Autor Wątek: Czujnik zmierzchu / światła mijania AUTO  (Przeczytany 3097 razy)

Offline tomekt928

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: KR
Czujnik zmierzchu / światła mijania AUTO
« dnia: 21 - Lipca - 2017 - 19:12:34 »
Czy wiecie gdzie znajduje się czujnik który jest odpowiedzialny za tryb auto świateł mijania?

Często w ciągu dnia, zacienienia czy też jakiegoś niewielkiego zachmurzenia światła się włączają.
W mojej ocenie niepotrzebnie i po części mnie to denerwuje bo po co w dzień mają się palić skoro światła do jazdy dziennej są wystarczające.

Tomek

Offline Kabe

• :: ComfortLine
  • Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
Odp: Czujnik zmierzchu/ światła mijania AUTO
« Odpowiedź #1 dnia: 21 - Lipca - 2017 - 19:51:36 »
Przednia szyba, w miejscu gdzie jest mocowane lusterko wsteczne

Offline omen

• Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WT
« Odpowiedź #2 dnia: 21 - Lipca - 2017 - 20:16:07 »
Jak dla mnie lepiej częściej niż rzadko.
Często widać (a raczej nie widać) w sumie nowe auta bez świateł z tyłu jak już zmierz się robi albo jak zaczyna padać deszcz (w tym przypadku czujnik deszczu/ciągła praca wycieraczek). Bo przecież mają automatyczne światła - same się włączą.

P.S. po czym widać że zapalają się światła mijanią jak jest automat?
Jest ikonka na desce/zeharach? Czy trzeba obserwować wyłącznik (pokrętło) i tam się zmienia?

Offline tomekt928

« Odpowiedź #3 dnia: 21 - Lipca - 2017 - 20:19:01 »
Jak dla mnie lepiej częściej niż rzadko.
Często widać (a raczej nie widać) w sumie nowe auta bez świateł z tyłu jak już zmierz się robi albo jak zaczyna padać deszcz (w tym przypadku czujnik deszczu/ciągła praca wycieraczek). Bo przecież mają automatyczne światła - same się włączą.

P.S. po czym widać że zapalają się światła mijanią jak jest automat?
Jest ikonka na desce/zeharach? Czy trzeba obserwować wyłącznik (pokrętło) i tam się zmienia?
Bardziej to obserwuje jak jest na '0' czyli w trybie ręcznym w ciągu dnia a na desce się pali by włączyć światła mijania.
Nie mogę obserwować np temperatury oleju :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tomek

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #4 dnia: 21 - Lipca - 2017 - 22:22:00 »
Często w ciągu dnia, zacienienia czy też jakiegoś niewielkiego zachmurzenia światła się włączają.
W mojej ocenie niepotrzebnie i po części mnie to denerwuje bo po co w dzień mają się palić skoro światła do jazdy dziennej są wystarczające.

W ustawieniach masz opcję, dzięki której możesz czułość ustawić. Z pamięci niestety nie podam.

Offline tomekt928

« Odpowiedź #5 dnia: 27 - Lipca - 2017 - 20:42:28 »
Zmieniłem z wcześnie na późno i jest poprawa. W ciągu dnia używam głowie ręcznej nastawy 0

Tomek

Offline arekp

« Odpowiedź #6 dnia: 27 - Lipca - 2017 - 21:42:00 »
W ciągu dnia używam głowie ręcznej nastawy 0

A czy mogę zapytać, po co? Bo nie znajduję logicznego uzasadnienia.

Offline tomekt928

« Odpowiedź #7 dnia: 28 - Lipca - 2017 - 08:47:33 »
A czy mogę zapytać, po co? Bo nie znajduję logicznego uzasadnienia.
Oczywiście. Bezpośrednio mogę porównać do start&stop stojąc w korku... mnie to bardzo denerwuje więc wyłączam.
Czyli pozostając w nastawie wcześnie dla świateł, jadąc leśną drogą w ciągu dnia mrugam jak choinka.. czyli ktoś jadący przede mną może pomyśleć 'nowe auto a światła z przesadą w ciągu dnia załączają się i gasną'. Bardziej jednak mnie to drażni stad było to pytanie na forum.
Zostawiłem ustawienie na 0 tak żeby obserwować kiedy powinny się zapalić a kiedy nie.
Teraz w okresie letnim 95% poruszam się w dzień, a że tuneli u nas nie ma to nie widzę potrzeby jazdy na auto.
Zimą i jesienią pewnie się to zmieni.

Tomek

Offline omen

« Odpowiedź #8 dnia: 28 - Lipca - 2017 - 13:46:01 »
Zostawiłem ustawienie na 0 tak żeby obserwować kiedy powinny się zapalić a kiedy nie.
I to jest chyba jedyny sposób aby sprawdzić jak działa czujnik i być świadomym jakie ma się światła.
Większość poruszających się po drogach włącza auto - bo przecież samochód nowy i inteligentny - i jeździ z wyłączonymi światłami mijania bo czujnik nie zadziałał nawet jak już zmierzcha.

P.S. czy wraz z wejściem w życie przepisu o światłach dziennych było coś w stylu że musi być czujnik zmierzchu i automatyczne przełączanie na światła mijania? Bo chyba niestety NIE...

Mam wrażenie że nie wszystkie nowe samochody mają -> ostatnio wyprzedziła mnie brudno/szara toyota auris (wiem że miała dzienne bo widziałem w lusterku). W sumie nie byłoby w tym nic złego gdyby nie fakt że wyprzedziła mnie i wcisnęła się tuż przed zjazdem do tunelu (pod rondem Zesłańców Syberyjskich - dla nieznających Wawy to tunel ze zjazdem w dół pod rondo i z zakrętem o 90 stopni). Słońce wali jak opętane, wszędzie jasno więc w tunelu duża różnica jasności.
Toyotka wpada przede mnie, zjeżdża do tunelu i znika!!! Światła się nie zapalają. Zwolniłem jak debil do 30 km/h i z duszą na ramieniu wjeżdżam do tunelu.
Na szczęście mrugnęła stopem na zakręcie to wiedziałem gdzie jest. Po pokonaniu zakrętu już widziałem zarys na wylocie więc łatwiej było oszacować odległość - ale przy wjeździe MASAKRA.

Offline arekp

« Odpowiedź #9 dnia: 28 - Lipca - 2017 - 14:42:16 »
I właśnie dlatego cieszę się z tego jak działa czujnik w Tiguanie. Zwłaszcza z funkcji włączania świateł w deszczu - niezależnie od ilości światła.

Offline omen

« Odpowiedź #10 dnia: 28 - Lipca - 2017 - 15:20:10 »
Szkoda tylko że na zegarach nie ma informacji jakie obecnie mamy światła włączone.
Jakis napis auto i ikonka lub opis.
Na AID na peno znalazłoby się na to miejsce.
Skoro prawo nie nakazuje to mogłoby to być właśnie na AID.
Olej, migacze i np długie lub Auto długie sa jako dioda chyba właśnie dla bezpieczenstwa jakby AID nawalil...

Skąd pewność że jak zaczyna padać (w dzień) światła dzienne zmieniają się na mijania?

Obecnie nie mam dziennych wiec zawsze jeżdżę na mijania i mega mnie irytuja takie toyotki jak ostatnio w tunelu. A sam nie chciałbym tak być postrzegany jak coś nie zadziała...

Offline arekp

« Odpowiedź #11 dnia: 28 - Lipca - 2017 - 15:33:14 »
Szkoda tylko że na zegarach nie ma informacji jakie obecnie mamy światła włączone.

Jak dla mnie zbędna informacja. Nie mam problemu z tym, że światła włączają się i wyłączają automatycznie.

Skąd pewność że jak zaczyna padać (w dzień) światła dzienne zmieniają się na mijania?

Widać po mechanicznym właczniku świateł, ma podświetlone pozycje tak jak byś ręcznie włączył - mimo, że ustawiony na AUTO.

Ja jedyne co zrobiłem w kwestii wyłączania świateł, to przeprogramowałem sterownik, aby na 0 światła się nie świeciły w ogóle - teraz nawet na 0 są dzienne.

Podziękował: omen

Offline omen

« Odpowiedź #12 dnia: 28 - Lipca - 2017 - 15:54:09 »
Widać po mechanicznym właczniku świateł, ma podświetlone pozycje tak jak byś ręcznie włączył - mimo, że ustawiony na AUTO.

Ja jedyne co zrobiłem w kwestii wyłączania świateł, to przeprogramowałem sterownik, aby na 0 światła się nie świeciły w ogóle - teraz nawet na 0 są dzienne.

Taka sygnalizacja na mechanicznym wyłączniku wystarczy. Dziekuje za info. Wcześniej pytałem i nie było informacji czy coś na nim się zmienia jak jest AUTO.

Co za czasy żeby 0 oznaczało włączone światła... nawet jeśli to tylko dzienne.
Czyli bez przeprogramowania jak ma sie zaplon włączony to zawsze świecą dzienne???
Np.: pakuje rzeczy wieczorem do auta w zimie, ktoś w środku ustawia navi wiec zapłon włączony (nie napiszę przecież że grzeję auto bo wszyscy wiemy że to zakazane, nieekologiczne i baaaardzo złe...) i co świecę sobie na ścianę domu dziennymi mimo że noc?

Offline arekp

« Odpowiedź #13 dnia: 28 - Lipca - 2017 - 16:03:49 »
Dziekuje za info. Wcześniej pytałem i nie było informacji czy coś na nim się zmienia jak jest AUTO.

Cieszę się, że mogłem pomóc. Nie zauważyłem gdzie wcześniej pytałeś, tak bym odpisał :)

Czyli bez przeprogramowania jak ma sie zaplon włączony to zawsze świecą dzienne???

Dokładnie tak. I drażniło mnie to późnym wieczorem/w nocy, kiedy programowałem inne sterowniki, więc miałem mocną motywację żeby doszukać się opcji ;-)

Offline omen

« Odpowiedź #14 dnia: 28 - Lipca - 2017 - 16:35:57 »
Jak sam widzisz po odpowiedzi Arka - nic sie z tym nie da zrobic ;>
Nie ma fizycznego przełącznika, psztyczka czy nawet pozycji w menu CAR aby to zmienić - czyli się nie na!

Zadawałem to pytanie w watku o kodowaniu bo obawiałem sie o takie zmiany jeśli chodzi o gwarancję.
Teoretycznie nic nie dodajemy tylko zmieniamy np z 0 na 1 ale pytanie jak podchodzi do tego VW (nieautoryzowane podlaczenie kompa i "zmiany" AaaAaaa w oprogramowaniu).

Offline Maciek05

• Silnik: 1.4 TSI
  • Rej: WPI
« Odpowiedź #15 dnia: 12 - Października - 2017 - 10:03:58 »

@Arek, chciałbym się upewnić - na przełączniku świateł podświetla się tylko ikonka świateł dziennych, ta zielona? Pytam, bo właśnie analizowałem wczoraj jak działa ta funkcja. Mój przełącznik ma "ambientowo" podświetlone wszystkie ikonki, tak jak każdy przycisk przy włączonym oświetleniu. Ale aktywne wskazanie że funkcja działa jest tylko przy: Auto (żółte), Dzienne (zielone) i Przeciwmgłowe (przód, bo tył dziwną logiką na tablicy wskaźników...). Tak więc światła mijania nie mają u mnie "aktywnego" podświetlenia wyboru. Przy włączonej opcji Auto, po prostu albo pali się na zielono ikonka świateł dziennych, albo się nie pali (i domniemuję, że wówczas system wybrał światła mijania).

Offline arekp

« Odpowiedź #16 dnia: 24 - Października - 2017 - 22:04:58 »
Maciek,

więc na wstępie przepraszam. Ile razy nie byłem przy aucie, tyle razy nie pamiętałem o sprawdzeniu.

Generalnie to działa jak opisałeś, jednak codzienne użytkowanie powoduje że nie pamiętałem detali.

Na co dzień zawsze przełacznik mam w trybie AUTO, który podświetlony jest na żółto/pomarańczowo (jak kto woli). W momencie, w którym automat zdecyduje o uruchomieniu świateł, dodatkowo podświetlona jest kolejna pozycja przełącznika, tym razem na zielono.

To jedyny zauważalny komunikat, że światła są włączone - pomijając odbicie świateł w obiektach przed nami ;-) Mam zdjęcia, aczkolwiek wydaje mi się to tak oczywiste, że szkoda zaśmiecać forum.

Podziękował: Maciek05

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #17 dnia: 25 - Października - 2017 - 08:31:00 »
Do momentu jak nie pojawiły sie ekrany zamiast liczników tradycyjnych to można było rozpoznać czy sa włączone światła czy nie... teraz to trzeba sie mocno skupić aby sie upewnić czy są włączone ;)

Offline TMP

• Wersja: Highline
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #18 dnia: 25 - Października - 2017 - 09:55:44 »
Nie wiem czy jest to ustawienie domyślne, ale u mnie przy włączaniu świateł mijania zmienia się też tło mapy w nawigacji/AID na tryb "nocny" - zdecydowanie bardziej rzuca się w oczy niż zielone podświetlenie na pokrętle.

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #19 dnia: 25 - Października - 2017 - 10:01:28 »
Nie wiem czy jest to ustawienie domyślne, ale u mnie przy włączaniu świateł mijania zmienia się też tło mapy w nawigacji/AID na tryb "nocny"

Można to ustawić w opcjach nawigacji...

sa 3 opcje:

Dzień
Noc
Auto

Offline Robert_em

• Rej: SC
« Odpowiedź #20 dnia: 25 - Października - 2017 - 10:13:39 »
Taak, ale nie zawsze to działa spójnie. Tzn nieraz mam jasne tło navi i światła mijania włączone. Oba ustawienia na auto: i navi i światła. Przeważnie się zgadza, ciemne tło i światła, ale nie zawsze. Nie wiem od czego to zależy.

Offline Maciek05

• Silnik: 1.4 TSI
  • Rej: WPI
« Odpowiedź #21 dnia: 25 - Października - 2017 - 12:26:09 »
Na co dzień zawsze przełacznik mam w trybie AUTO, który podświetlony jest na żółto/pomarańczowo (jak kto woli). W momencie, w którym automat zdecyduje o uruchomieniu świateł, dodatkowo podświetlona jest kolejna pozycja przełącznika, tym razem na zielono.

OK, dzięki, w takim razie odwrotnie niż sobie to wymyśliłem :) Sądziłem że właśnie zapalony zielony znaczek to dzienne. Teraz jasne.

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #22 dnia: 25 - Października - 2017 - 13:57:57 »
Taak, ale nie zawsze to działa spójnie. Tzn nieraz mam jasne tło navi i światła mijania włączone. Oba ustawienia na auto: i navi i światła. Przeważnie się zgadza, ciemne tło i światła, ale nie zawsze. Nie wiem od czego to zależy.
Jedno z odstępstw to np. włączone wycieraczki przez czujnik deszczu, włącza światła mijania jeśli tak skonfigurowaliśmy w ustawieniach. Wtedy jest jasna mapa i włączone światła.

Offline Robert_em

• Rej: SC
« Odpowiedź #23 dnia: 25 - Października - 2017 - 14:16:09 »
Fakt, o tym nie pomyślałem, a faktycznie w ustawieniach mam "włącz światła podczas deszczu".
Dziękuję  ;)

Offline arekp

« Odpowiedź #24 dnia: 25 - Października - 2017 - 20:59:44 »
Przeważnie się zgadza, ciemne tło i światła, ale nie zawsze. Nie wiem od czego to zależy.

Ja tego nie zauważyłem u siebie. Ale ten komentarz dopisuje po napisaniu tego niżej, więc będę musiał się poprzyglądać.

Wtedy jest jasna mapa i włączone światła.

Dla uściślenia, kolor mapy zmienia się niezależnie od ustawień synchronizacji z wycieraczkami - czyli kiedy światła włączone, mapa ciemna.

Tagi wątku: