Autor Wątek: 1.9 TDI [AWX] - ubytek płynu chłodzącego  (Przeczytany 8102 razy)

Offline Omarek96

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AWX
  • Napęd: FWD
  • Rej: DPL
1.9 TDI [AWX] - ubytek płynu chłodzącego
« dnia: 27 - Września - 2020 - 08:37:15 »
Witam wszystkich.

Pacjent, to Passat B5 FL 1.9 TDI 130 KM [AWX].
Mam problem z ubywającym płynem, wygląda na to że płyn wylatuje otworem spustowym pod zbiorniczkiem, zaznaczam że został wymieniony dwa dni temu na nowy wraz z korkiem, wszystko pod otworem jest mokre a płyn w zbiorniczku spada do poziomu pod minimum, nie patrzyłem czy dalej bo jestem przewrażliwiony i zawsze go dolewam.
Przewody całe, króciec okej, słychać przelewanie się płynu w nagrzewnicy (dość mocno i intensywnie) oraz w okolicach odmy widać bezbarwna ciecz (woda lub płyn), wygląda mi to na wyrzucanie płynu przez zbyt wysokie ciśnienie w układzie.

Może ktoś podpowiedzieć co należy sprawdzić lub ktoś też tak miał?
Ostatecznością będzie UPG ale zanim się za to zabiorę chciałbym sprawdzić wszystkie możliwości i je wykluczyć.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

[gmod]Dział "Poczekalnia" nie jest odpowiednim działem na tworzenie nowych tematów - proszę o tym pamiętać i zwracać uwagę na to gdzie i co się pisze. Dziękuję.[/gmod]

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KCH
Odp: 1.9 TDI [AWX] - ubytek płynu chłodzącego
« Odpowiedź #1 dnia: 27 - Września - 2020 - 11:32:51 »
Co to jest "otwór spustowy pod zbiorniczkiem"?
Wg mojej wiedzy nie ma tam czegoś takiego jak w przypadku otworu spustowego oleju z silnika czy skrzyni biegów.

Chyba nawet nowy zbiorniczek może być pęknięty i przeciekać.
Czy wszystkie przewody na zbiorniku są prawidłowo podłączone?
Czy był wymieniany płyn chłodniczy/chłodzący i odpowietrzany układ?
Czy stary zbiornik/spod niego/itp. również ciekło?
Z czego konkretnie jest wyciek pod tym zbiornikiem?
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline Omarek96

« Odpowiedź #2 dnia: 27 - Września - 2020 - 13:07:34 »
Fachowo chodzi o przelew, czyli ta mała rureczka pod zbiorniczkiem którędy ucieka nadmiar plynu przy zbyt wysokim cisnieniu. Czy zbiornik z serwisu Volkswagena poważnie może być pęknięty?
Tak są prawidłowo podłączone i nawet wymienione były te male metalowe zaciski.
Płyn nie był wymieniany bo do tej pory wlałem go chyba z 10 litrow, zbierał się cały czas na 'pampersie', myślisz że to może być przez brał zmiany plynu, na pewno był wymieniony 2 lata temu po zakupie auta.
Tak spod starego też ciekło, dodatkowo spod korka również.

Offline mariusz1976

• VW: Crafter I
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CKTC
  • Moc: 136 KM
  • Rej: LLU
« Odpowiedź #3 dnia: 27 - Września - 2020 - 13:39:08 »
Sprawdź:
- czy zbiorniczek wyrównawczy jest czysty i nie ma w nim śladów oleju silnikowego.
- czy pod korkiem wlewu oleju nie ma białego szlamu.
- czy gdzieś nie puściła obejmka na gumowym przewodzie.

Jeżeli wszystko jest ok to nie nalewaj za dużo płynu, trzymaj go na minimum gdyż podczas jazdy silnik się rozgrzewa, płyn zwiększa swoją objętość i wygania go przez korek przez co cieknie po zbiorniczku.

Offline Omarek96

« Odpowiedź #4 dnia: 27 - Września - 2020 - 15:31:48 »
Chodzi o to że on nie trzyma go nawet na minimum, a pod przelewem cały czas jest mokro, zbiorniczek wokół korka też jest kompletnie suchy, nie ma śladów oleju w płynie ani szlamu pod korkiem

Dodano:  27 - Września - 2020  -  18:20:10
Panowie mała aktualizacja, wziąłem bestie na przejażdżkę po autostradzie, jakieś +/- 25 km leciałem 160/h, delikatnie między miastami 80 do 140, w zbiorniku wyrownawczym pojawiły się czarne drobinki plus plynu na ciepłym było może 1 cm od dolnego wężyka. Myślicie że ewidentnie sklasyfikowac to pod UPG?

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #5 dnia: 27 - Września - 2020 - 21:24:01 »
1. Jeżeli się wszystko osuszy i spuści ciśnienie z układu chłodzenia (odkręcenie i zakręcenie korka) i samochód stoi np całą noc - to na następny dzień jest mokro czy nie?
2. Czy po przejażdżce po naciśnięciu grubszych rur od układu chłodzenia - są bardzo "twarde" czy też da się je ścisnąć? To powiedzmy wstępnie powie UPG czy nie. Ale najlepiej było by spr czy w płynie jest obecność CO2 ze spalin.
3. Tak jak wcześniej napisał mariusz1976 - czy na korku oleju i/lub bagnecie oleju jest żółtawy ślad takiego kremu (cieniutka warstwa pół przezroczystej mazi jest dopuszczalna na korku).
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline Omarek96

« Odpowiedź #6 dnia: 27 - Września - 2020 - 22:02:52 »
Więc tak, jeżeli auto stoi po takiej jeździe, wszystko się osuszy itd. to nie ma śladu plynu, zabawa zaczyna się w trakcie jazdy i zaraz po zatrzymaniu, co do drugiego to węże da się normalnie ścisnąć, oba są cieple, robiłem tylko test z płynem reakcyjnym mam na myśli zagrzanie silnika, odkrecenie korka, zamontowanie zestawu z płynem reakcyjnym i pozostawienie auta na 5,10 minut od czasu do czasu zwiększając trochę obroty, korek i bagnet czyściutkie, zastanawiam się jeszcze nad korkiem spustowym chłodnicy, rozumiem że tamtędy też powinien uciekać nadmiar cisnienia, może tam coś się zablokowało i dlatego wyrzuca zbiornikiem wyrownawczym?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #7 dnia: 28 - Września - 2020 - 09:12:18 »
Opcje usterki .
Uszkodzony korek zbiorniczka wyrównawczego.
Uszkodzona pompa wody.
Uszkodzona uszczelka pod głowicą (przedmuch kompresji do układu chłodzenia)
Uszkodzona głowica (pęknięcie)
Uszkodzona chłodniczka EGR (jeśli pojazd taką posiada)

Offline mariusz1976

• VW: Crafter I
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CKTC
  • Moc: 136 KM
  • Rej: LLU
« Odpowiedź #8 dnia: 29 - Września - 2020 - 22:58:50 »
Te twoje problemy z płynem to od czego się zaczeły. Bo z tego co teraz piszesz to wygląda na uszczelkę pod głowicą, ale też jak pompa wody siedzi kilka lat to mogła stracić  łopatki. Również  jak jeżdziłeś na wodzie i dolewałeś koncetratu albo jeszcze jakieś uszczelniacze to mogło trwale uszkodzić głowicę.

Offline 5Q0_035

• :: StartLine
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 130 KM
« Odpowiedź #9 dnia: 14 - Marca - 2021 - 23:04:24 »
W korku jest zaworek który otwiera się przy nadmiernym ciśnieniu w układzie chłodzenia i upuszcza płyn/parę przez ten kanał w zbiorniczku. Czy posiadasz chłodnicę spalin pomiędzy kolektorem wydechowym a zaworem egr ?

Tagi wątku: