Jak dla mnie lepiej częściej niż rzadko.Często widać (a raczej nie widać) w sumie nowe auta bez świateł z tyłu jak już zmierz się robi albo jak zaczyna padać deszcz (w tym przypadku czujnik deszczu/ciągła praca wycieraczek). Bo przecież mają automatyczne światła - same się włączą.P.S. po czym widać że zapalają się światła mijanią jak jest automat?Jest ikonka na desce/zeharach? Czy trzeba obserwować wyłącznik (pokrętło) i tam się zmienia?
Często w ciągu dnia, zacienienia czy też jakiegoś niewielkiego zachmurzenia światła się włączają.W mojej ocenie niepotrzebnie i po części mnie to denerwuje bo po co w dzień mają się palić skoro światła do jazdy dziennej są wystarczające.
W ciągu dnia używam głowie ręcznej nastawy 0
A czy mogę zapytać, po co? Bo nie znajduję logicznego uzasadnienia.
Zostawiłem ustawienie na 0 tak żeby obserwować kiedy powinny się zapalić a kiedy nie.
Szkoda tylko że na zegarach nie ma informacji jakie obecnie mamy światła włączone.
Skąd pewność że jak zaczyna padać (w dzień) światła dzienne zmieniają się na mijania?
Widać po mechanicznym właczniku świateł, ma podświetlone pozycje tak jak byś ręcznie włączył - mimo, że ustawiony na AUTO.Ja jedyne co zrobiłem w kwestii wyłączania świateł, to przeprogramowałem sterownik, aby na 0 światła się nie świeciły w ogóle - teraz nawet na 0 są dzienne.
Dziekuje za info. Wcześniej pytałem i nie było informacji czy coś na nim się zmienia jak jest AUTO.
Czyli bez przeprogramowania jak ma sie zaplon włączony to zawsze świecą dzienne???
Skąd pewność że jak zaczyna padać (w dzień) światła dzienne zmieniają się na mijania?Widać po mechanicznym właczniku świateł, ma podświetlone pozycje tak jak byś ręcznie włączył - mimo, że ustawiony na AUTO.
Nie wiem czy jest to ustawienie domyślne, ale u mnie przy włączaniu świateł mijania zmienia się też tło mapy w nawigacji/AID na tryb "nocny"
Na co dzień zawsze przełacznik mam w trybie AUTO, który podświetlony jest na żółto/pomarańczowo (jak kto woli). W momencie, w którym automat zdecyduje o uruchomieniu świateł, dodatkowo podświetlona jest kolejna pozycja przełącznika, tym razem na zielono.
Taak, ale nie zawsze to działa spójnie. Tzn nieraz mam jasne tło navi i światła mijania włączone. Oba ustawienia na auto: i navi i światła. Przeważnie się zgadza, ciemne tło i światła, ale nie zawsze. Nie wiem od czego to zależy.
Przeważnie się zgadza, ciemne tło i światła, ale nie zawsze. Nie wiem od czego to zależy.
Wtedy jest jasna mapa i włączone światła.