Autor Wątek: PRAWDZIWY PRZEBIEG AUTA - różnice w przebiegu z ECU i wskazań licznika  (Przeczytany 6808 razy)

Offline Tomtom29

• :: TrendLine
  • VW: Golf VII
  • Wersja: GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Napęd: FWD
Odp: PRAWDZIWY PRZEBIEG AUTA - różnice w przebiegu z ECU i wskazań licznika
« Odpowiedź #25 dnia: 05 - Lutego - 2021 - 03:24:57 »
Dzień dobry. Niestety nie mam takich informacji na jakich rozmiarach dokładnie jeździł poprzedni właściciel. Moim zdaniem cos tu i tak śmierdzi, samochód wyjechał na ori 18 z salonu, właściciel jeździł na 16/20 i sprzedaje na ori 18, tym bardziej ze opony letnie  Michelin sa z 2018 roku. Co do chipa- raczej go nie ma. A czy był....? Osobiscie nie chce bujać się o 20 tys po sądach, z samochodu jestem zadowolony. Bardziej martwi mnie kwestia sprzedaży samochodu za 3/4 lata

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #26 dnia: 05 - Lutego - 2021 - 08:08:59 »
Jeśli tak duże rozbieżności to norma to co stoi na przeszkodzie by osoby obecne na forum posiadające sprzęt i auto ( nie koniecznie ten model) sprawdzili jak wygląda to w ich przypadku. Wychodzę z założenia że nie wszyscy mają kręcone przebiegi a podrzucenie stanu licznika i wartości odnotowanej w sterowniku nie jest informacją poufną /tajną.Jest sporo obecnych na forum osób które mają na swoich pojazdach inne koła (średnice)niż zaleca producent (na jakich wyszły fabrycznie).Podrzucenie ewentualnych odnotowanych różnic nie powinno być problemem a da porównanie do przypadku opisanego w tym temacie.
Jeśli tego typu różnice są i do tego dość znaczne to na jakiej podstawie ustalany jest autentyczny przebieg pojazdu?
Co jest wyznacznikiem do ustalenia takiego autentycznego przebiegu ( licznik czy sterownik) ?

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #27 dnia: 05 - Lutego - 2021 - 09:43:22 »
Wg polskich przepisów licznik. Dla diagnosty podczas przeglądu i policjanta przy kontroli drogowej. Te dane są w cepik. Tych używa ubezpieczyciel czy ew. sąd.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #28 dnia: 05 - Lutego - 2021 - 09:51:23 »
Jeśli tak duże rozbieżności to norma to co stoi na przeszkodzie by osoby obecne na forum posiadające sprzęt i auto ( nie koniecznie ten model) sprawdzili jak wygląda to w ich przypadku
No dokładnie tak samo pomyślałem.

Bardziej martwi mnie kwestia sprzedaży samochodu za 3/4 lata
Jeśli trafi się klient upierdilwy to będziecie obaj zdziwieni. A jeśli kupi racjonalny to nie będzie tego sprawdzał.  Skoro z autem wszystko ok bym nie ruszał a za chwile moze się nam temat sam rozwinąć.

2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline Apotar

• Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 130 KM
  • Rej: WW
« Odpowiedź #29 dnia: 05 - Lutego - 2021 - 10:04:46 »
A może ten samochód zaliczył jakieś "zdarzenie", a obecne rozbieżności są jego wynikiem ponaprawczym? To by tłumaczyło dlaczego pierwszy właściciel był tą rozbieżnością zaskoczony. Po prostu nie spodziewał się czegoś takiego, bo właściwy problem jest schowany gdzie indziej ?

Offline tomkasz

« Odpowiedź #30 dnia: 05 - Lutego - 2021 - 13:11:02 »
Dane z mojego automobila (w celach porównawczych). Od nowości ten sam rozmiar kół co fabryczny (letni komplet i zimowy).

Odczyt z wyświetlacza na "liczniku" (fizycznie): 74 335 km
Odczyt z ECU (via OBD11): 74 335 km
Odczyt z "licznika" via OBD11: 74 330 km
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Podziękował: Gulasz, Tomtom29

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #31 dnia: 05 - Lutego - 2021 - 18:11:56 »
Do kompletu można jeszcze zmierzyć głębokość bieżnika na (lato/ zima) lub miarką sprawdzić obwód ( jeśli to nie problem). Warto mieć na uwadze że opony mają przebieg / zużycie a tym samym inny obwód ( opon lato /zima). O ewentualnym innym ciśnieniu pomiędzy letnimi a zimowymi nie wspominam co też przekłada się bezpośrednio na różnice w przejechanym dystansie.
Z powyższej wypowiedzi/informacji mamy wywnioskować ( według przekazu w tym temacie) że fura świeżo co po korekcie licznika?  :D

Offline tomkasz

« Odpowiedź #32 dnia: 05 - Lutego - 2021 - 21:09:12 »
Ach te żarciki ;). Po co kręcić licznik jak pan na przeglądzie (pierwszym po 3 latach) powiedział, że mój samochód to dopiero dziewica po takim małym przebiegu ... :D.

Co do aptekarskich pomiarów, obwodu to by już była przesada :). Zimówki mają jeszcze te kolorowe paski co są na nowych oponach. Letnie może trochę zdarte ale tylko trochę. Oba zestawy opon to 205/65R16. Czasem mi się zdarza jeździć z pełnym załadunkiem to pompuje mocniej - tak jak przewiduje instrukcja. Ale w większości jeżdżę na std ciśnieniu - bez różnicowania letnich i zimówek.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #33 dnia: 05 - Lutego - 2021 - 22:34:44 »
Ale w większości jeżdżę na std ciśnieniu - bez różnicowania letnich i zimówek.
Osobiście zawsze jeżdżę  z max ciśnieniem w oponach. Ale to z lenistwa bo nigdy nie wiem czy będę na pusto czy przeładowany a lenistwo nie pozwala by robić korekty ciśnienia po kilka razy dziennie.
Ogólnie wpajany przekaz jest taki że opona zimowa ma zupełnie inny skład mieszanki ( w moich testach i fotorelacji wyszło to raczej blado) ale nawet trzymając się takiego założenia takie samo ciśnienie w letniej i zimowej powinno dawać zupełnie inny obwód.Opona zimowa jest podobno zdecydowanie miększa ( większość jest tego wręcz pewna).Samo zużycie bieżnika od fabrycznego do minimalnego dopuszczalnego daje spore różnice w obwodzie. A pomimo wszystko różnic w zanotowanym przebiegu pomiędzy licznikiem a sterownikiem brak.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #34 dnia: 18 - Lutego - 2021 - 16:12:54 »
@Tomtom29,  twój Golf GTI wyszedł z fabryki na kołach 225/40/18 a zrobione w ASO pomiary w takim samym GTI, wykazały różnicę 1.5 km, pomiędzy licznikiem a sterownikiem.
Auto od dnia zakupu, serwisowane w jednym ASO a aktualny przebieg to około 80 tyś. km. Dla mnie sprawa jest jasna, gość cofnął licznik aby sprzedać auto z przebiegiem niższym niż 100 tyś. Przy tak młodym aucie, wygląda to zawsze dużo lepiej.

Offline Apotar

• Moc: 130 KM
  • Rej: WW
« Odpowiedź #35 dnia: 18 - Lutego - 2021 - 16:55:57 »
Dzisiaj w "Szkle Kontaktowym" słyszałem taką anegdotkę: Ktoś kupił używany niemiecki samochód. Po jakimś czasie coś tam naprawiał i wyjął zespół wskaźników, a tam karteczka od poprzedniego właściciela "cofnąłem o 80 tys.". Uczciwy gość. :-)

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #36 dnia: 18 - Lutego - 2021 - 18:18:29 »
Kupilem z VW Krotoski-Cichy Tiguana z przebiegiem 117240 km, różnica pomiędzy ECU a zestawem wskaźników o ile dobrze pamiętam wynosiła 980 km tzn. w ECU o tyle był wyższy przebieg czyli ponad 118 tys km. Sprawdzając EDC w wielu autach nie spotkałem się jeszcze aby różnica wynosiła tylko 1,5 km, zawsze to było od 0,5% do kilku % ale możliwe, że mimo wszystko zbyt mało widziałem

Tagi wątku: