Autor Wątek: ABS, ESP, ASS - błędy i komunikaty  (Przeczytany 2105 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KrS19

• :: TrendLine
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
ABS, ESP, ASS - błędy i komunikaty
« dnia: 09 - Października - 2020 - 21:00:24 »
Krótki opis, kontrolki pojawiają się po jeździe 20-35 km (im cieplej tym chyba szybciej), ABS działa, może słabiej, wspomaganie działa, auto pracuje normalnie. Poza kontrolkami MFA pokazuje błąd ESP, ABS, oraz start and stop.

Auto jeszcze służbowe (kupuje je od firmy) stąd zdążyło być już w warsztacie. Przy mnie zczytano błąd tylnego lewego czujnika ABS - podobno wadliwy czujnik ABS, + piasta.

Warsztat wymienił:
- krążek ABS,
- tylne klocki hamulcowe,
- tylną lewą piastę,
- czujnik ABS,
- możliwe, że tylne tarcze hamulcowe także (muszę sprawdzić fakture)

"Naprawa" wyniosła mnie 1600 zł. Niestety dziś po przejechaniu spokojnie 35 km, kontrolki znów się zapaliły.
Jako, że jeszcze jest to auto służbowe nie mam do niego testera.

Mimo wszystko może ktoś wie na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Może w tym modelu coś szczególnie dawało takie objawy? 
Chcę też jak najwięcej możliwości poznać przed kolejną wizytą w warsztacie, gdyż okazuje się, że po za klockami i tarczami wpuszczono mnie w koszt około 700 zł - jak widać niepotrzebny.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za sugestię.

Z doświadczenia z poprzednimi autami, nie widzę tu miejsca na błąd w komunikacji (błędy zapalałyby się od razu),

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: ABS, ESP, ASS - błędy i komunikaty
« Odpowiedź #1 dnia: 10 - Października - 2020 - 08:37:42 »
Warto sprawdzić ładowanie jak i czystość styków połączeń przewodu od alternatora.Nie za szkodzi też przyjrzeć się bezpiecznikom blaszkowym. Słaby styk połączeń / ładowania daje efekty w postaci" kolorofonu" lampeczek.

Offline KrS19

• :: TrendLine
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Rej: DW
Odp: ABS, ESP, ASS - błędy i komunikaty
« Odpowiedź #2 dnia: 11 - Października - 2020 - 20:32:13 »
Objawy jak i zachowanie czujnika, czyli typowe sypanie błędami po nagrzaniu, na zimnym silniku problem występuje po 20-30km, na ciepłym, błędy znikają ale pojawiają się dosyć szybko, wskazywałby na błąd czujnika.

Ale jak napisałem czujnik został wymieniony w warsztacie (dośc dużym i znanym we Wrocławiu).

Mimo wszystko dziś sprawdziłem czujniki i okazuje sie, że mechanik wział kase za wymiane czujnika, za nowy czujnik ale czujnika nie wymienił.
Więc póki co, pozostaje przy tym, że jednak to wina czujnika ABS.

W tym tygodniu bedę wyjasnial sprawę z "warsztatem".

Tagi wątku: