Autor Wątek: Bi-Xenon+LED - problem z ustawieniem  (Przeczytany 570 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Remus

• :: TrendLine
  • VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZCA
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: EL
Bi-Xenon+LED - problem z ustawieniem
« dnia: 28 - Października - 2020 - 11:48:49 »
Witam!!
Wczoraj wracałem z Otwocka do Łodzi i zauważyłem następujący problem w mojej Jett.
Otóż podczas przejazdu przez obszary słabo oświetlone albo w ogóle nie oświetlone np.lasy, moje reflektory przednie dają jakby za nisko strumień światła, za blisko maski. Po prostu za krótko świecą w poprzednim aucie miałem pokrętło obok włącznika świateł i regulowało się góra dół mówiąc w uproszczeniu, w tej Jettcie to się reguluje...oświetlenie dechy rozdzielczej a lampy bez zmian.o co chodzi, podpowiedzcie jak rozwiązać tę zagadkę ;).

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KCH
Odp: Bi - xenon plus ledy, problem z ustawieniem
« Odpowiedź #1 dnia: 28 - Października - 2020 - 12:06:54 »
Xenon (mijania), bi-xenon i ledy (powyżej pewnej mocy świetlnej, chyba 2000 lumenów) mają autopoziomowanie i brak "pokrętła". Starsze modele miały czujniki ugięcia przedniego i tylnego zawieszenia aby niwelować poziom/zasięg świateł. Nie wiem jak w nowych. Aby subiektywne doznanie skonfrontować z wzorcem, trzeba podjechać na stację diagnostyczną czy do warsztatu który ma urządzenie do sprawdzania świateł i umie się nim posługiwać ;). Jest jeszcze metoda "garażowa", która powiedzmy dobrze może działać na parkingu podziemnym/naziemnym zadaszonym lub innym miejscu gdzie masz odpowiednią ilość miejsca i pionową ścianę przed sobą.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Podziękował: Remus

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 28 - Października - 2020 - 15:53:27 »
@Remus jedź na stację diagnostyczną i niech ci ustawią światła, robi się to w twojej Jettce tak samo jak w tradycyjnych reflektorach, pokrętłem na klucz typu imbus

Offline Remus

• :: TrendLine
  • VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZCA
  • Moc: 150 KM
  • Rej: EL
« Odpowiedź #3 dnia: 28 - Października - 2020 - 17:26:58 »
Dzięki, tak trza będzie zrobić, samo się nie zrobi Pozdrawiam  ;)

Tagi wątku: