Witam.
Od rana silnik miał dziwnie lekko podwyższone obroty.
Standardowo trzyma około 700 a tego dnia miał delikatnie ponad 1000. Przejechał około 45 km.
Podczas jazdy nagle zapaliła się kontrolka płynu hamulcowego z ABS i ESP później kontrolka poduszek powietrznych.
Następnie zgasło podświetlenie deski rozdzielczej, wyłączyły się napisy na ekranie Climatronika.
Następnie silnik przestał reagować na pedał gazu obrotomierz też nie zmienia swojego położenia około 1000.
Wyglądało na to że dalej nie pojadę więc jechałem na najbliższy parking i zgasiłem silnik tak mi się wydaje.
Przy pierwszej próbie odpalenia wyglądało na to jakby w ogóle nie było prądu w akumulatorze nie zakręcił rozrusznikiem, przy drugiej próbie odpalenia rozrusznik zakręcił jeden obrót silnika nie odpalił.
Przy trzeciej próbie zakręcił kilka razy i odpalił jednak wszystkie poprzednio opisane błędy i usterki pojawiły się ponownie silnik nie zgasł ale wyłączyłem go po około minucie.
Po wymianie akumulatora na inny teoretycznie sprawny ale nie nowy objawy identyczne.
Czy miał ktoś podobny przypadek?
Pozdrawiam.
Ten temat, to dobitny przykład tego dlaczego w każdym nowym temacie, wymagany jest opis auta i silnika, którego dotyczy sprawa. W opisie profilu Passat B5 2.3 VR5 a temat zamieszczony w dziale Passat CC z którym ten model i silnik nie ma nic wspólnego. Proszę zwracać uwagę na to gdzie piszemy a co najważniejsze, na zadbanie o jak największą ilość danych dotyczących pojazdu, silnika, rocznika, przebiegu i ewentualnych napraw. Każda z tych informacji, może istotna dla potencjalnego chętnego do pomocy w temacie. Dziękuję.