Autor Wątek: ZAMEK DRZWI - budowa mechanizmu  (Przeczytany 1028 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
ZAMEK DRZWI - budowa mechanizmu
« dnia: 22 - Listopada - 2020 - 20:22:12 »
Miałem przyjemność/koszmar podłubać w zamku drzwi w wahadłowcu o nazwie Touareg I.
Jako że tak narzekam na rozbudowaną do granic absurdu elektrykę/elektronikę postanowiłem zrobić fotkę zawartości (części elektrycznej) tak by każdy mógł ocenić ich rozmach w tym modelu.
Jeśli komuś mogłoby się wydawać że wystarczy jeden silniczek (do zaryglowania) i jeden czy dwa mikro styki (do komunikacji) co też by działało/działa (np.w innych wozach grupy VW) to w tym modelu wozu błysnęli formą stosując dwa silniczki i 5 mikro styków (naturalnie w jednym zamku).

Normalnie ręce opadają.

Podziękował: tomkasz

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
Odp: Zamek drzwi
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Listopada - 2020 - 20:25:12 »
Jako że tak narzekam na rozbudowaną do granic absurdu
Po co posiadasz takie auto, po co go w ogóle nabyłeś? Przecież to oczywiste  ze jest naszpikowany rozwiązaniami niekoniecznie sensownymi i trwałymi. Nie wiem na co liczyłeś Ty taki praktyk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Listopada - 2020 - 00:47:36 »
Nie wiem na co liczyłeś
Na uczciwość ludzką.
Na to że większość osób posiadających taki pojazd potrafi nazywać rzeczy po imieniu.
To że pojazd jest nafaszerowany elektroniką/elektryką ( tak jak większość) to wiedziałem przed zakupem( świadomy zakup z nastawieniem przerobienia) ale że to przerysowany,przekombinowany do granic absurdów bubel wyszło dopiero w trakcie eksploatacji.
Czym więcej tego typu informacji tym więcej świadomych osób w co się pchają kupując taki model wozu.
Czyżby zbyt dużo prawdy jest powodem "kąśliwej"wypowiedzi w moim kierunku? 

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
« Odpowiedź #3 dnia: 23 - Listopada - 2020 - 07:50:28 »
Czyżby okazja cenowa?

Osobiście nigdy nie zdecydowałem i nie zdecyduje się na żadnego używanego  flagowca marki bo nie stać mnie na jego późniejsze utrzymanie. Za dużo w nich "nowatorskich" rozwiązań. Na nowego mnie nie stać

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #4 dnia: 23 - Listopada - 2020 - 08:44:45 »
Za dużo w nich "nowatorskich" rozwiązań.
To zdanie zawiera dokładnie to co chciałem przekazać w powyższej wypowiedzi.Można przekombinowany bubel nazywać nowatorskim rozwiązaniem.
Ten model wozu nie jest wcale nowatorskim rozwiązaniem a totalnym bublem. Uczciwość wymaga pomimo posiadania takiego pojazdu pokazywania jego negatywnych cech a nie "cukrzenia".
Jako że temat dotyczy zamka/zamków które zostały zaprojektowane do tego modelu to już na samym etapie projektowania/myśli konstruktora widać ewidentny błąd (bubel).Po zaryglowaniu nie da się otworzyć drzwi to że z zewnątrz to raczej logiczne ale żeby nie dało się wyjść z środka to wręcz jest niebezpieczne.
Niby drobiazg ale podczas usterki związanej z elektryką/ elektroniką,wypadku,pożaru,utopienia pojazdu itp. naraża to na uwięzienie osób we wnętrzu pojazdu.Ktoś dopuścił ten pojazd do ruchu pomimo zagrożenia jakie stwarza.Niby klamki wewnętrzne są ale nie spełniają swojej funkcji w 100% i to już na etapie projektowania/myśli konstruktora. Przy zastosowaniu przerysowanej konstrukcji mechanicznej jak i elektrycznej zamka do granic absurdu wyszedł im najzwyczajniej bubel a nie nowatorskie rozwiązanie. Zamek nie jest odosobnionym przypadkiem w tym modelu wozu (podobnych bubli jest naprawdę sporo) 

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
« Odpowiedź #5 dnia: 23 - Listopada - 2020 - 13:49:14 »
@Gulasz, przede wszystkim dzięki za wszelkie tego typu zdjęcia! Zawsze fajnie zobaczyć jak coś jest zbudowane!
Z ciekawości, po co to? Czy ma to jakieś dodatkowe funkcje lub korzyści? To, że zwiększa wielokrotnie ryzyko awarii to niestety łatwo sobie wyobrazić...

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Rej: KCH
Odp: ZAMEK DRZWI - budowa mechanizmu
« Odpowiedź #6 dnia: 23 - Listopada - 2020 - 21:04:36 »
Rozumiem, że jeden silniczek jest od otwierania drzwi (luzowanie) zamiast linki do klamki wewnętrznej i zewn. a drugi do ryglowania. Co w tym jest takiego dziwnego? To w końcu model "ekskluziw". To jest rozwiązanie ciekawe i w zasadzie najbardziej to mechanicznie a nie elektrycznie czy elektroniczne :).
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 24 - Listopada - 2020 - 06:10:00 »
Na fotce przedstawiłem tylko część (połowę) zamka tą niby elektryczną.Część mechaniczna łudząco podobna jest do golfa IV i nadal otwieranie obsługiwane jest za pomocą linek.Klamka wewnętrzna linką jak i klamka zewnętrzna króciutką lineczką. Nie ma opcji otwarcia drzwi elektrycznie.Przedstawione silniczki służą do zaryglowania zamka.Logiki w tym przeroście formy nad treścią brak.Podobnie jak 5 mikro styków.Zamek ma dwa położenia otwarty/zamknięty.Do obsługi tego wystarczy jeden mikro styk, niech nawet będą dwa skoro nie potrafili zrobić na jednym, a reszta?
Mogłoby się wydawać że jako jest to zamek od drzwi kierowcy to go rozbudowano tak przesadnie ale wszystkie zawierają to samo.
Rozbiórka zamka była koniecznością by zobaczyć co autor miał na myśli i co należy zrobić by rozblokować pozostałe drzwi w tym wahadłowcu.
Dwie godziny walki z wyjmowaniem zamka by uzyskać odpowiedź co zrobić by udało się rozryglować pozostałe drzwi.
Może kiedyś komuś przyda się informacja.
Połączyć zielono/żółty z niebiesko/zielonym razem podając minus a na fioletowo/zielony + i pełna radocha.   

Podziękował: tomkasz

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #8 dnia: 24 - Listopada - 2020 - 08:06:13 »
@Gulasz , dobra robota!
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Tagi wątku: