Autor Wątek: DPF - zbyt częste wypalanie - szukamy przyczyny.  (Przeczytany 23110 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michalm83

• Clubowicz
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGB
  • Moc: 170 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: LRY
Odp: DPF - zbyt częste wypalanie - szukamy przyczyny.
« Odpowiedź #25 dnia: 27 - Maja - 2021 - 14:41:05 »
Bodajże jak połączysz się z ECU to będzie informacja z wersją i data softu. Jak auto z Niemiec to na 100% masz już po aktualizacji.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #26 dnia: 27 - Maja - 2021 - 18:13:23 »
To wszystko wyjaśnia, dlatego taki interwał wypalania. Musisz ustalić czy tuner do którego mógłbyś pojechać posiada oryginalny soft do tego auta sprzed aktualizacji dieselgate. Ja w Audi A4 B8 miałem bardzo podobnie, tuner wgrał oryginalny soft (byłem u niego zgrać go przed aktualizacją żeby od Audi mieć kwit) a potem przy okazji chip z 140 na 180

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #27 dnia: 27 - Maja - 2021 - 20:33:35 »
Nie, nie i jeszcze raz nie. W moim T6 wypalanie co 300 km jest jak najbardziej prawidłowe
Naturalnie że można naginać rzeczywistość porównując dwa zupełnie różne auta. A nawet i przy większych gabarytach/masie wychodzi lepszy wynik.
Logika podpowiada że skoro interwał jest częstszy to coś jest tego powodem.Zawartość do wypalania przecież z czegoś się bierze.Jeśli byłoby to z samego ON to musi albo więcej "chlać" (o czym autor tematu nie wspomina) by zbierało się więcej, lub ilość spalanego ON jest taka sama ale w niewłaściwy sposób przepalana (lejące końcówki wtryskiwaczy,niewłaściwe ciśnienie itd).
Czemu nikt głośno nie zadaje pytania jaki jest interwał nowego (prosto z salonu) pojazdu w podobnych lub takich samych gabarytach naturalnie z takim silnikiem. Czy one też mają interwał co 200 km jak autora tematu? Czy jest to norma?   

Offline Micklbn

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Silnik: 2.0 TDI PD
  • Kod: BMT
  • Moc: ?? KM
  • Rej: LU
« Odpowiedź #28 dnia: 27 - Maja - 2021 - 20:50:23 »
Wtryski mają korekcję tak -0.18 0.12 0.14 -0.8, nie dokładnie takie same jutro wstawię logi, ale ogólnie nieduże wartości i ogólnie wychodzi na 0 także git. Średnie spalanie wzrosło jedynie dlatego że ja zacząłem jeździć dynamiczniej, i nie mulic jak kiedyś ale to dosłownie 0.2 litra na sto więcej niż kiedyś nic wielkiego. Nie wiem tylko jak egr bo nie umiem znaleźć logów z testu EGR który robię w Basic settings;/ mogę zobaczyć jakieś wartości z rozszerzonych ustawień ale nie daje mi to za wiele, nie rozumiem tego akurat mogę jutro to wstawić
Edit: różnica ciśnień - 7-10 hPa na biegu jałowym ale głównie 7 przy 2000obr jakieś 19-21. Różnica ciśnień offset 1hpa

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #29 dnia: 27 - Maja - 2021 - 22:01:34 »
Wtryski mają korekcję tak -0.18 0.12 0.14 -0.8,
Kilka wypowiedzi wyżej wspomniałem o tym że komp w wypadku samego rozruchu wiele nie powie.Nie chodzi o korekty na pracującym już silniku a o sam moment rozruchu.
Wypada bym rozwinął nieco wypowiedź dla lepszego zobrazowania. Silnik który budzi się do życia przy kręceniu rozrusznikiem zaczynając się obracać porusza tłokami, jeśli do takiego cylindra zostanie wrzucona dawka paliwa przed (górny martwy punkt "GMP") i nie dojdzie do zapłonu (np. zbyt małe ciśnienie poprzez zmęczoną życiem pompę,lejące końcówki wtrysków itp) słabsza kompresja(większe nieszczelności cylinder/tłok) lub do cylindra trafi olej (np. ze zmęczonej życiem turbiny,poprzez uszczelniacze zaworowe czy pierścienie olejowe) dochodzi do nieprawidłowego zapłonu.W rezultacie wszystko to trafia w wydech.Przy starszych generacjach objawiało się to typowym" bąkiem" z wydechu który zanikał po krótkiej chwili (gdy silnik już się kręcił).W aucie wyposażonym w cudowną ekologię ten bąk jest wyłapywany Ilość wyłapanych" bąków" powoduje szybszy interwał wypalania.Przy przelotach autostradowych wszystko będzie w normie.Podłączenie kompa też będzie mówiło że wszystko w normie.Komp nie zdiagnozuje drobiazgów o których wspomniałem w powyższej wypowiedzi.
Turbo może dawać właściwe ciśnienie nawet przy sporym" pluciu" olejem
Korekty wtrysków będą ok nawet jak na końcówkach będą wisieć" krople" na nich po zgaszeniu.
Nieszczelności tłok/cylinder wypełnione przedostającym się olejem nie muszą dawać odczucia spadku mocy.

Czy od wymiany do wymiany fura wymaga dolewki oleju by utrzymać należyty stan?
Czy rozpięcie rury dolotu w najniższym punkcie nie spowoduje plamy oleju ?
Co widać po zdjęciu odpowietrzenia układu korbowego?

Naturalnie że można zmieniać "softy" zbiedować dawkę rozruchową itd.tylko na ile to pomoże i na jak długo?

Offline Micklbn

« Odpowiedź #30 dnia: 27 - Maja - 2021 - 22:12:48 »
No ok ale czy takie niewielkie usterki o których piszesz, które nie pokaże komputer mogą mieć taki wpływ na wypalanie? Skoro coś się dzieje jak piszesz to gdzieś musi zostać ślad po tym, jak nie w komputerze na vcds to może właśnie rury czarne, jakieś odczucia na silniku a tu nic, wszystko normalnie. Oleju dolewać nie muszę nawet przez to wypalanie mam chyba max, wymieniam co 10k zawsze tak wymieniałem w każdym samochodzie. Jutro mogę odkręcić dolot zobaczę jak wygląda.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #31 dnia: 27 - Maja - 2021 - 22:20:03 »
Oleju dolewać nie muszę nawet przez to wypalanie mam chyba max,
Dość istotną informację lekko pominąłeś. Czy chodzi o zwiększający się poziom oleju?

Offline Micklbn

« Odpowiedź #32 dnia: 27 - Maja - 2021 - 22:23:07 »
Raczej tak, ale też nie sprawdzałem za często i to problem, dopiero teraz o tym będę pamiętam jutro mi się wypali to sprawdzę, ale jak wymieniałem olej prawie 10k temu to chyba aż tyle nie nalałem

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #33 dnia: 27 - Maja - 2021 - 22:35:45 »
Jeśli mogę zasugerować to zacznij od usunięcia usterki wzrastającego poziomu oleju.
Według mojej oceny usterka przedostającego się ON do oleju ma spory wpływ na interwał wypalania nie wspominając o innych negatywnych drobiazgach z tego powodu.

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #34 dnia: 27 - Maja - 2021 - 22:56:07 »
Naturalnie że można naginać rzeczywistość porównując dwa zupełnie różne auta. A nawet i przy większych gabarytach/masie wychodzi lepszy wynik.
Logika podpowiada że skoro interwał jest częstszy to coś jest tego powodem.Zawartość do wypalania przecież z czegoś się bierze.Jeśli byłoby to z samego ON to musi albo więcej "chlać" (o czym autor tematu nie wspomina) by zbierało się więcej, lub ilość spalanego ON jest taka sama ale w niewłaściwy sposób przepalana (lejące końcówki wtryskiwaczy,niewłaściwe ciśnienie itd).
Czemu nikt głośno nie zadaje pytania jaki jest interwał nowego (prosto z salonu) pojazdu w podobnych lub takich samych gabarytach naturalnie z takim silnikiem. Czy one też mają interwał co 200 km jak autora tematu? Czy jest to norma?
Naturalnie można czepiać się wszystkiego, nie mając podstawowych parametrów związanych z dpf. Niczego, żaden samochód nie musi. A norma dla dpf kończy się po wyjechaniu z salonu. Ponieważ nie ma dwóch takich samych kierowców i dwóch takich samych samochodów i nawet średniej jednakowej trasy statystycznej. Natomiast jak mówię, że 300 km jest ok i mam co do tego dane z przejechanych 65 000 km z za każdym razem kontrolowanym dopalaniem DPF (ilość sadzy przy starcie, przepustowość po zakończeniu, przebiegi między wypalaniami) to tak jest. Jeżeli ktoś ma podobne doświadczenie i wie dokładnie jak jest dopalany dpf to może ze mną dyskutować. Jak ktoś nie miał nigdy dpf albo nie zczytuje regularnie jego parametrów - to nie będzie z tego żadnej dyskusji na siłę argumentów. A na argument siły - szkoda mi czasu. @Gulasz samochód przejechał 144 000 km - wg Ciebie to jest statystycznie przebieg na lejące wtryski i puszczające olej turbiny i wszystkie te inne rzeczy? Zasadniczo jest jednak tak, że nie poznaliśmy (Ty również) parametrów dpf, a już byś chciał rozbierać pół samochodu ... bo na pewno leje wtryskami przy zapalaniu!

@Micklbn - założyłeś temat o DPF. A póki co znamy tylko jeden parametr - ilość zgromadzonego w dpf popiołu. Ta ilość, dopóki nie przekroczy wartości granicznej, kiedy trzeba wymienić/wyczyścić dpf nie mówi nam za wiele. Można na jej podstawie (znając max pojemność dpf) aproxymować na ile jeszcze starczy dpf do wymiany. I to tyle. 200-300 km to nie jest nic strasznego. A samo dopalanie, w sprawnym silniku, to nie jest jakiś koniec świata. Natomiast kontrolowanie wypalania powinno jednak polegać na tym: bieżąca ilość przejechanych km od ostatniego dopalania (nie na oko tylko z elektroniki, która te dane trzyma), przezierność dpf przed dopalaniem i po nim. A najlepsze dla zdrowego życia z dpf i silnikiem jest dopalanie go za każdym razem do końca, co najmniej przy 2000 obr/min na 4 biegu (krótkie zatrzymania w ruchu typu światła nie wnoszą nic złego; gorszy jest natomiast wielominutowy korek).

Raczej tak, ale też nie sprawdzałem za często i to problem, dopiero teraz o tym będę pamiętam jutro mi się wypali to sprawdzę, ale jak wymieniałem olej prawie 10k temu to chyba aż tyle nie nalałem
Pamiętaj ile było nalane po wymianie i wtedy dopiero odnoś do tego co jest później, aż do kolejnej wymiany. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie poziom oleju można odczytać za pomocą OBD w mm (oczywiście gdy stoi poziomo i olej spłynie) i wtedy masz dokładność aż za dobrą, żeby móc realnie porównać i wyciągać wnioski.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #35 dnia: 27 - Maja - 2021 - 23:02:12 »
Czy one też mają interwał co 200 km jak autora tematu?
W zależności od stylu jazdy bardzo często tak zwłaszcza na krótkich trasach

Dodano:  27 - Maja - 2021  -  23:20:16
@Micklbn ten temat do niczego nie zmierza, nie znasz podstawowych parametrów, zrób diagnostykę DPF, zrób porządną trasę i zobacz jaki będzie interwał dopalania bo tak możemy tu smęcić i smęcić a i tak do żadnych wniosków nie dojdziemy. To że wali ci ON do oleju to dla mnie nie jest w ogole dziwne przy jeździe miejskiej, niedogrzanym DPF  i wielokrotnie przerywanych procedurach dopalania, to nie awaria jak tutaj niektórzy sugerują tylko po prostu taki dizel jak Twój nie został stworzony do miasta i nie dziw się, że ci dopala się DPF po 200+ kilometrach. Po drugie masz soft z akcji naprawczej VWAG w związku z aferą dizelgate, co skutkuje o wiele częśtszym dopalaniem, zwiększonym spalaniem i obniżoną mocą, taka jest prawda, to wykazują hamownie podczas hamowania aut z tymi softami, w moim Audi było identycznie. Nie daj sobie wcisnąć kitu, że masz zepsute auto. Zrób to o czym pisałem a wszystko wróci do normy. Tyle z mojej strony

Dodano:  27 - Maja - 2021  -  23:21:07
chyba aż tyle nie nalałem

Same niewiadome w Twoim temacie dlatego ja dziękuję za dyskusję

Offline Micklbn

« Odpowiedź #36 dnia: 28 - Maja - 2021 - 01:27:17 »
Nie no panowie :) napisałem różnice ciśnień, napisałem wtryski, i inne rzeczy to co mam jeszcze badać:) wrzucę jedynie logi z vcds dla pewności :) co jeszcze mam sprawdzić? Ilość sadzy też sprawdziłem, co ile się wypala też, mam 195km na liczniku i jutro już będzie wypalanie bo 21g sadzy wiec pewnie znowu koło 210 mi sie włączy :)olej mam cały max bagnetu ale nie ponad, nalałem na pewno mniej, ile mniej nie pamiętam dopiero teraz będę mierzył to dokładnie i sprawdzał regularnie, płynu chłodniczego nie ubywa.

Edit: rozumiem że napisałem te różne parametry ciągiem w zdaniach więc może być źle czytelne, dlatego pozniej to uporządkuje po prostu, ale same dane jednak napisałem z kilku parametrow

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #37 dnia: 28 - Maja - 2021 - 07:53:24 »
Natomiast jak mówię, że 300 km jest ok i mam co do tego dane z przejechanych 65 000 km z za każdym razem kontrolowanym dopalaniem DPF (ilość sadzy przy starcie, przepustowość po zakończeniu, przebiegi między wypalaniami) to tak jest.
Nie upieram się że tak nie jest.Jak najbardziej rozumiem że wypowiedź opiera się na obserwacji popartej tym co mówi komp.Pytanie czy te 300 tyś interwału jest prawidłowe czy nie.Według kompa niby wszystko ok. Cyferki się zgadzają.Pytanie czy inni użytkownicy takiego modelu wozu mają podobne spostrzeżenia?
Czy znajdą się w śród nich tacy z interwałem większym jak i mniejszym.
Oprócz naturalnie stylu jazdy podrzuciłem ewentualne możliwości przyczyny szybszych interwałów tak by autor mógł przemyśleć co może być ich powodem.Może naprowadzi na jakiś trop.
Nie mam na celu straszyć, wciskać kit, czy nakłaniać do rozbiórki silnika (tak jak padają sugestie w wypowiedziach) chociaż podnoszący się stan oleju nie sugeruje nic dobrego.

@Gulasz samochód przejechał 144 000 km - wg Ciebie to jest statystycznie przebieg na lejące wtryski i puszczające olej turbiny i wszystkie te inne rzeczy?
Statystycznie fura powinna być jeszcze w całkiem niezłej kondycji (chociaż według mojej oceny najlepsze dni ma już za sobą) problem polega na tym że przy mniejszych przebiegach padają turbiny czy inne elementy o których wspomniałem.W serwisach roboty mają po pachy i nie chodzi tylko o wymianę oleju czy dolanie płynu do spryskiwaczy naturalnie w furach nawet z mniejszym przebiegiem.
Statystycznie to wszyscy jesteśmy młodzi i bogaci.

Offline Micklbn

« Odpowiedź #38 dnia: 28 - Maja - 2021 - 17:38:38 »
Sam zapłon
https://ibb.co/02VFN0j

Bieg jałowy
https://ibb.co/RH5FRfj

2000 obr
https://ibb.co/3kc3MNn

https://ibb.co/RD9y6dL
https://ibb.co/MPpWwBR

https://ibb.co/b6CCVZ4

https://ibb.co/WKLVRtt
https://ibb.co/whSBncz
https://ibb.co/B4kKxBF

Z tym EGR nie wiem co i jak bo filmiki na yt najcześciej pokazuja dzialanie EGR na podstawie bloków pomiarowych, w moim aucie już nie da się zrobić bloków pomiarowych eby od razu mieć wartosci z 3 kolumn. Nie wiem co dokładnie wpisać zeby zoabczyć te wartości. Test EGR który robię z Basic Settings, czyli używanie hamulca i gazu wykonuje się, ale nie mam gdzieś zapisanych tych wartości ani żadnej tabelki w której bym mógł widzieć na bieżąco jak zmienia się egr podczas ON/OFF.

Wtryski są podane i na biegu jałowym i obrotach, zastanawia mnie wtrys głowny poczatek sterownia, być może jest za wysoki, siędza nawet -1.21.

Co mam jeszcze sprawdzić? nie znam tych nazw które moglbym wpisac w wyszukiwarke vcds, moze temperature przed i za dpf?

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #39 dnia: 28 - Maja - 2021 - 19:28:50 »
w moim aucie już nie da się zrobić bloków pomiarowych
Logować sie należy do pomiarów rozszerzonych

Offline Micklbn

« Odpowiedź #40 dnia: 28 - Maja - 2021 - 22:04:07 »
No tak, to są screeny właśnie z pomiarów rozszerzonych

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #41 dnia: 03 - Czerwca - 2021 - 05:59:10 »
Zauważyłem.od jakiegoś czasu że DPF wypala mi się co jakieś 200+km, cykl 70/30 miejski,trasy.
W powyższych wypowiedziach wspominałem że wynik VW w okolicy 200 km nie jest czymś normalnym. Dla potwierdzenia moich wypowiedzi podrzucam to co odnotował komp. Dla jasności dodam że jest to z najgorszego z możliwych wariantów. Silnik cały widoczny przebieg od ostatniego wypalania w przewadze robił na odcinkach 2-5 km i gaszony.Najdłuższą" trasę" z tego przebiegu jeśli można tak to nazwać za jednym odpaleniem to odcinek 12 km.Pomimo tak ekstremalnego traktowania szarpaniną odpalania i gaszenia wyszedł taki wynik.Naturalnie do wyniku należałoby dodać jeszcze drobiazg gdy auto było gazowane na postoju (gdzie kilometrów nie nabijał a o czym świadczy odnotowany czas) :angry:

Czy przy normalnej eksploatacji wynik będzie lepszy czy gorszy?
Czy przebieg w okolicy 200 km jest normalny ?   

Offline Micklbn

« Odpowiedź #42 dnia: 03 - Czerwca - 2021 - 09:21:52 »
No tak, tylko sprawdziłem passata szwagra z 2011 roku, przebieg 10k mniejszy i DPF wypala się co jakieś 500km, fakt jeździ on raczej trasy. Ale inne parametry ma dobre chociaż odrobinę odbiegające od moich, nawet różnice ciśnień ma gorsza i wtryski trochę bardziej z różnicą, ale i tak w normie także co mój nagle musi co 200 się wypalac jego co 500? Pojadę na wgranie starego softa i wtedy będę miał odpowiedź czy to w tym jest problem

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #43 dnia: 03 - Czerwca - 2021 - 13:48:51 »
Pojadę na wgranie starego softa i wtedy będę miał odpowiedź czy to w tym jest problem

Jeśli masz poprawiony soft z afery dizelgate to po wgraniu oryginalnego softu powinno być zdecydowanie lepiej

Offline Micklbn

« Odpowiedź #44 dnia: 03 - Czerwca - 2021 - 15:09:12 »
Nom mam 9978 to po aferze, szwagier ma 9980 i też po aferze ale ładnie mu się wypala, ale może nie ma reguły po prostu.200 Ziko taka przyjemność więc warto spróbować

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #45 dnia: 03 - Czerwca - 2021 - 22:37:06 »
Odpowiadając zbiorczo w głównym nurcie tematu:

Podane przez @Micklbn różnice ciśnień - wg mnie wyglądają dobrze (porównując je do moich: wolne obroty: 16 mbar (=hpa), przy 2000: 26 mbar, offset: 0,0 i 0,6). Te wartości są jednak mało przeznaczone do bezpośredniej interpretacji.

Jak wg mnie ocenić obecny stan i sprawność działanie układu DPF - zebrać przeliczone dane (zaraz) po zakończeniu dopalania i po rozpoczęciu kolejnego. Te dane to:
  • Obliczona masa sadzy.Tak naprawdę to za tą wartością stoi algorytm odpowiedzialny za częstotliwość wypalania. Jeżeli samochód ma SCR z AdBlue lub SCR Trap to wartość zależy również od ilości wyprodukowanych tlenków azotu (a dla softu po aferze VW to właśnie ilość "wyłapanych" tlenków azotu zwiększa częstotliwość wypaleń). Im nowszy samochód - tym algorytm jest bardziej agresywny. Nawet ostra jazda po autostradzie i niezwiększanie się lub niewielkie zmniejszanie "zmierzonej masy sadzy" - to i tak wartość obliczonej masy sadzy sukcesywnie się zwiększa i przy 30 (u mnie) zaczyna się proces wypalania (o ile temp. cieczy chłodzącej ma >= 60 stopni C).
  • Zmierzona masa sadzy.
  • Kilometry od ostatniej regenracji.
  • Zużycie paliwa od ostatniej regeneracji.
  • Czas od ostatniej regenracji.
  • Zawartość popiołu w oleju (wg mnie słabe tłumaczenie, powinno być "Masa popiołu z oleju").
  • Granica zapełnienia: masa popiołu. Charakterystyczna wartość stała.
Z tego co wiem jedyną realnie mierzoną wartością w filtrze cząstek stałych jest różnica ciśnień na wejściu i wyjściu. Ta wartość po przeliczeniu to "zmierzona ilość sadzy". Niebieskie wartości (łącznie z niewymienioną wyżej przeliczoną temp. powierzchni filtra) są wyliczane za pomocą zaprogramowanych algorytmów. Na zielono są wartości niezwiązane bezpośrednio ze stanem DPF.
Załączam również rysunek, który pokazuje kolejną zależność czestości wypaleń - odległość DPF od kolektora wylotowego (I i II). Im bliżej - tym lepsze dopalanie pasywne (na autostradzie), a w nowszych pojazdach krótszy czas dopalania wymuszonego (choć wcale nie musi oznaczać większych przebiegów między dopaleniami). Na III zobrazowałem tylko to co jest realnie mierzone w DPF - ciśnienie przed i za.

@Gulasz teraz sam oceń czy 200 albo 300 km to "normalne" czy nie. Odnosząc się do Twojego zrzutu: czy silnik na bardzo krótkich przebiegach nie stosuje czasem bogatej mieszanki, co w połączeniu z EGR i być może SCR (nie wiemy z czego ten zrzut) algorytm zachowuje się, mówić po Twojemu, "irracjonalnie" - czyli być może wychodzi mu, że silnik wyprodukował mało sadzy i NOx. Co potwierdza wartość realnego odczytu "zmierzona masa sadzy" = 2.66 g. Poza tym, jeżeli samochód był gazowany na postoju - to osiągał być może wystarczające warunki do niskiej produkcji sadzy i NOx i/lub wystarczające ciśnienie do dopalania ... :D - w zasadzie to sam sobie potwierdzasz, że każda ilość km od wypalania do wypalania jest "dobra" i "normalna". ( PS ew. czujnik/czujniki są uszkodzone :)).

I jeszcze trochę o wartościach na które warto zwracać uwagę i odnosić je do stanu DPF (sens), na przykładzie mojego T6 (wartości):

Granica zapełnienia: masa popiołu. Ile gramów popiołu można upchnąć w DPF (wartość stała, charakterystyczna dla danego filtra, obrazowo mówiąc jego pojemność).

Zawartość popiołu w oleju (wł. masa popiołu z oleju). Jeżeli wartość w/w granicy zapełnienia = 100 g to wiadomo, że przy 50 g (opisywanej wartości) osiągneliśmy połowę żywotności DPF - można ocenić przy kupnie (o ile ktoś go złośliwie nie wyzerował jakiś czas wcześniej i np powiedział, że jest prawie nowy). Wartość jest przeliczona ze wszystkich dopalonych gramów sadzy (po wszystkich wcześniejszych dopalaniach).

Obliczona masa sadzy. O sposobie działania algorytmu liczącego napisałem wyżej. U mnie wartość przy której zaczyna się wypalanie (górna granica) to 30 g. Wartość przy której kończy się wypalanie - najlepsza (z 65 000 km) to 7,xx g a najgorsza to 8,xx g.

Zmierzona masa sadzy. Przeliczona na g wartość sadzy która "przytyka" DPF między wypalaniami. U mnie w idealnych warunkach (na 65 000 km mniej niż 5 przerwanych dopaleń) po dopaleniu potrafi zejść do wartości -3,xx g. Poprawne będą wartości w okolicach 0-8 g (-1 - -3 g - ideał ;)). Wartości przy starcie dopalania nie powinny przekroczyć 30 g (tak jak w w/w algorytmie). Z moich obserwacji mogą oscylować od 1x g do 2x g na starcie dopalania i jest to poprawne.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Podziękował: Gulasz, doggie

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #46 dnia: 04 - Czerwca - 2021 - 07:07:09 »
Bardzo ładnie opisane i opracowane. Szacun za wkład do tematu.
Padło kilka pytań w moim kierunku więc wypada bym się do nich odniósł.Wprawdzie w tekście zostały powstawiane "buźki" które sugerują rodzaj/gatunek pytania ale nie wszyscy mogli/mogą zaskoczyć że to forma bardziej żartu.
Podrzucone wartości odnotowane przez kompa miały na celu pokazania że pomimo najbardziej niesprzyjających warunków dla DPF-a i tak procedura wypalania nastąpiła po 300 km. Tym samym potwierdzając że przebieg w okolicy 200 km nie jest czymś normalnym.
"Katowany" a interwał 300 km  Co też sugeruje że wynik 300 km nie jest zbyt normalny ( przy normalnej eksploatacji). Przy spokojnej jeździe na dogrzanym silniku przy braku częstych odpalań i gaszeń uzyskanie okolic 500 km (tak jak auto sąsiada o którym wspomina autor tematu)nie jest jakimś wyczynem.
Jeśli procedura wypalania nie następuje z algorytmu a z realnego zapełnienia na podstawie czujników ciśnień to o 200 km nie ma mowy (przy założeniu że z silnikiem wszystko ok. podobnie jak z DPF-em)
Sam autor tematu zaczął drążyć z powodu zbyt częstych interwałów ( na podstawie  własnych obserwacji/odczuć że chyba coś musi być nie tak )Według mojej oceny tak właśnie jest.

Naturalnie że można kombinować ze zmianą softu pytanie tylko czy po jego zmianie wydłużając nawet algorytm interwałów (procedura z kompa a nie na podstawie czujników) nie zacznie to wpływać niekorzystnie na DPF-a jak i na sam silnik który może męczyć się z wyrzutem spalin na skutek bardziej zapchanego DPF-a. Coś go zapycha zmuszając do częstszego wypalania. Soft czy usterka?
Zaleciłbym ostrożność zabicie DPF-a najczęściej kończy się jego " kastracją" ze względu na koszta.Zawsze w razie "W" można dołączyć do grona z " wydmuszką" zamiast DPF.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #47 dnia: 04 - Czerwca - 2021 - 09:36:26 »
DPF właśnie bardziej się zatyka na programie z akcji serwisowej dlatego przywrócenie starego fabrycznego z "pierwszego montażu" wpłynie na pewno korzystnie na żywotność DPF ponieważ im rzadziej DPF się wypala tym dłuższa jego żywotność.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #48 dnia: 04 - Czerwca - 2021 - 22:25:20 »
Głosy dochodzące od osób u których akcja serwisowa podłubała w sofcie narzekają na spadek mocy (ogólne zamulenie wozu). Przywrócenie softu powinno poprawić osiągi a wraz z tym ilość "dobra" które przechodzi przez DPF. Teoretycznie przy zwiększonych osiągach/"odmuleniu" DPF powinien szybciej się zapełniać. Przy sprawnym silniku część tego dobra po prostu przez niego przechodzi nie wyłapana podobnie jak przy przelotach autostradowych i tyle w tym "czarów".To jest ten wspominany efekt poprawy.
W wypadku opisywanego auta jeśli problem nie leży w sofcie a ewentualnej usterce dojdzie do drastycznie szybkiego uszkodzenia DPF.
By bardziej zobrazować i nie być podejrzewany o teorie spiskowe podrzucam przykład np. usterki turbiny która pomimo właściwego ciśnienia doładowania może mieć problem z uszczelnieniem i zwyczajnie rzygać olejem (komp o tym nie powie). Zmiana softu spowoduje szybszą reakcję na zamknięcie EGR  i w rezultacie silnik nie będzie łykał ponownie tyle spalin z pewną ilością oleju co przy" zamulonym" sofcie a zdecydowanie więcej wrzuci bezpośrednio w DPF przy starym sofcie z przed "afery".Jak dołożymy do tego wydłużony interwał z wyliczanek kompa to zanim dojdzie do planowego wypalania w jego wnętrzu będzie już niezły syf ( nie zawsze jest szansa wypalania w trasie by część mógł wypluć).Kilka takich przerwanych interwałów z kompa i DPF w stanie agonalnym ( uklejony mieszaniną oleju z sadzą. Jeśli kogoś ciekawi jak może być "zabity" DPF odsyłam rzucić okiem na filmiki z YT.

Offline Micklbn

« Odpowiedź #49 dnia: 13 - Czerwca - 2021 - 20:05:32 »
Mam pewną aktualizacje, w normalnej jeździe po mieście nadal było 200km wypalanie. Dzisiaj zrobiłem traske 400km, większość autostrada, chwila miasta i powrót autostrada. Wnioski, zaczynałem z poziomu 130km przejechane i 18g sadzy, przejechałem 120km samej trasy szybko, ilość sadzy spadła do 17, później kolejne 50km, spadło do 15g sadzy. Później było 30km w mieście, korki itd, ilość 18g, spoko. Powrót 170km i mam 21g. Przy czym mam już 510km, więc zrobiłem trasę 400km od poziomu 18g i jeszcze mam lekki zapas na trase. W mieście już dwa razy by mi się wypalił, więc trasa ewidentnie ok, jakbym startował od poziomu startowego sadzy to pewnie 800-900km bym mógł zrobić. Ale, to nie znaczy że ma mi to pasować, nie jeżdżę dużych odcinków ale staram się jeździć ska jak najczęściej, ale też przecież nie da się unikać korków, świateł w mieście xD więc w sumie nie wiem na co to mi wygląda. Jeżeli ta turbina tak sypała olejem to przecież miałbym niezle zacieki, plus ubytek oleju a u mnie wszystko w porządku.

Tagi wątku: