Autor Wątek: PRAWDZIWY PRZEBIEG AUTA - różnice w przebiegu z ECU i wskazań licznika  (Przeczytany 6807 razy)

Offline Tomtom29

• :: TrendLine
  • VW: Golf VII
  • Wersja: GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Napęd: FWD
Witam wszystkich.
Jakiś czas temu zakupiłem Golfa VII GTI, DSG z 2016 roku. 
1 właściciel, polski salon... przebieg weryfikowałem na podstawie bazy Cepik i historii serwisowej po nr VIN. 96 tyś. km.
Proszę sobie wyobrazić moje zdziwienie gdy po podłączeniu pod VCDS'a, sterownik skrzyni oraz silnika wskazuje uwaga - 113 tyś.km !

Telefon do byłego właściciela z prośbą o wyjaśnienie.
Gościu w szoku, prze chwile myślał, że żartuje...jedynym jego wytłumaczeniem było info, że w sumie jeździł na 16" a w lecie na 20".
Mam pisemne potwierdzenie przebiegu a auto teraz jest na oryginalnych 18 calach.
Osobiście trochę nie wierzę w takie przekłamanie przez różnicę w obwodzie kół, ale jedno ASO to potwierdza, drugie nie...

Moje pytania:
- Może spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem, oryginalny potwierdzony przebieg a w sterownikach jest inaczej ?
- Czy jest to możliwe przez te rzekomo niestandardowe koła?
- Skąd oprócz DSG i sterownika silnika, można odczytać przebieg w Golfie VII ?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: PRAWDZIWY PRZEBIEG AUTA - różnice w przebiegu z ECU i wskazań licznika
« Odpowiedź #1 dnia: 26 - Stycznia - 2021 - 07:48:38 »
Czy jest to możliwe przez te rzekomo niestandardowe kola?
Raczej mało prawdopodobne. Przy zmianie na inną średnicę kół które mogły by zawyżać lub zaniżać wartość przejechanego dystansu w jednym jak i w drugim wartość odnotowana byłaby mocno zbliżona/taka sama ( brak rozbieżności sterownik/licznik). By była tak duża różnica pomiędzy wskazaniami w aucie musiały by się znajdować dwa niezależne źródła informacji co do pokonanego dystansu ( np. jeden pochodzący z kół a drugi na wyjściu ze skrzyni).
Najbardziej prawdopodobną przyczyną tak dużej rozbieżności będzie elektronika zawarta w liczniku.Nie sczytuje wszystkich impulsów lub błędnie je przetwarza zaniżając prawdziwy przebieg. W sterowniku impulsy przetwarzane są ok i wychodzi rozbieżność ( chyba że są cyrki ze skrzynią a ten fakt został pominięty w wypowiedzi lub fura została poddana modyfikacją mocy,pracy/reakcji skrzyni).
Może warto zagłębić się w temat mnożnika impulsów tak lubianych przez pewną grupę zawodową da to podpowiedź przy ewentualnej chęci poprawy wskazań.

Offline Tomtom29

« Odpowiedź #2 dnia: 26 - Stycznia - 2021 - 09:54:45 »
Albo przebieg po prostu został cofnięty o tą ilość..   np pomiędzy przeglądami. Co w takiej sytuacji zrobic ? Jak to udowodnić? Chciałbym jeszcze jakies potwierdzenie z innych sterowników..

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #3 dnia: 26 - Stycznia - 2021 - 10:02:06 »
Czy jest to możliwe przez te rzekomo niestandardowe kola?
Tak jest to mozliwe bo impuls brany jest z ABS i obrotu koła tym bardziej przez niewymiarowe koła. Poza tym 5% różnicy ECU względem licznika sprawdzając VCDS-em to standard zakładany przez producenta, taka różnica powstaje nawet przez zjechany bieżnik i jest to normalne. Generalnie w opcjach adresu ABS należy ustawić rozmiar koła na którym się jeździ, wówczas przekłamanie nie powinno przekraczać 5%

Dodano:  26 - Stycznia - 2021  -  10:10:17
Chciałbym jeszcze jakies potwierdzenie z innych sterowników..
Jedynie jeżeli są błedy zapisane w pamięci to sprawdzasz kiedy i przy jakim przebiegu się odłożyły

Taka różnica to nie cofnięty licznik ani żadna awaria, wielokrotnie się tym spotykałem, daj sobie spokój

W każdym aucie jest mniejsza lub większa róznica na oryginalnych kołach homologowanych przez producenta do danej wersji a co dopiero na niewymiarowych

Podziękował: Xeardon

Offline Tomtom29

« Odpowiedź #4 dnia: 26 - Stycznia - 2021 - 15:24:19 »
No tak, ale jest w sumie 18% różnicy. I też nie mam gwarancji, że faktycznie było jedzone na 16/20. Kupiłem na kołach na których wyjechał z salonu ori 18 wiec troche dziwne.. I samochód był w leasingu

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 26 - Stycznia - 2021 - 16:26:56 »
Tak jest to mozliwe bo impuls brany jest z ABS i obrotu koła tym bardziej przez niewymiarowe koła.
Tak samo z tego impulsatora idzie sygnał do sterownika i do licznika.Różnica polega na odczycie/przetworzeniu. Jeśli oba odczytują właściwie to w obu miejscach będzie ten sam lub bardzo zbliżony wynik. Jeśli zmieniamy koła na inną średnicę to raczej naturalnie że wystąpi przekłamanie tylko tyle że w obu (sterownik i licznik o tą samą wartość).
Propozycja/podpowiedź by olać tego typu sytuację na obecną chwilę jest jakoś uzasadniona ( niewielki przebieg).Pytanie co będzie w wypadku odsprzedaży gdy na liczniku będzie przebieg w okolicy 200 tyś kilometrów a kupujący będzie chciał to zweryfikować podłączając kompa i sprawdzając stan w sterowniku. Jak wytłumaczyć jeśli będzie więcej 70-100 tyś. Co w wypadku jak nowonabywca nie sprawdzi przy zakupie a dojdzie do tego przed upływem 14 dni, czy przysługuje mu odstąpienie od umowy z powodu niezgodności przebiegu licznikowego z odnotowanym w sterowniku?
W wypadku fury na gwarancji i większego przebiegu w sterowniku od licznikowego mogą być też problemy w razie poważnej awarii wyegzekwować to co się należy jeśli gwarancja jest do danego przebiegu ( a w sterowniku będzie zawyżony niezgodny z licznikowym).
Na obecną chwilę temat może i błahy a w przyszłości  może być nie mały problem.

Offline Tomtom29

« Odpowiedź #6 dnia: 26 - Stycznia - 2021 - 16:48:11 »
Z tego co się orientuję to nawet do roku czy 2 lat mozna sie ubiegać o zwrot pojazdu sprzedającemu / zażądania obniżenia ceny.  Mocno sie nad tym zastanawiam co zrobić, byc moze faktycznie zostałem oszukany. Dla mnie te 20k to nic ale co w momencie przyszłej sprzedaży... ? Watpie ze ktos w to uwierzy.
Samochodem będę jeździł bardzo mało, max 10k na rok I to przy dobrych wiatrach

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 27 - Stycznia - 2021 - 00:49:19 »
Tak samo z tego impulsatora idzie sygnał do sterownika i do licznika.
Nieprawda

Dodano:  27 - Stycznia - 2021  -  00:50:33
Jak wytłumaczyć jeśli będzie więcej 70-100 tyś
To jest możliwe gdy będzie miał 2 miliony przebiegu

Dodano:  27 - Stycznia - 2021  -  00:52:00
Dla mnie te 20k to nic ale co w momencie przyszłej sprzedaży... ? Watpie ze ktos w to uwierzy.

Skoruguj wskazanie ECU do licznika lub odwrotnie i po problemie :) a za parę lat zobaczysz że znowu jest różnica

Poza tym zawsze Identyczny przebieg w ECU i liczniku świadczy o niedawnej korekcie wskazania zegarów i sterownika silnika.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #8 dnia: 27 - Stycznia - 2021 - 07:23:52 »
Nieprawda
Mocno powiedziane. Czy zgodne z rzeczywistością można sprawdzić przez odłączenie impulsatora/sygnału, przejechać dystans i sprawdzić czy tak jak w liczniku nie nabije kilometrów w sterowniku. Jeśli w obu nie odnotuje dystansu to raczej będzie prawda.
Skoruguj wskazanie ECU do licznika lub odwrotnie i po problemie
Korekty wskazań licznika przez wprowadzone (chore) przepisy są przestępstwem i podlegają karze pozbawienia wolności włącznie.

Korekta przebiegu licznika czy zapisanej wartości w sterowniku nie jest rozwiązaniem problemu. Efekt zgodności przebiegów będzie chwilowy.Może warto pomyśleć nad naprawą/poprawą zgodności wskazań w obu miejscach odczytu.Do pewnego stopnia zmiana nastaw w liczniku ( opcja legalna) w zależności od rozmiaru kół może poprawić rozbieżność jaka jest obecnie ( korekty najczęściej są możliwe do 10% góra/dół). Powyżej tych wartości można dołożyć mnożnik/dzielnik impulsów (o czym wspomniałem w powyższej wypowiedzi).
Z wypowiedzi autora wynika że rozbieżność wskazań jest w okolicy 16-17% I jeśli występuje od samego początku to można by przyjąć tą wartość. Jeśli jednak nie jest od samego początku eksploatacji pojazdu a wystąpiła w trakcie to wartość procentowa będzie znacznie większa.To tak odnośnie tych 2 milionów kilometrów i rozbieżności na poziomie 70-100 tyś przy przebiegu licznikowym 200 tyś. Wszystko zależy na jakim dystansie/czasie doszło do tak dużej rozbieżności. 

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 27 - Stycznia - 2021 - 10:05:35 »
Piszesz o rzeczach o których nie masz najmniejszego pojęcia, jeśli kompletnie nie znasz się na czymś to po prostu nie wypowiadaj się, to zwykły bełkot, daj sobie spokój, pisz w tematach na których się znasz  a nie udawaj że się znasz na diagnozowaniu, kodowaniu i adaptacjach. Już pisałem że jedyne co można zrobić to wprowadzić w adaptacjach właściwy rozmiar koła i nic więcej nie zrobisz a jeśli autor tematu chce mieć komfort psychiczny to niech ustawi przebieg w ECU na taki jak w liczniku. Oczywiście i tak nawet na właściwych kołach przebieg ECU i w liczniku będzie po czasie rozbieżny. Pisz o spawaniu kolektorów, turbosprężarek itp... a nie o rzeczach abstrakcyjnych dla ciebie. Ja jeśli na czymś się nie znam to nie udaje specjalisty od wszystkiego i się nie wypowiadam. Na koniec - na forum jak chcę to mogę zostać kominiarzem, lekarzem, gliniarzem a nawet grzybiarzem i Tobie nic do tego a Twoja wypowiedź tylko świadczy o tym że jesteś zwykłym forumowym trolem

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 27 - Stycznia - 2021 - 16:18:06 »
Jeśli nie mam bladego pojęcia w materii rozbieżności wskazań to może warto wytłumaczyć autorowi tematu (jak i innym z podobnym dylematem w przyszłości) skąd przy tak precyzyjnym (elektronika) pomiarze wychodzą tak duże różnice. Którą wartość w takim wypadku należy uważać za właściwą i dlaczego akurat tą?
Jak jest większe pojęcie to może warto podzielić się informacjami?Autor tematu zapewne nie pogardzi taką informacją (jak i inni z podobnym problemem). 

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #11 dnia: 27 - Stycznia - 2021 - 17:07:08 »
Jeżeli się ktoś zna to z informatycznej strony zrobi ze sterownikami wszystko ... nie ma tu znaczenia ograniczona ilość możliwości wprowadzania zmiana w VCDS, VCP czy OBD11. Na razie w wypowiedziach jest informacja o pobieraniu danych z czujników ABS - co założyłem, że ma miejsce i jest źródłem informacji dla ECU i licznika. Założyłem również, że oba mają swój przelicznik ilości obrotów versus średnica/obwód kół. Tak aby w rezultacie były dwa niezależne źródła zapisu informacji o przebiegu (jedno jest kopią drugiego na wypadek awarii/wypadku/itp.). Po paru obliczeniach:

Wyszło mi:
  • Jeżeli w ECU jest zapisany rozmiar kół 18" (zgodnie z konfiguracją podczas zakupu) a w liczniku 16" (standard dla Golfa w tej wersji, zdaje się) to różnica jest wykazana powyżej na czerwono (ilość km przejechanych na 18" daje określoną ilość obrotów kół a ta jest przeliczona na wartość dla 16" i daje zbliżony do stanu licznika wynik ~100 000 -> dla wymienionego we wcześniejszym poście +/- 5% rozbieżności, zgodność jest zachowana; poza tym znaczenie ma przyjęte przybliżenie wartości Pi i zaokrąglenia). Wniosek: ktoś w fabryce/salonie nie zmienił wartości w liczniku. Wniosek jest słuszny, jeżeli cały mój w/w bełkot jest zgodny z prawdą :).
  • Jeżeli samochód jeździłby na 16" w zimie i 20" w lecie (założyłem pół na pół - 6 m/rok letnie i 6 m/rok zimówki) a w sterowniku byłoby ustawione 18" to wyniki powinny być zbliżone po zsumowaniu dla obu przedstawionych wartości - takie sprawdzenie trochę bez sensu, ale logiczne (czarne pogrubione).
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #12 dnia: 27 - Stycznia - 2021 - 18:04:56 »
Jak najbardziej mogę zgodzić się z powyższą wypowiedzią.Przy założeniu że wóz fabrycznie wyszedł z określoną średnicą kół to ich zmiana na inną da jak najbardziej przekłamanie co do wskazań prędkości jak i przejechanego dystansu.Drobiazg polega na tym że tą samą informację dostaje licznik jak i sterownik i wartości powinny być do siebie bardzo zbliżone (takie same)jeśli nikt nie majstrował przy zmianie nastaw w jednym bądź drugim po zmianie kół.
Tak duża rozbieżność w wynikach bez ingerencji w nastawy wynikać może z błędnego przetwarzania impulsów.Wątpliwe jest by błędnie została przypisana średnica kół ( na etapie produkcji) w sterownik, w tym wypadku gdzie występuje skrzynia DSG .Autor tematu powinien zauważyć dziwną jej pracę (a nie wspomina o tym).Poszczególne przełożenia powiązane z prędkością jak i obrotami silnika byłyby mocno zauważalne.Przy założeniu że fabrycznie źle został dopisany licznik ( do innego rozmiaru kół) który miałby dość sporo zaniżać właściciel zauważyłby w przekłamaniach prędkości pojazdu (wskazania prędkości powiązane z przejechanym dystansem).
Z pewnością nie jest to normalne by co innego było w liczniku i w sterowniku ( spora różnica) tak jak płynący przekaz w tym temacie.
Która wartość jest prawidłowa licznik czy sterownik?

Offline tomkasz

« Odpowiedź #13 dnia: 27 - Stycznia - 2021 - 18:31:15 »
Pytanie jest jaką informację dostaje licznik i ECU (oraz ABS/ESP). Jeżeli impulsy - to musi przeliczyć to na przebyty dystans i jeżeli przelicza to osobno licznik i ECU to mogą być różnice w dystansie. Zwłaszcza, że chyba nie robi tego ABS/ESP a nic innego po drodze nie ma co by miało jakiś układ przeliczający (komputer).

Z tego co widzę w nowych Golfach max to 18", więc żaden sterownik nie powinien przyjąć nic powyżej - w założonych ramach producenta (bo jak pisałem wyżej i to można przeprogramować). Czyli wyższa wartość może być z max 18", ale może także być 17, 16 czy 15. Patrząc na najnowszą generację w standardzie jest 15". Ale wg moich obliczeń 2" różnicy są dość zbliżone, więc może być 17 i 15 lub 18 i 16. Z tym, że większa wartość (sterownik ECU) jest raczej realnym przebiegiem. Ale to są wszystko rozważania teoretyczne.

Co do prędkości: różnica w przejechanym dystansie (na 100 km) przy 16 i 18 calach wynosi 0,015959290680238 km. Co daje ~1,6% przekłamania. Niecałe 2 km/h przy prędkości 100 km/h. To się da zauważyć tylko na cyfrowym wyświetlaczu prędkości.

PS Jeżeli 113000 km jest na 18" liczone to po przeliczeniu na 15" wychodzi 94167 km (przy moich dokładnościach/zaokrągleniach).
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #14 dnia: 27 - Stycznia - 2021 - 19:26:23 »
Jeżeli impulsy - to musi przeliczyć to na przebyty dystans i jeżeli przelicza to osobno licznik i ECU to mogą być różnice w dystansie.
Idąc tym tropem fura z tempomatem by zwariowała.Na podstawie licznika ustawia prędkość a na podstawie sterownika dopasowuje obroty/przełożenia czy hamowanie silnikiem.W którymś momencie wywaliłaby błąd nie wiedząc z jaką prędkością faktycznie porusza się pojazd.Jak dołożyć jeszcze do tego wspomagacze typu asystenta zjazdu z górki, ABS,kontrolę trakcji itp. to musiałoby się coś "wykrzaczyć"w cudownej elektronice.

Dodano:  27 - Stycznia - 2021  -  19:30:56
PS Jeżeli 113000 km jest na 18" liczone to po przeliczeniu na 15" wychodzi 94167 km (przy moich dokładnościach/zaokrągleniach)
Pod warunkiem że znany jest profil ogumienia na którym porusza się pojazd.Może być tak że felga o większej średnicy będzie miała oponę o małym profilu a tym samym mniejszy obwód

Offline tomkasz

« Odpowiedź #15 dnia: 27 - Stycznia - 2021 - 20:18:42 »
Idąc tym tropem fura z tempomatem by zwariowała.Na podstawie licznika ustawia prędkość a na podstawie sterownika dopasowuje obroty/przełożenia czy hamowanie silnikiem.W którymś momencie wywaliłaby błąd nie wiedząc z jaką prędkością faktycznie porusza się pojazd.Jak dołożyć jeszcze do tego wspomagacze typu asystenta zjazdu z górki, ABS,kontrolę trakcji itp. to musiałoby się coś "wykrzaczyć"w cudownej elektronice.
Oddziel prędkość od przebiegu. Prędkość dla tempomatu pochodzi, zdaje się, z licznika. Ale to jest dana brana bezwarunkowo i ma być utrzymywana (silnik ma utrzymywać prędkość obrotową, skrzynia (automat) zmieniać biegi itd.). Pozostałe wymienione przez Ciebie systemy (a nawet dodatkowe, jak korzystający z radaru adaptacyjny tempomat) nic sobie nie "robią" z błędu - bo dla nich ten błąd prędkości w ogóle nie istnieje. To nie apteka :).

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #16 dnia: 27 - Stycznia - 2021 - 21:12:32 »
Oddziel prędkość od przebiegu.
Nie za koniecznie tak się da bo jedno jak i drugie jest na podstawie tego samego sygnału.Do licznika przychodzi jeden sygnał i jest rozdzielany na odnotowanie przebiegu jak i prędkości. I to z licznika wychodzi sygnał do sterownika gdzie dodatkowo zapisywany jest przebieg jak i informacje co do prędkości.
Jako że dłubię z różnymi przeróbkami/modyfikacjami podpowiem z doświadczenia jako że osobiście spotkałem się z usterką gdzie licznik z golfa IV poprawnie pokazywał przejechany dystans ( co do metra) a zarazem prędkość bardzo mocno zaniżał ( ponad 50 %).Wymiana "silniczka"odpowiedzialnego za wychył wskazówki nie wniosła poprawy."Zdechła" okazała się elektronika ( błędnie przetwarzany sygnał wejściowy).Próba korekty co do prędkości spowodowała przekłamanie w dystansie.Naturalnie modyfikacja w aucie bez sterownika więc siłą rzeczy sygnał do przebiegu jak i prędkości nie jest brany ze sterownika a odwrotnie ( przynajmniej w tych w których grzebałem). Posiadam dwa auta bez sterowników w których prędkość jak i przebieg jest poprawny.A skoro to podłączyłem i działa to mam wrażenie że jakieś pojęcie mam w tym temacie ( to tak odnośnie zarzutów kolegi doggie).
Nie do końca mogę się zgodzić że rozbieżność odnośnie prędkości czy dystansu jest mało istotna i należy ją oddzielnie traktować. Informacja co do ilości spalania dość często na tym się właśnie opiera (przy przekłamaniach wyświetla jeszcze większe bzdury).Na tej podstawie pozwala podać dystans co do ilości paliwa w zbiorniku ,chwilowe spalanie do którego dodatkowo dochodzi sygnał z pedału gazu,średnia prędkość z danego odcinka itp. 

Offline Tomtom29

« Odpowiedź #17 dnia: 28 - Stycznia - 2021 - 21:49:43 »
Dziękuję bardzo za tak spore zainteresowanie tematem.
Na pewno sie tym zainteresuje, jednak jakoś nadal mnie męczy to, że może być to ingerencja w przebieg przez poprzedniego właściciela.
Doradźcie proszę, czy są jeszcze sterowniki gdzie mogę w miarę łatwo sprawdzić przebieg ? Może jakieś sterowniki pompy, abs, świateł? Podobno można wyliczyć przebieg z godzin pracy danego sterownika.

Offline tomkasz

« Odpowiedź #18 dnia: 28 - Stycznia - 2021 - 22:28:41 »
Tutaj https://www.audi-sport.net/xf/threads/checking-genuine-mileage-using-vcds.117100/ w odpowiedzi #31 jest napisane, że przebieg jest zapisywany w:
  • liczniku - dokładny
  • ECU - przybliżony
  • DSG - o ile jest
  • Gateway (019) - w niektórych autach
Póki co nie znalazłem gdzie to może być w w/w pkt 4.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #19 dnia: 29 - Stycznia - 2021 - 00:09:42 »
W tak świeżym wózku jest jeszcze szansa że może być w ABS/ESP. We wszystkich tych miejscach przebieg powinien być identyczny lub bardzo zbliżony. Podchodząc do tego że różnice mogą być znaczne nie miałoby to sensu. Wszystkie auta z zapisem różnych przebiegów we wszystkich możliwych miejscach sugerowały by że nie mają autentycznych przebiegów.Wszystkie musiałyby być" kręcone"idąc tym tropem. Na jakiej podstawie ustalić autentyczny przebieg w takim wypadku?
Sprawdzenie autentyczności polega na porównaniu tego co widnieje na liczniku z tym co zostało zapisane w sterowniku lub innym miejscu ( np. DSG)
Jeśli nurtuje autentyczny przebieg można wyjąć licznik i podjechać z nim do fachowca od elektroniki. W liczniku jest kość pamięci i na niej jest zapisany przebieg w kilku miejscach ( w postaci kodu literowego). Jeśli była ingerencja korekty przez podłączenie kompa ( najczęściej robiona opcja) to w drugim miejscu na scalaku znajdzie się drugi ( autentyczny) przebieg.Niestety jest to spora ingerencja polegająca na fizycznym wylutowaniu scalaka z licznika, umieszczeniu w specjalnej podstawce umożliwiającej odczyt jego zawartości. Odczyt dwóch różnych wartości zapisanych w scalaku daje odpowiedź co do przeprowadzonej korekty/ingerencji.Jeśli była zmiana zapisu bezpośrednio w kości pamięci przez poprzedniego właściciela będzie widoczna ingerencja wcześniejszego lutowania w liczniku.
Przy tak małym przebiegu i świeżym aucie wątpliwe by komuś chciało się walczyć w tak dużą ingerencję by cofnąć licznik o niecałe 20 tyś kilometrów (różnica względem zapisu sterownika).
Tak przy okazji w punkcie 1. przebieg dokładny a w punkcie 2. przybliżony w sterowniku. Czy biorąc sygnał z wartości przybliżonej (ECU) do licznika uzyska się wartość dokładną ? 

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #20 dnia: 29 - Stycznia - 2021 - 09:07:26 »
A kto  ma podobny model może sprawdzić jak ma u siebie i wtedy będzie wszystko jasne bo tak to tylko nasze domysły i rozważania.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #21 dnia: 29 - Stycznia - 2021 - 15:54:23 »
Osobiście trochę nie wierzę w takie przekłamanie przez różnicę w obwodzie kol, ale jedno ASO to potwierdza, drugie nie...
Ciężko mi uwierzyć aby właściciel tak młodego i nietaniego pojazdu, zdecydował się na korektę licznika o tak małą wartość i do tego jeszcze w tak nieudolny sposób. Ale że w Polsce wszystko jest możliwe i nikt nie zna intencji poprzedniego właściciela, to może być różnie. W sumie przy tak niskim przebiegu, te niecałe 20 tyś. km to jednak dużo.

@Tomtom29 jeśli po zakupie auta zrobiłeś ekspertyzę i te różnice w przebiegu masz udokumentowane na oficjalnym piśmie, to jak najbardziej możesz próbować dogadać się z poprzednim właścicielem i albo zwrócić pojazd (co może oprzeć się o prokuraturę i sąd) albo zażądać od niego rekompensaty za obniżenie wartości pojazdu z powodu większego przebiegu niż widnieje na liczniku.

Jeżeli zostawisz sobie to auto, to za klika tyś. km, sprawdź wskazania i dopisz je w temacie - to może pomóc wyjaśnić tą zagadkę w przyszłości.

Dodano:  29 - Stycznia - 2021  -  16:29:53
Opowiedziałem o twoim przypadku mojemu kontaktowi z ASO VW, był tym faktem mocno zdziwiony i powiedział, że o tak dużej różnicy jeszcze nie słyszał. Gdybyś podał nr VIN auta, to chętnie prześwietlę jego historię wzdłuż i wszerz - może to coś wyjaśni ;)

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #22 dnia: 29 - Stycznia - 2021 - 23:06:42 »
Na oryginalnych homologowanych kołach przez producenta i stosownym kodowaniu sterownika dopuszczalna rozbieżność zapisanego przebiegu w ECU a licznikiem wynosi do 5% i z reguły w każdym aucie takowa różnica występuje, nie spotkałem się aby nie występowała. Jeśli przebieg jest identyczny to znaczy że ktoś niedawno robił korektę. Jeśli koła były niehomologowane do danej wersji to rozbieżność może być jeszcze większa.  Kwestia znana od ponad dwudziestu lat. Jeśli auto było serwisowane to historię tworzy się na podstawie danych licznikowych, ECU i jego przebieg nikogo nie interesuje. Jeżeli auto jest w leasingu czy w wynajmie długoterminowym i określony jest roczny maksymalny przebieg to jest możliwe, że ktoś co roku robił delikatną korektę aby zmieścić się w rocznym dopuszczalnym przebiegu ale każdy chłopak dysponujący odpowiednim sprzętem wie, że przebieg zapisuje się w ECU, liczniku, DSG, poza tym będzie zapisany w sterownikach w zapisanych błędach, gdzie jest czas powstania i przebieg

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #23 dnia: 03 - Lutego - 2021 - 17:51:29 »
Sprawdziłem historię serwisową tego Golfa GTI i jedynym pewnikiem jest fakt: auto z fabryki wyszło na kołach o rozmiarze 18' a większe rozmiary, nie są do niego przewidziane. Ostatni zapis historii, to: 2019 rok i przebieg 70-parę tyś. km - wymiana jakieś nieistotnej dla tej sprawy, części tylnego zderzaka. Żadnych poważnych napraw lub wymian elektroniki, DSG i licznik też nie ruszane (historia serwisowa).

@Tomtom29 , czy mógłbyś podać dokładny rozmiar opon, na których jeździł poprzedni właściciel i rozmiar na jakich auto wyjechało z fabryki ?
Posiadając te dane, można dość precyzyjnie przeliczyć różnicę w naliczaniu kilometrów i

Czy posiadasz info o zmianach softu w tym aucie dla poprawienia dynamiki ?
To według serwisu, może też mieć wpływ na zauważone różnice.

Dodano:  03 - Lutego - 2021  -  18:58:36
W najbliższy poniedziałek (jak się uda), to będziemy mieli odczyt z licznika i sterownika w rocznikowo i przebiegowo, podobnym do twojego modelu Golfa z tym samym silnikiem ::)

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #24 dnia: 04 - Lutego - 2021 - 15:07:05 »
Ciekawe co wyjdzie i kto będzie najbliżej prawdy w swoich przewidywaniach.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Tagi wątku: