Cześć

Chciałem zapytać drogich forumowiczów jak często wymienia się rozrząd.
VW Sharan 2.0 [ATM] 115 KM benzyna+gaz, rocznik 2005. Przebieg 250 tyś.
Dowód rejestracyjny w rękę i telefon do jakiegokolwiek ASO VAG - podajesz nr VIN (nadwozia) i dostajesz wiarygodną odpowiedź dotyczącą konkretnie twojego silnika
Mechanik mi mówi, że rozrząd należy wymieniać co 60 tyś
Co mechanik, to inne doświadczenia - nie sugerowałbym się tylko jedną opinią.
wyczytałem że w benzynowych silnikach wymienia się co 120 tyś.
Mechanik twierdzi, że taka wartość jest tylko przy fabrycznych/oryginalnych częściach.
Tutaj zgoda, ale wszystko zależy od jakości zamienników i warunków w jakich odbywa się jazda samochodem.
Co o tym myślicie?
Inaczej należy traktować warunki prawie że idealne (jazda wyłącznie na trasach autostradą) a inaczej ciąganie lawet lub jazda w warunkach miejskich, górskich lub w dużym zapyleniu po bezdrożach różnorakich budów.
Przy małym obciążeniu silnika - jazda autostradą z małym ładunkiem (2-3 osoby bez lawety), można zastosować dobrej jakości zamienniki i pokusić się o interwał wymiany rozrządu zalecany przez producenta.
Przy dużym obciążeniu silnika - jazda miejska, jazda po górach, ciąganie przyczep/lawet, jazda w dużym zapyleniu, nawet przy dobrych zamiennikach czy nawet oryginalnych fabrycznych częściach - skrócenie interwału wymiany rozrządu, to dobry pomysł i zostaje tylko pytanie: o ile go skrócić ?
Ostatnio rozrząd był robiony 70 tyś km temu, wiec jeśli 60 tyś to trzeba by robić jak najszybciej.
Podejrzewam, że w twoim przypadku przy takiej konfiguracji 2.0+LPG, zdecydowanie szukasz oszczędności i wolałbyś przedłużyć ten interwał wymiany

Nie napisałeś też:
- czy to Ty robiłeś wcześniej wymianę rozrządu,
- jakich marek części były zastosowane przy wymianie rozrządu,
- czy na 100% rozrząd był wymieniany,
- w jakich warunkach jeździ twoje auto ?
Jak zwykle w takich przypadkach, ostateczna decyzja należy do Ciebie, bo to Ty przecież jesteś i będziesz sponsorem