Autor Wątek: Demontaż przełącznika podnoszenia szyby  (Przeczytany 9688 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mckwacz

• :: TrendLine
  • VW: Golf Sportsvan
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZDA
  • Napęd: FWD
  • Rej: KR
Demontaż przełącznika podnoszenia szyby
« dnia: 24 - Września - 2020 - 14:37:06 »
Cześć,

Nie działa mi podświetlenie przełącznika podnoszenia szyby w jednych z tylnych drzwi. Pytanie czy ktoś wie jak się wymontowuje taki przełącznik? Jak podejrzewam do wymiany jest kompletny moduł przełącznika a nie tylko źródło światła. Czy po wymianie trzeba to jakoś kodować w module komfortu?

Pozdrowienia (mck)

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: Podświetlenie przełącznika podnoszenia szyby
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Września - 2020 - 20:53:37 »
Cały zespół 5G0868345 z przełącznikiem się podważa i wyjmuje na zewnątrz, nie trzeba do tego ściągać boczków drzwi. Nie działa od początku posiadania przez ciebie auta czy przestał świecić nagle? Może ktoś kiedyś ściągał boczek i zapomniał podpiąć wtyczkę do przycisku

Podważasz w miejscu wskazanym strzałką czerwoną

jak widać trzyma go tylko jeden plastikowy zatrzask

Czy po wymianie trzeba to jakoś kodować w module komfortu?
nie

Podziękował: mckwacz

Offline mckwacz

« Odpowiedź #2 dnia: 25 - Września - 2020 - 09:22:17 »
Dzięki serdeczne. U mnie nie świeci od początku posiadania auta :) ale przypomniało mi się, że poprzedni właściciel mówił mi, że wymieniał te drzwi i najprawdopodobniej, tak jak piszesz, to jest przyczyną: ktoś nie podłączył kostki.

Pozdrawiam (mck)

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #3 dnia: 25 - Września - 2020 - 10:09:40 »
@mckwacz  sam niedawno montowałem lampki ostrzegawcze w drzwiach do czego trzeba ściągać boczki, po miesiącu zauważyłem, że w przednich prawych drzwiach przycisk nie działa i nie ma podświetlenia, musiałem ściągać boczek bo wtyczka gdzieś się schowała. Jeśli kostka nie jest wpięta to przycisk nie działa, jeśli u ciebie przycisk podnoszenia i opuszczania szyb działa to prawdopodobnie dioda spalona ale kostka jest wpięta lub przewód idący do kostki od podświetlenia jest uszkodzony

Dodano:  25 - Września - 2020  -  10:18:22
Przeczytaj ten post, istotne przy wyjmowaniu przycisku https://forum.golf6.pl/mk6-wnetrze/jak-zdemontowac-panel-opuszczania-szyb-t5322.html#p68716

Podziękował: mckwacz

Offline mckwacz

« Odpowiedź #4 dnia: 25 - Września - 2020 - 11:59:48 »
Udało mi się go wyciągnąć. Faktycznie jest ciężko, ponieważ zaczep jest schowany pod krawędzią boczku i naciskając od czoła żaden śrubokręt tam nie podejdzie. Ja Włożyłem cienki śrubokręt w samym rogu (z boku) przełącznika i manewrowałem aby przygiąć ten zaczep.
U mnie ten przełącznik trochę inaczej wygląda, być może dlatego, że mam wersję Sportsvan. Nr części jest taki sam, czyli 5G0868345, natomiast element, do którego wpina się wtyczkę ma swój nr: 5G0959855L. Wygląda na to, że jest on demontowalny.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 25 - Września - 2020 - 13:30:28 »
@mckwacz  Nie napisałeś czy kostka była wpięta czy nie, czy rozwiązałeś problem?

W kostce są 4 piny, jeden z PINów odpowiedzialny jest za podświetlenie przycisku, dwa sterują podnoszeniem i opuszczaniem szyby i masa. Znajdź w którym PINie pojawia sie prąd po podaniu prądu, gdy właczas światła

Offline mckwacz

« Odpowiedź #6 dnia: 25 - Września - 2020 - 14:17:56 »
Kostka była wpięta. Wyciągnąłem też przełącznik z drugich drzwi, zamieniłem je miejscami i okazało się, że instalacja jest w porządku a prawdopodobnie uwalony jest LED w przełączniku. Akurat była jedna aukcja z takim samym przełącznikiem. Kupiłem a jak przyjdzie to rozbiorę ten stary i dla sportu sprawdzę czy uda się go naprawić. @doggie jeszcze raz dzięki za pomoc.

Pozdrowienia (mck)

Podziękował: doggie

Tagi wątku: