Autor Wątek: USTERKI-NIEDORÓBKI-OPINIE - Golf 8  (Przeczytany 44893 razy)

Offline Ciciol

• :: TrendLine
  • VW: Golf VIII
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Moc: 110 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: PO
Odp: USTERKI-NIEDORÓBKI-OPINIE - Golf 8
« Odpowiedź #25 dnia: 08 - Marca - 2022 - 10:38:09 »
Jest. Po pierwsze trzeba tak pisać, żeby było to zrozumiałe.
Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem i nie tylko ostatni post, a sprawa będzie jasna.

to skąd wniosek, że to jest jakaś powszechna niedoróbka?
To że dział ma w tytule NIEDORÓBKI, również nie oznacza, że musi być, to niedoróbka i nigdzie takiego słowa nie użyłem, więc dopisywanie sobie jakiś historii jest błędne. Jest, to USTERKA.

@doggie nie - fakt :) Trochę dziwne, żeby 4 dniowy samochód miał walnięty aku, ale jak najbardziej możliwe.

Offline Romanog

• Wersja: Style
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #26 dnia: 08 - Marca - 2022 - 10:50:56 »
Ja proponuje odłączyć na jakiś czas klemy. Moja ósemka po miesiącu od odbioru wywalała info, że nie działa hamulec ręczny - a normalnie działał. Odłączyłem klemy na noc, rano podłączyłem, coś się chyba zresetowało i jak dotąd błąd się nie wyświetlił, a przy wymianie oleju serwis go skasował.

Podziękował: Ciciol

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GKA
« Odpowiedź #27 dnia: 08 - Marca - 2022 - 11:07:01 »
Trochę dziwne, żeby 4 dniowy samochód miał walnięty aku, ale jak najbardziej możliwe.
Nie chodzi o walnięty ale o niedoładowany. Auto stało na placu, było transportowane itp... i może być niski poziom naładowania. Nie masz żadnego interfejsu żeby sprawdzić błędy?

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Renault
  • Silnik: 1.2
  • Silnik: Hybrid
  • Moc: 300 KM
  • Skrzynia: AT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #28 dnia: 08 - Marca - 2022 - 11:09:47 »
więc dopisywanie sobie jakiś historii jest błędne
Masz rację, przepraszam. Przecież opisałeś porządnie swoją historię, wiesz co ją spowodowało, ASO usunęło awarię i przestrzegłeś innych o możliwości jej wystąpienia.

PS Zdecydowanie różnie rozumiemy tego typu zakładane tematy. Więcej wtrącał się nie będę (nie, nie tak jak Krystynka najwyżej przez tydzień :D) - pozwolę sobie zostać tylko na nasłuchu tzn. czytać i ... co złego to nie ja :bry:.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Podziękował: doggie

Offline Ciciol

« Odpowiedź #29 dnia: 08 - Marca - 2022 - 11:14:51 »
@tomkasz Wtrącaj i odpisuj i to jak najwięcej, bo każda rada jest cenna. Tylko niech, to jest bez uszczypliwości. Miłego dnia.

Nie masz żadnego interfejsu żeby sprawdzić błędy?

Będę miał dostęp wieczorem, to sprawdzimy, co mu dolega.

Dodano: 08 - Marca - 2022 - 12:03:37
Dorwałem jakiś I-Car Pro. Multimetr też się znajdzie :) Wieczorem będę miał chwilę, to będę działać.

Sprawa ma się następująco:

Aku mierzony wieczorem 12,32V
Aku mierzony rano          12.27V

I-Car Pro łączy się z Golfem, nie chciał sczytać błędów. Dodatkowo zgłosiłem problem z Front Assist, który po przejechaniu 500m również pokazuje błąd po czym tak za 2-3 minuty gaśnie i jest wszystko ok. w przeciwieństwie do SS. Również We Connect, który sam gubi głównego użytkownika został zgłoszony, a z pomocy technicznej We Connect wysłali do serwisu już instrukcję, co mają wgrać, żeby problem ustąpił i takim sposobem jadę do nich 18.03.2022 na pół dnia i zobaczymy, co stwierdzą i czy go naprawią :) Miłego dnia :)

Dodano:  14 - Marca - 2022  -  14:07:04
Hej, Dodatkowo doszedłem, że w moim VW brak jest opcji Air Care (w ogóle brak 3 zakładek w panelu klimatyzacji) i tu mega zaskoczenie, bo zadzwoniłem do serwisu, żeby dorzucić temat już teraz na piątek i miła Pani z serwisu po chwili namysłu poinformowała mnie, że czegoś takiego jeszcze nie mieli, żeby nie było tej funkcji i nie wie czy będą w stanie mi pomóć   :D

Offline Tomasz2510

• Silnik: 1.5 e-TSI
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #30 dnia: 29 - Marca - 2022 - 08:41:02 »
Na liczniku pojawiło się 15tys przebiegu. Samochód sprawuje się bardzo dobrze. Na chwilę obecną bez wahania zakupiłbym Golfa w tej specyfikacji jeszcze raz. Skodę Octavię po półtora roku użytkowania sprzedałem ze względu na awaryjność. Niby to ten sam koncern, ale Golf jest samochodem lepiej dopracowanym.

Offline Romanog

« Odpowiedź #31 dnia: 29 - Marca - 2022 - 19:36:33 »
Volkswagen zawsze stał wyżej od Skody, a nad nim Audi

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #32 dnia: 04 - Kwietnia - 2022 - 07:54:24 »
Miałem Audi, miałem Skodę i mam Volkswagena. Z tych trzech marek najbardziej zawiodłem się na Skodzie. Na drugim miejscu Audi. Jak na razie najlepiej wypada VW. Co prawda wszystkie auta się teraz psują, lecz jedne więcej, a drugie mniej. Trochę samochodów w życiu już nakupowałem i mogę z czystym sumieniem polecić nowego Golfa. Przynajmniej na razie. Od czasu zakupu Golfa byłem tylko dwa razy w serwisie. Raz, gdy nie działało mi połączenie samochodu z internetem, a drugi raz na akcji serwisowej związanej z oprogramowaniem.

Dodano:  08 - Października - 2025  -  16:45:25
Też myślałem tak, jak Ty dopóki nie kupiłem Audi. Miałem A5 i A6 (najnowsze modele). Skrzypienie deski, foteli, nieuznane naprawy gwarancyjne i wiele innych problemów, wyleczyły mnie z tej marki. Samochody Audi wyglądają świetnie, ale jakościowo jest z roku na rok coraz gorzej. Żeby nie zaśmiecać wątku, to napiszę krótko dlaczego wybrałem Golfa zamiast A3. W A3 jest mniej miejsca we wnętrzu, nie ma podgrzewanej kierownicy, android auto działa tylko po kablu, jadąc na aktywnym tempomacie A3 odbija się od lini do lini. Poza tym Golf ma wygodniejsze fotele AGR. Może jeszcze wrócę do Audi, czekam na nową A4, która ma pojawić się w 2023 roku. Może w tym modelu poprawią jakość wykonania wnętrza.     

Dodano:  08 - Października - 2025  -  16:47:06
Nie mam zamiaru wychwalać Golfa nie wiadomo jak. Po prostu cieszę się, że we wnętrzu nic nie skrzypi, wyciszenie jest na przyzwoitym poziomie, skrzynia nie ma lagów, silnik mało pali, fotele agr są bardzo wygodne, kamera cofania jest bardzo dobrej jakości i ma tryb szerokokątny, aktywny tempomat działa świetnie, jest bezprzewodowe połączenie Android Auto i Apple CarPlay. A jak zapewne wiesz nie są to oczywiste rzeczy w innych samochodach. Oczywiście Golf ma też kilka wad, ale na szczęście nie są to rzeczy mocno irytujące.

Offline Romanog

« Odpowiedź #33 dnia: 05 - Kwietnia - 2022 - 20:24:19 »
Popieram, ja też póki co  jestem z mojego egzemplarza zadowolony, gdyby tylko nie to, że posiada bardzo delikatny lakier bardzo podatny na drobne zarysowania. Mam szary metalik. Ale to zmora wszystkich nowoczesnych wozów, lakiery wodne-ekologiczne. Rysują się od typowego samego patrzenia, nie mówiąc o drobnych odpryskach bezbarwnego z kamyczków na przedniej masce.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #34 dnia: 06 - Kwietnia - 2022 - 11:32:22 »
Panowie, byłoby bardzo fajnie, gdyby każdy posiadacz Golfa 8, opisujący tutaj: usterkę, fabryczną niedoróbkę czy wydający opinię jakościową, zostawił na początku każdego posta, info z czym w danej chwili mamy do czynienia.
Czyli wzorem z tematów o usterkach: model, silnik, wiek i aktualny przebieg (auta które nie mają jeszcze roku, opisujemy w miesiącach). 
Takie informacje pozwoliłyby innym użytkownikom, na lepszą weryfikację jakości Volkswagena :vwclubpolska:

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #35 dnia: 13 - Kwietnia - 2022 - 08:45:40 »
Większość informacji dotyczących auta jest w podpisie. Brakuje tylko wieku i przebiegu. Mój egzemplarz ma 9 miesięcy i 17tys przebiegu. Byłem ostatnio w salonie, gdzie kupiłem Golfa, żeby skonfigurować i wycenić takie samo auto, jakie posiadam. Okazuje się, że od lipca 2021r. kiedy odebrałem auto, Golf podrożał o 20tys. Wpływ na różnicę w cenie ma obcięcie rabatów na ten model oraz podwyżki cennikowe. To co dzieje się obecnie na rynku nowych samochodów, to jest jakiś kosmos.   

Offline vito

• :: StartLine
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 245 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #36 dnia: 17 - Kwietnia - 2022 - 14:44:36 »
Witam
mam od 3 mięs gti 8 gen. Coś chyba jest nie tak ze szpera. Przy intensywnym przyspieszaniu szczególnie na mokrym coś dosłownie "wali" tłucze w przednim zawieszeniu tak jak bym wpadł w jakieś dziury, "walenie młotkiem" . Czy to normalne? Czy to tak działa ta niby elektroniczna szpera?  Potrzebny serwis ? Noże ktoś się z takim zjawiskiem spotkał
Pozdrawiam
Vito

Dodano:  08 - Października - 2025  -  16:47:36
"Wali" i będzie walić, tak się dzieje po utracie przyczepności, niestety to nie tak jak na śniegu, TTTM

Błędów nie zglasza to frustrujace git to nie karawan kupiłem żeby jeździć a nie sue toczyć. Da sie coś z tym zrobić

Offline vito

« Odpowiedź #37 dnia: 17 - Kwietnia - 2022 - 23:02:32 »
To nie opony na 17 zimowe i letnich 19 oba fa bryczkę jest tak samo

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GKA
« Odpowiedź #38 dnia: 18 - Kwietnia - 2022 - 08:05:35 »
Zgłaszałeś to w ASO?

Offline vito

« Odpowiedź #39 dnia: 18 - Kwietnia - 2022 - 09:04:21 »
Nie chciałem sie wcześniej upewnić czy to nie norma żeby sie nie wygłupić

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #40 dnia: 04 - Maja - 2022 - 07:19:09 »
Właśnie wróciłem z dalekiej podróży przejeżdżając łącznie 3618 kilometrów. Przebieg całkowity wynosi obecnie 22100km. Była to moja pierwsza tak długa trasa golfem. Auto spisało się świetnie. Jestem zachwycony wynikiem spalania i komfortem foteli AGR. Nawigacja fabryczna online w Czechach, Austrii, Słowenii i Chorwacji spisała się bardzo dobrze. Muszę jednak przyznać, że podróżowałem na dwie nawigacje i google maps spisała się jeszcze lepiej. Po prostu wybierała korzystniejsze trasy. Nawigacja fabryczna pokazywała wszystkie korki w czasie rzeczywistym. Nadal jestem bardzo zadowolony z zakupu Golfa z silnikiem 1.5 eTSI 150KM DSG.

Offline Lupus

• Moc: 115 KM
« Odpowiedź #41 dnia: 06 - Maja - 2022 - 12:36:31 »
U mnie czasem wysykakują błędy park assist, raz wyskoczył lane assist.
Infotaiment czasem się wiesza (zdarzyło się to ze 2-3 razy)
Zdarzyło się że ACC nie hamował. Tzn nie czekałem aż zacznie bo zbyt szybko zbliżałem się do auta poprzedzającego i nie starczyło mi nerwów ;).
Autem robię 5-7 tysięcy miesięcznie.

Offline Lupus

« Odpowiedź #42 dnia: 12 - Maja - 2022 - 08:47:29 »
Wyczyść czujniki i kamerę

Nie w tym problem. Auto czyste. Po prostu czasem nie działa i już. Ostatnio wyskakiwał bląd car2x. Powoli już sie przyzwyczajam że ma swoje fochy i już.

Offline wacki4

• Silnik: 1.5 eTSI
  • Rej: DW
« Odpowiedź #43 dnia: 06 - Czerwca - 2022 - 10:37:47 »
To z mojego tygodniowego użytkowania muszę powiedzieć że jestem bardzo miło zaskoczony jak wszystko dobrze i sprawnie działa. Nie zauważyłem póki co żadnych problemów.

Z kwestii niedoróbek, po przesiadce z VII bardzo irytuje:
- schowek pasażera nieobszyty, muszę spróbować go wykleić jakimś welurem bo wygląda to strasznie biednie,
- brak podręcznego schowka po lewej stronie od kierowcy, dobre miejsce było na trasie na portfel czy drobne,
- jeden uchwyt na kubek z przodu,
- brak siłownika pod maską - tutaj już kombinuje jakby takowy dodać, żeby było śmieszniej gałkę do niego od strony auta pozostawili,

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #44 dnia: 06 - Czerwca - 2022 - 11:42:34 »
schowek pasażera nieobszyty, muszę spróbować go wykleić jakimś welurem bo wygląda to strasznie biednie
Może nie dla mnie ale innym potencjalnym zainteresowanym zakupem Golfa 8, przydałby się dobrej jakości fotki lub filmik takiej motoryzacyjnej "tandety" ;)

Offline Lupus

« Odpowiedź #45 dnia: 06 - Czerwca - 2022 - 11:53:24 »
Jakiej klasy auto? To zwykły kompakt jest.

Offline wacki4

« Odpowiedź #46 dnia: 06 - Czerwca - 2022 - 13:13:14 »
Akurat start/stop mnie tak nie boli, nie jestem przeciwnikiem - na infotaiment dość szybko można do niego dotrzeć sciagajac gorny pasek jest skrót dla start/stop.

Schowek to oczywiście pierdoła, niby kompakt - ale przy aucie za aktualnie ~150 tys, do tego jeżdżąc poprzednią generacją taka 'degradacja' aż boli :)

Podziękował: doggie

Offline Romanog

« Odpowiedź #47 dnia: 07 - Czerwca - 2022 - 20:09:33 »
Z kwestii niedoróbek, po przesiadce z VII bardzo irytuje:
- schowek pasażera nieobszyty, muszę spróbować go wykleić jakimś welurem bo wygląda to strasznie biednie,
- brak podręcznego schowka po lewej stronie od kierowcy, dobre miejsce było na trasie na portfel czy drobne,
- jeden uchwyt na kubek z przodu,
- brak siłownika pod maską - tutaj już kombinuje jakby takowy dodać, żeby było śmieszniej gałkę do niego od strony auta pozostawili,

wnętrze schowka istotnie gołe, może Chińczycy coś wymyślą, z drugiej strony ale na ich znanym portalu ali... siłownik maski jest już do kupienia.

Dodano:  12 - Czerwca - 2022  -  18:16:00

Witam, może komuś to info się kiedyś przydać, a mianowicie w piątek wyjechałem autem z garażu aby w nim posprzątać. W trakcie wyjazdu wszystko działało Ok. Za ok pół godziny odpaliłem stojący przed garażem wóz i od razu powitał mnie komunikat, że nie działają czujniki parkowania i odczyt znaków i coś tam jeszcze.
Nie dało się niestety włączyć systemu infotainments 10" (czy jak to on się nazywa). Nie dało się więc prze to włączyć np. klimy radia itd. Kilkakrotne włączanie i gaszenie wozu nic nie dawało. Na drugi dzień było to samo. Pogodziłem się już z tym, że zostaje tylko serwis. Dopiero dziś rano, na zachodnich stronach w sieci znalazłem wskazówkę, że trzeba naciskać przed kilkanaście sekund przycisk włącznika - po czym trzymać go naciśnięty przez pewien czas też kilka, kilkanaście sekund. I wiecie co, pomogło system ożył i wszystko pracuje normalnie. Może to jest jakieś rozwiązanie w nagłej sytuacji...

Offline Ciciol

« Odpowiedź #48 dnia: 13 - Czerwca - 2022 - 17:54:26 »
Wczoraj dokładnie miałem ten sam problem z systemem. Zblokowało się na ekranie powitalnym z informacją "Pobieranie ustawień" z tym, że u mnie działało wszystko z dolnego panelu dotykowego. Po ok. 40 minutach postanowiłem przytrzymać przycisk włączania i pomogło.

Offline wacki4

« Odpowiedź #49 dnia: 13 - Czerwca - 2022 - 18:30:15 »
To ja znalazłem jeszcze jedno. Bagażnik... :) W 7ce były po 2 'haki' u góry na stronę, co pozwalało trochę lepiej zarządzać mniejszym bagażem. Tutaj, dwa tylko z przodu, i to tak wątpliwej jakości że idzie je 'odginać' ręką bez problemu, wątpię więc że cięższy bagaż by utrzymały...

Tagi wątku: