Autor Wątek: LED-owe zamienniki żarówek do auta - co wybrać ?  (Przeczytany 992 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
LED-owe zamienniki żarówek do auta - co wybrać ?
« dnia: 05 - Października - 2020 - 14:36:32 »
Cześć, noszę się z zamiarem podmiany paru rożnych zwykłych żarówek w swoim aucie na LED-owe w 100% firmowe.
Mam już parę chińskich zamienników i nie do końca jestem z nich zadowolony.

Na pierwszy ogień idzie podświetlenie bagażnika i wnętrza kabiny - mam tam już od dawna LEDy ale np. te w bagażniku, przestają świecić max po roku a to chyba lekka przesada jak na żarówki LED po 10 zł od sztuki. Podświetlenie kabiny mam już ze 4-lata ale pomimo fajnej barwy, przy moim słabszym już wzroku, jest trochę za ciemno. Następne są żarówki z podświetlenia tablicy rejestracyjnej i postojowe przód - w reflektorach też mam od prau lat LEDy ale też są kiepskie i regularnie co 1-2 się psują.

Żarówki wybieram ze strony philips.pl ale zakupu dokonam na Allegro.
Moje typy:
- C5W 4 szt. oświetlenia bagażnika i kabiny - https://allegro.pl/oferta/philips-c5w-ultinon-led-6000k-43mm-12v-zarowka-7234917236
- W5W 4 szt. podświetlenie tab. rej. i postojowe przód - https://allegro.pl/oferta/philips-w5w-led-4000k-zarowki-x-tremeultinon-2szt-7922644607

Jeżeli ktoś ma już doświadczenie z org. LED Philipsami, to zapraszam do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: LED-owe zamienniki żarówek do auta - co wybrać ?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 - Października - 2020 - 23:06:15 »
Dzisiaj dostałem zakupione żarówki:
PHILIPS W5W LED 4000K X-tremeUltinon - zainstalowane do podświetlenia tab. rej. i świateł postojowych przód. Rewelacyjne wykonanie i naprawdę dobrze świecą ciepłym dziennym światłem - strzał w dziesiątkę :thumbup:
PHILIPS C5W LED 6000K X-tremeUltinon - jedna dioda led i przeźroczysta obudowa. Na próbę kupiłem 1 szt. 38 mm i nie jestem w pełni zadowolony. Żarówka jest za krótka i świecie nie dużo lepiej od tych niefirmowych.

Jeśli chodzi o C5W, po przetestowaniu tej z przeźroczystą obudową, wiem, że następne które kupię, koniecznie muszą być z matową obudową  ;)

Podziękował: src

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #2 dnia: 05 - Listopada - 2020 - 13:37:57 »
Cześć, przymierzam się do ponownego zakupu żarówek LED W5W Philipsa i mam mały dylemat, które wybrać.
Czy ktoś zna się na tych LED-owych żarówkach na tyle aby wytłumaczyć, czym one od siebie się różnią (oprócz ceny, nazwy i koloru opakowania):
1. PHILIPS Ultinon LED 4000K W5W 12V 0.9W
2. PHILIPS X-tremeUltinon LED 4000K W5W 12V 1W

Te z drugiego linku już mam i jako pozycyjne w moich starych lampach H4 - świecą fenomenalnie, nie są za mocne i dają światło przypominające zwykłe jasno świecące żarówki. Przetestowałem je też w przy podświetleniu tablicy rejestracyjnej i pasują idealnie i właśnie tam chciałbym je jeszcze umieścić.

Zauważyłem, że te tańsze, mają niższą moc 0,9W w porównaniu do 1W w tych droższych ale czy to będzie widoczne - bo nie ukrywam, że w podświetleniu tablicy rejestracyjnej mojego pojazdu, chciałbym założyć tylko takie żarówki, które nie będą oślepiać innych a przy tym będą wyglądać trochę "nowocześniej" od standardowych, no i lepiej oświetlą tab.rej.  ;)

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 05 - Listopada - 2020 - 14:14:19 »
Oprócz minimalnej różnicy mocy to myślę oprócz tego, że są po prostu z innej serii niczym się nie różnią, to raczej marketingowe sprawy choć ten 1W względem 0,9 W to 10% różnicy i może to być zauważalne w natężeniu święcenia. Tak mi się wydaje

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #4 dnia: 05 - Listopada - 2020 - 14:55:24 »
Ciekawe, na innych aukcjach, te same żarówki raz mają 1W a raz 0,9W, więc sadzę, że sprzedawcy piszą sobie jak chcą a dane biorą z przysłowiowego "sufitu".

tutaj porównanie tych dwóch zestawów na stronie Philipsa i nawet producent w danych technicznych, nie podaje pobieranej przez te żarówki mocy: Porównanie żarówki Philips LED W5W: X-tremeUltinon LED z Ultinon LED
Jedyna różnicę w tych danych, widzę:
Cytuj (zaznaczone)
Czas eksploatacji
- Do 12 lat - X-tremeUltinon LED
- Do 8 lat - Ultinon LED
Co i tak w dużej mierze zależy od intensywności eksploatacji danego egzemplarza auta a w realu nikt nigdy tego nie sprawdzi.

Poniżej fotki opakowania żarówek W5W X-tremeUltinon LED:

Dodano:  05 - Listopada - 2020  -  15:05:29
Zdecydowałem się ponownie na te PHILIPS X-tremeUltinon - kupione  ;)

Tagi wątku: