Autor Wątek: USTERKI-NIEDORÓBKI-OPINIE - Golf 8  (Przeczytany 28454 razy)

Offline Ciciol

• :: TrendLine
  • VW: Golf VIII
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Moc: 110 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: PO
Odp: USTERKI-NIEDORÓBKI-OPINIE - Golf 8
« Odpowiedź #25 dnia: 07 - Marca - 2022 - 18:21:52 »
Po wciśnięciu raz przycisku Start można włączać i wyłączać system Start-Stop. Po uruchomieniu silnika wtedy wyskakuje ten komunikat o awarii i ikona nie reaguje. Nawet gdybym miał, to wyłączać sam za każdym razem po wejściu do samochodu, to komunikat, że coś nie działa jest lekko wkurzający.

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #26 dnia: 07 - Marca - 2022 - 22:33:48 »
A jakby kolega chciał żeby było sygnalizowane jak nie ikonką A otoczoną strzałką i przekreśloną oraz komunikatem - system został wyłączony / system obecnie nie działa (zwłaszcza, że wymóg jego uruchomienia jest tylko pośrednio zależny od producenta)?
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline Ciciol

« Odpowiedź #27 dnia: 08 - Marca - 2022 - 01:54:00 »
Tutaj nie chodzi o komunikat, że coś jest wyłączone lub włączone, a o komunikat: Awaria systemu.  Jest różnica?

Offline Romanog

• Wersja: Style
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #28 dnia: 08 - Marca - 2022 - 08:41:03 »
Z drugiej strony nic tylko się cieszyć że to badziewie nie działa
Popieram, też chciałbym abym nie musiał po każdym odpaleniu klikać wyłączenie tego badziestwa.

Offline tomkasz

« Odpowiedź #29 dnia: 08 - Marca - 2022 - 08:49:45 »
Tutaj nie chodzi o komunikat, że coś jest wyłączone lub włączone, a o komunikat: Awaria systemu.  Jest różnica?
Jest. Po pierwsze trzeba tak pisać, żeby było to zrozumiałe. Po drugie jak jest awaria systemu S&S w jednym egzemplarzu to skąd wniosek, że to jest jakaś powszechna niedoróbka?
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Podziękował: doggie

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #30 dnia: 08 - Marca - 2022 - 08:59:13 »
Serwis umówiony dopiero na 16.03.

Trochę długo ale pewnie dlatego, że nie ma to wpływu na bezpieczeństwo jazdy.  Sprawdzałeś poziom naładowania akumulatora?

Offline Ciciol

« Odpowiedź #31 dnia: 08 - Marca - 2022 - 10:38:09 »
Jest. Po pierwsze trzeba tak pisać, żeby było to zrozumiałe.
Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem i nie tylko ostatni post, a sprawa będzie jasna.

to skąd wniosek, że to jest jakaś powszechna niedoróbka?
To że dział ma w tytule NIEDORÓBKI, również nie oznacza, że musi być, to niedoróbka i nigdzie takiego słowa nie użyłem, więc dopisywanie sobie jakiś historii jest błędne. Jest, to USTERKA.

@doggie nie - fakt :) Trochę dziwne, żeby 4 dniowy samochód miał walnięty aku, ale jak najbardziej możliwe.

Offline Romanog

« Odpowiedź #32 dnia: 08 - Marca - 2022 - 10:50:56 »
Ja proponuje odłączyć na jakiś czas klemy. Moja ósemka po miesiącu od odbioru wywalała info, że nie działa hamulec ręczny - a normalnie działał. Odłączyłem klemy na noc, rano podłączyłem, coś się chyba zresetowało i jak dotąd błąd się nie wyświetlił, a przy wymianie oleju serwis go skasował.

Podziękował: Ciciol

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #33 dnia: 08 - Marca - 2022 - 11:07:01 »
Trochę dziwne, żeby 4 dniowy samochód miał walnięty aku, ale jak najbardziej możliwe.
Nie chodzi o walnięty ale o niedoładowany. Auto stało na placu, było transportowane itp... i może być niski poziom naładowania. Nie masz żadnego interfejsu żeby sprawdzić błędy?

Offline tomkasz

« Odpowiedź #34 dnia: 08 - Marca - 2022 - 11:09:47 »
więc dopisywanie sobie jakiś historii jest błędne
Masz rację, przepraszam. Przecież opisałeś porządnie swoją historię, wiesz co ją spowodowało, ASO usunęło awarię i przestrzegłeś innych o możliwości jej wystąpienia.

PS Zdecydowanie różnie rozumiemy tego typu zakładane tematy. Więcej wtrącał się nie będę (nie, nie tak jak Krystynka najwyżej przez tydzień :D) - pozwolę sobie zostać tylko na nasłuchu tzn. czytać i ... co złego to nie ja :bry:.

Offline Ciciol

« Odpowiedź #35 dnia: 08 - Marca - 2022 - 11:14:51 »
@tomkasz Wtrącaj i odpisuj i to jak najwięcej, bo każda rada jest cenna. Tylko niech, to jest bez uszczypliwości. Miłego dnia.

Nie masz żadnego interfejsu żeby sprawdzić błędy?

Będę miał dostęp wieczorem, to sprawdzimy, co mu dolega.

Offline tomkasz

« Odpowiedź #36 dnia: 08 - Marca - 2022 - 11:19:36 »
Ok - sam chciałeś ;). Nadmierne dążenie do profesjonalizmu jest obciążeniem dla mnie i innych ;).

@Ciciol a masz jakikolwiek voltomierz/multimetr? Może być sprawdził po kilkugodzinnym postoju, np. po nocy, napięcie na aku? Bo @doggie może mieć rację co do tego jaki Ci wydali ten aku (wraz z resztą ałta :D).

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #37 dnia: 08 - Marca - 2022 - 11:43:06 »
@Ciciol a masz jakikolwiek voltomierz/multimetr? Może być sprawdził po kilkugodzinnym postoju, np. po nocy, napięcie na aku? Bo @doggie może mieć rację co do tego jaki Ci wydali ten aku (wraz z resztą ałta :D).
Tylko dodam, że auto musiałoby stać z otwartą maską i nie można nic uruchamiać (otwierać drzwi itp.) bo inaczej wpłynie to na pomiar.
Niezależnie od tego nawet pomiar po kilku minutach daje niezły pogląd, a tym bardziej po godzinie (bo zaraz ktoś nadgorliwy powie, że po kilku minutach, to niektóre sterowniki jeszcze mogą być aktywne ;) Wiem, ale lepszy rydz...)
Osobiście zamontowałem miernik akumulatora BM2 na bluetooth, który daje dużo informacji o pracy akumulatora. Też nie wszystkie, bo nie mierzy prądu, tylko napięcie, ale mimo to bardzo fajny gadget! Jest wykres napięcia na osi czasu przez ostatnie chyba co najmniej 30 dni, szczegółowy wykres z rozruchu. (Do pomiaru prądu mam miernik cęgowy DC, ale to już bardziej dla entuzjastów lub profesjonalistów... )
A tak w ogóle, to może najlepiej podładować akumulator przez noc i zobaczyć czy pomoże. Przy czym co najmniej w Tigu, jak jest słaby akumulator, to jest o tym informacja na wyświetlaczu i zaczynają też szwankować inne systemy, szczególnie kessy.

Offline Ciciol

« Odpowiedź #38 dnia: 08 - Marca - 2022 - 12:03:37 »
Dorwałem jakiś I-Car Pro. Multimetr też się znajdzie :) Wieczorem będę miał chwilę, to będę działać.

Sprawa ma się następująco:

Aku mierzony wieczorem 12,32V
Aku mierzony rano          12.27V

I-Car Pro łączy się z Golfem, nie chciał sczytać błędów. Dodatkowo zgłosiłem problem z Front Assist, który po przejechaniu 500m również pokazuje błąd po czym tak za 2-3 minuty gaśnie i jest wszystko ok. w przeciwieństwie do SS. Również We Connect, który sam gubi głównego użytkownika został zgłoszony, a z pomocy technicznej We Connect wysłali do serwisu już instrukcję, co mają wgrać, żeby problem ustąpił i takim sposobem jadę do nich 18.03.2022 na pół dnia i zobaczymy, co stwierdzą i czy go naprawią :) Miłego dnia :)

Dodano:  14 - Marca - 2022  -  14:07:04
Hej, Dodatkowo doszedłem, że w moim VW brak jest opcji Air Care (w ogóle brak 3 zakładek w panelu klimatyzacji) i tu mega zaskoczenie, bo zadzwoniłem do serwisu, żeby dorzucić temat już teraz na piątek i miła Pani z serwisu po chwili namysłu poinformowała mnie, że czegoś takiego jeszcze nie mieli, żeby nie było tej funkcji i nie wie czy będą w stanie mi pomóć   :D

Podziękował: CRliner, tomkasz

Offline Tomasz2510

• Silnik: 1.5 e-TSI
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #39 dnia: 29 - Marca - 2022 - 08:41:02 »
Na liczniku pojawiło się 15tys przebiegu. Samochód sprawuje się bardzo dobrze. Na chwilę obecną bez wahania zakupiłbym Golfa w tej specyfikacji jeszcze raz. Skodę Octavię po półtora roku użytkowania sprzedałem ze względu na awaryjność. Niby to ten sam koncern, ale Golf jest samochodem lepiej dopracowanym.

Offline Romanog

« Odpowiedź #40 dnia: 29 - Marca - 2022 - 19:36:33 »
Volkswagen zawsze stał wyżej od Skody, a nad nim Audi

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #41 dnia: 04 - Kwietnia - 2022 - 07:54:24 »
Miałem Audi, miałem Skodę i mam Volkswagena. Z tych trzech marek najbardziej zawiodłem się na Skodzie. Na drugim miejscu Audi. Jak na razie najlepiej wypada VW. Co prawda wszystkie auta się teraz psują, lecz jedne więcej, a drugie mniej. Trochę samochodów w życiu już nakupowałem i mogę z czystym sumieniem polecić nowego Golfa. Przynajmniej na razie. Od czasu zakupu Golfa byłem tylko dwa razy w serwisie. Raz, gdy nie działało mi połączenie samochodu z internetem, a drugi raz na akcji serwisowej związanej z oprogramowaniem.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #42 dnia: 04 - Kwietnia - 2022 - 10:18:35 »
Na drugim miejscu Audi. Jak na razie najlepiej wypada VW

W mojej opinii nowe A3 bije na głowę Golfa jakością wnętrza a wyglądem zewnętrznym dwukrotnie. G8 niczym szczególnym z zewnątrz się niestety nie wyróżnia, jest bardzo nijaki. Gdybym miał wybierać to wybrałbym G7 w highline  z pakietem R-line. Kumpel ma G8 i non stop jeździ z nim do ASO z multimediami

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #43 dnia: 04 - Kwietnia - 2022 - 13:03:56 »
Też myślałem tak, jak Ty dopóki nie kupiłem Audi. Miałem A5 i A6 (najnowsze modele). Skrzypienie deski, foteli, nieuznane naprawy gwarancyjne i wiele innych problemów, wyleczyły mnie z tej marki. Samochody Audi wyglądają świetnie, ale jakościowo jest z roku na rok coraz gorzej. Żeby nie zaśmiecać wątku, to napiszę krótko dlaczego wybrałem Golfa zamiast A3. W A3 jest mniej miejsca we wnętrzu, nie ma podgrzewanej kierownicy, android auto działa tylko po kablu, jadąc na aktywnym tempomacie A3 odbija się od lini do lini. Poza tym Golf ma wygodniejsze fotele AGR. Może jeszcze wrócę do Audi, czekam na nową A4, która ma pojawić się w 2023 roku. Może w tym modelu poprawią jakość wykonania wnętrza.     

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #44 dnia: 04 - Kwietnia - 2022 - 15:46:40 »
Miałem A4 B8 FL z 2014 roku i akurat w tym modelu (A5 to jest to samo) jakościowo niektóre elementy wnętrza są gorsze niż w B6/B7 zwłaszcza twarde boczki drzwi, a A7 C7 tak samo, nie przystoi w tej klasie, to ewidentna wtopa.  Miałem też A3 8P które górowało nad Golfem. Teraz A3 też góruje nad G8 bo porównywałem oba modele. G8 to fajne auto ale z zewnątrz do bólu nijakie

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #45 dnia: 05 - Kwietnia - 2022 - 07:31:45 »
Nie mam zamiaru wychwalać Golfa nie wiadomo jak. Po prostu cieszę się, że we wnętrzu nic nie skrzypi, wyciszenie jest na przyzwoitym poziomie, skrzynia nie ma lagów, silnik mało pali, fotele agr są bardzo wygodne, kamera cofania jest bardzo dobrej jakości i ma tryb szerokokątny, aktywny tempomat działa świetnie, jest bezprzewodowe połączenie Android Auto i Apple CarPlay. A jak zapewne wiesz nie są to oczywiste rzeczy w innych samochodach. Oczywiście Golf ma też kilka wad, ale na szczęście nie są to rzeczy mocno irytujące.

Offline Romanog

« Odpowiedź #46 dnia: 05 - Kwietnia - 2022 - 20:24:19 »
Popieram, ja też póki co  jestem z mojego egzemplarza zadowolony, gdyby tylko nie to, że posiada bardzo delikatny lakier bardzo podatny na drobne zarysowania. Mam szary metalik. Ale to zmora wszystkich nowoczesnych wozów, lakiery wodne-ekologiczne. Rysują się od typowego samego patrzenia, nie mówiąc o drobnych odpryskach bezbarwnego z kamyczków na przedniej masce.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #47 dnia: 06 - Kwietnia - 2022 - 11:32:22 »
Panowie, byłoby bardzo fajnie, gdyby każdy posiadacz Golfa 8, opisujący tutaj: usterkę, fabryczną niedoróbkę czy wydający opinię jakościową, zostawił na początku każdego posta, info z czym w danej chwili mamy do czynienia.
Czyli wzorem z tematów o usterkach: model, silnik, wiek i aktualny przebieg (auta które nie mają jeszcze roku, opisujemy w miesiącach). 
Takie informacje pozwoliłyby innym użytkownikom, na lepszą weryfikację jakości Volkswagena :vwclubpolska:

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #48 dnia: 13 - Kwietnia - 2022 - 08:45:40 »
Większość informacji dotyczących auta jest w podpisie. Brakuje tylko wieku i przebiegu. Mój egzemplarz ma 9 miesięcy i 17tys przebiegu. Byłem ostatnio w salonie, gdzie kupiłem Golfa, żeby skonfigurować i wycenić takie samo auto, jakie posiadam. Okazuje się, że od lipca 2021r. kiedy odebrałem auto, Golf podrożał o 20tys. Wpływ na różnicę w cenie ma obcięcie rabatów na ten model oraz podwyżki cennikowe. To co dzieje się obecnie na rynku nowych samochodów, to jest jakiś kosmos.   

Offline vito

• Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 245 KM
« Odpowiedź #49 dnia: 17 - Kwietnia - 2022 - 14:44:36 »
Witam
mam od 3 mięs gti 8 gen. Coś chyba jest nie tak ze szpera. Przy intensywnym przyspieszaniu szczególnie na mokrym coś dosłownie "wali" tłucze w przednim zawieszeniu tak jak bym wpadł w jakieś dziury, "walenie młotkiem" . Czy to normalne? Czy to tak działa ta niby elektroniczna szpera?  Potrzebny serwis ? Noże ktoś się z takim zjawiskiem spotkał
Pozdrawiam
Vito

Tagi wątku: