Autor Wątek: USTERKI-NIEDORÓBKI-OPINIE - Golf 8  (Przeczytany 28452 razy)

Offline Ciciol

• :: TrendLine
  • VW: Golf VIII
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Moc: 110 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: PO
Odp: USTERKI-NIEDORÓBKI-OPINIE - Golf 8
« Odpowiedź #75 dnia: 06 - Lipca - 2022 - 18:50:49 »
Ja usunąłem telefon z radia, potem usunąłem powiązanie w telefonie, a na koniec przytrzymałem "przycisk" włączania radia przez ok. 15 sekund do restartu i na nowo sparowałem tekefon z radiem. Wtedy wszystko zaczęłk działać znowu dobrze. W każdym razie po braku radia internetowego i gdzie sam po 3 miesiącach rozwiązałem problem VW przedłużył mi w ramach rekompensaty WE Connect o te 3 miesiące.

Offline Lupus

• Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 115 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #76 dnia: 06 - Lipca - 2022 - 19:00:50 »
Po ostatniej aktualizacji faktycznie się poprawiło. Zrobiłem już 2 tysiac km i zero błędów

Offline Ciciol

• Silnik: 1.0 TSI
  • Moc: 110 KM
  • Rej: PO
« Odpowiedź #77 dnia: 06 - Lipca - 2022 - 19:25:09 »
Kiedy była aktualizacja?

Offline CLAU

• Wersja: Style
  • Silnik: 1.5 TSI ACT
  • Moc: 150 KM
« Odpowiedź #78 dnia: 06 - Lipca - 2022 - 20:50:37 »
do usunięcia

Offline Lupus

« Odpowiedź #79 dnia: 08 - Lipca - 2022 - 08:25:57 »
Kiedy była aktualizacja?
W ASO w zeszły czwartek. 8 godzin się aktualizowało ;)

Offline CLAU

« Odpowiedź #80 dnia: 08 - Lipca - 2022 - 17:17:54 »
W ASO w zeszły czwartek. 8 godzin się aktualizowało ;)

W zeszły czwartek pojawiła się nowa aktualizacja do infotainementu dla wszystkich Golfów czy akurat Ty byłeś i przy okazji zrobili z jakiejś starej lub w ramach akcji serwisowej, która była już dostępna jakiś czas temu?

Offline Lupus

« Odpowiedź #81 dnia: 11 - Lipca - 2022 - 11:23:25 »
Przy okazji przeglądu aktualizacje zrobili. Wyskoczyło, że auto jest objęte akcją serwisową związaną z aktualizacją softu.

Offline CLAU

« Odpowiedź #82 dnia: 11 - Lipca - 2022 - 15:41:06 »
No to raczej nie jest nowa aktualizacja do infotainment tylko akcja serwisowa aktualizacji OCU, która nie naprawia głównych bolączek we wszystkich Golfach związanych z działaniem systemu.

Offline Lupus

« Odpowiedź #83 dnia: 11 - Lipca - 2022 - 18:34:17 »
No to raczej nie jest nowa aktualizacja do infotainment tylko akcja serwisowa aktualizacji OCU, która nie naprawia głównych bolączek we wszystkich Golfach związanych z działaniem systemu.
Jak w marcu byłem na przeglądzie to jeszcze tej akcji nie było. Infotaiment też zaktualizowali bo pojawiłem mi się choćby możliwość bezprzewodowego podłączenia Android Auto oraz wyświetlania mapy na zegarach.

Offline Tomasz2510

• :: ComfortLine
  • Silnik: 1.5 e-TSI
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #84 dnia: 26 - Lipca - 2022 - 13:58:58 »
Mam już przejechane 27tys/km i za 3tys/km pojadę na pierwszy przegląd. Nie liczę oczywiście wcześniejszej wymiany oleju i filtra na własny koszt. U mnie aktualizacje systemu odbywają się same i trwają kilka minut. Właśnie dzisiaj miałem kolejną. Android auto już dawno działa bezprzewodowo. Cały czas szukam godnego następcy Golfa (kończy się leasing) i powiem wam, że jest ciężko coś znaleźć. Liczyłem na nową Hondę Civic. Niestety po jeździe testowej auto poległo przez dużo gorsze wyciszenie wnętrza od Golfa. Reszta mi pasowała i gdyby nie słabe wyciszenie, to zamówiłbym właśnie nowego Civica. 

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #85 dnia: 27 - Września - 2022 - 14:56:37 »
Przebieg wynosi już 31tys/km.
Do tego stopnia jestem zadowolony z zakupu, że będę go wymieniał na wersję R-Line z tym samym silnikiem co obecnie jeżdżę, czyli 1.5 150KM e-TSI DSG. 

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #86 dnia: 28 - Września - 2022 - 13:28:06 »
czyli 1.5 150KM e-TSI DSG
co to e-TSI - elektrytczna sprężarka z odzyskiem energii czy tzw miękka hybryda ?

2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #87 dnia: 28 - Września - 2022 - 14:01:59 »
1.5 eTSI EVO mHEV - jest to miękka hybryda. Ja już nie wierzę w żadne testy, bo każdy mówi coś innego. Po jazdach testowych sam decyduję, czy samochód mi odpowiada, czy nie. W związku z tym, że samochody zmieniam często, to wiem czego oczekuję od samochodu. Na test nowej Hondy Civic pojechałem w 3 osoby. Opinia była jednoznaczna. Nowy Civic jest dużo gorzej wyciszony od Golfa, Focusa po FL i nowej Astry. Podam Ci przykład z ostatnich polskich testów nowej Astry  na YouTube. Dlaczego nikt nie mówi, że w tym aucie nie ma auto holda? Dla mnie jest, to bardzo ważna informacja i gdyby nie osobisty test, to bym o tym nie wiedział. Mógłbym tak wymieniać wiele przykładów o których nie mówią dziennikarze motoryzacyjni.

Offline tivec

• :: StartLine
  • Silnik: 1.5 eTSI
  • Skrzynia: AT
  • Rej: DW
« Odpowiedź #88 dnia: 30 - Grudnia - 2022 - 21:40:54 »
W moim Golfie długo nic się nie działo, aż do którejś z ostatnich aktualizacji.
Mam automat 1.5 eTSI 150KM.
Dojeżdżając do świateł normalnie hamując, kiedy skrzynia redukuje z 2 -> 1 lub 1 -> 0 (ciężko stwierdzić) czuć szarpnięcie do przodu. Jakby jakiś luz się robił.
Dawałem do serwisu i dostałem info że to nie skrzynia a kwestia softu/oprogramowania i systemu rekuperacji (odzyskiwania energii). Podobno VW nie ma jeszcze rozwiązania tego problemu.
Ktoś ma lub miał podobny problem może?
Druga kwestia to po wizycie w serwisie pojawia mi się na systemie multimedialnym info "Zabezpieczenie elementów jest aktywne" i nic nie można zrobić, pomaga tylko reset radia.
No i pytanie do was. Czy we wszystkich golfach jest już android auto bezprzewodowe?

Offline Romanog

• Silnik: 1.5 TSI
  • Rej: KR
« Odpowiedź #89 dnia: 31 - Grudnia - 2022 - 19:44:38 »
u mnie android działa bez kabla.
A system już kilka razy musiałem twardo resetowac bo był w totalnej zwieszcze.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #90 dnia: 16 - Stycznia - 2023 - 14:49:21 »
Przebieg auta to już 42tys. Ogólnie jestem z samochodu zadowolony, chociaż zdarzają się drobne usterki. Ostatnio pojawił się komunikat o konieczności wymiany baterii w kluczyku. Kupiłem nową markową baterię i włożyłem do kluczyka. Niestety po wymianie komunikat nie zniknął. Kupiłem więc kolejną baterię, innego producenta. Niestety znowu komunikat nie zniknął. Pojechałem więc do serwisu i tam po wymianie baterii nadal wyświetlał się komunikat o konieczności jej wymiany. Walczyli z tematem ponad godzinę i w końcu się udało. Co zrobili, tego nie wiem. Kolejny problem, to szurające tylne hamulce. Pomimo tego, że samochód jest codziennie użytkowany, to tylne hamulce strasznie trą, jakby były całe pordzewiałe lub zużyte. Gwarancja oczywiście tego nie obejmuje, a problemem pewnie są słabej jakości klocki, które przestały współpracować z tarczą. Klocki będę wymieniał na własną rękę, ponieważ mam już dosyć odgłosów tarcia. Żadnych szarpnięć przy redukcji skrzyni nie zauważyłem, a android auto działa bezprzewodowo. Największe zalety auta, to komfort, wyciszenie, mały lag, wygodne fotele AGR, niskie spalanie i o dziwo brak ubytków oleju w silniku. Jestem na tyle zadowolony z nowego Golfa, że czekam już ponad pół roku na wersję R-Line z tym samym silnikiem. Być może jednak zrezygnuję z odbioru (na moje miejsce znajdą się bez problemu chętni), ponieważ w tym roku szykuje się FL Golfa. Wolę jeździć wersją po FL niż przedliftową. Za kilka tygodni odbieram również Focusa Active X 1.0 ecoboost hybrid 155KM powershift automat 7 biegowy po FL. Będę więc miał bezpośrednie porównanie do Golfa.

Dodano:  25 - Stycznia - 2023  -  09:36:40
Założyłem klocki hamulcowe firmy Brembo i nastała upragniona cisza.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
« Odpowiedź #91 dnia: 25 - Stycznia - 2023 - 09:38:50 »
Gwarancja oczywiście tego nie obejmuje, a problemem pewnie są słabej jakości klocki, które przestały współpracować z tarczą.
Nie jest to przypadkiem ten sam problem co w Tiguanie? W Tigu co poniektórzy wymieniali tarcze na gwarancji bo wykonane były z przysłowiowego goownolitu. Oglądałeś jak tarcza wygląda od wewnętrznej strony? Oby szuranie szybko nie wróciło

Dodano:  25 - Stycznia - 2023  -  09:43:28
i o dziwo brak ubytków oleju w silniku

Bez przesady, to zaledwie 42 tys km przebiegu

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #92 dnia: 26 - Stycznia - 2023 - 07:50:47 »
Jeśli chodzi o tarcze, to takich śladów zużycia nie było. Miały co prawda trochę rdzawego nalotu i ślady korozji, ale myślę, że nie miało to wpływu na tarcie. Trudno przewidzieć co będzie po wymianie samych klocków, ale na razie jest cisza. Monitoruję sytuację i jak tylko szuranie powróci, to będę wymieniał też tylne tarcze. Z przednimi tarczami i klockami wszystko jest w porządku. Jeśli chodzi o dolewki oleju przy silnikach TSI, to w nowej Octavii, którą sprzedałem ze względu na awaryjność, olej musiałem dolać już po 20tys/km. Silnik 1.5 TSI 150KM, ale bez miękkiej hybrydy, jak w Golfie.     

Dodano:  10 - Lutego - 2023  -  21:12:06
Po przejechaniu 1000 kilometrów od wymiany klocków hamulcowych, nadal panuje cisza przy hamowaniu.

Offline SHII

• VW: Sharan II FL
  • Wersja: Highline
  • Kod: DFMA
  • Moc: 184 KM
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #93 dnia: 05 - Marca - 2023 - 22:06:59 »
Panowie jak to jest obecnie z awaryjnością G8, czy uporali się z elektroniką?
Chcę kupić G8 z 2022r, pełne dwa lata gwarancji, ale jeśli mam walczyć z wieszającym się systemem itp, to muszę się głęboko zastanowić.
Czytałem w necie coś takiego
Volkswagen Golf 8 już poprawiony, od 2022r podobno dają lepsze procesory, system jest wydajniejszy
https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/8320242,volkswagen-golf-8-opinie-2022-obsluga-glosowa-ekran.html

Miałem brać 7 GTI, ale stwierdziłem że jednak nowa 8 będzie lepsza do codziennej jazdy po mieście i na krótkie trasy.
Wybór padł na 1.5TSI 150KM w manualu, nie przemaiwa do mnie DSG z suchymi sprzęgłami, mam DSG w Sharanie tam mi automat wystarczy. Po za tym autem chce pojeżdzić przynajmniej 8 lat, na 100% suche DSG nie przeżyje tej próby czasu.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
« Odpowiedź #94 dnia: 05 - Marca - 2023 - 22:29:43 »
Wszystko da się naprawić, nie demonizowałbym.

Offline SHII

« Odpowiedź #95 dnia: 05 - Marca - 2023 - 22:36:09 »
Pewnie, ale koszt naprawy DSG idzie w gróbe tysiące, może nawet 10 i więcej, nie chcę suchej DSG, a w 5 lat zrobię nim spokojnie 100tyś, jeżli będzie się dobrze sprawował to pociągnę do 200tyś
Kumpel miał w Turanie 1.4 DSG i posypała się przy 45tyś, na szczęscie jeszcze na gwarancji
Dobry manual nie jest zły :)
Bardziej ineresuje mnie szalejąca elektronika w G8, czy po dwóch latach, w zasadzie to już 3, czy uporali się z szalejącą elektroniką?
Jak reszta rzeczy wypada pod względem jakości?
Czy może lepszy jest 1.5 130, niż 150KM?

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #96 dnia: 06 - Marca - 2023 - 08:04:00 »
Golfem przejechałem już 48tys/km i nie uważam, żeby były jakieś duże problemy z elektroniką. Zdążają się sporadyczne przypadki zawieszania się systemu. Częściej wkurza mnie tempo jego uruchamiania. Uważam, że Golf 8, to bardzo fajne auto i nie ma się czego bać. Jednak ja postanowiłem poczekać na wersję po FL. Liczę, że będzie można składać zamówienia pod koniec tego roku.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #97 dnia: 06 - Marca - 2023 - 11:15:46 »
W wersji 150 km jest skrzynia 0CW DQ200 7 stopniowa  w której można zrobić wymianę oleju.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline SHII

« Odpowiedź #98 dnia: 06 - Marca - 2023 - 12:15:42 »
Nawet trzeba robić wymianę oleju.
Co nie znaczy że to najgorsza skrzynia z rodziny DSG, najbardziej awaryjna, najmniej trwała.

Właśnie wróciłem z salonu VW, pojeździłem 8 z silnikiem TSI 150KM, na felgach 18", jeździ się ok, chodź miałem wrażenie że z głośników jest jakieś podbicie basu, emitujące silnik?

Co do awaryjności, twierdzono w salonie że już wyszło tyle poprawek iż nic już się nie dzieje z G8
Niestety w testowym aucie był system audio Harman Kardon który najzwyczajniej przez 10 min nie był w stanie wydobyć z siebie żadnych dźwięków, imo system audio zawiesił się, po wyłączeniu włączeniu wyjściu z auta i ponownym wejściu audio zaczęło grać.
Co do samego dźwięku H/K gra fajnie.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #99 dnia: 06 - Marca - 2023 - 12:45:23 »
Jeśli chodzi o elektronikę to zawsze będą jakieś uaktualnienia wychodzić jak w przypadku telefon a raczej jego systemu.
To samo mamy w skrzyni biegów dsg gdzie są nowe softy wypuszczane.
Co prawda to  więcej elektroniki równa się więcej problemów,  awarii itp.. ale tego nie unikniemy niestety.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Tagi wątku: