Autor Wątek: Gumy na sprężyny  (Przeczytany 526 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Gumy na sprężyny
« dnia: 24 - Stycznia - 2018 - 22:10:27 »
Witam.
W związku z tym, że moja karoca stoi wysoko, lubi się bujać na zakrętach, myślę nad sposobem zwiększenia stabilizacji prócz wymiany sprężyn(te w planach). Na chwilę obecną zastanawiam się nad gumami na sprężyny. Wiem jak to funkcjonuje ze strony technicznej i o wadach tego systemu.
Czy ktoś miał już takie i podzieli się opinią?
Dzięki i pozdrawiam.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: Gumy na sprężyny
« Odpowiedź #1 dnia: 25 - Stycznia - 2018 - 02:35:03 »
Nie bardzo rozumiem sens stosowania tego typu przekładek w celu zwiekszenia stabilności. Efekt moim zdaniem będzie miał niewiele wspólnego z poprawą stabilności. Obawiałbym się raczej pogorszenia prowadzenia samochodu w szybko pokonywanych zakrętach.
Oczywiście to moje zdanie, nigdy takich przekładek nie miałem i nie jeździłem na czyms takim ale prawa fizyki nie da się zbyt mocno oszukać.
Skoro oczekujesz poprawy stabilności w zakrętach to powinieneś:
- obniżyć środek ciężkości samochodu - krótsze sprężyny - sharan akurat dość często występował w wersji podwyższonej,
- zwiększyć przyczepność kół - rozmiar albo dwa większa szerokość opony oczywiście z właściwie przeliczonym profilem najlepiej idące w parze ze zwiększeniem średnicy felgi,
- zwiększyć rozstaw kół poprzez zastosowanie felg o większej szerokości i mniejszej głębokości osadzenia ET - w przypadku ET nie powinno się stosować kół które mają ET mniej o 20mm w porównaniu do seryjnych gdyż grozi to utratą stabilności na mokrej i nierównej nawierzchni  (np. w koleinach).
Oczywiście jeżeli samochód ma do tego wszystkiego normalnie jeździć , bezpiecznie wozić rodzinę i bez problemów przechodzić przegląd techniczny wszystkie elementy o których wspomniałem powinny być przystosowane i atestowane do danego modelu.

red@tapatalk

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Gumy na sprężyny
« Odpowiedź #2 dnia: 25 - Stycznia - 2018 - 11:25:34 »
Ja do tej pory stosowałem gumy do sprężyn, tylko w celu mniejszego "siadania" tyłu przy dużym obciążeniu.
Zawsze to trochę pomagało i auto nie "szorowało" tyłem po ziemi.
Nie sądzę aby wsadzenie takich gum w sprężyny, miało ograniczyć bujanie nadwozia na zakrętach. Prędzej wymiana amortyzatoròw na nowe np. olejowo-gazowe i niższe sztywniejsze sprężyny.

pretor@tapatalk

Tagi wątku: