Autor Wątek: ErWin - parę pytań  (Przeczytany 2593 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Infernus

• :: TrendLine
  • VW: Passat B8
  • Silnik: 1.8 TSI
  • Kod: CJSC
  • Napęd: FWD
  • Rej: SO
ErWin - parę pytań
« dnia: 29 - Listopada - 2020 - 13:24:00 »
Witam,
Chciałbym się zapytać szanownych forumowiczów czy ktoś korzystał z systemu erWin, jakie informacje można tam uzyskać po zalogowaniu się? Czy jest to pomocne dla zwykłego użytkownika samochodu czy nie? Oczywiście pytam jako osoba prywatna, a nie firma bo taka jest możliwość przy logowaniu.
Z góry dziękuję

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KCH
Odp: ErWin - parę pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 30 - Listopada - 2020 - 09:03:38 »
Kolega ma przyklejony wątek w tym samym dziale, wystarczy nieco poszukać ;):
https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,9863.0.html
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline Infernus

« Odpowiedź #2 dnia: 30 - Listopada - 2020 - 11:00:48 »
Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście widziałem wspomniany wątek, ale miałem nadzieję, że ktoś używa tego serwisu i może się coś więcej na ten temat wypowiedzieć. Czy w ogóle jest sens sobie tym zawracać głowę :) Jaki zakres jest dostępny nieodpłatnie itd.. :)

Offline tomkasz

« Odpowiedź #3 dnia: 30 - Listopada - 2020 - 12:32:46 »
Ja korzystałem z tego serwisu (1h). Bezpłatnie jest praktycznie nic :).
Za to za opłatą jest pełny dostęp do wszystkiego - taki jaki ma serwisant Volkswagena w ASO.
Ja za pomocą informacji serwisowych:
wyczyściłem chłodniczkę EGR,
wymieniliśmy z ojcem uszczelkę pokrywy zaworów (specjalny klucz do wtrysków),
mam instrukcje rozbierania i opisy specjalnych kluczy do całego samochodu,
schemat elektryczny,
info o tym jak naprawić skrzypiący fotel kierowcy,
info o przerywaniu silnika - co się okazało, że mimochodem sam rozwiązałem (w/w czyszczenie EGR), choć VW uważa to za "nienaprawialny "brak" problemu" :),
rozkodowanie całego wyposażenia po VIN.

Czego więcej byś oczekiwał?

Jak kupisz interfejs VW to możesz nawet dostać dostęp do używania serwisowej aplikacji :D.
Wszystko = wszystko.  :smoking:
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Podziękował: Infernus

Offline Infernus

« Odpowiedź #4 dnia: 30 - Listopada - 2020 - 12:53:45 »
O i właśnie o takie konkrety mi chodziło :) Ślicznie dziękuję.
Rozumiem, że również znajdę tam czasookresy wymiany poszczególnych zespołów eksploatacyjnych?

Offline tomkasz

« Odpowiedź #5 dnia: 30 - Listopada - 2020 - 13:04:57 »
Oczywiście, zeszyt Maintenance. Ważne info - zeszyty napraw są po angielsku (nie wspomniałem wcześniej). Informacje rozkodowania Vin i akcji serwisowych (zawsze po polsku) oraz tzw. instrukcje napraw ekspolatacyjnych (bywają po polsku).
Ja informacje o częstotliwości wymian otrzymałem w ASO za darmo (ustnie) przy okazji akcji serwisowej czy jakiegoś tankowania adblue czy coś takiego. Po prostu zapytałem i dostałem odpowiedzi w formie: "to zaleca producent dla paska rozrządu 210 kkm ale dobrze jest to skrócić o połowę, itd.".

Podziękował: Infernus

Offline Infernus

« Odpowiedź #6 dnia: 30 - Listopada - 2020 - 13:10:00 »
Super, dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi! :)

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #7 dnia: 30 - Listopada - 2020 - 13:37:13 »
"to zaleca producent dla paska rozrządu 210 kkm ale dobrze jest to skrócić o połowę, itd.".
Tak ci powiedział? Po gwarancji rozumiem bo to dla nich pieniądz ale czy na gwarancji stosując procedury producenta też "Kowalskiemu" wymienią po 100 tys km? :)

Offline tomkasz

« Odpowiedź #8 dnia: 30 - Listopada - 2020 - 14:20:49 »
Tak ci powiedział? Po gwarancji rozumiem bo to dla nich pieniądz ale czy na gwarancji stosując procedury producenta też "Kowalskiemu" wymienią po 100 tys km?
Wydaje mi się, że interwały producenta obowiązują w 100% tylko i wyłącznie w leasingu i zwłaszcza przez jakiś bank VW oraz w tych limitach Service Care czy jak to się tam zwie dokupionym wraz z samochodem. I to pewnie wychodzi taniej. Ale ja nie mam samochodu z żadną opcją opieki serwisowej i chcę wymieniać tak wszystko, aby działało jak najlepiej i jak najdłużej. Od kiedy to części eksploatacyjne (nie uszkodzone z winy wad materiałowych itp.) są wymieniane na gwarancji? [chodzi pewnie o opcję z rozszerzonym pakietem opieki serwisowej (nazwane rozszerzona gwarancja - co chyba jest pewnym błędem tłumaczenia, albo bełkotem marketingowym VW) i tam masz wszystko wymieniane jak jest zapisane na sztywno w wytycznych producenta, ale przecież ten pakiet nie jest obowiązkowy ...]

Swoją drogą jak byłem w ASO to kilka osób serwisowało swoje auta flotowe w krótszych reżimach czasowych - być może można to negocjować ... nie wiem, nie znam się :D.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #9 dnia: 30 - Listopada - 2020 - 14:32:43 »
W kwestii paska rozrządu 2.0 TDI to niby jest określony interwał na 210 tkm z jednoczesnym zaznaczeniem, iż jego stan podlega ocenie podczas wizyt serwisowych i  może być wymieniony wcześniej, ale nie spotkałem się z tym aby w trakcie 5-6 a nawet 7 lat z własnej nieprzymuszonej woli komuś skrócili interwał o połowę bez względu na silnik :) nie żebym prowadził jakieś statystyki bo nie mam dostępu do takich informacji, po prostu tak mówi mój znajomy, który kilkanaście lat pracował w ASO.

Offline tomkasz

« Odpowiedź #10 dnia: 30 - Listopada - 2020 - 14:38:01 »
W kwestii paska rozrządu 2.0 TDI to niby jest określony interwał na 210 tkm z jednoczesnym zaznaczeniem, iż jego stan podlega ocenie podczas wizyt serwisowych i  może być wymieniony wcześniej, ale nie spotkałem się z tym aby w trakcie 5-6 a nawet 7 lat z własnej nieprzymuszonej woli komuś skrócili interwał o połowę bez względu na silnik :) nie żebym prowadził jakieś statystyki bo nie mam dostępu do takich informacji, po prostu tak mówi mój znajomy, który kilkanaście lat pracował w ASO.
To chyba brakuje doprecyzowania z mojej strony: nikt z ASO (ani VW) nigdy nie powiedział mi sam z siebie, że coś należy (słowo klucz) skrócić. To wynikało z kontekstu rozmowy, tzn. ja powiedziałem, że to stanowczo za długo. Ale też nikt nie obstawał przy tym, że producent mówi tyle i ani kilometra wcześniej. Czyli zrozumienie było obustronne, więc to zależy od podejścia obu stron.

Podziękował: doggie

Tagi wątku: