Czy ktoś z Was miał już jakieś doświadczenia z remontami tych silników? Czy taki remont będzie opłacalny o ile w ogóle jest możliwy?Czy nowsze silniki 1.4 EA211 te rozwijające moc 125 też miały taki problem z nadmiernym spalaniem oleju? Warto wspomnieć że przy takim poborze oleju końcówki rur są suche, samochód nie dymi, płynnie rozwija moc.
Póki co obserwuję czy po płukance, jest lepiej, bo tak sobie myślę, że mogło to oczyścić wałek turbo z nagaru i poprawić na nim uszczelnienie...
Z płukankami wolałbym nie eksperymentować tym bardziej że silnik mojego Golfa wcześniej takiej płukanki pewnie nie przechodził.Mogłoby to przynieść więcej szkód niż pożytku.
Warto dodać że silnik mojego Golfa pierwsze 60 tys. po zakupie pracował w trybie Longlife (2 wymiany oleju po 30 tys.).
Kolejne wymiany co 12 tys. - 15 tys.
silnik mojego Golfa pierwsze 60 tys. po zakupie pracował w trybie Longlife (2 wymiany oleju po 30 tys.).Być może to też w jakimś stopniu przyczyniło się do zwiększenia poboru oleju.
@preto Stosowanie środka uszczelniającego do silnika to najgorsze rozwiązanie z możliwych, chyba że sprzedajesz auto i chcesz coś ukryć. Takie środki uszczelniające prócz uszczelnienia drobnych miejsc zatykają wszelkie kanały prowadząc do agonii samej jednostki.
Warto dodać że silnik mojego Golfa pierwsze 60 tys. po zakupie pracował w trybie Longlife (2 wymiany oleju po 30 tys.)
pobór oleju w ilości około 3L na 12 tys. km
bo mam podejrzenia że sprzedający wiedział o usterce a nie powiadomił mnie.
chcę najpierw zrobić płukankę, tylko którą wybrać? Liqui Moly czy tec2000?
Czy przy okazji wymiany oleju jeszcze mogę coś sprawdzić, zasugerować mechanikowi?
Podejrzenia możesz sobie "wsadzić w buty" - albo masz dowody albo nie masz nic. To tak na marginesie
znalazłem post na fb poprzedniego właściela od którego kupiłem auto, w którym pisze o dużym zużyciu oleju na poziomie 1l na 1000km. W momencie oglądania auta twierdził, że nie spala oleju. myślę, że można uznać to za wadę zatajoną.
Którą płukane z Liqui Moly zastosować? Tą w białym opakowaniu Engine Flush 300ml czy lepiej tą czarną 500ml?
Tak, mam zrobione screeny posta i jestem świadomy tego, że może to się ciągnąc długo i bez prawnika się nie obejdzie. Ale jeśli podczas rozmowy stwierdził że nie robił dolewek a na fb jest post o dużym zużyciu więc to dla mnie ewidentne zatajenie. Pytanie jak do tego wszystkiego odniesie się rzeczoznawcza i prawnik.
najprawdopodobniej jest to wada fabryczna tych silników,
Każdy silnik spalinowy zużywa olej, to nigdy nie jest 0