Autor Wątek: 1.4 TSI 160 KM [CAVD] "Twincharger" - brak kompresji na 3-cylidrze - remont silnika ?  (Przeczytany 12124 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AceyPJ

• :: TrendLine
  • VW: Jetta VI
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CAVD
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
Cześć.
Szukam warsztatu do remontu kapitalnego silnika 1.4 TSI 160 KM z 2012r. we Wrocławiu i okolicach.
Objawy, to spadek kompresji na 3-cim cylindrze, migający Check-Engine na niskich obrotach / zimnym silniku, okazjonalnie EPC - przebieg 100 tys. km.
Kod błędu P0303.
Diagnostyka w ASO Motorpol Wrocław zakończyła się wyrokiem w postaci naprawy głównej.

Czy ktoś z Was ma jakieś miejsce do polecenia lub informację których warsztatów lepiej unikać?

Z góry dziękuję bardzo!

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: 1.4 TSI - remont silnika ?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 - Lipca - 2020 - 10:08:15 »
Cześć, zacznijmy od podania kodu silnika i historii użytkowania auta: dane stosowanego oleju silnikowego, ile przejeżdżał km od wymiany do wymiany i ewentualne dotychczasowe naprawy. Bo coś nie chce mi się wierzyć, w potrzebę remontu kapitalnego silnika, po przejechaniu 100 tyś. km.

Wszelkie "ujawnione" dodatkowe informacje, dotyczące historii użytkowania tego auta, pomogą w przyszłości innym w tego typu sytuacji - właśnie po to, mamy forum  ;)

Offline AceyPJ

« Odpowiedź #2 dnia: 08 - Lipca - 2020 - 12:04:29 »
Cześć, dziękuję za odpowiedź :)

Kod silnika to (przepisując dokładnie z etykiety) "CAV D NTP". Dodam że ma automat DSG. Auto od zakupu w salonie jest w rodzinie.
Autko było użytkowane "ostrożnie" głównie w mieście, krótkie odcinki (1-20km), okazjonalnie dłuższe trasy (np. do Chorwacji).

Historia autka:
  • Pierwsze 3 przeglądy serwisowe były robione w ASO (ostatni przy przebiegu 75 tys.), ostatni przy 100 tys. poza ASO.
  • Do 75 tys. km olej był wymieniany zgodnie z zaleceniami producenta :( - co 30 tys. 5W30 Castrol Edge LL. Kolejna wymiana przy 90 tys. (Castrol) i ostatnia przy 100 tys. (Mobil 5W30)
  • W 2015 auto miało wymieniane sprzęgło, poprzednie się ślizgało + aktualizacja oprogramowania.
  • W 2018 auto miało spotkanie z sarną - wymiana m.in. wszystkich chłodnic i kondensatora.
  • Na ostatnim przeglądzie zgłosiłem problem z wibracjami na niskich obrotach, wymieniono cewki (były od różnych producentów), niestety to nie pomogło i pojawił się po raz pierwszy check-engine.
  • Po powrocie do warsztatu i dalszej diagnostyce - usunięto nagar. Po tym zabiegu zgodnie z zaleceniami pojechałem w krótką trasę - ok 60km i była odczuwalna wyraźna poprawa.
  • Po przejechaniu powyższej trasy, zgasiłem silnik na ok 15-30 min po czym odpaliłem żeby wjechać do garażu i wtedy znów pojawił się check-engine oraz po raz pierwszy EPC - wtedy z autem działy się "cuda" i ledwo dało się jechać.
  • Auto wróciło na diagnostykę, zmierzono kompresję na 3-cim cylindrze 7 bar, pozostałe cylindry w zakresie 9-12 bar. Warsztat zalecił diagnostykę układu wtryskowego w ASO oraz aktualizację mapy silnika
  • W ASO powiedzieli że najpierw sprawdzą po swojemu czego efektem było z ich strony odczytanie kodu błędu, pomiar kompresji na 3-cim cylindrze (6,7 bar) i wyrok w postaci remontu silnika
  • Przez ok tydzień jeździłem po mieście autem - check engine po rozgrzaniu i wejściu na wyższe obroty znikał, jednak w pewnym momencie znów wyskoczyło EPC i ledwo dało się jechać, strasznie telepało autem. Od tego dnia auto stoi uziemione.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie odnośnie tego co jeszcze mógłbym poddać diagnostyce.
Póki co ceny kapitalek jakie usłyszałem to 12-15 tys. PLN...

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 08 - Lipca - 2020 - 12:17:58 »
Bo coś nie chce mi się wierzyć, w potrzebę remontu kapitalnego silnika, po przejechaniu 100 tyś. km.
Niestety, silniki typu "Twincharger", to jeżdżąca mina i remont przy takim przebiegu jest całkiem prawdopodobny

Co do samego błędu P0303:

Cytuj (zaznaczone)
16687 / P0303 / 000771 - wykryto przerwy zapłonu w cylindrze 3

Możliwe przyczyny:
- System zapłonu
- Wtryskiwacze paliwa
- Ciśnienie paliwa
- Wyczerpuje się paliwo
- Zawór upustowy pochłaniacza EVAP
- Układ emisji par
- Niska kompresja
- Podstawowe problemy z silnikiem
- Moduł silnika uszkodzony

Ta funkcja służy do wyszukiwania przerw zapłonu silnika w określonym cylindrze. W większości przypadków przyczyną przerw zapłonu jest brak spalania w cylindrze z powodu braku iskry, złego dozowania paliwa lub złego sprężania.

Podziękował: AceyPJ

Offline AceyPJ

« Odpowiedź #4 dnia: 08 - Lipca - 2020 - 13:27:55 »
Z tej listy przyczyn potwierdzono niską kompresję 6.7 bar przy specyfikacji 7-15 bar (co wydaje mi się bardzo dużym zakresem tolerancji).
W ASO wnioski były krótkie - tłok albo pierścień.

Orientujecie się czy coś oprócz tego może wpływać na niską kompresję?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #5 dnia: 08 - Lipca - 2020 - 13:40:18 »
Niedomykające się zawory, też mogą być przyczyną słabszej kompresji na cylindrze.
Niestety nie jestem mechanikiem aby to jednoznacznie określić.

Nie umijszając wiedzy panów z ASO VAG, osobiście pojechałbym do niezależnego i polecanego warsztatu, specjalizującego się w naprawach silników i tam poddałbym ocenie stan silnika.

Online doggie

• Clubowicz
Odp: 1.4 TSI [CAVD] - remont silnika ?
« Odpowiedź #6 dnia: 08 - Lipca - 2020 - 15:36:26 »
W silnikach twincharger CAVD serii EA111 spadek kompresji na 3 cylindrze to z reguły najczęściej pęknięty tłok.

Dodano:  08 - Lipca - 2020  -  15:48:09
Do 75 tys. km olej był wymieniany zgodnie z zaleceniami producenta  - co 30 tys. 5W30 Castrol Edge LL
Jako że pierścienie w tych silnikach również nie słyną z trwałości to taki sposób serwisowania tylko przyspiesza agonię tych silników

Dodano:  08 - Lipca - 2020  -  15:49:41
niską kompresję 6.7 bar przy specyfikacji 7-15 bar
A nie przypadkiem 10-15?

Dodano:  08 - Lipca - 2020  -  16:12:59
Póki co ceny kapitalek jakie usłyszałem to 12-15 tys. PLN...
Grubo, po remoncie nie jest powiedziane że znowu się nie posypie, może warto rozważyć swap silnika 1.4 TSI na pasku z Golfa 7

Offline AceyPJ

« Odpowiedź #7 dnia: 08 - Lipca - 2020 - 18:23:58 »
W silnikach twincharger CAVD serii EA111 spadek kompresji na 3 cylindrze to z reguły najczęściej pęknięty tłok.
Niestety to właśnie słyszałem do tej pory w każdym serwisie który zna te silniki.

Jako że pierścienie w tych silnikach również nie słyną z trwałości to taki sposób serwisowania tylko przyspiesza agonię tych silników
Gdyby to były pierścienie, jest szansa na powodzenie skuteczności remontu bez wymiany tłoków?

A nie przypadkiem 10-15?
W nieautoryzowanym serwisie powiedziano mi, że dla tego silnika zakres jest wyjątkowo szeroki i wynosi 7-15 (czyżby zabieg producenta?).

Grubo, po remoncie nie jest powiedziane że znowu się nie posypie, może warto rozważyć swap silnika 1.4 TSI na pasku z Golfa 7
Z pewnością, masz na myśli używany (nieregenerowany)? Orientujesz się gdzie najlepiej szukać takiego silnika?
Znalazłem kilka ofert na Allegro, ale nie wiem jeszcze jak sprawdzić kompatybilność z moja Jetta?

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za Wasze odpowiedzi :)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #8 dnia: 08 - Lipca - 2020 - 20:01:17 »
Wymienione kwoty za remont silnika w tym temacie dotyczą jednej sztuki?Jeśli nie ma być on w końcowym efekcie pozłacany to spokojnie można zmieścić się w 3 tyś by ożywić podobne jednostki. Wypadałoby przed całą zabawą w remont zamiast gdybać co go boli sprawdzić dokładnie.W tym wypadku również diagnostyka komputerowa nie wiele powie poza słabszą pracą lub jej brakiem na jednym cylindrze.Najprostszą metodą jest próba olejowa.Wykonanie takiej próby daje ogólny pogląd na uszkodzenie jak i ewentualne koszta z tym związane.
Powodem słabej kompresji na jednym cylindrze nie musi być zaraz układ tłokowo-korbowy ,wystarczy uszkodzony wałek rozrządu powodujący słabsze napełnienie,czy uszkodzenie drobiazgu ze sterowania zaworami (dźwigienki,popychacze itp.). Da się zdiagnozować silnik bez rozbierania w drobny mak (są do tego celu kamerki inspekcyjne umożliwiające wzrokowe oględziny jeśli dla kogoś próba olejowa to zbyt stara metoda).

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 08 - Lipca - 2020 - 20:30:13 »
W nieautoryzowanym serwisie powiedziano mi, że dla tego silnika zakres jest wyjątkowo szeroki i wynosi 7-15
Możliwe, po prostu gdzieś wyczytałem że dla CAVD jest 10-15 ale nie pamiętam źródła ale róznica nie powinna być większa niż 10% pomiędzy cylindrami. W sieci można wywnioskować, że przeważnie na pomiarach jest +/-12 bar więc te 6,7 to kolosalna różnica

takich przypadków z twincharger jest całe mnóstwo

ale nie wiem jeszcze jak sprawdzić kompatybilność z moja Jetta?
Niestety nie wiem ale warto zasięgnąć opinii mechaników, bo to zdecydowanie lepsze silniki i bardziej doproacowane

Offline AceyPJ

« Odpowiedź #10 dnia: 10 - Lipca - 2020 - 12:03:38 »
Wymienione kwoty za remont silnika w tym temacie dotyczą jednej sztuki?Jeśli nie ma być on w końcowym efekcie pozłacany to spokojnie można zmieścić się w 3 tyś by ożywić podobne jednostki. Wypadałoby przed całą zabawą w remont zamiast gdybać co go boli sprawdzić dokładnie.W tym wypadku również diagnostyka komputerowa nie wiele powie poza słabszą pracą lub jej brakiem na jednym cylindrze.Najprostszą metodą jest próba olejowa.Wykonanie takiej próby daje ogólny pogląd na uszkodzenie jak i ewentualne koszta z tym związane.
Powodem słabej kompresji na jednym cylindrze nie musi być zaraz układ tłokowo-korbowy ,wystarczy uszkodzony wałek rozrządu powodujący słabsze napełnienie,czy uszkodzenie drobiazgu ze sterowania zaworami (dźwigienki,popychacze itp.). Da się zdiagnozować silnik bez rozbierania w drobny mak (są do tego celu kamerki inspekcyjne umożliwiające wzrokowe oględziny jeśli dla kogoś próba olejowa to zbyt stara metoda).

Dzisiaj dostałem kolejną wstępną wycenę (przy założeniu wymiany wszystkich tłoków i pierścieni) - 20 tys. PLN. Kosmos. Tłoki 3.5k, zestaw łańcucha rozrządu 4k, regeneracja turbosprężarki 1.5k, robocizna 5k.

Póki co zdiagnozowane usterki w warsztatach które znają ten silnik wniosek jest ten sam - remont. Ale na pewno warto zrobić próbę olejową przy takich kosztach...

Swoja drogą, w Skoczowie niedaleko Bielska-Białej jest warsztat który specjalizuje się w remontach TSI/TFSI.
Czy ktoś z Was coś o nim słyszał?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: 1.4 TSI EA111 "Twincharger" [CAVD] - remont silnika ?
« Odpowiedź #11 dnia: 10 - Lipca - 2020 - 12:18:10 »
Swoja drogą, w Skoczowie niedaleko Bielska-Białej jest warsztat który specjalizuje się w remontach TSI/TFSI.
Czy ktoś z Was coś o nim słyszał?
Nie ale jeżeli podasz jego nazwę, to będzie można poszukać opinii potencjalnych klientów ;)

Offline AceyPJ

« Odpowiedź #12 dnia: 10 - Lipca - 2020 - 13:08:02 »
Nie ale jeżeli podasz jego nazwę, to będzie można poszukać opinii potencjalnych klientów ;)

VAG-Expert :) opinie na Googlu i Dobrymechanik.pl ma dobre.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #13 dnia: 10 - Lipca - 2020 - 13:31:12 »
Jeżeli warsztat ma dobre opinie a Ty chcesz jednak remontować swój silnik, to zadzwoń i spytaj o cenę a także czy w komplecie z remontem, zmodyfikują Ci soft wtrysku benzyny - bo z tego co usłyszałem na filmie, to własnie zła dawka wtrysku benzyny powoduje przegrzewanie się tych silników.

Offline AceyPJ

« Odpowiedź #14 dnia: 10 - Lipca - 2020 - 16:06:53 »
Jeżeli warsztat ma dobre opinie a Ty chcesz jednak remontować swój silnik, to zadzwoń i spytaj o cenę a także czy w komplecie z remontem, zmodyfikują Ci soft wtrysku benzyny - bo z tego co usłyszałem na filmie, to własnie zła dawka wtrysku benzyny powoduje przegrzewanie się tych silników.

Tak zrobię. Zadzwonię jednocześnie do ASO żeby ustalić jakie silniki pasują do mojego auta - i poszukam używki z generacji EA211. Znalazłem jeden taki (chyba) silnik na aukcji - https://allegro.pl/oferta/silnik-vw-golf-vii-mk7-1-4-tsi-122km-2tys-cpv-cpva-8675182300

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #15 dnia: 10 - Lipca - 2020 - 16:25:12 »
Zadzwonię jednocześnie do ASO żeby ustalić jakie silniki pasują do mojego auta
Nie licz na to że ASO ci powie, wg nich tylko i wyłącznie fabryka, jeśli będzie inaczej to będę mega zdziwiony

Offline AceyPJ

« Odpowiedź #16 dnia: 10 - Lipca - 2020 - 16:51:03 »
Nie licz na to że ASO ci powie, wg nich tylko i wyłącznie fabryka, jeśli będzie inaczej to będę mega zdziwiony

Miałeś rację - spuścili mnie na drzewo. "Tylko CAVD pasuje a kombinacje to na rynku wtórnym". Teraz rozkmina jak ustalić które silniki pasują :)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #17 dnia: 11 - Lipca - 2020 - 08:40:41 »
Dzisiaj dostałem kolejną wstępną wycenę (przy założeniu wymiany wszystkich tłoków i pierścieni) - 20 tys. PLN. Kosmos. Tłoki 3.5k, zestaw łańcucha rozrządu 4k, regeneracja turbosprężarki 1.5k, robocizna 5k.
Nie do końca mogę zaskoczyć jak jest liczona tego typu wycena.Jak dla mnie ktoś próbuje chyba mocno naciągnąć na kasę.
Jeden tłok do tego silnika naturalnie nówka wraz z kompletem pierścieni to okolice 400 zł.Występują nawet w nadwymierze gdyby była potrzeba poprawienia gładzi cylindrycznych.
Łańcuch rozrządu to okolice 400 zł jeśli nie ma konieczności wymiany "wariatora".
Turbinę jeśli nie jest totalnym trupem można zregenerować za 500-800 zł.Jeśli jest taka potrzeba w silniku z tak małym przebiegiem o jakim mowa.
Co do kwot dotyczących robocizny nie będę się spierał bo to wybór indywidualny nie jedna osoba woli przepłacić by mieć pewność usługi.Podpowiem tylko że na spokojnie bez wyrywania rąk mechanik w trzy dni powinien rozebrać i złożyć taki silnik.Dzieląc wyżej wymienioną kwotę na dniówki mechanika można tylko pozazdrościć.

Offline AceyPJ

« Odpowiedź #18 dnia: 12 - Lipca - 2020 - 22:40:04 »
Nie do końca mogę zaskoczyć jak jest liczona tego typu wycena.Jak dla mnie ktoś próbuje chyba mocno naciągnąć na kasę.
Jeden tłok do tego silnika naturalnie nówka wraz z kompletem pierścieni to okolice 400 zł.Występują nawet w nadwymierze gdyby była potrzeba poprawienia gładzi cylindrycznych.
Łańcuch rozrządu to okolice 400 zł jeśli nie ma konieczności wymiany "wariatora".
Turbinę jeśli nie jest totalnym trupem można zregenerować za 500-800 zł.Jeśli jest taka potrzeba w silniku z tak małym przebiegiem o jakim mowa.
Co do kwot dotyczących robocizny nie będę się spierał bo to wybór indywidualny nie jedna osoba woli przepłacić by mieć pewność usługi.Podpowiem tylko że na spokojnie bez wyrywania rąk mechanik w trzy dni powinien rozebrać i złożyć taki silnik.Dzieląc wyżej wymienioną kwotę na dniówki mechanika można tylko pozazdrościć.

Ta wycena to kosmos - jak sam zauważyłeś tłoki są w okolicach 400 zł dostępne dla klienta detalicznego - sprawdziłem po numerze katalogowym, więc kogoś nieźle poniosło albo nie chce tego robić.
Odnośnie robocizny - oszacowano na 30h, co daje 180zł/h (5.4k łącznie).

Nasza dyskusja i kontakty z warsztatami skłaniają mnie w stronę wymiany silnika na EA211 - pytanie czy ktoś z Was wie jak ustalić kody silników które są zamienne z CAVD?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #19 dnia: 13 - Lipca - 2020 - 08:11:06 »
pytanie czy ktoś z Was wie jak ustalić kody silników które są zamienne z CAVD?
Praktycznie każdy da się zapakować w tą karoserię tym bardziej że występowały w takich budach lub podobnych gabarytowo.Z dopasowaniem od strony mechanicznej da się wsadzić każdy bez większych ingerencji w cięcie czy spawanie czegokolwiek.Problem jak zwykle będzie z elektryką jak i elektroniką by to jakoś wyglądało i funkcjonowało.Przy odsprzedaży tego typu przeróbka może zaniżyć wartość pojazdu (nie każdy lubi tego typu "ulepy").A najważniejsze że czasowo nie wyjdzie tyle samo jak naprawa i jeśli ma być to robione po stawkach godzinowych o jakich mowa w powyższej wypowiedzi to może okazać się że będzie to najdroższy egzemplarz.
Znalezienie mechanika dostarczenie części potrzebnych do wymiany/naprawy ( tych które są konieczne a nie fanaberią) jest najtańszym rozwiązaniem.Jeśli wiadomo że auto ma mocno problematyczny silnik lepiej sprzedać ( zreanimowany) i kupić taki z mniej problematycznym wyjdzie taniej i szybciej niż" lepienie" tego co chodzi po głowie.Można sprzedać uszkodzony tak jak stoi a kasę zamiast w remont dołożyć do innego egzemplarza (przy wyżej wymienianych kwotach też może okazać się niezłym rozwiązaniem)
Nie mam zamiaru zniechęcać tylko podpowiadam jako że większość wozów jakie posiadałem/posiadam to "ulepy" w mniejszym lub większym stopniu i wiem jakie są plusy i minusy tego typu modyfikacji.

Offline Apotar

• :: ComfortLine
  • VW: Golf VII
  • Moc: 130 KM
  • Rej: WW
« Odpowiedź #20 dnia: 13 - Lipca - 2020 - 10:07:16 »
Ta wycena to kosmos - jak sam zauważyłeś tłoki są w okolicach 400 zł dostępne dla klienta detalicznego - sprawdziłem po numerze katalogowym, więc kogoś nieźle poniosło albo nie chce tego robić.
To jest aktywne zniechęcanie VW do napraw "starych" samochodów (tak jak olej do manualnej skrzyni biegów za 240zł/l). Oddaj na złom i weź w wynajem nowy wspaniały model. Będziesz zadowolony. :-)

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #21 dnia: 13 - Lipca - 2020 - 10:25:29 »
pytanie czy ktoś z Was wie jak ustalić kody silników które są zamienne z CAVD?
Zapytaj elektryków samochodowych, elektroników, tunerów czy da się zaadoptować silnik na pasku po 2012 roku pod kątem elektroniki bo mechanicznie nie powinno być większych problemów, gdyż silniki poza kompresorem mają identyczne gabaryty

Co do stwierdzenia, że po modyfikacji auto będzie ulepem w tym przypadku  może wręcz wyjść na wielki plus, bo kto się zna na marce i silnikach doskonale wie o co chodzi o ile oczywiście wszystko uda się zaadoptować jak należy i wszystko będzie działać

Niestety mam przeczucie że skończy się na wymianie silnika CAVD na CAVD lub jego remoncie, bo chyba nikt nie przetarł szlaku wymiany 1.4 TSI z "łańcuchowego" na "paskowy"

Lepszym wyborem od CAVD jest nawet "łańcuchowy" CAXA

Offline AceyPJ

« Odpowiedź #22 dnia: 15 - Lipca - 2020 - 21:56:52 »
Dziękuję za wasze dotychczasowe komentarze. Zdecydowałem się na remont w miejscu które specjalizuje się w remontach tych silników. Tak właśnie koncern VAG stworzył nową niszę na rynku samochodowym  :smoking:

Offline Marcin2000

• :: StartLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Rej: CB
« Odpowiedź #23 dnia: 06 - Listopada - 2020 - 09:57:49 »
Cześć @AceyPJ 

Mam ten sam problem.
Czy jesteś zadowolony z remontu silnika i lle kosztowała ta przyjemność ?
Czy otrzymałeś gwarancję na naprawę ?

Pozdrawiam Marcin

Online doggie

• Clubowicz
Odp: 1.4 TSI 160 KM [CAVD] "Twincharger" - brak kompresji na 3-cylidrze - remont silnika ?
« Odpowiedź #24 dnia: 01 - Września - 2023 - 17:54:38 »
@AceyPJ jeśli silnik jest już po remoncie to sugerowałbym wizytę u tunera w celu zmodyfikowania map AFR i zmianę mieszanki paliwowo-powietrznej w celu obniżenia temperatury w komorze spalania co będzie zapobiegać pękaniu tłoków w przyszłości

Tagi wątku:

�adowanie...