy której firmy wybrać. Kolbenschmidt, Nural czy ET.
Większość poleca Kolbenschmidt, ale czy warto?
Po naprawie podam pełną wycenę naprawy.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #5 dnia: 12 - Sierpnia - 2021 - 14:44:38 »
Jestem ciekaw czy to odosobniony przypadek w tym silniku i konkretnie w Tiguanie I i jaka mogła być przyczyna takiej awarii ?
Nadmierne "butowanie", żyłowanie na wysokich obrotach, ciąganie lawety po górach ?
No i ten przebieg, trochę mały jak na tak poważną usterkę.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #6 dnia: 12 - Sierpnia - 2021 - 21:00:09 »
Jestem ciekaw czy to odosobniony przypadek

Nie odosobniony tylko w 1.4 TSI Twincharger EA111 typowy, a CAVA to właśnie twincharger, to jeden z najgorszych silników, w przyszłości można się spodziewać powrotu problemu na kolejnych tłokach a nawet na tym samym. Problemy to napinacz i  rozciągający się łańcuch rozrządu, wariator zmiennych faz rozrządu, pękające tłoki i jeszcze kilka innych.

Offline RommeL

• clubmen
« Odpowiedź #7 dnia: 13 - Sierpnia - 2021 - 11:02:19 »
Nadmierne "butowanie", żyłowanie na wysokich obrotach, ciąganie lawety po górach ?
Nic z tych rzeczy. Tym bardziej mnie to boli.... Nie sprawdziło się przysłowie: "jak dbasz tak masz" ......

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #8 dnia: 13 - Sierpnia - 2021 - 11:21:15 »
@RommeL , to pierwszy taki przypadek w Tiguanie I 1.4 TSI o jakim słyszę, dlatego mnie to mocno dziwi.

Offline RommeL

• clubmen
« Odpowiedź #9 dnia: 13 - Sierpnia - 2021 - 11:35:08 »
@pretor  wymieniam wszystkie tłoki, rozrząd, pompę wody i oczywiście wszystkie uszczelniacze.
Podpowiesz jeszcze w jaki olej teraz uderzyć? 
0w40 czy 5w30 i jakiej firmy polecasz?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #10 dnia: 13 - Sierpnia - 2021 - 11:41:24 »
Podpowiesz jeszcze w jaki olej teraz uderzyć? 
Niestety w tym przypadku, nie pomogę za wiele ale gdybym miał podobny dylemat, to spróbowałbym "zaciągnąć" takiej wiedzy, od dobrych tunerów silników. Oni nie tylko "mieszają" w oprogramowaniu komputera ale wymieniają też: tłoki, korbowody, wałki rozrządu i wały korbowe. To wszystko łączy się z ogromem wiedzy praktycznej, więc u nich szukałbym porady co do marki oleju i jego specyfikacji.   

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #11 dnia: 13 - Sierpnia - 2021 - 11:45:51 »
Kombinowanie z olejem nic nie pomoże, CAVA to silnik z wadami genetycznymi. Najgorsze jest to że tak jak napisałeś nie sprawdziło się powiedzenie "jak dbasz tak masz" a użytkownik nie ma praktycznie wpływu chycby robił niewiadomo co. U mojego kolegi w Touranie w CAVA kilka lat temu powstała dziura w tłoku

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #12 dnia: 13 - Sierpnia - 2021 - 11:53:20 »
Tutaj prawie identyczny przypadek w takim samym silniku: https://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=9384.0
@RommeL , może zanim zaczniesz zakupy części, warto rozważyć zakup używanego silnika 1.4 TSI (pasek zamiast łańcucha) z Golfa 7 ?

PS. Czy mógłbyś zrobić zdjęcie reszty tłoków z tego silnika, tak dla wglądu dla tych co się na tym znają?

Offline RommeL

• clubmen
« Odpowiedź #13 dnia: 13 - Sierpnia - 2021 - 12:23:52 »
@pretor  przez miesiąc analizowałem co będzie najlepsze.
Decyzja zapadła. Remontuję silnik.
Reszta tłoków jest ok, ale jak będę u mechanika, to zrobię zdjęcia pozostałych i wstawię.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #14 dnia: 13 - Sierpnia - 2021 - 12:26:48 »
przez miesiąc analizowałem co będzie najlepsze.
Decyzja zapadła. Remontuję silnik.
Oczywiście, nie neguję tego - to Twoja decyzja i twoje pieniądze ;)

Dodano:  13 - Sierpnia - 2021  -  12:29:51
Fajnie by było aby po całym tym remoncie, napisać jakie części zakupiłeś i co ile kosztowało - to jak zwykle bardzo istotne info dla innych z podobnym problem do Twojego.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #15 dnia: 13 - Sierpnia - 2021 - 12:40:43 »
@RommeL współczuję bo wydatki niemałe a z drugiej strony podziwiam, bo znając siebie sprzedałbym po kosztach, dołożył to co miałbym wydać na remont i kupił inne auto

Offline RommeL

• clubmen
« Odpowiedź #16 dnia: 13 - Sierpnia - 2021 - 12:47:55 »
@doggie  była taka opcja, ale naprawię. Od dwóch lat wiem czym jeżdżę i trochę gadżetów w niego wstawiłem. Co do sprzedaży to się grubo zastanowię w przyszłym roku. Bardzo się zawiodłem na vw.... Chyba przyjdzie czas na Koreę albo Japończyka.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #17 dnia: 14 - Sierpnia - 2021 - 07:59:58 »
Obejrzenie zamieszczonej fotki jakoś specjalnie mnie nie zaskoczyło. Jestem w stanie nawet to logicznie wytłumaczyć. Powodem tego typu uszkodzeń nie jest katowanie silnika (tak to wyglądało w starszych konstrukcjach silnikowych). Wspominałem już kilkukrotnie "jest moc jest zabawa" Mam na myśli zabawę w naprawy. Tłoki w nowych jednostkach z racji na wyciskanie jak największej mocy z małej pojemności przechodzą ciężkie życie. By nie dochodziło do "spuchnięcia" tłoka w cylindrze i zatarcia/zablokowania muszą być zachowane z bardzo dużą tolerancją luzu tak by przy ostrej jeździe ich rozszerzalność nie spowodowała zablokowania.
Na zamieszczonej powyższej fotce widać wyraźnie że pierwszy górny pierścień nie spełniał swojej funkcji i przepuszczał wszystko na pozostałe dwa. Tego typu sytuacja z dodatkową delikatną jazdą na wyższych biegach przy niskich obrotach spowodowała zapewne uszkodzenia mostka pomiędzy pierścieniami.To ten element na którym opiera się pierścień nr.2 .Bez możliwości podparcia pierścienia dochodzi do kolejnego etapu destrukcji samego tłoka. Objawia się to ładnie przedstawione na fotce w postaci wręcz wypalenia dolnej części.
Jak dla mnie powstała usterka jest spowodowana zbyt dużą tolerancją luzu tłok/cylinder na etapie projektowania (wymuszona ilością koni z tak małej pojemności)dodatkowo cięcie kosztów materiałowych dotyczących samych tłoków ( z gównolitu)a gwoździem do trumny delikatna jazda niepozwalająca na rozszerzenie termiczne tłoka na tyle by sam spełniał swoją funkcję.
W starszych jednostkach tłok był pasowany względem cylindra w taki sposób by pierścienie pełniły tylko i wyłącznie funkcję doszczelniającą .Nowe jednostki osiągają takie założenie dopiero gdy silnik jest "katowany".
"Jak się dba tak się ma" pasuje dość dobrze. Przesadna dbałość ( delikatna jazda) zabiła silnik.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #18 dnia: 14 - Sierpnia - 2021 - 10:47:37 »
Bardzo się zawiodłem na vw....
Nie na Volkswagenie a na swojej niewiedzy...to tak gwoli sprostowania  ;)

Wiedza o wadliwych łańcuszkowych rozrządach we wczesnych 1.4 TSI, jest ogólno dostępna a wybór właśnie tego silnika w Tiguanie pierwszej generacji, jak i np. 2.0 TDI-PD w Passacie B6, to proszenie się o kłopoty. Czego niestety dla Ciebie, pomimo dbania o silnik nie uniknąłeś.

Współczuję Ci tej awarii ale niech ten temat będzie ostrzeżeniem dla innych przy wyborze silnika w jakiekolwiek marce.

Podziękował: Zyguss

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #19 dnia: 14 - Sierpnia - 2021 - 12:08:05 »
Nie na Volkswagenie a na swojej niewiedzy...to tak gwoli sprostowania 
Przesadziłeś :) co ma niewiedza do spartaczonej roboty, nie każdy jest na forum i nie każdy czyta gazety motoryzacyjne, większość po prostu jeszcze ślepo wierzy w magię znaczka VW. Ja już dawno przestałem. Prawda jest taka że cała dzisiejsza motoryzacja to jeden wielki szit. Swego czasu miałem okazję kupić A6 C5 z 1.9 TDI AFN 110hp (chyba AFN na pompie) w automacie z symbolicznym przebiegiem 60 tys km (Niemiec robił 2 tys km rocznie a tak garażował go niemalże w salonie) ale cena odstraszyła a to może był błąd, może trzeba było brać.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #20 dnia: 15 - Sierpnia - 2021 - 09:12:45 »
Panowie zaczynacie odbiegać od tematu. Dla autora jak i osób z podobną usterką zapewne cenniejszymi informacjami będzie co robić przy tego typu usterce. Jeśli cylinder nie ucierpiał jest to duży plus i mniejsze koszta naprawy.Przy tego typu usterce można minimalizować koszta wymieniając tylko jeden uszkodzony tłok (przy założeniu że reszta jest ok.).Zakup używki nie jest najgorszym rozwiązaniem.Tłoki wykonywane są" masówką" i nie ma co brać do głowy ich doważania. Co innego jeśli decyzja padnie na założenie tłoków innego producenta to pociąga za sobą konieczność niestety wymiany kompletu. Jak ze wszystkim podejście do naprawy usterki zależy od zasobności portfela.
Nie ukrywam że ciekawi mnie ( i zapewne nie tylko mnie) końcowe podsumowanie kosztów naprawy po tego typu usterce ( o ile autor podzieli się tego typu informacją).

Offline RommeL

• clubmen
« Odpowiedź #21 dnia: 19 - Sierpnia - 2021 - 13:12:51 »
Panowie obiecuję,że po zakończeniu naprawy przedstawię zestaw wydatków i części, które zostały użyte przy naprawie. Na chwilę obecną trwa wymiana tłoków, planowanie głowicy oraz przy okazji wymiana lekko już zużytej pompy wody. Już bliżej niż dalej  :P.

Pozdrawiam.

P.S. Bardzo przykre jest, że większość forumowiczów jedynie przedstawia problemy swoich aut, ale już o rozwiązaniach problemów po fakcie (naprawach) nie wypowiadają się. Chyba nie wszyscy rozumieją głównej zasady forum: pomoc. W świecie kibiców sportowych nazywamy ich "sezonowcy"  :cry: .

Offline RommeL

• clubmen
« Odpowiedź #22 dnia: 01 - Września - 2021 - 15:09:22 »
Witam ponownie

Panowie jutro, najpóźniej pojutrze odbieram auto po remoncie silnika. Jak zapowiadałem, wszystkie czynności, części oraz wydatki przedstawię w następnym poście dla forumowiczów, którzy będą mieli podobne problemy (czego nie życzę ) z tym silnikiem.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #23 dnia: 01 - Września - 2021 - 17:54:40 »
Witam ponownie

Jaka wstępna wycena?

Offline RommeL

• clubmen
« Odpowiedź #24 dnia: 03 - Września - 2021 - 13:59:28 »
Witam.

To już ostatni post tej mojej kosztownej sagi z cyklu: Tłok i pierścienie  uszkodzone. Poniżej podaje wykaz części i kosztów użytych przy naprawie w moim 1.4 tsi:

1. Uszczelki  - 322 zł
2. Tłoki Kolbenschmidt 4szt. ,szpilki, filtr, uszczelki – 1218 zł
3. Śruba spustowa, uszczelniacze zaworów – 25 zł
4. Prowadnice zaworów – 60 zł
5. Uszczelniacz wału – 30 zł
6. Olej Valvoline 5w30, płyn chłodniczy i inne  – 260 zł
7. Pompa wody Magneti Marelli – 577 zł

Razem: ok. 2.500 zł
Robocizna: 4.300 zł   (mechanik, planowanie głowicy itd)
Całkowity koszt remontu: 6.800 zł

Nie wypisywałem nazw uszczelek , ponieważ wiadomo,ż e kupuje się je wg nr VIN silnika. Mam nadzieję, że nikt nie będzie zmuszony użyć tylu PLN, aby ratować swoje autko :)

Podziękował: pretor, janusz07, doggie, Zyguss

Tagi wątku: