Autor Wątek: ELEKTRYKA - błędy P0171 i PO411  (Przeczytany 1796 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miron712

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 2.0 B
  • Napęd: FWD
  • Rej: BI
ELEKTRYKA - błędy P0171 i PO411
« dnia: 12 - Października - 2020 - 21:05:21 »
Witam,

Ostatnio mi wyskoczył check na desce. Po sprawdzeniu przez szwagra wyszedł błąd P0171. Udało nam się ten błąd skasować, ale chciałbym się dowiedzieć jaka mogła być przyczyna i na co zwrócić uwagę. Po skasowaniu błedu check się znowu nie zapalił, ale wyszedł jeszcze jeden błąd P0411. Ten błąd nie wyrzuca błedu na desce, ale jest ewidentnie jakiś problem. Samochód lekko faluje na zimnym. Jeżeli ktoś nie wiedział o problemie to raczej tego nie zauwazy. Generalnie chciałbym się zapytać o co chodzi i co mógłbym z tym zrobić.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD

Offline miron712

Odp: P0171 i PO411 - błędy, co jest nie tak?
« Odpowiedź #2 dnia: 12 - Października - 2020 - 22:53:47 »
Czy może ktoś ma jakieś cenne informacje albo podpowiedzi? Jutro będę sobie tłumaczył, bo niestety mój angielski jest mierny :(

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
Odp: ELEKTRYKA - błędy P0171 i PO411
« Odpowiedź #3 dnia: 13 - Października - 2020 - 08:02:26 »
Wymienione błędy które "wywalił" komp nie muszą świadczyć o jakimś problemie z silnikiem czy osprzętem.Jak najbardziej dotyczą paliwa a jego jakość lub dosadniej byle jakość może skutkować odnotowaniem owych błędów.Wystarczy spora ilość wilgoci w paliwie a komp zacznie sypać błędami mówiącymi o ubogiej mieszance czy problemami z układem odsysu oparów.Przy tych błędach najlepszą metodą jest zatankowanie lepszego paliwa celem potwierdzenia lub zaprzeczenia co do problemów przed brnięciem w koszta,dłubaniem i wymianą czegokolwiek.
Zaleciłbym zatankować (coś lepszego) i obserwować.

Offline miron712

« Odpowiedź #4 dnia: 13 - Października - 2020 - 12:00:30 »
Dziekuje bardzo za podpowiedz. Jeszcze mi tylko wytłumacz co masz na myśli lepsze paliwo? Obecnie tankuje paliwo na stacji Orlen 95. Co proponujesz? Jaka stacje polecasz i czy śmiało lat 98?

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #5 dnia: 13 - Października - 2020 - 15:02:16 »
Najprawdopodobniej chodziło o jakość paliwa czyli tankowanie na markowych stacjach, najlepiej sprawdzonych. Ten silnik to zdaje się nie wymaga 98, więc chodzi o dobrej jakości paliwo 95. Stacje Orlen spełniają kategorie dobrych stacji - są kontrolowane względem jakości, choć jak wszędzie mogą zdarzyć się wyjątki. Jednak te wyjątki odczułbyś po jednym zatankowaniu a przestał odczuwać po innym.

Miałem Skodę Superb, czyli prawie B5, choć nie wszystko pochodziło z b5. Z tym, że moja miała 1.8 T (AWT). Miałem dziwny problem z falującymi obrotami na wolnych. Był także błąd P0171. Po przeszukaniu różnych forów okazało się, że to zawór umieszczony na rurkach odmy po prawej stronie silnika - mówię o 1.8 T. Ale może ta informacja przyda się i Tobie. Zawór przepuszczał bo plastykowy krążek się obrobił. Sprawdzenie czy to to, to zaciśnięcie przewodu gumowego - wtedy ustaje problem z falowaniem na wolnych.

U mnie to było 6 na n/w schemacie, a ściskałem rurkę nr 10, jak dobrze pamiętam:

U Ciebie przyjrzałbym się połączeniu odmy z rurą kolektora ssącego nr na rysunku 28 (nr części VW 06B133354AJ) i 29:

widoczny też tutaj z innej perspektywy jako nr 29 (nr części VW 06B103217AC) i 30:
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7