Autor Wątek: SKRZYNIA AUTOMAT - diagnostyka awarii  (Przeczytany 2789 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kayttt

• :: TrendLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AXR
  • Moc: 100 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: SH
SKRZYNIA AUTOMAT - diagnostyka awarii
« dnia: 27 - Września - 2020 - 14:52:07 »
Witam wszystkich,

Kupiłem Passata B5 1.9 TDI 130 KM [AVF] autoamat.
Okazało się, że prawdopodobnie, a raczej na pewno mam zużyty konwerter sprzęgło.
Bład na kompie oraz efekt poślizgu i przeciąganie biegów, skaczące obroty podczas jazdy na 4/5 biegu, lekkie szarpnięcia (nie zawsze) to efekty. Nie wpada w tryb awaryjny. Pytanie czy takie objawy świadczą o samym sprzęgle czy mogę nastawiać się na remont całej skrzyni? Olej nie był wymieniany chyba nigdy. Czy możecie mi powiedzieć na jakie koszta realne mogę się nastawić? Z tego co widzę, te skrzynie po regeneacji koszt ok 1500 zł, sprzęgło regenerowane 700 zł czy coś jeszcze wchodzi w skład wymiany/remonty skrzyni? Czy ktoś z okolic katowic może polecić mi jakiś warsztat, gdzie mogę oddać auto?

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.

[gmod]Na początku każdego nowego tematu lub "dopisku" do starego - obowiązkowo powinien się znaleźć opis modelu, której dotyczy usterka. Proszę czytać zasady i nie wprowadzać bałaganu w tematach działu Warsztat. Moderator dopisał brakujące dane ale tak nie będzie zawsze.[/gmod]

Offline Temex

• clubmen
  • VW: Passat B5
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.8 V6
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: DKL
Odp: SKRZYNIA AUTOMATYCZNA - diagnostyka awarii
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Grudnia - 2020 - 07:32:39 »
Ja bym na początku wymienił olej, filtr + uszczelkę oraz wyczyścił miskę z opiłków i przepłukał zawory.
Można gdybać bo błędu nie podałeś.
Wymiana oczywiście statyczna, zestawy olej+ filtr + uszczelka to koszt 215 zł na alledrogo.
Passat B5 4x4 2.8 + Phaeton 3.2 :)

Offline DrMarGreen

• :: StartLine
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Rej: FG
Odp: SKRZYNIA AUTOMATYCZNA - diagnostyka awarii
« Odpowiedź #2 dnia: 26 - Grudnia - 2020 - 19:35:31 »
Dzień dobry, pozwolę się podpiąć.
W moim aucie jest zamontowana skrzynia biegów o oznaczeniu: ZF 5HP-19 EYF/ serial no.: 0572351/ model no.: 1060030081.
Auto zrobiło mi taki numer, że ładuje D i czuć jakby zapinało 1 i po dwóch sekundach jest mocne uderzenie, (jakby skrzynia zapięła sobie coś sama bez sprzęgła).nawet jak wrzucę D i włącze lewarkiem +/- na bieg jeden, to jest efekt ślizgania sprzęgła z manualnej skrzynki ... na dwójce to samo, po chwili juz jedzie normalnie w sensie nie "ślizga" kolejne biegi zapina ładnie płynnie bez szarpania. co chwilę zdarza się, że podświetlenie pozycji biegów jakie są zapięte w skrzyni odwraca kolory literek z tłem. wsteczny bieg działa bez zarzutu.
Sprawdziłem od spodu i wszystkie przewody wyglądają na ok, złącza potraktowałem kontact spray. Olej zlałem z miski był brudny, przelałem przez filtr i nie było opiłków nawet pod magnesem.i taka vcds pokazuje :

17116 - Incorrect Gear Ratio
            P0730 - 35 - 10--- Intermittent
17116 - Gear 2 Incorrect Ratio
            P0732 - 35-00 - -

Ma ktoś jakiś pomysł ?
Dodam tylko, że nie odstawiam auta do mechanika i zrobię dobrą fotorelacje z naprawy.
Pozdrawiam :)

Offline Tomciopal

• :: TrendLine
  • Marka: Skoda
  • Model: Octavia I
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AHF
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: CWL
Dziwne zachowanie skrzyni biegów
« Odpowiedź #3 dnia: 01 - Marca - 2021 - 19:18:51 »
Witam.
Zakupiłem 5 dni temu Passata 1.9 TDI 130 KM [AVF] ze skrzynią automatyczną.
Po odpaleniu słychać głośny klekot jak przełączę na D lub R .
Potem po rozgrzaniu silnika obroty delikatnie falują i skrzynia nie wie jaki bieg wybrać.
Warto remontować skrzynie, czy kupić druga po regeneracji?
Mam po strzale A4 B5 1.9 TDI [AJM] tiptronic ale nie wiem czy skrzynia pasuje i nie wiem ile krzyknąć za tą skrzynie.

Dodano:  03 - Marca - 2021  -  19:41:02
Witam.
Temat uważam za zamknięty.
Dziś ruszałem spod świateł i jak cos nie hukło w skrzyni to skakał na biegach głośny grzechot i prawie gasł.
Ledwo dojechałem do domu.
Auto poszło na złom.

Tagi wątku: