Autor Wątek: Venturo - Badania olejów - upust dla forumowiczów  (Przeczytany 598 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Venturo

• :: TrendLine
  • VW: Caddy III
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
Venturo - Badania olejów - upust dla forumowiczów
« dnia: 01 - Lutego - 2021 - 14:51:42 »
Drodzy Forumowicze,

Venturo Sp. z o.o.
ul. Atramentowa 12
55-040 Bielany Wrocławskie

Zapraszamy do skorzystania z usługi badania oleju silnikowego w naszym laboratorium https://badania-olejow.pl/

Naszym specjalnym pakietem badań oleju silnikowego chcemy przyciągnąć prywatnych entuzjastów motoryzacji, którzy dotychczas nie mieli tak łatwej i dostępnej możliwości przeprowadzenia badania oleju pracującego w ich silniku - a nie znajdzie się większych entuzjastów niż na forum samochodowym takim jak to.

Dlatego też wszystkich zainteresowanych naszą ofertą prosimy wypełniając formularz zgłoszeniowy wpisać w uwagach kod „vw-clubpolska.pl” który uprawnia do skorzystania z 10% rabatu na całą usługę.

Szczegóły oferty znajdziecie na stronie: http://badania-olejow.pl/oleje-silnikowe-pakiet-specjalny/

Kontakt: tel. 666 088 433 (pon-pt 9:00 do 17:00)
mt@Venturo.com.pl

Jeżeli macie jakieś pytania dotyczące usługi lub też szerzej - olejów piszcie pod tym postem – postaram się na nie odpowiedzieć.

Tylko proszę nie prosić o dobór oleju do konkretnego auta. Pytanie "który olej lepszy" też proszę nie, bo nie da się na nie odpowiedzieć :).

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: Venturo - Badania olejów - upust dla forumowiczów
« Odpowiedź #1 dnia: 01 - Lutego - 2021 - 18:23:26 »
Trochę nie w porę z tą ofertą. Rzekłbym sekundkę za późno. Z chęcią sprawdziłbym to coś co smarowało silnik w Vito z delikatnie przegiętym ( że tak delikatnie powiem) interwałem wymian. Jestem ciekaw co wyszłoby w wynikach takich badań  :D.

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #2 dnia: 02 - Lutego - 2021 - 08:38:36 »
Nie wiem co bym miał znaleść w badaniu takiego oleju - jakich wyników moga się spodziewać uzytkownicy?
Co innego gdybyśmy robili testy porównawcze lub badania testowe i szukali "zagubionego" materiału w oleju.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 02 - Lutego - 2021 - 18:40:44 »
Tego typu badania jak najbardziej mogą dać podpowiedź co do słuszności stosowania interwału wymian. Dać odpowiedź co do właściwości tak reklamowanych cudownych olejów  (czy ich cena jest adekwatna do jakości).

Offline Venturo

• :: TrendLine
  • VW: Caddy III
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Rej: DW
« Odpowiedź #4 dnia: 02 - Lutego - 2021 - 19:25:53 »
co się odwlecze to nie uciecze. Oferta ma być długa, bo zdecydowana większość nie wymienia oleju co miesiąc. Także zapraszamy na spokojnie następnym razem.

Trochę nie w porę z tą ofertą. Rzekłbym sekundkę za późno. Z chęcią sprawdziłbym to coś co smarowało silnik w Vito z delikatnie przegiętym ( że tak delikatnie powiem) interwałem wymian. Jestem ciekaw co wyszłoby w wynikach takich badań  :D.

Dodano:  03 - Lutego - 2021  -  08:05:17
Zależy jaki jest plan. Jeżeli wymieniasz auta co 3-4 lata ciągle na nowe, to takie badanie sens ma średni. Mechanika tak szybko i łatwo się nie psuje chyba, że ma wadę konstrukcyjną.

Ale jeżeli masz zamiar użytkować auto przez lata, albo kupiłeś używane i chcesz mieć pewność co tam słychać bez rozbierania silnika - takie badanie jest najprostszą metodą żeby ustalić prawidłowe okresy między wymianami zgodne z Twoim stylem jazdy, wykryć potencjalne przyszłe większe problemy we wczesnym stadium jak glikol, za dużo paliwa w oleju, zbyt dużo sadzy etc., skontrolować mechanika czy na pewno wymienił olej (przypadków oszustw tutaj jest na szczęście mało i coraz mniej) czy w końcu zobaczyć jak reklamowany wszędzie jako najlepszy na świecie olej wygląda po 10 czy 15 tys. km. Bada się również ścier metaliczny z silnika żeby zobaczyć czy nie ma za dużego zużycia części silnika (np. w korealacji z ilością płynów obcych).

Na stronie umieściłem wzór raportu z takich badań: http://badania-olejow.pl/wp-content/uploads/2021/01/przyklad_silnik_specjalny.pdf

Umieszczamy tam dane oleju świeżego i z silnika do porównania. Załączony raport jest z mojego auta - bo tak było najprościej. Widać wyraźnie, że sama ilość dodatków jest jeszcze ok - ale przez moją ciężką nogę na i ciśnięcie do dechy na niskich obrotach powodowało lanie paliwa i zbyt szybką degradacje oleju.

Badania porównawcze to spory problem w przypadku olejów silnikowych, bo bardzo ciężko o porównywalne warunki eksploatacji nawet między wymianami tego samego auta robiącego podobne trasy. Zmienia się procent stania w korku, szybkiej jazdy, wolnej jazdy, krótkich odcinków, długich - i już zaczynają się robić spore błędy pomiarowe, bo zużycie w każdym przypadku będzie inne.

Z badaniami olejów świeżych też nie jest tak prosto, bo jeden ma trochę więcej jednego typu dodatków, a drugi trochę więcej innego - gdzie oba robią to samo tylko w inny sposób. I nie sposób jest powiedzieć który lepszy. Od tego są badania silnikowe na hamowni silnikowej - ale one kosztują miliony złotych jak nie euro dlatego robią je tylko koncerny.

Nie wiem co bym miał znaleść w badaniu takiego oleju - jakich wyników moga się spodziewać uzytkownicy? Co innego gdybyśmy robili testy porównawcze lub badania testowe i szukali "zagubionego" materiału w oleju.

Tagi wątku: