Autor Wątek: AUTOMAT AQ450 - diagnostyka awarii  (Przeczytany 6967 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Chasim

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 120 KM
  • Skrzynia: AT
  • Napęd: FWD
AUTOMAT AQ450 - diagnostyka awarii
« dnia: 17 - Marca - 2021 - 10:41:02 »
Cześć.
Posiadam Tiguana z 2008.
Zauważyłem że podczas zatrzymywania przy redukcji z 4 na 3 występuje lekkie szarpnięcie.
Komputer nie pokazuje żadnego błędu.
Czy myślicie że wymiana oleju pomoże? Teoretycznie olej ma ~40-50000 km.

W Tiguanach wszystkie skrzynie to były DSG?
Moja jest 6 biegowa.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: AUTOMAT 6-biegów AQ450 - diagnostyka awarii
« Odpowiedź #1 dnia: 26 - Marca - 2021 - 22:34:12 »
Nie tylko, były też 6 biegowe klasyczne automaty

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #2 dnia: 27 - Marca - 2021 - 10:00:24 »
Zadzwoń do ASO VAG i podaj nr VIN a dostaniesz pełne info o posiadanej skrzyni biegów - wtedy będziemy wiedzieć o czym tu rozmawiamy.

Offline Chasim

• Moc: 120 KM
« Odpowiedź #3 dnia: 29 - Marca - 2021 - 17:54:47 »
Skrzynia to JBG czyli z tego co czytam to AQ450 - czyli klasyczny automat.

Offline pitrak

• Skrzynia: DSG-6
  • Rej: ZSL
« Odpowiedź #4 dnia: 15 - Maja - 2021 - 18:00:12 »
Witam.
Tiguan I FL 2.0 TDI 140 KM automat 6-biegów, 4-Motion z 2010 roku, przebieg 203 tyś. km.
Oznaczenie skrzyni MKD AQ450 Nr VW: 09M 300 036 G lub M
Mam następujące objawy: po o uruchomieniu auta i włączeniu trybu "D" lub "S" włącza mi się 3-ci bieg i nie mam możliwości przełączenia tego biegu na inny.

Niestety posiadam tylko urządzenie Torque PRO+OBDII, które pokazuje błąd:
P0743 - Elektrozawór sprzęgła przemiennika momentu obrotowego TCC - elektryczny Prawdopodobna przyczyna okablowanie, elektromagnes TCC, ECM, PCMI, TCM.

Niestety błąd ten nie jest przypisany do VW tylko do innych marek aut.
Tak czy inaczej po zrzuceniu w/w błędu następuje mocne szarpnięcie autem i na chwilę wskakuje bieg drugi. Aby było ciekawie mogę jechać na tym drugim biegu ale również nie mogę zmieniać biegów. Czasem jednak udaje się zmienić bieg po zrzuceniu sygnału i wówczas wszystkie biegi zmieniają się prawidłowo oraz można je zmieniać "ręcznie".
Notabene, byłem na diagnostyce komputerowej w VW (nie chcę robić antyreklamy, więc nie podam miejscowości) i zapłaciłem 240.00 PLN, gdzie opis zwalił mnie z nóg. 
Po analizie nic nie wyszło a wynik był następujący:
"brak kodów awarii skierować do dalszej analizy" Tak było do dnia dzisiejszego. Dzisiaj musiałem pokonać dystans 40-tu kilometrów na 3-cim biegu z prędkością 40-50 km/h , więc na pewno zrozumiecie moją determinację aby dotrzeć do źródła przyczyny tego zjawiska.
Na domiar złego skrzynia 4Motion jest produkcji "JAPOŃSKIEJ" i nie każdy mechanik chce się nią zająć.

Bardzo proszę o wszelaką pomoc w uzyskaniu schematów, momentów skręcania oraz elektro zaworów do skrzyni "4motion" oraz do niej przeznaczonej mechatroniki.

Pozdrawiam
Pitrak

Offline przemko

• clubmen
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.6i
  • Kod: AEK
  • Moc: 101 KM
  • Rej: ONY
« Odpowiedź #5 dnia: 16 - Maja - 2021 - 09:30:33 »
Cześć, kolego w swoim Tiguanie nie posiadasz typowej skrzyni "Tiptronic", bo takowe w nim nie występowały (typowy Tiptronic występuje tylko w Audi). Masz tam albo skrzynię dwusprzęgłową zwaną DSG a co bardziej prawdopodobne masz w nim zwykły tradycyjny automat z 6 biegami. Co zaś się tyczy automatu japońskiej produkcji, to powinieneś się z tego cieszyć, bo one są całkiem dobre.

Nic nie napisałeś o przebiegu auta a co najważniejsze o jakiekolwiek obsłudze serwisowej skrzyni biegów, co akurat w świetle jakiekolwiek awarii tego urządzenia ma dość duże znaczenie.

Offline pitrak

« Odpowiedź #6 dnia: 16 - Maja - 2021 - 09:58:00 »
Przepraszam za takowe braki  ale w samym temacie postu napisałem przebieg. Fakt nie napisałem o tym , że auto mam od przebiegu 32 tyś. aż do obecnego . W między czasie miałem wymieniany olej w skrzyni biegów wraz z filtrem co 60 - 70 tyś. kilometrów. Opisana prze ze mnie awaria występuje u mnie tak od 1,5 roku i nikt nie potrafi mi pomóc poradzić sobie z tym problemem. Wczorajsza jazda przebrała już miarkę mojej cierpliwości. Aby było ciekawiej, dzisiaj samochód po zrzuceniu błędów ponownie pracuje na wszystkich biegach. Błędów nie pokazuje nawet mój archaiczny Torque PRO + ODB II. Co do mojego użycia słowa "TIPTRONIC" to przepraszam za to , ale w mojej skromnej wiedzy tkwi informacja o tym , że jak mam możliwość ręcznej zmiany biegów w skrzyni automatycznej to mogę użyć tej nazwy jak najbardziej ( polecam obejrzeć lup przeczytać sam tytuł filmu)
.
Sam system nazywa się "4 Motion" , ale on mówi tylko o tym , że mam napęd na 4 koła. Po za tym w poście dla dokładniejszego opisania używanej prze ze mnie skrzyni automatycznej podałem typ oraz model . Z góry dziękuję za każdą podpowiedź w tym temacie.
P.S.Na jutro jestem umówiony na przegląd do mechanika zajmującego się skrzyniami automatycznymi , który na początku zapowiedział , że nie zajmuje się "JAPOŃCZYKAMI". Zdam relację jaki był efekt tego przeglądu i co może być jego zadaniem przyczyną.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 16 - Maja - 2021 - 11:01:52 »
Nie wiem co mają do japońskich skrzyń, mam EAT6 produkcji Aisin i sprawuje się rewelacyjnie.

Jak wymieniłeś olej? Statycznie czy dynamicznie? Pytam ponieważ VW nie przewiduje wymiany oleju w tej skrzyni. Jak wymieniać w AQ450 to tylko dynamicznie. Statycznie można w DSG bo cały olej zleci jak w manualnej skrzyni

Offline pitrak

« Odpowiedź #8 dnia: 16 - Maja - 2021 - 11:10:57 »
Wymiana oleju statyczna jak już wspomniałem wraz z wymianą filtra

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 16 - Maja - 2021 - 11:12:08 »
Ile litrów metodą statyczną zleciało? Sam wymieniałeś czy ktoś?

Offline pitrak

« Odpowiedź #10 dnia: 16 - Maja - 2021 - 11:14:17 »
Mechanik wymieniał i o ile dobrze pamiętam poszło 6 x 1 litr plus ten wspomniany filtr . Sam filtr jest bardzo płaski .

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #11 dnia: 16 - Maja - 2021 - 11:17:20 »
Filtr jest w środku, trzeba miskę zrzucać, rzadko kto to robi podczas wymiany raczej tylko przy okazji naprawy. Mam nadzieję że to Twoj zaufany mechanik :)

Oczywiście 6 litrów nie zleci z tej skrzyni

Offline pitrak

« Odpowiedź #12 dnia: 16 - Maja - 2021 - 11:28:15 »
Tak zdejmował miskę i tak za każdym razem.

Dodano:  16 - Maja - 2021  -  11:30:07
A coś takiego podaje wujek google o moim błędzie :
P0743 - Elektrozawór sprzęgła przemiennika momentu obrotowego (TCC) - elektryczny
Co oznacza kod P0743?
Kod błędu OBD II P0743 to kod ogólny, który jest zdefiniowany jako „Elektrozawór sprzęgła przemiennika momentu obrotowego (TCC) - elektryczny” i jest ustawiany, gdy PCM (moduł sterowania zespołem napędowym) wykryje nieprawidłowe napięcie w elektrycznym obwodzie sterującym TTC ( T orque C onverter C lutch). Należy zauważyć, że ten kod odnosi się do elektrycznej usterki elektromagnesu TTC lub jego obwodu sterującego, a tylko bardzo rzadko do problemów z ciśnieniem hydraulicznym lub mechanicznymi awariami automatycznej skrzyni biegów.

Praktycznie wszystkie nowoczesne aplikacje wykorzystują sprzęgło przemiennika momentu obrotowego, które jest sterowane przez PCM (za pośrednictwem elektromagnesu) w celu regulacji wielkości poślizgu między silnikiem a przekładnią. Ponieważ przemienniki momentu obrotowego zależą od wytrzymałości na ścinanie płynu przekładniowego przy przenoszeniu mocy z silnika do przekładni, pewien poślizg, który negatywnie wpływa na osiągi i zużycie paliwa jest nieunikniony.

Tak więc, używając mechanizmu, który blokuje ze sobą dwie połowy przemiennika momentu obrotowego, tworzy się solidne ogniwo, podobnie jak sprzęgło w ręcznej skrzyni biegów blokuje silnik do skrzyni biegów. Zaletą tego jest fakt, że poprzez regulację / zmianę stopnia zablokowania przekładni hydrokinetycznej, zmiany biegów mogą być wykonane prawie bezproblemowo, a w potężnych aplikacjach high-end można zastosować duże ilości poślizgu, aby oba przełożenia były płynne. i wygodne oraz chroniące elementy przekładni przed uszkodzeniami spowodowanymi agresywnym przyspieszaniem.

Poniższy rysunek przedstawia typowy elektrozawór TTC oraz sposób, w jaki jest on (i powiązane z nim części) pasuje do korpusu zaworu typowej automatycznej skrzyni biegów.

Elektrozawór przemiennika momentu obrotowego

Jakie są najczęstsze przyczyny kodu P0743?
Niektóre typowe przyczyny kodu P0743 mogą obejmować:

Uszkodzone, spalone, zwarte, odłączone lub skorodowane przewody i / lub złącza
Wadliwy elektromagnes TTC
Brudny, zanieczyszczony lub zdegradowany płyn przekładniowy, który uniemożliwia prawidłowe działanie elektromagnesu TTC. Zauważ, że jest to rzadkie i że ten stan prawie na pewno będzie wskazywany przez kody wskazujące, że solenoid jest albo zablokowany w pozycji „ON” lub „OFF”.
Awaria lub awaria PCM lub TCM. Należy zwrócić uwagę, że jest to rzadkie zdarzenie, a usterki należy szukać w innym miejscu przed wymianą jakiegokolwiek modułu sterującego
Jakie są objawy kodu P0743?
Niektóre typowe objawy kodu P0743 mogą obejmować:

Zapisany kod usterki i prawdopodobnie i podświetlona lampka ostrzegawcza
Mogą występować inne kody związane z transmisją
Zmiana biegów może być ciężka
Może wystąpić silny poślizg skrzyni biegów, szczególnie podczas gwałtownego przyspieszania
W zależności od zastosowania i natury problemu silnik może się zgasnąć po zatrzymaniu, ponieważ sprzęgło przemiennika momentu obrotowego może się nie rozłączać
Skrzynia biegów może się przegrzać
Zużycie paliwa może wzrosnąć
W rzadkich przypadkach mogą nie występować żadne dostrzegalne objawy poza zapaloną lampką ostrzegawczą i zapisanym kodem usterki
Jak rozwiązywać problemy z kodem P0743?
UWAGA: Przed rozpoczęciem procedury diagnostycznej / naprawy sprawdź stan płynu przekładniowego, aby potwierdzić lub wyeliminować brudny, zdegradowany lub zanieczyszczony płyn przekładniowy jako przyczynę problemu. Wymień olej przekładniowy i filtr, jeśli olej zostanie uznany za nieodpowiedni, lub odeślij pojazd do sprzedawcy lub innego kompetentnego warsztatu naprawczego w celu uzyskania profesjonalnej pomocy, jeśli przekładnia ma wypełnienie płynem „na cały okres eksploatacji”.

Krok 1
Zakładając, że płyn przekładniowy jest sprawny i do prawidłowego oznaczenia, zapisz wszystkie obecne kody usterek, a także wszystkie dostępne dane z zamrożonych ramek. Informacje te mogą być przydatne w przypadku późniejszego zdiagnozowania usterki przerywanej.

Krok 2
Zapoznaj się z instrukcją, aby zlokalizować i zidentyfikować wiązkę przewodów TTC i złącza. Sprawdź wszystkie przewody i złącza pod kątem uszkodzeń i korozji, które mogą powodować przerwy i / lub zwarcia. Dokonaj niezbędnych napraw.

Krok 3
Jeśli kod będzie się powtarzał, przygotuj się do sprawdzenia rezystancji, ciągłości i uziemienia wszystkich powiązanych przewodów. Należy jednak pamiętać o określeniu funkcji i kodowaniu kolorami całego okablowania przed rozpoczęciem jakichkolwiek testów i upewnić się, że całe okablowanie zostało odłączone od wszystkich odpowiednich modułów sterujących, aby zapobiec uszkodzeniu jednego lub więcej modułów sterujących podczas testów rezystancji i ciągłości.

Porównaj wszystkie uzyskane odczyty z wartościami podanymi w instrukcji, a jeśli zostaną znalezione rozbieżności, wykonaj wymagane naprawy, aby upewnić się, że wszystkie wartości elektryczne mieszczą się w zakresach określonych przez producenta.

UWAGA: Należy zwrócić szczególną uwagę na rezystancję wewnętrzną samego elektromagnesu TTC, ponieważ jego rezystancja jest dość dobrym wskaźnikiem jego ogólnego stanu. Tak więc, jeśli opór wewnętrzny elektromagnesu znacznie odbiega od wartości podanej w instrukcji, prawdopodobnie jest on uszkodzony i należy go wymienić.

Krok 4
Jeśli usterka nie ustąpi, ale okablowanie zostanie sprawdzone, użyj skanera, aby wydać polecenie „WŁĄCZENIA” i „WYŁĄCZENIA” elektromagnesu TTC, jednocześnie monitorując stan elektromagnesu na wyświetlaczu. Jeśli stan elektromagnesu nie zmienia się, ale wiadomo, że okablowanie jest dobre, elektromagnes jest prawie na pewno uszkodzony.

Należy pamiętać, że chociaż może być możliwa wymiana elektromagnesu TTC samodzielnie, to generalnie nie jest to możliwe w przekładniach z wypełnieniem płynem „na cały okres eksploatacji”. W takich przypadkach lepszym rozwiązaniem jest skierowanie pojazdu do sprzedawcy lub innego kompetentnego warsztatu w celu uzyskania fachowej pomocy.

Krok 5
Jeśli jednak można wymienić elektromagnes, należy postępować zgodnie z instrukcjami zawartymi w instrukcji, aby uniknąć, choć nieumyślnie, uszkodzeń.

Jeśli elektrozawór TTC znajduje się wewnątrz przekładni, po wymianie elektromagnesu należy wymienić zarówno filtr, jak i uszczelkę miski olejowej. Należy pamiętać, że przed wymianą miski olejowej dobrze jest użyć skanera, aby wydać polecenie włączenia i wyłączenia nowego elektromagnesu, aby mieć pewność, że wymiana działa prawidłowo.

Po wymianie elektrozaworu wymień zarówno filtr oleju przekładniowego, jak i uszczelkę miski olejowej i upewnij się, że używasz tylko płynu przekładniowego zalecanego do tego zastosowania, aby uniknąć późniejszych problemów ze smarowaniem i działaniem.

Krok 6
Po upewnieniu się, że poziom płynu przekładniowego osiągnął poziom, należy uruchomić pojazd przez co najmniej jeden pełny cykl jazdy, a następnie ponownie przeskanować układ, aby sprawdzić, czy kod powrócił. Jeśli kod nie zwróci od razu, naprawa powiodła się.

Jeśli kod powróci, należy podejrzewać sporadyczną usterkę okablowania lub wadliwy moduł sterujący, ale należy pamiętać, że prawdopodobieństwo wystąpienia usterek okresowych jest większe niż w przypadku uszkodzonych modułów sterujących. Jeśli podejrzewa się usterkę okresową, należy powtórzyć wszystkie testy elektryczne, aż usterka zostanie znaleziona i naprawiona lub skierować pojazd do kompetentnej stacji naprawczej w celu zdiagnozowania potencjalnych usterek modułu sterującego.

Kody związane z P0743
P0740 - „Awaria obwodu sprzęgła przemiennika momentu obrotowego”
P0741 - „Wydajność obwodu sprzęgła przemiennika momentu obrotowego lub zacięcie”
P0742 - „Obwód sprzęgła przemiennika momentu obrotowego włączony ”
P0744 - „Obwód sprzęgła przemiennika momentu obrotowego Przerywany”

Podziękował: pretor

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #13 dnia: 16 - Maja - 2021 - 11:35:28 »
Osobiście wolałbym zrobić wymianę dynamiczną z płukaniem nawet bez wymiany filtra, efekt będzie lepszy niż statyczna wymiana z filtrem. AQ450 to produkcja Aisina, jak moja EAT6, na wymianę dynamiczną idzie 12 litrów a pojemność 7 litrów. Daj znać jaka będzie diagnoza po wizycie w warsztacie od automatów

Dodano:  16 - Maja - 2021  -  11:41:35
"TIPTRONIC" to przepraszam za to , ale w mojej skromnej wiedzy tkwi informacja o tym , że jak mam możliwość ręcznej zmiany biegów w skrzyni automatycznej to mogę użyć tej nazwy jak najbardziej
Potocznie się tak mówi jednak typowy Tiptronic jest produkcji ZF i to inne skrzynie

Dodano:  16 - Maja - 2021  -  11:42:20
typowy Tiptronic występuje tylko w Audi).
Tutaj się mylisz

Offline pitrak

« Odpowiedź #14 dnia: 16 - Maja - 2021 - 11:43:00 »
Oczywiście zdam relację ale obawiam się, że problem będzie tkwił w tym urządzeniu:

Dodano:  19 - Maja - 2021  -  08:30:55
Witam ponownie.
Sprawa ma się następująco, po dwóch dniach sprawdzania podejrzanej instalacji elektrycznej (bo na to stawiał mechanik) i braku zdiagnozowania konkretnej przyczyny problemu, dzisiaj Pan mechanik "otwiera" skrzynię biegów i będzie sprawdzał poprawność pracy mechatroniki. Obiecał, że porobi mi zdjęcia o ile znajdzie winowajcę.
Przekazałem mechanikowi info o możliwości "dynamicznej wymianie oleju", uśmiechnął się i potwierdził, że zabieg taki jest dobry ale jest bez sensu podczas "otwierania skrzyni".
Auto jest przewidziane do odbioru w piątek, tak więc pozwolę sobie jeszcze raz się odezwać na forum.
Pozdrawiam
pitrak

Dodano:  19 - Maja - 2021  -  15:07:18
Jest wynik "operacji"

Błąd połączenia/zwarcie w obwodzie zaworu TCC (N91)

Miska i filtr zdemontowane:

W tym miejscu była spawana i obrabiana obudowa skrzyni biegów, widać klejenie, szlifowanie...ale nie ma to nic wspólnego z usterką.

Żeby wymontować uszkodzony zawór trzeba wymontować sterownik mechatroniczny

Niestety częste wymuszanie działania zaworu poprzez kasowanie usterek, spowodowało wypalenie złącza/kostki

Finalnie.....

Zamontowany nowy zawór i złącze, nowy filtr, uszczelka i olej.

...i wszystko wróciło do normy.

Przewody połączone są specjalnym urządzeniem, bo są stalowe i się nie lutują Zawór oryg., filtr, uszczelka, 5.7L olej ATF T IV,
Skrzynia nie wykazuje żadnych usterek, pracuje bdb.
Można odebrać auto

I mam nadzieję, że od teraz wszystko będzie dobrze :thumbup: :vwclubpolska:

Podziękował: pretor, tomkasz, Polan

Offline Cruise969

• :: StartLine
  • Marka: Jeep
  • Silnik: 4.0 ???
  • Moc: ?? KM
  • Rej: KBC
« Odpowiedź #15 dnia: 08 - Maja - 2024 - 13:45:06 »
Cześć!
Mam pytanie odnośnie skrzyni AQ450 (JBG)
Tiguan I 2.0 TDI 140 KM automat 6-biegów, 4-Motion z 2009 roku, przebieg 227 tyś. km.

Zakupiłem pojazd z wgranym jakimś softem zwiększającym moc. Jakość pozostawiam bez komentarza, gdyż nie było to robione na hamowni a w warsztacie za 300 ziko.
To co mnie zaniepokoiło to że na wyższych biegach (4-6, z czego im wyższy tym mocniej) przy przyspieszaniu z dolnego zakresu obrotów pomiędzy 1,800-2,100 słychać i czuć wibracje. Na 4 mniej, na 6 już dosyć mocno.

Moje podejrzenie pada na ten wgrany soft do auta - byc może "kółko z olejem" w postaci konwertera na tak niskich obrotach nie jest w stanie przenieść momentu?

Od czego zacząć diagnostykę? Wgranie standardowego softu? Błędy nie wyskakują lecz nie miałem jeszcze opcji podpiąć go pod komputer diagnostyczny.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #16 dnia: 09 - Maja - 2024 - 16:38:21 »
Ale gdzie najbardziej odczuwalne są wibracje ?  Środek , kierownica ?
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #17 dnia: 10 - Maja - 2024 - 09:47:24 »
Koła wyważone ?
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #18 dnia: 10 - Maja - 2024 - 10:00:25 »
Moje podejrzenie pada na ten wgrany soft do auta - byc może "kółko z olejem" w postaci konwertera na tak niskich obrotach nie jest w stanie przenieść momentu?
Sprawny konwerter się tak nie zachowuje bez względu na to, czy jest remap czy nie, więc zakładając czysto hipotetycznie że to jego wina, może być zużyty i to właśnie przez zły soft.

Cytuj (zaznaczone)
Jakość pozostawiam bez komentarza, gdyż nie było to robione na hamowni a w warsztacie za 300 ziko.
Jeśli program robiony na kolanie to na początek wgrałbym oryginalny soft silnika ale to już nie przywróci sprawności konwertera (zakładając czysto hipotetycznie że to jego wina :P ) ale może zapobiec dalszym awariom osprzętu

Offline Cruise969

• :: StartLine
  • Marka: Jeep
  • Silnik: 4.0 ???
  • Moc: ?? KM
  • Rej: KBC
« Odpowiedź #19 dnia: 11 - Maja - 2024 - 17:00:00 »
Ale gdzie najbardziej odczuwalne są wibracje ?  Środek , kierownica ?

Wczoraj testowałem, na kierownicy nie odczuwalne - prędzej pedał gazu i ogólnie karoseria. Stąd zastanwiałem się jeszcze czy istnieje jakaś podpora wału która mogła by robić zamieszanie.

@Marcino - nie sprawdzałem :) Możliwe do weryfikacji

@doggie - zakładając że konwerter to pewnie tak.

Jedyny trop który jeszcze mi przychodzi do głowy to rezonowanie wydechu ma pustą puchę DPF. Z drugiej strony rezonowałby pewnie na każdym biegu a nie tylko na 4-6.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #20 dnia: 12 - Maja - 2024 - 07:45:09 »
czy istnieje jakaś podpora wału która mogła by robić zamieszanie.
Tak istnieje coś takiego jak podpora wału,  do tego dochodzą łaczniki metalowo gumowe  od strony silnika i haldexa.  Jeśli gumy są wyrobione ,stare to będą odczuwalne wibracje
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Tagi wątku: