Autor Wątek: DPF - zbyt częste wypalanie - szukamy przyczyny.  (Przeczytany 23108 razy)

Offline vettis

• :: StartLine
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFFB
  • Napęd: FWD
  • Rej: KSU
DPF - zbyt częste wypalanie - szukamy przyczyny.
« dnia: 13 - Grudnia - 2019 - 22:07:20 »
Witam.
VW Tiguan 2.0 TDI 140 KM [CFFB], przebieg 200 tyś. km z 2010 roku.
Użytkuję go od sierpnia 2019 roku i mam wrażenie że w ostatnim miesiącu DPF zaczął się wypalać częściej niż wcześniej.
Wypalanie DPF co 320-360 km - średnio, to 1 raz w tygodniu (nawet co 5 dni).
Robię 3x w tygodniu po 100km średnia prędkość 70km/h + jazda lokalnie po drodze ~20-60km.
Czy to jest normalne, że przy spadku temperatur może się filtr wypalać częściej?
Jeżdżę w zakresie 1800-2200 obr.
Od sierpnia 3 razy przerwałem mu procedurę wypalania DPF (zmyliło mnie dogrzewanie silnika, podniesione obroty) Teraz już wiem jak się wypala DPF.

Widzę że ilość popiołu w filtrze, jak komputer po swoich przeliczeniach pokazuje to 0,15l, czyli 85% zapełnienia do tych 0,175l
Czy to świadczy o końcówce już DPF-a? Lepiej jest go teraz oddać do regeneracji, czy jak już kontrolka zacznie się pojawiać na wyświetlaczu?
Trochę, mnie to irytuje, bo zazwyczaj zaczyna mi się wypalać jak jestem już przy domu i muszę dymać gdzieś żeby go dopalić.
Czy można taki proces, gdy się rozpocznie kończyć na postoju? (wiem, żeby nie wyłączać silnika, ale czy wtedy zachodzi pełne wypalanie?)
Widzę, że podniósł mi się poziom oleju (pewnie przez te przerwane procedury).
Jutro jadę wymienić olej (zostało co prawda 1500km do wymiany, był interwał co 10000 km) Ale poziom widzę, że jest pod górną granicę.

Żadnych błędów na kompie nie pokazuje (czujnik wartości ciśnień?)

Przepraszam, że taki długi post, ale starałem się opisać wszystko.
Ktoś mi coś podpowie?

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: DPF - zbyt częste wypalanie - szukamy przyczyny.
« Odpowiedź #1 dnia: 13 - Grudnia - 2019 - 22:10:37 »
Wypalanie co 320 do 360 km. Robię 3x w tygodniu po 100km średnia prędkość 70km/h + jazda lokalnie po drodze ~20-60km.

miałem 4 auta z DPF róznych marek i modeli i naprawdę algorytm jest bardzo różny i w twoim przypadku nie widzę nic nadzwyczjanego, raczej standard. Wszystko ma znaczenie, czas osiąganej tempoeratury, dynamika jazdy, dystanse, paliwo, ogólny przebieg auta itd... Jeśli podnosi ci się poziom oleju oznacza, że twój styl użytkowania auta nie jest zgodny z założeniami i algorytmami  określonymi dla tego silnika. Jeśli nie krzyczy żadnymi błędami to ciesz się autemi nie szukaj dziury w całym. Poza tym skoro wzrasta olej to zdecydowanie częściej zmieniaj olej

Dodano:  13 - Grudnia - 2019  -  22:18:11
czujnik wartości ciśnień?
nie, jeśli będzie niesprawny to w ECU zapisze się błąd

Offline vettis

• :: StartLine
  • VW: Tiguan I
  • Kod: CFFB
  • Rej: KSU
« Odpowiedź #2 dnia: 28 - Stycznia - 2020 - 16:28:04 »
Witam, dalej nie daje mi spokoju DPF w moim Tiguanie. Wiem na pewno, że miał zmianę softu w serwisie w ASO po aferze dieselgate.
Zacząłem monitorować DPF programem VAG DPF, wypala mi się przy osiągnięciu granicy zapełnienia 22g przez masę obliczoną przez ECU.

Co mnie zastanawia to pomiar z czujnika różnicy ciśnień na minusie, po wypaleniu pomiar wskazuje aż ~-5g
Błędów nigdzie nie ma, podczas jazdy ten wynik raz rośnie, raz maleje, więc nawet przy pomiarze na "-" czujnik pokazuje, że raz sadzy przybywa podczas jazdy raz jej ubywa, czyli się wypala.
Natomiast masa sadzy obliczona przez ECU tylko wzrasta i to właśnie po jej osiągnięciu  DPF zaczyna się wypalać.

Nie wiem, czy faktycznie ten czujnik pomimo braku błędów może być uszkodzony i dlatego DPF wypala mi się co ~350km?
Czy po prostu nowy soft tak działa i niezależnie od pomiarów czujnika, on się i tak będzie wypalał?

Wrzucam zdjęcie z VAG DPF

Offline Micklbn

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Silnik: 2.0 TDI PD
  • Kod: BMT
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: LU
« Odpowiedź #3 dnia: 26 - Maja - 2021 - 20:37:39 »
Witam.
VW Tiguan 2.0 TDI 110 KM, przebieg 144 tyś. km z 2012 roku.
Zauważyłem, że od jakiegoś czasu, DPF wypala mi się co jakieś 200+km, cykl 70/30 miejski, trasy.
Nie wiem dokładnie od kiedy tak jest, bo od niedawna mam DPF kontrol z diodą.
Wydaje mi się że kiedyś rzadziej się wypalał, bo zauważam jakie są symptomy.
Naczytałem się w necie już mnóstwo i dopiero jutro podepnę pod VCDSa, sprawdzę wszystkie dane typu popiół, sadza, różnice ciśnień na czujniki, temperaturę DPF itd.
Pierwsza myśl to wymienić czujnik G450, najtańsza i najłatwiejsza sprawa.
Czy może być tak że czujnik przekłamuje ale żadnych błędów nie wywala?
Nie miałem ani razu kontrolki DPF ani innych takich.
Jedyny raz to rok temu Check ale błąd pokazał przepustnice do czyszczenia, wyczyściłem, wsadziłem i git.
Nie kopci, rury mam czyściutkie.
Rok temu z prawej strony miałem przygodę z sarna, jest możliwość że czujnik jest na tyle czuły że przy zderzeniu właśnie błotnikiem, drzwiami mógł się uszkodzić?

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 26 - Maja - 2021 - 21:23:14 »
Zrób wpierw pomiary w UDS i pokaż tutaj. Jeśli 70% to jazda miejska to 200 km jest jak najbardziej możliwe. Do wypalania zliczany jest nie tylko dystans ale i między innymi czas, a jazda miejska pochłania więcej czasu względem pokonywanych odległości.

ps. W moim 3008 FAP ostatnio wypalał się po 800 km, jazda 80% trasa drogi lokalne, 20% miasto i wokół komina

Offline Micklbn

« Odpowiedź #5 dnia: 26 - Maja - 2021 - 21:31:41 »
Jutro będę miał kabel to wszystko sprawdzę, ale czy po wymianie czujnika trzeba by zrobić wypalanie z vcdsa np na trasie? Czy wystarczy adaptacja, i filtr sam się wypali jak zawsze. Niby trasy miejskie, ale trochę ski też się zdarza, wtedy go gonie, plus jakieś wakacje na Chorwacji więc autostrady też byly. Samochód mam ponad dwa lata i niby poprzedni właściciel mówił o 1000km do wypalenia. Przebieg 144k to też nie jakiś mega duzy

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 26 - Maja - 2021 - 21:37:29 »
He he 1000 km, autostrady w PL by zbrakło na taki interwał :) mój TIG na trasach maksymalnie wypala co +/- 600 km, średnio co 400-500 km. Po co chcesz w ciemno wymieniać czujnik

Offline Micklbn

« Odpowiedź #7 dnia: 26 - Maja - 2021 - 21:40:51 »
No 1000km może i przesadził, ale sporo osób pisze o 700-800. Sam widzisz u ciebie 400, a u mnie 200 xD jaki masz przebieg? Czujnik 110ziko na zniżkę, warto spróbować tego

Offline michalm83

• Clubowicz
  • VW: Passat B7
  • Kod: CFGB
  • Moc: 170 KM
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #8 dnia: 26 - Maja - 2021 - 22:02:01 »
Ja mam silnik 2.0 TDI 170 KM ale interwał wypalania wygląda mniej więcej tak.

350-500 km - miejska
600-700 km - mieszana
900-1000 km - trasa

Offline Micklbn

« Odpowiedź #9 dnia: 26 - Maja - 2021 - 22:06:08 »
No to i tak dużo więcej niż u mnie, więc chyba te 200 to nie tak dobrze nawet na miasto, a w sumie jeszcze też poza. Jestem ciekaw tylko jakie różnice ciśnień są prawidłowe, bo nie mogę konkretnej odpowiedzi znaleźć, na jałowym biegu na pierwszym  0 a na drugim -2.8? Takie widziałem wartości, ogólnie zbliżone do 0 są ok? Przy 2000obr pierwszy pomiar do 20 może wskazywać?

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #10 dnia: 26 - Maja - 2021 - 22:08:18 »
Trasa 900-1000km
Pokaż zrzuty z UDS bo ciężko mi w to uwierzyć . Tak jak pisałem mój były TIG FL z 2016 CUWA 184hp (chip 210 HP) maksymalnie co 600 km się wypalał, raz chyba odnotowalem 680 km

W obecnym HDI  przebieg 1000 km jest jak najbardziej możliwy ale w żadnym VAGu nie było szans

Offline Micklbn

« Odpowiedź #11 dnia: 26 - Maja - 2021 - 22:12:01 »
Widziałem screeny z programu więc chyba jest to możliwe, ale może rzadkość ja też nie wymagam takich interwałów ale takie 500 to chętnie bym wziął, jednak na sce codziennie 10km potrafię zrobić plus z 7 miasto, to mozna powiedzieć że 50/50 a nie jak wcześniej napisałem 70/30 ale zdarzało się w przeszłości w ogóle nie patrzenie na wypalanie, wyłączanie silnika itd to fakt tyle że nigdy kontrolki nie miałem

Offline michalm83

• Clubowicz
« Odpowiedź #12 dnia: 26 - Maja - 2021 - 22:27:42 »
Co to za apka ? Ja używam DPF VAg
Niestety screenów nie robię.
To 1000 to mówię o trasie non stop autostrada.
Wracając do kolegi to moim zdaniem te 200km to trochę mało. Rozumiem że tak poza tym z autem wszystko w porządku?

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #13 dnia: 26 - Maja - 2021 - 22:29:43 »
Co to za apka ?
Do HDI

Dodano:  26 - Maja - 2021  -  22:32:16
200 km mi czasem wychodziło w A4 B8 FL 2.0 TDI na sofcie "poprawionym" w związku z aferą dieselgate. Po jego skasowaniu wszystko wróciło do normy

Offline michalm83

• Clubowicz
« Odpowiedź #14 dnia: 26 - Maja - 2021 - 22:39:01 »
Też mam soft sprzed afery. I podniesioną moc.

Offline Micklbn

« Odpowiedź #15 dnia: 26 - Maja - 2021 - 23:08:29 »
Ja jeszcze nie wiem jaki mam soft, ale można sprawdzić kiedy jaki soft był wgrany, vcdsem? Które bloki sprawdzać róży diagnostyce mojego problemu?

Dodano:  27 - Maja - 2021  -  03:18:06
Walczyłem trochę z vcds więc screeny jutro wstawię. Ale co zobaczyłem to ilość popiołu 0.09l, 38.5g to by się zgadzało z przebiegiem moim, wtryski niewielkie odchyłki poniżej 0.50 ale nie znam się na tym, wrzucę screen. Różnica ciśnień tutaj na zapłonie 0 to chyba wiadomo, na jałowym mam 7hpa, na 2000obr 20-21 to może w tym rzecz? Czy różnica ciśnień nie powinna być 0 na biegu jałowym? Mam dostęp tylko z rozszerzonych pomiarów więc nie mam tak ładnie w tabelkach pokazanych tych wartości.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
« Odpowiedź #16 dnia: 27 - Maja - 2021 - 09:01:55 »
Podrzucę moje" trzy grosze" do tego tematu może dadzą trochę do myślenia i naprowadzą na ewentualną przyczynę częstszego wypalania.

Jeśli turbina jest już "zmęczona życiem"wraz z powietrzem do cylindra będzie wrzucać też pewną ilość oleju. Silnik będzie normalnie pracował nawet podłączenie kompa nie wiele powie w takim wypadku.Jako że olej silnikowy przy detonacji częściowo/całkowicie (w zależności od ilości jaka trafi do cylindra) ulegnie spaleniu to komp nie odnotuje większych anomalii ( w blokach pomiarowych będzie cacy).Ale to co trafi do układu wydechowego nie będzie takie samo jak po spalaniu czystego ON. W efekcie szybsze zapełnianie i częstsze wypalanie.Przy ostrym bucie w warunkach autostradowych część wyrzuci przez wydech i interwał wypalania nie będzie znacząco odbiegał od normy.

Jeśli gładzie cylindryczne/pierścienie są "zmęczone życiem"część oleju silnikowego zostaje spalana wraz z ON w efekcie będzie podobny objaw jak powyżej.

Jeśli wóz dostał w swoim życiu mocno w kość (został przegrzany) i doszło do pofalowania tulei cylindrycznych to pomimo ładnych gładzi cylindrycznych jak i pierścieni tłokowych silnik i tak będzie brał olej który wpływa na interwał wypalania.Jest to dość ciężkie do weryfikacji jeśli auto lata na krótkich odcinkach( w koło komina).Będzie dolewał ON do oleju i stan na bagnecie będzie ok.

Jeśli silnik ma zmęczone życiem końcówki wtryskiwaczy /pompę wysokiego ciśnienia (CR)/pompowtryski itp.Przy każdej próbie odpalenia ciśnienie paliwa jest dość niskie, nie dochodzi do prawidłowego rozpylenia dawki paliwa ( która przy rozruchu jest zawsze większa).Nieprawidłowo spalone paliwo trafia w wydech przez co wpływa na szybsze zapychanie /częstsze wypalanie.Aktywny system start-stop w tym wypadku dodatkowo wpłynie na zwiększony interwał wypalania.Podłączenie kompa nie wiele powie bo zobrazuje wartości pracującego silnika a nie sam moment rozruchu.Nie pokarze też pierwszej fazy (pierwszego wtrysku paliwa do cylindra) tylko parametry silnika który już się obraca (korekty).

Przy podrzuconych powyższych przykładach komp nic nie powie lub nie wiele a wypalanie będzie częste.Interwał w okolicy 200-300km według mojej oceny nie jest normalny i świadczy że coś jest nie tak.

Offline Micklbn

« Odpowiedź #17 dnia: 27 - Maja - 2021 - 09:43:58 »
To mnie nie pocieszyłes xD wszystkie te rzeczy są nie do zbadania, turbina normalnie pracuje, nie kopci ani nic, wiec ciężko mi coś więcej powiedzieć. Zacznę od tego czujnika różnicy ciśnienia, ale mam mieszane uczucia. Ale skoro coś by było zepsute jak napisałeś to czy tego popiołu nie przybyloby więcej a nie tylko 0.09 czyli taka norma?

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #18 dnia: 27 - Maja - 2021 - 10:06:33 »
zobaczyłem to ilość popiołu 0.09l, 38.5g
Wskazuje na prawidłową ilość popiołu względem przebiegu, nie zawracaj sobie głowy czarnowidztwem, skoro auto nie wpada w tryb awaryjny, jeździ normalnie, spala normalnie to ciesz się jazdą chyba że chcesz wymienić połowę auta co i tak nie da ci gwarancji że coś to zmieni.

Offline Micklbn

« Odpowiedź #19 dnia: 27 - Maja - 2021 - 10:09:13 »
Połowy to może nie, ale wolałabym żeby co 200 się nie wypalało:) coś poprobuje z tym zrobić ale nie jakoś inwazyjnie, ewentualnie zapisze sobie te wszystkie wartości porobie screeny, j powiedzmy za 10-15k znowu siądę sprawdzić jak przybędzie dużo popiołu więcej niż 10ml to będę ingerował cos

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #20 dnia: 27 - Maja - 2021 - 10:12:25 »
Chiptuning był wykonany na sofcie z afery dieselgate czy na sofcie po akcji naprawczej?

Offline Micklbn

« Odpowiedź #21 dnia: 27 - Maja - 2021 - 10:15:51 »
Nie mam chiptuningu:) to ktoś inny chyba napisał. Ja właśnie nie wiem jaki soft mam nie wiem jak sprawdzić. jak sprawdzić wartości EGR, czy się zamyka odpowiednio itd? Jaka jest zasada z nim?

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #22 dnia: 27 - Maja - 2021 - 10:22:51 »
W ASO możesz sprawdzić czy twoje auto podlega akcji serwisowej i czy ewentualnie jest przed czy po akcji

Gdzieś był link na forum gdzie po VIN można sprawdzić czy podlega akcji

Jeśli jest na sofcie po akcji serwisowej to 200 km jest normalne, ja twierdzę w ogóle że w trybie z przewagą jazdy miejskiej to nic nadzwyczajnego.

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #23 dnia: 27 - Maja - 2021 - 10:23:14 »
Przy podrzuconych powyższych przykładach komp nic nie powie lub nie wiele a wypalanie będzie częste.Interwał w okolicy 200-300km według mojej oceny nie jest normalny i świadczy że coś jest nie tak.

Nie, nie i jeszcze raz nie. W moim T6 wypalanie co 300 km jest jak najbardziej prawidłowe i świadczy o zupełnie prawidłowym cyklu tegoż. Świadczą o tym: przeliczona różnica ciśnień po wypalaniu jest na "-" oraz wypełnienie popiołem DPF po przejechaniu 80 000 km w około 1/4.

Dodano:  27 - Maja - 2021  -  10:29:40
Połowy to może nie, ale wolałabym żeby co 200 się nie wypalało:) coś poprobuje z tym zrobić ale nie jakoś inwazyjnie, ewentualnie zapisze sobie te wszystkie wartości porobie screeny, j powiedzmy za 10-15k znowu siądę sprawdzić jak przybędzie dużo popiołu więcej niż 10ml to będę ingerował cos
@Micklbn żeby Cię uspokoić musimy mieć wszystkie dane. Spójrz na mój post: https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,7209.msg48153.html#msg48153 .
 Jedna wartość o której mówisz nie jest wystarczająca.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Podziękował: doggie

Offline Micklbn

« Odpowiedź #24 dnia: 27 - Maja - 2021 - 11:59:34 »
Na niemieckiej stronie wyszło, że mam soft po aktualizacj;] tylko teraz jestem ciekaw gdzie mogę sprawdzić datę w vcds ostatenigo update.

Tagi wątku: