0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Bo coś nie chce mi się wierzyć, w potrzebę remontu kapitalnego silnika, po przejechaniu 100 tyś. km.
16687 / P0303 / 000771 - wykryto przerwy zapłonu w cylindrze 3Możliwe przyczyny:- System zapłonu- Wtryskiwacze paliwa- Ciśnienie paliwa- Wyczerpuje się paliwo- Zawór upustowy pochłaniacza EVAP- Układ emisji par- Niska kompresja- Podstawowe problemy z silnikiem- Moduł silnika uszkodzonyTa funkcja służy do wyszukiwania przerw zapłonu silnika w określonym cylindrze. W większości przypadków przyczyną przerw zapłonu jest brak spalania w cylindrze z powodu braku iskry, złego dozowania paliwa lub złego sprężania.
Do 75 tys. km olej był wymieniany zgodnie z zaleceniami producenta - co 30 tys. 5W30 Castrol Edge LL
niską kompresję 6.7 bar przy specyfikacji 7-15 bar
Póki co ceny kapitalek jakie usłyszałem to 12-15 tys. PLN...
W silnikach twincharger CAVD serii EA111 spadek kompresji na 3 cylindrze to z reguły najczęściej pęknięty tłok.
Jako że pierścienie w tych silnikach również nie słyną z trwałości to taki sposób serwisowania tylko przyspiesza agonię tych silników
A nie przypadkiem 10-15?
Grubo, po remoncie nie jest powiedziane że znowu się nie posypie, może warto rozważyć swap silnika 1.4 TSI na pasku z Golfa 7
W nieautoryzowanym serwisie powiedziano mi, że dla tego silnika zakres jest wyjątkowo szeroki i wynosi 7-15
ale nie wiem jeszcze jak sprawdzić kompatybilność z moja Jetta?
Wymienione kwoty za remont silnika w tym temacie dotyczą jednej sztuki?Jeśli nie ma być on w końcowym efekcie pozłacany to spokojnie można zmieścić się w 3 tyś by ożywić podobne jednostki. Wypadałoby przed całą zabawą w remont zamiast gdybać co go boli sprawdzić dokładnie.W tym wypadku również diagnostyka komputerowa nie wiele powie poza słabszą pracą lub jej brakiem na jednym cylindrze.Najprostszą metodą jest próba olejowa.Wykonanie takiej próby daje ogólny pogląd na uszkodzenie jak i ewentualne koszta z tym związane.Powodem słabej kompresji na jednym cylindrze nie musi być zaraz układ tłokowo-korbowy ,wystarczy uszkodzony wałek rozrządu powodujący słabsze napełnienie,czy uszkodzenie drobiazgu ze sterowania zaworami (dźwigienki,popychacze itp.). Da się zdiagnozować silnik bez rozbierania w drobny mak (są do tego celu kamerki inspekcyjne umożliwiające wzrokowe oględziny jeśli dla kogoś próba olejowa to zbyt stara metoda).
Swoja drogą, w Skoczowie niedaleko Bielska-Białej jest warsztat który specjalizuje się w remontach TSI/TFSI.Czy ktoś z Was coś o nim słyszał?
Nie ale jeżeli podasz jego nazwę, to będzie można poszukać opinii potencjalnych klientów
Jeżeli warsztat ma dobre opinie a Ty chcesz jednak remontować swój silnik, to zadzwoń i spytaj o cenę a także czy w komplecie z remontem, zmodyfikują Ci soft wtrysku benzyny - bo z tego co usłyszałem na filmie, to własnie zła dawka wtrysku benzyny powoduje przegrzewanie się tych silników.
Zadzwonię jednocześnie do ASO żeby ustalić jakie silniki pasują do mojego auta
Nie licz na to że ASO ci powie, wg nich tylko i wyłącznie fabryka, jeśli będzie inaczej to będę mega zdziwiony
Dzisiaj dostałem kolejną wstępną wycenę (przy założeniu wymiany wszystkich tłoków i pierścieni) - 20 tys. PLN. Kosmos. Tłoki 3.5k, zestaw łańcucha rozrządu 4k, regeneracja turbosprężarki 1.5k, robocizna 5k.
Nie do końca mogę zaskoczyć jak jest liczona tego typu wycena.Jak dla mnie ktoś próbuje chyba mocno naciągnąć na kasę.Jeden tłok do tego silnika naturalnie nówka wraz z kompletem pierścieni to okolice 400 zł.Występują nawet w nadwymierze gdyby była potrzeba poprawienia gładzi cylindrycznych.Łańcuch rozrządu to okolice 400 zł jeśli nie ma konieczności wymiany "wariatora".Turbinę jeśli nie jest totalnym trupem można zregenerować za 500-800 zł.Jeśli jest taka potrzeba w silniku z tak małym przebiegiem o jakim mowa.Co do kwot dotyczących robocizny nie będę się spierał bo to wybór indywidualny nie jedna osoba woli przepłacić by mieć pewność usługi.Podpowiem tylko że na spokojnie bez wyrywania rąk mechanik w trzy dni powinien rozebrać i złożyć taki silnik.Dzieląc wyżej wymienioną kwotę na dniówki mechanika można tylko pozazdrościć.
pytanie czy ktoś z Was wie jak ustalić kody silników które są zamienne z CAVD?
Ta wycena to kosmos - jak sam zauważyłeś tłoki są w okolicach 400 zł dostępne dla klienta detalicznego - sprawdziłem po numerze katalogowym, więc kogoś nieźle poniosło albo nie chce tego robić.