Pierwsza trasa po odbiorze z 4 dorosłymi osobami na pokładzie zaliczona. Przejechałem 270 kilometrów w większości autostradą z prędkością 140km/h. Średnie spalanie z tego dystansu wyniosło 7,2L. Jechałem głównie na aktywnym tempomacie. Na razie staram się jeździć bez bardzo dynamicznych przyspieszeń, dopóki trochę nie dotrę silnika. Jestem zaskoczony niskim spalaniem przy prędkościach autostradowych. Zobaczymy jaka będzie średnia z całego dystansu, jak pojeżdżę na innych trasach.
Dodano: 13 - Grudzień - 2021 - 10:11:32
Przejechałem już prawie 8tys/km i średnie spalanie cały czas utrzymuje się w granicach 7,5 litra.
Dodano: 21 - Luty - 2022 - 13:39:08
Przejechałem już 13tys/km i średnie spalanie cały czas utrzymuje się w przedziale 7- 7,5 litra.
Oczywiście można bez problemu uzyskać dużo niższe średnie spalanie, ale ja wolno nie jeżdżę.
Dodano: 21 - Luty - 2022 - 07:32:08
Przez weekend przejechałem 3618 kilometrów. Jechałem do Chorwacji przez Czechy, Austrię i Słowenię. Jazda przepisowa, czyli na naszych autostradach 140km/h, a w pozostałych krajach maksymalnie 130km/h. Było też trochę jazdy miejskiej w miastach Chorwacji. Wróciłem ze średnim spalaniem 5,6 litra. Wynik jest rewelacyjny i ogromny wpływ na tak niskie spalanie ma miękka hybryda, która powoduje, że silnik bardzo często się wyłącza i żegluje. Niejednokrotnie zjeżdżając z jakiegoś wzniesienia jechałem z niepracującym silnikiem nawet przez kilka minut.
Dodano: 04 - Sierpień - 2022 - 07:40:13
Po przejechaniu 27tys/km uważam, że silnik 1.5 e-TSI 150KM jest jednym z najlepszych silników na rynku. Jest to idealny kompromis mocy do wyników spalania. Przy prędkości 140km/h średnie spalanie wynosi w zależności od warunków pogodowych 6,5-7 litrów. I co równie ważne do silnika nie potrzeba dolewać oleju.
W pierwszym poście tematu podany jest schemat zamieszczania danych dotyczących spalania, proszę aby się go trzymać. Dziękuję.