Autor Wątek: 2.8 VR6 [AAA] -  (Przeczytany 984 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Homer1987

• :: StartLine
  • VW: Sharan I
  • Silnik: 2.8 VR6
  • Kod: AAA
  • Napęd: FWD
  • Rej: SO
2.8 VR6 [AAA] -
« dnia: 23 - Lutego - 2021 - 20:30:05 »
Witam wszystkie mądre głowy może na tym. Forum ktoś udzieli mi pomocy
Mianowicie jakiś czas temu zakupiłem z żoną szarika z roku 1998 z silnikiem VR6 autko było dość zaniedbane ale ogarniamy je do stanu używalności...
Po serwisie po zakupowym czyli filtry, płyny, świece, kable autko troszkę odżyło ale zdarzało mu się zgasnąć przy dojeżdżaniu do świateł. Następnie wyczyściłem przepustnice i ja adaptowałem (nie kompem tylko auto adaptacja wg opisu)
Przez jakiś czas autko jeździło aż miło aż ostatnio zaś zaczęło głupiec...
Auto gaśnie np chwilę po odpaleniu lub odpala i jeździ normalnie aż coś szarpnie i obroty powoli spadają i jest zerową reakcja na gaz... Po chwili odpala i jedzie dalej czasem sytuacja się powtarza... A czasem nic się nie dzieje po podpięcie pod kompa błąd 00281.
Z Tego co już wyszukałem to czujnik G68 ale u mnie prędkościomierz działa normalnie...
Dodam że przez chwilę był problem z radiem załączało się ale nie było dźwięku i czasem mam wrażenie że auto gaśnie gdy np użyje kilku odbiorników elektrycznych...
Proszę o pomoc bo autko kochane ale taka jazda zaczyna być męcząca 🙄

[gmod]Proszę na początku tego wątku zamieścić brakujące informacje: model auta, silnik, kod silnika, rocznik auta i jego przebieg a także ewentualne naprawy/wymiany, mogące mieć wpływ na opisywany problem. Na forum w działach technicznych nie opisujemy historii zakupu ani nie używamy "szrików" do opisu. Proszę edytować wątek i uzupełnić braki. Dziękuję.[/gmod]

Offline kalamb

• :: TrendLine
  • VW: Sharan I 1FL
  • Wersja: Family
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AUY
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KR
Odp: 2.8 VR6 [AAA] -
« Odpowiedź #1 dnia: 26 - Lutego - 2021 - 15:54:29 »
Akurat Vr6 to auto fajowe jednak wymagające jeśli chodzi o znajomość mechaniki. Po pierwsze opisujesz dość chaotycznie i przede wszystkim wyrywkowo swoje problemy a to raz tutaj a to na innych forach i wszędzie jest coś innego.
Spawy elektryczne do sprawdzenia:
Akumulator
Punkty masowe,
Kable elektryczne wysokiego amperazu czyli dużo przekroje, stopień zużycia prawidłowość połączeń zacisków
Świece zapłonowe, cewki itp.
Rozrusznik
Bezpieczniki a zwłaszcza przekaźniki
Mechanika
Po pierwsze rozrząd
I tu zaczynaja się schody bo jak się okazało na przestrzeni czasu majstrów którzy potrafią to auto ogarnąć jak na lekarstwo.
Poza tym przyczyn może być tyle ile miał nitów komin słynnego niegdyś statku Batory ;-)
To auto należy ogarnąć kompleksowo bo wyrywkowo może Ci zejść do 2034 r ;-)

Podziękował: Homer1987

Offline Homer1987

• :: StartLine
  • VW: Sharan I
  • Silnik: 2.8 VR6
  • Kod: AAA
  • Rej: SO
Odp: 2.8 VR6 [AAA] -
« Odpowiedź #2 dnia: 27 - Lutego - 2021 - 10:29:06 »
Silnik AAA
Z napraw do tej pory to serwis po zakupowy czyli
Kable
Filtry
Oleje
poza tym:
Wymiana przeplywki
Czyszczenie oraz adaptacja przepustnicy
Wymiana wentylatorów chłodnicy oraz modułu sterującego nimi
Przyznam że problem gasniecia zmalał jednak dalej potrafi się pojawić. Jedyny błąd jaki mi wyskakuje to 00281

Tagi wątku: