Autor Wątek: KOSIARKA-WERTYKULATOR - co wybrać ?  (Przeczytany 588 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
KOSIARKA-WERTYKULATOR - co wybrać ?
« dnia: 14 - Listopada - 2020 - 13:22:51 »
Cześć, parę dni temu przy próbie skoszenia trawy, padła mi kosiarka elektryczna z niemieckiego Praktikera.
Po 6-7 latach bezawaryjnej pracy zaczęła się tak jakby blokować, coś w niej chrobotało i w pewnym momencie pojawił się lekki dymek.
Rozebrałem "dziada" i zauważyłem luźne koło pasowe/napędowe noża - dzisiaj w serwisie Husqvarny dowiedziałem się, że zepsuta część to standard awarii i nie da się tego naprawić a jedynie wymienić na zestaw naprawczy za ponad 300 zł - więc naprawa raczej odpada.

Zaczynam więc szukać nowej elektrycznej kosiarki na kablu z nożem 34-36 cm.
Nie chcę kosiarki spalinowej (głośno i nieekologicznie) bo takiej nie potrzebuję ani elektryka na akumulatorze, bo kabel w niczym mi nie przeszkadza a zakup wychodzi dużo taniej. Budżet na zakup, to 600 zł.

Słyszałem, że silniki indukcyjne w kosiarkach są dużo lepsze (cichsze i mniej zawodne) od bardziej tradycyjnych komutatorowych ze szczotkami i wyszukałem taką:  AL-KO Kosiarka elektryczna Silver Comfort 34 E

Co myślicie o tej firmie i modelu z linka, warta jest grzechu na co najmniej 10 lat  ?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
Odp: KOSIARKA-WERTYKULATOR - co wybrać ?
« Odpowiedź #1 dnia: 02 - Lipca - 2022 - 12:28:16 »
Cześć, miesiąc po pierwszym poście w temacie, kupiłem dokładnie tą samą kosiarkę co z pod linka: AL-KO Silver Comfort 34 E a zrobiłem to w grudniu na firmowym profilu przedstawiciela Al-Ko na Allegro.
Trafiłem na atrakcyjną promocję z niższą o 100 zł ceną i dodatkowo z darmową przesyłką - aż żal było by nie skorzystać  :D

Po jednym pełnym sezonie (2021) i połowie drugiego (2022), jestem ja (sponsor) i użytkownicy kosiarki, bardzo zadowolenie z tego wyboru.
Kosiarka AL-KO, oprócz dużo lepszego silnika indukcyjnego (bez szczotek), posiada parę dużo lepszych rozwiązań technicznych, niż te w moich wcześniejszych urządzeniach do koszenia trawy.

Jednym słowem: polecam (przynajmniej narazie)  ;)

Aktualnie przymierzam się do zakupu, jeszcze innego urządzenia do pielęgnacji trawnika: WERTYKULATOR 38 E COMBI COMFORT

Ktoś coś w temacie  :question: :D :P

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #2 dnia: 04 - Lipca - 2022 - 10:09:30 »
No ja mam juz 11 lat spalinową z silnikiem Brigsa - easy start, szerokosc 55cm. Pali nadal od strzała. Wymaga małego remontu - zerwana linka od napędu i od gazu ale idziemy na płenej mocy. W koszu w zesżłym roku popekał plastik os spodu, puki co mam załozony worek jutowy.
Jako podkaszarki uzywałem coś chnskiego na kabel. Niestety sie połamały plastiki i teraz zawitała Makita DUR 181 - na 18V aku. Jest wygoda w docinaniu tam gdzie kosiarka nie wijedzie.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline bialekmleko

• clubmen
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYC
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: N
« Odpowiedź #3 dnia: 05 - Lipca - 2022 - 19:20:48 »
Ja kupiłem w jula po 5 latach kupiłem kolejny raz taką
https://www.jula.pl/catalog/ogrod/maszyny-ogrodowe/kosiarki-do-trawy/benzynowe-kosiarki-do-trawy/kosiarka-001180/
za tą cenę jak dla mnie to mogę co 5 lat kupować w poprzedniej pękło mocowanie noża. Ale to były początki na ogródku i jeszcze często na wiosnę wyłaziły z ziemi nowe kamienie i się na nich nóż tępił. Teraz też wychodzą ale już mniej i mniejsze a trawnik do koszenia ma trochę bo około 40x45 m.
Golf 1.6 TDI  (sweterek) / Tiguan 2.0 TDI / Renault ZOE - elektryk (reniferek)

Tagi wątku: kosiarka