Autor Wątek: SPALANIE - Golf VIII - wasze dane spalania  (Przeczytany 6779 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dan118

• :: TrendLine
  • VW: Golf VIII
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 1.5 eTSI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GA
SPALANIE - Golf VIII - wasze dane spalania
« dnia: 30 - Listopada - 2020 - 20:52:20 »
Cytuj (zaznaczone)
Wątek o spalaniu paliwa dla VW Golf VIII

Wpisujemy: model / silnik / moc w KM / skrzynia / napęd / roz. opon / rocznik / aktualny przebieg

Cześć, chciałbym się zapytać jak u Was wygląda sytuacja spalania?
Mam 1.5 eTSI 150 KM i zejście w cyklu mieszanym poniżej 8l w cyklu mieszanym w jeździe dynamiczniej (nie jak wariat, tylko dynamicznie) jest prawie nieosiągalne.
Nie wiem czy ma to znaczenie ale przejechałem w miesiąc 2500km.
Nie sprawdzałem przed zakupem kwestii spalania bo coś takiego liczyłem ale czytając i sprawdzając raporty zastanawiam się jak to może zejść do 6.5 w mieszanym (chyba, że ktoś jeździ faktycznie 50 km/h po mieście i 90 km/h w trasie to zrozumiem).

Ciekaw jestem Waszych odczuć i raportów spalania ;)

Offline Dan118

• Wersja: R-Line
  • Silnik: 1.5 eTSI
  • Rej: GA
Odp: SPALANIE - Golf 8 - wasze dane spalania
« Odpowiedź #1 dnia: 16 - Stycznia - 2021 - 23:26:47 »
Awykonalne moim zdaniem, jadę niedługo na serwis, niech to sprawdzą, wszędzie gdzie sprawdzam wszelakie raporty to jest pomiędzy 6, a 7 litrów. Mój stan po przejechaniu 4500km to 8,3 litra i styl jazdy się nie zmienił. Nie wiem o co chodzi...  :curve:

Offline Raiba

• VW: T-Cross
  • Wersja: Life
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Rej: PO
« Odpowiedź #2 dnia: 08 - Czerwca - 2021 - 19:43:15 »
Co prawda Golfa już sprzedałem. Jeździłem 1.5 TSI w wersji 130 KM z manualem. Znalazłem fotkę ze spalania długoterminowego

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline kapsel_1

• Rej: WI
« Odpowiedź #3 dnia: 10 - Czerwca - 2021 - 22:16:22 »
silnik 1.5 150KM skrzynia 6bieg manual -> średnio spalanie 7l/100 Pb95

trochę miasta (Warszawa) + trochę trasy S7

Offline Romanog

• Wersja: Style
  • Rej: KR
« Odpowiedź #4 dnia: 18 - Lipca - 2021 - 15:01:20 »
1.5 150 KM hatchback manual. Preferuje trochę dynamiczną, ale nie wariacką jazdę. Biegi na wyższe zmieniam przy ok 3000-3500 obr/min (czasami nawet 4000). Nie sugeruje się wskaźnikiem zmiany biegów, bo taka trochę dynamiczniejsza jazda mi odpowiada i pasuje. Niestety wskazania to pomiędzy 8, a 8,5 l. Ale jeszcze silnik młody i na dotarciu.

W pierwszym poście tematu podany jest schemat zamieszczania danych dotyczących spalania, proszę aby się go trzymać. Dziękuję.

Offline Tomasz2510

• :: ComfortLine
  • Wersja: Style
  • Silnik: 1.5 e-TSI
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #5 dnia: 25 - Lipca - 2021 - 11:59:58 »
Pierwsza trasa po odbiorze z 4 dorosłymi osobami na pokładzie zaliczona. Przejechałem 270 kilometrów w większości autostradą z prędkością 140km/h. Średnie spalanie z tego dystansu wyniosło 7,2L. Jechałem głównie na aktywnym tempomacie. Na razie staram się jeździć bez bardzo dynamicznych przyspieszeń, dopóki trochę nie dotrę silnika. Jestem zaskoczony niskim spalaniem przy prędkościach autostradowych. Zobaczymy jaka będzie średnia z całego dystansu, jak pojeżdżę na innych trasach.

Dodano: 13 - Grudzień - 2021 - 10:11:32
Przejechałem już prawie 8tys/km i średnie spalanie cały czas utrzymuje się w granicach 7,5 litra.

Dodano: 21 - Luty - 2022 - 13:39:08
Przejechałem już 13tys/km i średnie spalanie cały czas utrzymuje się w przedziale 7- 7,5 litra.
Oczywiście można bez problemu uzyskać dużo niższe średnie spalanie, ale ja wolno nie jeżdżę.

Dodano: 21 - Luty - 2022 - 07:32:08
Przez weekend przejechałem 3618 kilometrów. Jechałem do Chorwacji przez Czechy, Austrię i Słowenię. Jazda przepisowa, czyli na naszych autostradach 140km/h, a w pozostałych krajach maksymalnie 130km/h. Było też trochę jazdy miejskiej w miastach Chorwacji. Wróciłem ze średnim spalaniem 5,6 litra. Wynik jest rewelacyjny i ogromny wpływ na tak niskie spalanie ma miękka hybryda, która powoduje, że silnik bardzo często się wyłącza i żegluje. Niejednokrotnie zjeżdżając z jakiegoś wzniesienia jechałem z niepracującym silnikiem nawet przez kilka minut.

Dodano: 04 - Sierpień - 2022 - 07:40:13
Po przejechaniu 27tys/km uważam, że silnik 1.5 e-TSI 150KM jest jednym z najlepszych silników na rynku. Jest to idealny kompromis mocy do wyników spalania. Przy prędkości 140km/h średnie spalanie wynosi w zależności od warunków pogodowych 6,5-7 litrów. I co równie ważne do silnika nie potrzeba dolewać oleju.

W pierwszym poście tematu podany jest schemat zamieszczania danych dotyczących spalania, proszę aby się go trzymać. Dziękuję.

Offline Lupus

• Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 115 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #6 dnia: 04 - Maja - 2022 - 10:32:14 »
Cześć
2,0 TDI 115 KM Variant, Użytkowany głównie w trasie. Tempomat aktywny ustawiony na 160 km/h - spalanie długoterminowe 5,7 l/100km.
Przy spokojnej jeździe podmiejskiej jestem w stanie wycisnąć 4,1 l/100km.

Tagi wątku: